Istina

Društvo, politika

Istina

Ima tu ispušnih ventila zadnjih dana i što nam pomaže da izbacimo negativnu energiju... pa eto, dobar dio misli da je najbolja istina u lice koliko god bila neugodna.

E, sad, što je istina?
Svatko ima neku svoju istinu (da ne kažem verziju istine). Neki ljudi ponove izvjestan broj puta neku budalaštinu pa se i sami uvjere da je to istina.

Kineska poslovica kaže "Ko traži istinu mora je znati podnijeti."

Ima hrpa citata na temu, ali izdvajam Voltairea (dobro kotira na mojoj internoj listi filozofa):

"Ima istina koje nisu za sve ljude, niti za sva vremena."
"Ljubi istinu, ali praštaj zabludu."

(ima još na http://bs.wikiquote.org/wiki/Istina)

Što je za vas istina i kako ju podnosite?
Da li se zamislite kad netko smatra da vam je rekao istinu, ili počinje paljba?

Jer, pokazalo se da ni ono što vidimo svojim očima, ne mora biti istina,nego čista režija... a u stanju se zakrviti da je baš to istina.
O plasiranju "istine" putem medija.... posebna tema.

Što mislite o izreci "Što ne znaš, to te ne boli?"
You want truth !? You can't handle the truth !!

http://www.branimirglavas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=268&Itemid=41

;)

Re: Istina

heh ovo što znaš to te ne boli..ja istinito...samo onda bolje da nikad ne saznaš :wink:
onaj ko stalno govori istinu barem ne mora pamtiti sve što je rekao....
ne valja biti ne previše iskren,takve ljude nitko ne voli...treba postojati neka granica..male sitne laži bole više nego jedna velika....a ne znam....na nama je da biramo
toni

;)

jesi siguran?
a kakvo je tvoje mišljenje o "istini" s tog linka?
DanicaV

Montiran politicki proces.. ne ulazeci pri tome jeli to istina ili ne..
Antoine de Rivarol
"Biti pametan znači razlikovati istine koje treba reći od onih koje treba prešutjeti."
u zadnje vrijeme sam naučila podnositi istinu i čak mi je i lakše tako...je da ponekad boli ali znaš na čemu si...i naučila sam je dijeliti također...hehe :wink:
toni

DanicaV

Montiran politicki proces.. ne ulazeci pri tome jeli to istina ili ne..

Svaki proces, i kod nas, i u svijetu, negdje više, negdje manje - imaju političku dimenziju, i naravno, montirani su.

To je jedna debela istina.

Živjele Glavaševe žrtve.
8

Živjele Glavaševe žrtve.

mnoge od njih baš i nisu žive....
volim kad mi ljudi kazu istinu na vrijeme tj. odmah, npr. bio sam tu i tu,radio to i to,pa ak se meni svidi dobro,ak ne,ne. al ak ja naknadno saznam il mi ta osoba prizna,ja cu mu oprostiti,al ne i zaboraviti.i takve neke stvari udaljavaju ljude, vise volim kad lazi razdvoje konacno ljude,a ne kad se one probijaju kroz njih cijeli zivot.grozno
"Sude mi dušmani moja ljube,
ali ne znaju da je istina voda duboka. "

Mroslav Škoro

:)
kad smo vec kod vode duboke..

zamisli ti koji su to vrli osjecani.. idu nekog ubit i bacit ga u dravu.. na njenom najplicem mjestu ! kod starog mosta, gdje je sve puno panjeva.. 'enti panjeva :))

ma sta vrli osjecani.. vrli vojnici.. mislim.. ni vezanog coeka ne mogu da likvidisu :)
Nije mi jasno kako je ovaj topic pod "Filozofija i religija".
Počesmo o istini, što bi se moglo uzeti kao filozofsko pitanje....
toni

few good men ;)
"Bolna istina zaboli trenutno i kratko, prije no sto mutira u postovanje. Laz, pa makar sitna, bezazlena i nevazna, boli tiho, podmuklo i zauvijek"

A.Dj.
ovo ću prepisati u tekicu s citatima
hvala
DanicaV

jesi siguran?

Wikicitat je tocan, jos je nema...

Re: Istina

DanicaV

Što je za vas istina i kako ju podnosite?
Da li se zamislite kad netko smatra da vam je rekao istinu, ili počinje paljba?

Što mislite o izreci "Što ne znaš, to te ne boli?"

Lakše mi je podnijeti istinu, ma koliko god ona grozna bila, nego muljanje u facu koje kužim ili još gore saznavanje prave istine nakon nekog vremena...
Istina za mene znači povjerenje, obostrano..dakle osobe koja mi ju bez celofana govori i mene koja ju opušteno slušam jer znam da je istina...
Ranije sam se zamarala i vagala da li je nešto istinito ili nije...danima u sebi kuhala i lomila se i na kraju paljba...sada mi je sve to smiješno.. ako će mi netko lagati, (s)lagati će prvo sebe, a mene možda...

Što ne znaš, to te ne boli...e pa draže mi je da me boli, nego da ispadam konj, pogotovo kada se o bitnim stvarima radi i koje će svoje djelovanje imati još dugo dugo nakon eksplozije...
iskrenost je često precijenjena...treba znati što reći, a što prešutjeti...prešutjeti ne znači nužno i lagati...
osobno, ako te ne pitam - ne zanima me, ako me ne zanima, nemoj mi govoriti...
e, a ako te pitam - očekujem istinit odgovor

iskrenost je često izlika za brutalnost, bešćutnost i grubost...ljudi misle da mogu svakave svinjarije reći i onda naglasiti kako su iskreni i pa da je to zato OK...

za sve postoji način, mjesto i vrijeme...

kada sam bila mlađa mislila sam da želim sve znati...sada znam da ne želim...

a što se tiče nekakvih odnosa (bilo koje vrste)- naravno da je iskrenost jedan od temelja na kojem se odnos gradi

no, svejedno smatram da ljudi imaju pravo zadržati informacije za sebe i neću smatrati neiskrenom osobu koja je npr.swinger (toga sam se sada sjetila, jer sam upravo pročitala tu temu :D ) i to mi ne kaže, jer zašto bih ja to uopće o nekome morala znati??? (osim ako je riječ o mom dečku ;) )
istina je zayebana stvar.....njoj svi težimo, a istovremeno od nje bježimo....
....
i sumnjam da dvije osobe mogu imat isto poimanje istine...."lijepu" istinu svi želimo znati...onu "ružnu" ne želimo...e jebiga....
.....jedna od onih pravih izreka,ili što već...je da istinu tražimo cijeli život

Tagovi