s Vlada predstavila peti paket mjera: ograničavanje cijena namirnica, naknade nezaposlenima, braniteljima, umirovljenicima..
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaVlada RH je jučer na sjednici predstavila peti paket mjera koji na snagu stupa u ponedjeljak, 18. rujna.

Novi paket mjera vrijedit će idućih šest mjeseci, a vrijedan je 464 milijuna eura.

U sklopu novoga paketa mjera, od 1. listopada pa idućih šest mjeseci cijena struje ostaje ista za građane, gospodarstvo i institucije. Cijena električne energije za kućanstva ostaje ista, naglasio je premijer Plenković, s tim da je polugodišnji prag povišen s 2.500 kilovat sati na 3.000 kilovat sati.

"Ovaj paket, kao i svi dosadašnji s obzirom na kontekst energetske krize, ima za cilj održati nisku cijenu energije, prije svega električne energije jer smo plin regulirali do 31. ožujka iduće godine. Cijena električne energije za građane, javne ustanove, županije, gradove, općine, škole, vrtiće, bolnice, domove za starije i nemoćne, vjerske zajednice i druge institucije, ali i za srednje i malo poduzetništvo, ostaje ista" rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Peti paket mjera sadrži i mjere za najugroženije građane – umirovljenike, nezaposlene, obitelji s djecom koje su korisnici dječjeg doplatka – kojima će se osigurati jednokratna pomoć za prevladavanje krize i inflacijskih pritisaka.

Kako smo već i pisali, Vlada ograničava cijene za ukupno 30 proizvoda. Premijer je rekao kako su predstavnici najvećih trgovačkih lanaca izrazili spremnost dati svoj doprinos naporima Vlade za smanjenje inflacije i pojeftiniti određeni broj proizvoda u svojoj ponudi, a snižavanje cijena započet će ovih dana.

Kada je riječ o umirovljenicima, za potporu umirovljenicima izdvojit će se 72 milijuna eura. Umirovljenicima s mirovinom do 300 eura pripast će 160 eura jednokratnog dodatka, onima koji imaju od 300 do 435 eura dobit će 120 eura, od 435 do 570 eura - 80 eura, a onima koji primaju između 570 i 700 eura jednokratna naknada će iznositi 60 eura.

Potpore idu i korisnicima doplatka za djecu. Njima je namijenjena novčana potpora koja iznosi za jedno dijete 50 eura, za dvoje djece 100 eura, za troje djece 150 eura, za četvero djece 200 eura te za petero i više djece 300 eura.

Jednokratna novčana naknada od 150 eura ide i za ugrožene kupce energenata i nezaposlene branitelje. Jednokratna novčana naknada uključuje 173.000 osoba, od kojih je 140.000 osoba s invaliditetom, koji će, dodao je, imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura radi ublažavanja rasta troškova. Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata, korisnicima zajamčene minimalne naknade koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenta, korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi, nezaposlenim hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Predstavljena je i mjera koja se odnosi za nezaposlene osobe, a riječ je o isplati jednokratne novčane naknade od 100 eura za 73.000 nezaposlenih osoba.


Foto: Osijek031.com/Arhiv


 Stranica prilagođena ispisu
Na prodaju stenci dobe...
Ženka SAMOJEDA, ošten...
Na prodaju Kane Korso ...
Patuljaste pudle i Bis...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:171

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Alpe Adria Jet Ski Tour