#18:
Re: Prva međunarodna konferencija o nuklearkama održat će se u Osijeku
Autor:
esseker
Postano:
02.09.2008. 22:56
Ajde da i ja kažem koju iako nisam planirao ali jače je od mene
Prvo da me netko ne shvati krivo, ja sam 100 % za zaštitu okoliša, prirode, ulaganje u razvoj turizma... i zadnjih 8 godina i aktivno sam sudjelovao u raznim akcijama, a vezano za okoliš, posebno me brine učinak staklenika i ova naša divna vrela ljeta bez kapi kiše i zime bez snijega.
Baš zato zadnjih 15 godina proučavam tu tematiku i mogu reći da trenutno samo NE može pomoći ublažavanju još strašnije budućnosti klime na Zemlji, barem dok ne poboljšamo nuklearnu fuziju.
Volio bih da su energija sunca i slične iskoristivije pa da na njima možemo graditi budućnost, ali nisu, nažalost. TE su najstrašniji izum u energetici, HE je vuk u janjećoj koži. Kod nas nema više prostora za HE, a vjetra ruku na srce nema dovoljno za kvalitetnu opskrbu kućanstava.
Uz to, i s ekonomske strane gledano NE u Slavoniji bi nas napokon trgnula na više pozitivnih načina...
Npr, NE bi prvo Erdutu donijela lovu od eko-rente i preporodila općinu. Turizam ne bi patio, na kraju pogledajte Francusku. Zatim NE bi trebala stručnu radnu snagu koja bi morala doseliti u okolicu elektrane sa svojim obiteljima, dakle novi potrošači i to intelektualci naselili bi Slavoniju.
Opasnost od Černobila ne postoji jer je tamošnja elektrana struju proizvodila kao nusproizvod vojne namjene. Klasične NE su sada najbolje što možemo učiniti za klimu na zemlji.
Otpad je prvih gotovo 30 godina manji problem jer se radi o niskoradioaktivnim sredstvima za rad, a kasnije postoje kvalitetni načini zbrinjavanja opasnijeg otpada.
Plus, Erdut bi od otpadne pare i energiju koja se oslobađa dok Dunav hladi postrojenje, mogao koristiti za grijanje ili za rad plastenika.
Uz sve to, naravno treba se poticati i ulaganje u kvalitetnu opskrbu energijom s malim gubicima prijenosa i obavezno na štedljiv odnos prema energiji u kućanstvima.
Nije sve crno - bijelo.
Zadnja promjena: esseker; 03.09.2008. 11:18; ukupno mijenjano 1 put.
|