#20:
Autor:
Leteci mungos
Postano:
04.02.2009. 17:16
IMHO, te price o shopping turizmu i slicnom su price za malu djecu. Pocet cu u nju vjerovati kad u Osijeku budem vidio stranih tablica onoliko koliko je bilo hrvatskih u Madji (Pecuhu, ili u gradicima poput Siklosa, Harkanja) za vrijeme pravog shopping turizma, ili u Grazu danas.
Ne dolaze ti trgovacki centri zato sto smo mi na nekoj super poziciji (pozicija i povezanost Osijeka je taman takva da niti jedna aviokompanija ne leti ovdje, osim Croatia Airlinesa - a ni oni ne bi letjeli da ih nepisani dogovori na to ne sile), strateski smjesteni izmedju tri blabla (kako vec vole pricati bajke).
Dolaze zato sto u Osijeku i okolici zivi parsto tisuca stanovnika, od toga je dobar dio njih bio kreditno sposoban. Ljudi ce dizati kredite (najcesce u bankama ciji (strani) vlasnici su imovinski isprepleteni s tim istim trgovackim lancima), trgovine ce poticati kupnju. Onog dana kad se ljudi vise ne budu mogli zaduzivati - trgovacki lanci ce dizati sidro.
Njih generalno boli kurac za zaposljavanje i radna mjesta, a uvjeti rada su taman takvi da zadovoljavaju minimune iz zakonskih okvira . Bolji radni uvjeti, vece place i sretniji zivot namijenjen je nekom drugom - stanovnicima maticnih drzava. Cak ni proizvodi nisu jednake kvalitete kao u maticnim drzavama. Dokazano peremo losijim Arielom, a takvih primjera ima nebrojeno.
Za njih smo mi samo obicna kolonijalna balkanska provincija.
No, sto god mislili o nama, nije lose kad ovdje uloze svoje pare, makar i u trgovinu. Lose je kad mi ovdje razmisljamo provincijalno i te trgovine percipiramo kao Konacno Rjesenje Svih Problema.
|