#19:
Autor:
ds
Postano:
18.09.2009. 15:15
i prije nekih 10-15 godina kada sam ja studirala su vrijedila ista pravila, pa ne vidim što je u tome toliko strašno? ako su kvote do desetak studenata i ako se radi o filozofskom mislim da taj prosjek nije neuhvatljiv (imala sam prosjek preko 4,5 i na dodiplomskom studiju i na postdiplomskom, a ne mislim da sam nešto posebno uspješan student)
mladi ljudi svakako jesu potencijal, trebaju imati mogućnost stipendiranja, ali isto tako je činjenica da se sve ono što se dobije besplatno manje cijeni od plaćenog, pa se sukladno tome može očekivati da "studenti po besplatnom sustavu" manje ulažu u svoje znanje
ono s čim se ne bi složila je sintagma da "znanje nije roba" - naime, ako naručujete da vam pošalju znanstveni članak objavljen u značajnijim časopisima u svijetu, platit ćete ga cca 20-35 dolara - to lijepo ilustrira da znanje je roba
također, upravo zbrajam koliko sam platila knjige za svoje dijete - bez pribora i bilježnica oko 1500 kuna, a podsjećam da je osnovna škola obavezna, a studente nitko nije prisilio da studiraju - to je osobni izbor prvenstveno usmjeren na to da se steknu neka znanja (dakle, da dobijete nešto osobno za sebe) ili da ste konkurentiji kasnije na tržištu rada (opet će prvenstveno taj student profitirati)
naime, po završenom studiju, kad nađemo posao, svi mi bivši studenti očekujemo da se u plaći očituje to da imamo diplomu - dakle, tražimo da se naše znanje plati (opet postaje roba)
meni je uistinu trn u oku to da znanje nije roba - da bi frizerka nekog mogla ošišati, ona prvo mora ZNATI kako se to radi, a onda to napravi i naplati i jedno i drugo (i znanje i uradak)
neki pravedni sustav, u kojem se studij (ne) plaća sukladno uspješnosti u studiranju ima smisla, ostalo je sve proizvod nekih prošlih vremena koja nemaju racionalu u državi u kojoj nema za puno toga nužnog za preživljavanje ljudi
i ne zavaravajmo se, vjerojatno svi poznajemo izuzetno uspješne pojedince kojima su se fakulteti nudili i prije nego su završili srednju školu i kojima nije problem svakodnevno raditi na svom znanju - ne brinite, takvi nikad neće morati plaćati studij, dapače dobiju stipendije koje po iznosu premaše prosječne plaće VSS-a
|