#1: Restorani u Hrvatskoj, s osvrtom i na Osijek Autor: Blofeld,
Postano: 24.08.2007. 16:34
Evo direktno iz teme o ljetu.
Iako sam već sudjelovao na ovoj temi u nekim drugim forumima, zanimljivo bi bilo čuti i osječka mišljenja. Za početak, moja shortlista.
ZAGREB
Incontro - slow food, kuhar maštovit (Talijan), ali nedovoljno da bi opravdao visoku cijenu. Ne preporučam.
Sorisso - isto kao i Incontro, samo skuplje, s dosadnijim interijerom.
Rossini - o.k., ali potrošeno. Prošlo je zlatno doba ovog restorana.
Dvorišće - interijer koji se više sviđa ženskoj populaciji nego meni, hrana dobra, cijena još podnošljiva.
Yaxx - koliko znam, jedini Francuski restoran u Zg (vlasnik rukometaš Šola), isplati se tko voli francusku kuhinju.
Čiho - riblja konoba preko puta Yaxx-a, solidno ali dosadno, menu kao u svakom dalmatinskom restoranu.
Srčeko - meni najdraži restoran u Zg, inventivna jela, odličan ambijent, cijene prihvatljive, jedino nije lako doći.
Stari Puntijar - tradicionalno, dobro.
Okrugljak - bivši Tuđmanov favorit, malo pao otkad se HDZ-ovci tamo ne nalaze, ali i dalje dobar, s lijepim dvorištem, ali s obzirom na menu, visokim cijenama.
Dubravkin put - ako uopće još radi, bio bi o.k., da nije preskup.
Takenoko - prvi put mi se činio dobrim, ali nakon što sam igrom slučaja jeo u jednom od najboljih japanskih restorana u jednom velikom gradu, shvatio sam da je bez veze.
Opium - da nije na tako iritantnom mjestu (Branimir centar), bio bi odličan.
Asia - kineska muljaona, nije loše za probati.
Lenuci - tako-tako, zasitna ne baš sasvim meksička kuhinja, blizina je plus, interijer minus.
Baltazar - dosad odličan, nedavno se preuređivao, pa ćemo vidjeti.
Trnjanka - ako izuzmemo antipatične goste koje je najbolje opisati sa novopečeni lovaroši iz zna se koje provincije, stvarno najbolje mjesto za janjetinu u Zg.
Roštilj - zna se, Stari Kotač, Labusova Mitnica i Maksimir (kako se već tamo zove, ali poznatiji je kao "Kod Srbina"), NK Trnje.
Riba - Korčula, iako malo preskupa za socijalističko uređenje.
OBALA
Plavi podrum - nije jeftino, ali se svakako isplati svake kune. Molim pomoć za Le Mandrač i Amforu.
Draga di Lovrano - ocjena 5, vrijedi se penjati autom 15 minuta i riskirati mučninu, pogled je izmišljen, hrana odlična.
Toklarija - s obzirom da se nalazi Bogu iza nogu, morala bi biti izvrsna, a nije, dosadna je i skupa, unatoč fantastičnom ambijentu.
Kukuriku - slow food, cijene, tko voli ...
Nautika - najskuplji hrvatski restoran, za koji bi možda i vrijedilo riskirati, da se nije otvorio Gil's.
Kapetanova kuća - odlično, svakako svratiti u prolasku pokraj Stona, uostalom, u blizini je i drugi najveći obrambeni zid na svijetu.
Toliko zasad, o otočkim mjestima, konobama, i Osijeku drugi put.
Još samo Gil's, trenutno zasigurno najbolji hrvatsko restoran, i kriteriji koji su primjenjivi i na druge.
Lokacija jedinstvena, sastoji je od restorana i lounge-sushi bara. Interijer je maestralno uredio Luka Kaliterna iz Splita (radio i People's u Zg).
Gil's nije jeftin, dapače. Međutim, ozbiljan restoran mora za tu cijenu ponuditi nešto više, a to Gil's čini. Ima 90 zaposlenih, svakog gosta služi nekoliko konobara, osobni sommelier, a jelovnik restorana mijenja se kompletno 4 puta godišnje (što je jedan od Michelinovih uvjeta, ako ikad dođu u Hrvatsku). Rade isključivo s provjerenim dobavljačima, osoblje je zapadnjački uljudno, pribor za jelo je jedinstven, glazba ugodna, moderna i ne pre glasna. Jela su prava umjetnička djela, iznenađujućih okusa i nevjerojatnih sastojaka (za neke nitko za stolom nije znao što su). Vinska lista - posebna priča, imaju sve, a sommelier je spreman ponuditi i iznenađenja, tipa Grgichev Plavac mali na čaše. Također, jednio mjesto na kojem sam bio da ima sva vina iz poznate Grand Cru elite, od kojih svako košta minimalno 7-8 tisuća kuna, a u listi ima i onih od 50-ak pa čak i 100. Naravno, nisam ih probao. Posebna priča su deserti.
E sad, ova priča ima i svoju realnu podlogu. Restoran je otvorio ruski milijarder Vekselberg, na način da je svom nekoliko godina osobnom kuharu rekao "evo ti love koliko hoćeš, otvori nešto ovdje". Kuhar je Francuz, imena Gilles, i kuhao je u nekoliko restorana s Michelinovim zvijezdicama. Pokupio je par svojih frendova iz Francuske (jedan je majstor za deserte, i ima svoju tvornicu čokolade), i doveo ih u Dubrovnik na jedinstvenu lokaciju na zidinama (prije Gil's-a, lokaciju je gnjavio Čermakov Labirint). Frajer poslije sezone ide u Sankt Petersburg, otvoriti Vekselbergu novu zalogajnicu, u kojoj će biti izložena famozna Fabergeova jaja).
Ovo je restoran samo za one koji znaju što plaćaju na takvim mjestima, ali je također i mjesto na koje se može dovesti bilo koja svjetska faca, za kojima Hrvatska toliko žudi. Pitanje je jedino koliko će ostati u Dubrovniku (već preko zime će smanjiti biznis). Prava sreća za Dubrovnik, jer je restoran neprofitabilan, kako nam je rekao jedan od konobara, već služi za foliranciju Vekselberga i njegovih svjetskih krugova. Nadajmo se da mu neće dosaditi.
Svakako posjetiti, ako ne restoran, onda barem loung-sushi bar.
|