#26:
Autor:
LadyM
Postano:
24.05.2010. 21:52
ima dosta ovdje onih koji su za i protiv poskupljenja, ja bih samo ovo rekla: nisam za studiranje više godina od onoga što je predviđeno i za to se brine bolonja koja ne dopušta studiranje 7,8 godina ili više, dakle neupućenima u program bolonje nema više vjećnih studenata.
Student koji nije iz grada u kojem studira (a takovih ima jako, jako puno) mora negdje i živjeti, postoji monopol pojedinaca koji svojim vezama okupiraju studenske domove, jako rijetki uspijevaju ući i to njih 5 od 100 upadne zato što je zaslužilo, ostali traže privatan smještaj koji se po cijenama kreće od 500 - 700 kn mjesećno cca. Naravno gazde povisuju cijene jer i njima rastu troškovi života i svakako im dođe dobro koja kinta sastrane. Ja osobno nisam previše izbirljiva što se tiće hrane, ali dnevno ne mogu proći ispod 12 do 14 kn što je minimalno a da ne budem gladna, a kuhati ne stignem jer predavanja su svakako raspoređena i nemam vremena a nikoga drugoga nema da kuha umjesto mene, dakle ostaje mi samo neki restoran gdje ću jedan obork platiti duplo više.
Poanta ovog mog odgovora je taj da ima jako puno studenata čiji roditelji jedva spajaju kraj s krajem a poslali dijete na faks (budimo realni danas je potreban fakultet da bi mogao pronaći posao, veći i sa fakultetom je upitno hoćeš li ga dobiti) ponegdje studira i po dvoje djece. Ja osobno dolazim iz obitelji s 5 članova, samo je tata zaposlen, potrudila sam se da svojim uspjehom nešto zaradim, dobila sam stipendiju, a od roditelja zahtjevam minimalno novca, stoga meni i većini studenata jako puno znaće te 2kn dnevno. i ovako neprestano poskupljuju hranu u stucu iako se o tome ne govori. Studenti ne rade nego uće i studiraju da bi kasnije mogli raditi, dakle većina troškova pada na teret roditeljima kojima plaća ostaje jednaka a troškovi poskupljuju i njima i nama. Promoviramo da je znanje bitno za budućnost ali kako da ono bude budućnost kada će školarine i troškovi potrebni da bi preživio otići u nebo. neka poćnu rezati od vrha pa se onda ni mi nećemo buniti za te 2kn dnevno
|