#24:
Re: Gospodo, pošto diploma?
Autor:
evil monkey
Postano:
24.02.2011. 9:57
bah, moram priznati da ne razumijem dramu oko ovog teksta: prvo i prvo, trebam sažalijevati nekoga tko je 8 godina studirao četverogodišnji studij? (bolonja se provodi sada šestu godinu, dakle autor teksta je morao početi studirati po predbolonjskom programu.) drugo: izašao si s faxa i nisi siguran što si sposoban raditi s tim znanjima? welcome to the real world - gomila ljudi ima isti problem, koji je dijelom uzrokovan lošim obrazovnim sustavom (na svim razinama, od osnovne škole do doktorskog studija), dijelom roditeljskim nemarom (roditelj koji nije u stanju svojemu djetetu do njegove 18. godine života objasniti kako svijet funkcionira je daleko od idealnog roditelja), dijelom vlastitom lijenošću i nezainteresiranošću.
i meni se dogodilo da sam s fakulteta otišla raditi i shvatila da od lijepih pričica kojih sam se tamo naslušala u praksi ima vrlo malo koristi - ali sam znala gdje su mi rupe u znanju i kako te rupe mogu popuniti (hvala kupusu na knjigama, knjižnicama, gugletu, internetu, gomili stvari koje nam omogućuju da dođemo do potrbnih informacija).
i pun mi je k. jadikovki ljudi koji su linijom manjeg otpora upisali pravo/ekonomiju, misleći da će se za ispite već nekako naštrebetati ili napraviti dobar šverc, u međuvremenu će se lapiti na kavama/cugama, dakle intelektualni napor učenja, razumijevanja i primjene istoga će biti sveden na minimum - i onda se na kraju žale kako nemaju posla i/ili ništa ne znaju! znate onu dobu staru: koliko para, toliko muzike. sigurna sam da oni koji pravo upisuju zato što ih materija zanima, koji uče i imaju dobre ocjene na faxu imaju puno manje problema s pronalaženjem posla i snalaženjem u konkretnim zahtjevima praktičnog rada od onih koji su fax završili samo zato da tih 5-6 ili 8 godina ne moraju ići raditi, mogu živjeti kod mame&tate, krasti bogu dane i folirati se vikendom po gradskim birtijama... (svi vi koji ćete sada graknuti kako ste bili super studenti, a sada nemate posla: ne vjerujem vam! tko je pametan, sposoban i hoće raditi, naći će si posao i amen.)
btw, za dizanje bune/revolucije, nekonformizam i slično nikada nije kasno, s diplomom ili bez nje
p.s. mene je moja diploma nepodignuta čekala u referadi tri (3) godine, na poziv za promociju sam se samo nasmijala i opet sam morala platiti glupih 400 kuna ili koliko me vec taj komad papira kostao... so what?
|