#18:
Autor:
francika
Postano:
29.03.2011. 13:07
Nepismenost u Hrvata napreduje brzo i sigurno. Pogledajmo samo internetske forume. Posljedica je to urušavanja svih vrijednosti i propadanja svih standarda u društvu, pa tako i nekakvih standarda u obrazovanju Hrvata, kojih praktično nema. Postoje tek nekakve škole, i nekakve ocjene, većinom petice, i nekakvi nastavnici, ali što oni djecu podučavaju i što djeca nauče, nije poznato. Svake je godine sve gore.
Ali ćemo zato vrlo brzo imati, na papiru, visoko obrazovano pučanstvo, pregršt diploma, akademskih građana, magistara i doktora, obilje privatnih škola i veleučilišta. Pucat ćemo od znanja na papiru. Realnost je pak da prosječni visokoobrazovani Hrvat ne zna sastaviti kraću složenu rečenicu, a da ne napravi par kardinalnih grešaka, ili griješaka. Pogledajmo internetske forume.
|
Misliš grješaka? I kad kažeš par, misliš na baš par, tj. dvije, ili na više od dvije, pa bi to bilo nekoliko?
Inače, što se tiče internetskih foruma, kao i raznih oblika neformalne elektroničke komunikacije, to ne može biti mjerilo koliko je narod pismen. Budući da je to neformalna i često privatna komunikacija, ljudi se često opuste, ne razmišljaju o jezičnim normama, a i često daju mašti na volju. Naravno, onaj tko je nepismen općenito, bit će nepismen i na internetskim forumima, ali znam neke ljude koji su pismeni, a na forumu uopće ne paze na neke stvari, često je tu riječ i o brzini i manjku vremena. Ali da bi trebalo poraditi na pismenosti, to sigurno, i to počevši od 1. razreda osnovne škole. Djeci se mora usaditi svijest o jezičnoj kulturi.
|
Da dobro si to primjetio. Nekad par može biti i paran broj, na primjer u kazinu ili brojalici par nepar bim bam bus, može biti bračni par, prijateljski par i slično, a i nekoliko kako si rekao.
Stvarno mislim da je Č i Ć bespotrebno i da su to samo prepotentni i umobolni balkanci sposobni uvesti u pravopis. Zašto se spavačica i spavaćica ne bi isto pisale mada se ne misli na isto, jer svakako se nikada neće zajedno primjeniti u istoj rečenici u praksi jer ne može se napisati da spavačica nosi spavaćicu jer ako je nosi onda ne spava i nije spavačica. Jedino ako bi pravopis shvaćali neozbiljno pa išli dokazivati da spavačica i spavaćica mogu ići u istu rečenicu, ali to bi bilo samo teoretski i ako to usporedim sa kladionicom onda bi meni svaki uplaćeni listić bio dobitni.
|