#22:
Autor:
W.M. Felt
Postano:
05.04.2011. 13:28
Dakle, tvrdiš da umjetnik jest umjetnik, već u stadiju zametka, ili je razdijeljen na jajnu stanicu i spermij, ali čini umjetničko jedinstvo? Ili umjetnik jest umjetnik čim se rodi? Ili čim napravi prvo umjetničko djelo? Međutim, ako si u pravu da se umjetnost ne može definirati, onda ne znamo niti što je umjetnik, niti što je umjetnost, niti kada umjetnik postaje umjetnikom, niti kada umjetnik jest umjetnik.
Lako se izgubiti u tvojim razmišljanjima.
Ne znam na koga si aludirala. Ne znam ni otkad je lokacija umjetnosti kriterij po kojemu razlikujemo umjetnost i "umjetnost", ali opet, ako si u pravu i umjetnost ne možemo definirati, onda je i lokacija beznačajna. Siguran sam da su brojni umjetnici izlagali na mjestima koja nisu Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, a ipak ih se smatra umjetnicima, i cijeni se njihov rad.
U stvari, ovom mišlju u MSU rekla si sve o sebi i svojoj umjetnosti. Tebi je doseg izlaganje u MSU u nekakvom Zagrebu, i misliš da izlaganje u tom rasipničkom zdanju čini umjetnika umjetnikom. Netko pametan davno je smislio pojam koji opisuje takve kao ti - malograđanin.
Naravno, mediji naravno nigdje neće doći sami. Takve ideje ne pripisujem tvojoj malograđanštini, nego pukom nepoznavanju stvari. Ako mediji dolaze sami kada izlaže umjetnik koji jest umjetnik, ne znam zašto u MSU imaju odjel za odnose s javnošću, i posebni odjel za marketing odnosno, urede iz kojih nekoliko Bandićevih ili Biškupićevih ulizica revno naziva medije svaki put kada izlaže umjetnik koji jest umjetnik. Odjel za odnose s javnošću MSU, u kojem zacijelo ima ponešto viška zaposlenih, možda služi i da nama poreznim obveznicima objasni da nekoliko stotina milijuna kuna novaca poreznih obveznika nije potrošeno uzalud, i da taj muzej zaista treba preko stotinu zaposlenih. Ako je xoxo u pravu, taj muzej zaista vrijedi 500 milijuna, i još tko zna koliko svake godine - naime, izlaganje u tom muzeju umjetnika čini umjetnikom, a svi su ostali "seljaci".
|