#181:
Autor:
W.M. Felt
Postano:
09.07.2010. 14:01
Čini mi se da zabavna glazba više nema veze sa tom ofucanom podjelom urbano i ruralno. Ima veze sa podjelom besplatno i s plaćanjem.
Već na vrhu stranice Osijek031.com čovjek se (ne)ugodno iznenadi količinom nekakvih festivala u Osijeku. Samo totalni kreten može reći da se u Osijeku ništa ne događa. Dapače, previše se događa. Mislim previše, sve dok se isti sufinanciraju novcima poreznih obveznika.
No, osim dijetinjastih i malograđanskih razloga za nedolazak na bilo koji od milijun festivala, pri čemu mislim na onu mlađariju koji ima toliko istančan glazbeni ukus da im je sve smeće dok sami ne izaberu izvođače, nameće se drugi puno važniji zaključak - koliko god karta za prilično bogati festival za osječke pojmove bila jeftina, sve dok se organiziraju slične stvari gdje je ulaz besplatan, ljudima će kartu biti teško platiti. Paradoks kulture.
Pa sam se tako dužan posrati na besplatno Osječko ljeto kulture (besplatno samo načelno, jer se plaća iz proračuna), besplatne festivale, besplatne koncerte i sve besplatno, jer je to put u sigurnu kulturnu propast. Nije stvar u prihodima od ulaznica, koji su najčešće i premali, nego u činjenici da je potrebno platiti za nekakav kulturni sadržaj kako bi se time pokazalo da ga se cijeni, a organizatora motiviralo da s organizacijama nastavi. Scene masovne invazije na neke od predstava i koncerata Oljk-a nisu pokazatelj brojnosti Osječana željnih kulture, nego Osječana željnih besplatne zabave. No, već će par minuta nakon završeta predstave u obližnjoj birtiji potrošiti nekoliko karata za koncert.
Ako se s takvom praksom ne prestane, uskoro ćemo isključivo gledati ono što nam izaberu Bubalo, Biškupić ili koja od nekoliko pivovara.
|