Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Konkatedrala sv. Petra i Pavla: Koncertni ciklus Panona Organo

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65861
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.04.2024. 9:44 
Naslov:  Konkatedrala sv. Petra i Pavla: Koncertni ciklus Panona Organo
21.04.2024. 19:30
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ove godine obilježava se 190. obljetnica rođenja Jozsefa Angstera, graditelja orgulja rođenoga u Jagodnjaku te je stoga ova godina posvećena orguljama. Orgulje su dio kulturne baštine te kao takve su iznimno važne za prostor Istočne Hrvatske. Kako im je već duži niz godina potrebna restauracija, nisu se mogle koristiti. Ministarstvo kulture i medija se financijskom potporom uključilo u restauraciju, a upravo to će omogućiti organiziranje niza koncertnih ciklusa i drugih glazbenih manifestacija. Jozsef Angster (7.7.1834. Jagodnjak – 9.6.1918. Pecs)

2024. godine obilježava se 190. obljetnica rođenja Jozsefa Angstera, jednog od najpoznatijih graditelja orgulja svoga vremena te se koncertnim ciklusom tijekom 2024.g., pod nazivom PANONA ORGANO, želi podcrtati važnost orgulja, a poglavito budući da Angster potječe iz Slavonije i Baranje.

Orgulje, čija se funkcija održava i obnavlja kroz redovito sviranje, instrument je koji traži više prilika za upotrebu izvan misnih slavlja, što ciklus Panona Muziko / Panona Organo ima u cilju razviti kroz brojne koncerte.

Koncertni ciklus Panona Organo 2024. sastoji se od osam koncerata koji će se izvoditi od travnja do prosinca 2024. godine. Izvođači koncerata renomirani su hrvatski orguljaši i orkestri;
1. red. prof. art. Ljerka Očić, jedna od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica, predsjednica društva za promicanje orguljaške glazbene umjetnosti 'Franjo Dugan', čija će se 150 obljetnica rođenja također obilježiti 2024. kroz umjetnički program koncerata.
2. Josipa Leko jedna od najznačajnijih orguljašica mlađe generacije u Hrvatskoj. Ostvaruje zapažene rezultate na međunarodnim natjecanjima i koncertnim ciklusima, čime promovira Hrvatsku na europskoj orguljaškoj sceni.
3. Tea Kulaš, osnivačica i umjetnička voditeljica Zadar Organ Festivala. Nositeljica niza nagrada sa orguljaških natjecanja pod vodstvom prof. Pavla Mašića u srednjoj glazbenoj školi te red.prof.art. Ljerke Očić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Redovito koncertrira diljem Hrvatske i u inozemstvu a isto tako sudjeluje na domaćim i stranim festivalima: Ars organi Sisciae, Anabasis i drugi.
4. Trio Seraphim je ansambl čiji se koncerti odlikuju originalnim skladbama i obradama koje posebno priređuju za svoje nastupe. Čine ga renomirani glazbenici: Monika Cerovčec, solistica zbora HRT-a; Vedran Kocelj, jedan od vodećih hrvatskih solista na trubi i solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a; Pavao Mašić, orgulje, dobitnik nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovom natjecanju orguljaša u Laussani 2006.
5. Studenti orgulja u klasi redovitih profesorica Ljerke Očić (Zagreb) i Renate Bauer (Ljubljana). Mladi glazbenici, orguljaši Josip Ružić, Filip Radić, i orguljašice Ida Marušić i Magdalena Muše, studenti su Muzičke akademije Sveučilišta u zagrebu u klasi orgulja red.prof.dr.art. Ljerke Očić. Svi su višestruki dobitnici prvih nagrada na Državnom natjecanju iz orgulja od kojih su posljednje prve nagrade primili 2023. godine. Redovito nastupaju u okviru Orguljskog festivala Anabasis na Muzičkoj akademiji izvodeći široki spektar tematskih programa. Hana Mojzeš studentica koja je sudjelovala na međunarodnim natjecanjima iz klavira (Daleki akordi, 2014., 1. mjesto; 2016., 2. nagrada; Koroško tekmovanje, 2022., 3. nagrada) i kompozicije (Smederevo, 2023., 3. nagrada).
6. Osječki gitarski kvartet osnovan je 2020. godine pod vodstvom prof. Xhevdeta Sahatxhije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. U svom djelovanju kvartet osvaja I. nagradu na 59. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe, također osvaja III. nagradu na Paginini guitar festivalu u Parmi, Italija. Kvartet redovno održava koncerte u Osijeku i okolici te dvije godine zaredom nastupa u Eufrazijevoj bazilici u Poreču u sklopu festivala Koncerti u Eufrazijani. Kvartet čine mladi gitaristi sastavljeni od: Vanesa Iličić, Marija Bilić, Nikolina Medvedović, Borna Valentić.
7. Hrvatski komorni orkestar utemeljen je 1988. godine na poticaj Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, pod predsjednikom Stankom Mlinarom. Idejni začetnik Anđelko Ramušćak želio je potaknuti komorne ansamble na izvođenje orkestralne literature, te dati priliku mladim glazbenicima da se predstave i steknu prva orkestralna iskustva. Šefovi dirigenti orkestra bili su Kazushi Ono, Pavle Dešpalj, Dian Tchobanov i Miran Vaupotić. Od koncertne sezone 2023/2024 titulu šefa dirigenta preuzima mladi dirigent Valentin Egel, pobjednik međunarodnog natjecanja dirigenata Lovro von Matačić.
8. Orkestar mladih glazbenika Zagreb osnovan je 2017. godine na inicijativu studenata Muzičke akademije u Zagrebu, s ciljem promicanja i razvitka klasične glazbe te njegovanja glazbene kulturne baštine, posebice među mladima. Orkestar mladih glazbenika ostvario je brojne nastupe u Hrvatskoj i izvan nje od kojih izdvaja dvije Ljetne turneje, nastup na Muzičkom Bienalu Zagreb 2019., koncert Filmska glazba u Hrvatskom glazbenom zavodu, opera Bastien & Bastienne u suradnji s maestrom Matijom Fortunom i HNK u Varaždinu itd. Solistica Katarina Lamotte osvojila je nekoliko nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima te nagradu fonda Janka Šanjek. Sudjelovala je na više međunarodnih natjecanja i tribina u Češkoj, Njemačkoj i Francuskoj. Njezin nastup u Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu 50. Muzičkog biennalea nagrađen je „Posebnom rektorovom nagradom“. Od rujna 2021. Matija Fortuna postaje prvi šef dirigent orkestra, a u rujnu 2022. orkestar pod vodstvom Matije Fortune nastupa u Berlinu povodom 30.obljetnice hrvatsko njemačkih diplomatskih odnosa. Sezonu 2021./2022. Orkestar otvara koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu u suradnji s Pavlom Zajcevim, Tajanom Škorić i Martinom Krpanom, a sezonu 2022./2023. u Maloj dvorani Lisinski uz solista Božana Beju i dirigenta Stjepana Vugera.

Prvi u nizu koncerata pod egidom Panona Organo održat će se u nedjelju, 21. travnja 2024. u 19,30 sati, Župa Sv. Petra i Pavla, Konkatedrala Osijek. Nastupit će orguljašica Tea Kulaš (Zadar).

Program:
Albe Vidaković (1914.-1964.): Fantazija i fuga u f-molu
Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): O Mensch, bewein dein Sünde groß, BWV 622
Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): Passacaglia, BWV 582
Franjo Lučić (1889.-1972.): Elegija u f-molu
Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): Vater unser im Himmelreich, BWV 682
Johann Sebastian Bach (1685.-1750.): Schmücke dich, o liebe Seele, BWV 654
Krsto Odak (1888.-1965.): Passacaglia, op. 34c

Ovaj koncertni ciklus financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Osijek, Županija osječko-baranjska, Grad Valpovo, Grad Đakovo te Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: