mali_ivica
DA, Kad ne glasaš za "one prave" druga stvar je to da nismo ni 17 god nezavisni, a več bi se zaletali u neke grupacije! Tako nikad nećemo naučiti vladati sami sa sobom! ZAR NE?!
Evo, pošteno reci, jel ti misliš da mi kado društvo učimo?
Dakle, da se razvijamo? Da se obogaćujemo materijalno, duhovno, civilizacijski?
Ja mislim da plutamo u istim okvirima već jedno 70 godina.
Ulaskom u EU bit ćemo prisiljeni raskristiti s partizanima, četnicima, ustašama, "Srbima", komunjarama - i ostalim što nas do sada zaokuplja.
Ulaskom u EU, bit će više protoka ljudi, informacija i čudesa, a malo manje s balkanoidnom žabokrečinom i polako ćemo se i mi naučiti razmišljati u europskom kontekstu i europejskom duhu.
Neće više moći neki Kunta Kinte manipulirati medijima, javnom upravom i nakrkačiti neki spomenik bez javne diskusije - a javnu potporu kupiti za 2000 majica što mali Kinez sam sašije za šaku riže.
Kužiš, lega?
Evo pogledaj, danas se bunimo protiv spomenika za koji nas nisu pitali - a već sutra, kad se podijele majice matorcima, penzićima, gradskim drkafuzerima - već sutra, kad se svi najedu i napoje, na STVu bit će prikazano da je odluka o spomeniku bila plebiscitrana, a seljaci će i dalje žmirkati očima zbog šarenog vatrometa.
Kužiš, lega... Osijek nam je o'šao ukurac.
Kreativni potencijal, napredna snaga društva ima samo dva cilja - ili se subotom naroljati na narodnjacima ili otići u pičku materinu odavde.
Vrhunac kulture je otići na Tomsonov koncert slušati kako neki dečko s 8 razreda kenja u ritmu svojih sweet-metal balada.
Znanstveni krugovi kod nas bruje o valorizaciji ili devalorizaciji svojih ideoloških predaka; povijest i građansku kulturu predaju nam navijačke skupine i njihovi grafiti...
Tu i tamo, netko posjeti koncert ili kazalište - tim bolje ako je besplatno ili ako se nešto dijeli.
Ako misliš da nam je sjajno - nije. I oni koji govore suprotno lažu nas.
A tko nas laže - ne želi nam dobro.
Pogledaj onog Drmića iz HDSSBA. Pa taj čobanin ne zna televizor gledati.
Vozi obilaznicom 189 km/h i još se time u novinama pohvali seljački, u smislu: "Ja sam kaznu platio, pa mi to daje legitimitet..."
Šuplje zvuči fraza da je Osijek selo, ali čisto da se velika "slavonska" ega ne uvrijede: postoje puno veći gradovi u Hrvatskoj koji od Osijeka imaju manje stanovnika. I jednako stradali u ratu, ako ne i gore.
P.S. U nas postoje ljudi koji bi znali uspješno voditi državu/selo/grad i pri tome biti pošteni - ali se ne mogu nametnuti zbog terora koji su nametnuli oni koji svakodnevno iskaču iz TVa, novina... A i kad se neka pametna glavica pomoli... Nema tko za nju glasati - jer svatko daje glas "za svog čoe'ka". Eto, taj koletkivizam... To je ti prvi dokaz da kao socijalni organizam nismo izišli iz komunizma.