#22:
Autor:
allein
Postano:
21.08.2007. 8:43
Uz svu skepsu prema potencijalu ZLO-a, nije za usporedbu Pula i Zadar. Naime, jeftinjaši već odavno lete iz Trsta, Klagenfurta i Graza, a Zadar nije blizu niti jednom većem mjestu. Stoga je jasno da su te linije služile turističkoj sezoni, a kako u Hrvatsku turisti većinom stižu autom, a sezona traje 3 mjeseca, nije se ni moglo očekivati ništa bolje.
|
Nisam siguran da li sam skužio što želiš ovdje reći, ali postojeće linije su bile (i još uvijek jesu, još malo) Dublin - Pula, London - Pula, London - Zadar te povratno. Dakle, Irska i Engleska, a odatle dolaze turisti koji ne dolaze u HR autom. Kada su ove linije puštane u promet, bile su najavljivane kao 'veliki povratak Engleza na našu obalu'. Netko se evidentno preračunao.
Citat:
Osijek, pak, može računati na konzumente avio usluga iz južne i jugoistočne Mađarske (plus Budimpešta kad se dovrši autocesta), Srbije i Bosne, a djelomično i zapadne Hrvatske. To je ipak nešto više od Pule i Zadra, a da li je dovoljno uočit ćemo kasnije, nadam se da je.
|
Eto, u ovome se ne slažemo. Ja ne vjerujem da će ljudi nahrliti u Osijek zbog jeftinih letova...bez zanošenja lokalpatriotizmom, Osijek je regionalni centar Slavonije i Baranje. Izvan granice naše države ne znači baš previše. U percepciji ljudi, u ponašanju i razmišljanju ne vidim baš da ikoga osim susjeda iz Bosne doživljavamo uopće kao susjede, a kamoli kao potencijalne partnere ili mušterije. Oslanjanje na njih kao gorivo za isplativost jefitnih letova mi se čini balonom koji će se rasplinuti jednom kad se pokažu okrutne brojke.
Realno gledano, prije će se jeftini letovi početi izvoditi iz Beograda nego iz Osijeka. Samim time otpada čitava ta Srbija i Vojvodina na koju računamo/te kao mušterije. Bosanci da će letit? Ne vjerujem, većina raje tamo nema novaca za egzistenciju, a kamoli za šmucanje po pubovima EU. Isto kao i u našoj spaljenoj žitnici....
Da ne ispadne da sam protiv dovođenja jeftinih letova u Osijek - nisam. Jako rado bih da netko pokrene jeftinu liniju. Koristio bih ju kolkogod mogu, jer mislim da neće dugo trajati, nekoliko mjeseci je neko optimistično razmišljanje. U tom periodu se treba provozati po Europi kolkogod je više moguće.
|