Apocalypto

Kultura, zabava, sport, hobby

Apocalypto

Apocalypto
Kako vam se čini ovaj film? Iako sam čuo dosta loših mišljenja, moram priznati da mi je ovo jedno od većih iznenađenja u zadnje vrijeme.

Očekivao sam pretrpanost efektima i sporednu radnju, ali ne ovo...

Glumci: nitko poznat, no svejedno su likovi bili fantastično izgrađeni, pomalo stripovski, kao iz Zagora
Jezik: Maya - jako ugodno iznenađenje
Scenografija: vrhunska - nisam dobio dojam isforsiranosti vizualnih efekata, već se sve odlično uklopilo u film.
Priča: stripovska - čuo sam da ljudi govore kako film ima glupu i nerealnu priču, ali sam je doživio takvu kakva je. Stripovsko-akcijska!

Imam dojam da ljudi u zadnje vrijeme gledaju filmove ili zbog efekata, ili zbog glumaca, ili zato što je najavljivan kao blokbuster. Ovo je film koji se treba pogledati zbog toga što je dobar :)
e baš mi drago da si to pitao jer mene svi ispljuju kada kažem da mi je film fenomenalan. jedan od boljih u proteklih godinu dana. iz svih razloga koje si naveo i zato jer sam se malo zapitala,,,,tj. zahvlalila Bogu što mi je ovako lijepo u životu
:wink:
Bit ću kratka..FILM JE GENIJALNO DOBAR
ugl...bila priča realna ili ne, evo samo jedne male napomene, da ne bi bilo da gibson nije zaboravio što je hollywood.
stoga jedna mala ispravka astronomske prirode: totalna pomrčina sunca ne traje par minuta kak se tamo vidjelo...eto... :)
fenomenalan je film, mene je isto oduševilo to što uopće skoro nema specijalnih efekata... likovi su isto odlični!
meni se ne svida prica... tipicna holivudska - nisu ga pretrpali efektima al su zato brijali na "kako ubiti covjeka na 1001 nacin"...

sam pocetak filma je genijalan i stvarno sam mislila da su smislili dobru pricu. nakon pol sata sve je to palo u vodu. muski u kinu su naravno bili odusevljeni s filmom, prvenstveno zbog realnog prikazivanja svih tih ubijanja...

u zadnje vrijeme su me poceli zivcirati ti americki filmovi... prvenstveno zbog dosadnih prica pa onda da sokiraju/privuku nekak ljude spickaju milione dolara na vizualni dozivljaj.

paralelno s apocalyptom je u uraniji igrao "djeca covjecanstva", 10 puta bolji film a na projekciji je doslovno bilo 10ak ljudi. eto sto cini dobar marketing...
Znači, isplati se pogledati... ok, potrudit ću se...

Pogotovo nakon ovakve kritike na koju sam naišao...

"If Mel Gibson had made the Passion to the same formula, Jesus would have escaped from the cross, swum the Mediterranean, and wound up assassinating Julius Caesar and Hitler."

8)
ixia

paralelno s apocalyptom je u uraniji igrao "djeca covjecanstva", 10 puta bolji film a na projekciji je doslovno bilo 10ak ljudi. eto sto cini dobar marketing...

gledala sam i taj. slažem se da je još bolji.. zanimljiva ideja.. :s
Film je bezvezan, obitelj je prikazana poput mlade američke obitelji koja, eto, živi u plemenu, lovi svoju hranu, a navečer se svi susjedi okupljaju i druže uz glazbu, ples i priču. Debilno.
Naravno, onda frajer izgubi sve, odvedu ga u grad u kojem se ljudi vole kupati u govnima i bla, bla, bla...
Sve mi se čini kako me film valjd' trebao šokirati, ali nije.
Kad sam ga pogledao, ubacio sam Star Wars IV i uživao u dobrom i zabavnom filmu. Up your's, Gibson!

Re: Apocalypto

Gledala sam film i što više o njemu razmišljam, to sam zadovoljnija. Znala sam unaprijed da je brutalan pa sam se psihički pripremila za to (iako se za određene scene nemoguće pripremiti...) Savjetujem svima da ga pogledaju jer je stvarno poseban. Samo jedan mali savjet: nemojte jesti pizzu neposredno prije filma...
film je smješan!!!
bazooka_joe

Film je bezvezan, obitelj je prikazana poput mlade američke obitelji koja, eto, živi u plemenu, lovi svoju hranu, a navečer se svi susjedi okupljaju i druže uz glazbu, ples i priču. Debilno.

Trebali su igrati playstation? :) Ma salim se, samo ne kontam. Pa pogleadj malo dokumentarce. I danas imas plemena koja tako žive.
CatCloe

fenomenalan je film, mene je isto oduševilo to što uopće skoro nema specijalnih efekata... likovi su isto odlični!

Pa da inace su statistima plaćali 100 $ po glavi :lol: :lol: :lol:
I da panterica je ustvari tako dobra maca da je znala da dobre dečke ne smije gricnuti.
Eh i a za skokove s vodopada su angažirali Mostarce.
Sva sreća pa nije bilo efekata specijalnih, a ni animacije, jer bi to bio efektno specijalni animirani film.
rekoh da ih SKORO nema. od preko 2 sata filma, masovna scena traje možda 10 minuta, govoreći o animaciji.
pantera koliko.... jedno 30 sekundi?
tu smo negdje i s vodopadom... još?

Na stanici www.apocalypto.com ima zgodan filmic o toj sceni s panterom pa pogledajte. Samo zbog ove scene je glavni glumac itekako zaradio svoj honorar.
Eh pa taj filmich potvrđuje da je jaguar (m-type), bio sputan u slobodnom kretanju pomoću čelične sajle koja se jednostavnim animacijskim postupkom uklonila sa konačne verzije za kina. Pa što je to doli specijalni efekt.
Manje više to je kao da kažete da u je u gospodarima bilo jako malo specijalnih efekata.
Btw. film ko film nije zaslužio oscara, da je dobar to je istina. Al što bi naš Vlado rekao većina ideja i kadrova je pokradena iz ranijih filmskih uradaka koji su već pobrali oscare.
A sumnjam da ce Gibson dobiti i jednoga oscara jer je naljutio židove prije par mjeseci, a ko njih naluti bolje da ga nema.

Film je loše režirano govno. Humanost Maya je opisana tako da je debeli indijanac impotentan i onda se ostali tome forsirano smiju (otprilike sinopsis citave prve trecine filma.)

Ostale dvije trecine su notorno dosadni treš koji se sastoji od toga da protagonist hoda u jednom smjeru i onda na kraju trči prema natrag. Sve puno patetike, naivnih obiteljskih vrijednosti, loše akcije, monotone fotografije... promašaj na svakom planu.
O ovom filmu bi se dalo mnogo toga prodiskutirati, ali sve u svemu film treba pogledati!
Da, to su mi rekli i za Pasiju - da je film koji treba pogledati. Pogledao sam ga i onda sam skužio da sam bacio 2.5 sata na taj film. Tako da sad oklijevam gledati Apocalypto....
allein

Da, to su mi rekli i za Pasiju - da je film koji treba pogledati. Pogledao sam ga i onda sam skužio da sam bacio 2.5 sata na taj film. Tako da sad oklijevam gledati Apocalypto....

i meni je pasija bila drek, ali apocalypto mi se svidio jako... eto, možeš ga pogledati ;)
danijel20

Ostale dvije trecine su notorno dosadni treš koji se sastoji od toga da protagonist hoda u jednom smjeru i onda na kraju trči prema natrag. Sve puno patetike, naivnih obiteljskih vrijednosti, loše akcije, monotone fotografije... promašaj na svakom planu.

zar nije svaki gibsonov film takav...samo mjenja vrijeme radnje:-)

bravehart je jedini doista dobar
Ako ćeš malo kritičkije pogledati većinu Gibsonovih filmova...
prvi dio filma - Gibsonova idila sa ženom u inače nepravednom svijetu;
drugi dio filma - Gibsonu ubiju ženu;
treći dio filma - krvava osveta.

Primjeri: Mad Max, Patriot, Braveheart :)
da, ali max nije gibsonov film, a i kvalitetom odskače od spomenutih... računaj na to koliki je bio budžet??? 400 000$ a zaradio preko 100 000 000, wiki kaže da je jedini Blair witch project nadmašio taj omjer!!!

kako god, apokalipto mi je bio zanimljiv kao uvid u život maja,
ocjena:3.5/5 :-) (ako čemo se već igrati kritičara :-)
Meni se film svidio. Nije neko remek-djelo ali cijelog sam ga napeto pratila. I glavni glumac mi je prezgodan.
Heh, prošli Gibsonovi filmovi... Sjetilo me na Signs (http://www.imdb.com/title/tt0286106/)... Katafakinstrofa od filma, toliko loše da mi se bljuvalo poslije; mislim, vanzemaljci, toliko napredna rasa radi invaziju na zemlju. Na kraju ljudi skuže da su frajeri toliko osjetljivi na vodu da ih doslovce možeš ubiti istom (naravno, Gibson je nekakav jebeni preacher koji je posvetio vodicu). WTF?! Meganapredni alieni koji ne znaju izvršiti spektroskopiju planeta koji je plav zbog oceana - vode?
bazooka_joe

Heh, prošli Gibsonovi filmovi... Sjetilo me na Signs (http://www.imdb.com/title/tt0286106/)... Katafakinstrofa od filma, toliko loše da mi se bljuvalo poslije; mislim, vanzemaljci, toliko napredna rasa radi invaziju na zemlju. Na kraju ljudi skuže da su frajeri toliko osjetljivi na vodu da ih doslovce možeš ubiti istom (naravno, Gibson je nekakav jebeni preacher koji je posvetio vodicu). WTF?! Meganapredni alieni koji ne znaju izvršiti spektroskopiju planeta koji je plav zbog oceana - vode?

joj da, od tog filma sam toliko očekivala, a na kraju me naživcirao kao ni jedan u životu!!! uspio ga je zasrat maksimalno. totalno smeće.
a gibson je looser poprilični. prije tog filma sam ga još koliko-toliko i mogla smisliti, ali od onda sam ga prekrižila.
zato mi je iznenađujuće da mi se apocalypto svidio... i za nepovjerovati je što su kršćani prikazani u jednom jedinom kadru! čovjek napreduje!
flatline

kako god, apokalipto mi je bio zanimljiv kao uvid u život maja

nije prikazao život maja

već je na prikriven način prikazao život konzervativne amerike i američke vrijednosti u oblku maja, krivotvorio je majansku kulturu... tu je cijeli film pao u vodu
Bazooka i cat, potpuno ste promašili poantu Znakova. Upravo je to što ste zapeli na tu spiku s vodom znak da niste uopće skužili o čem je film. To nije film o vanzemaljskoj invaziji nego o jednoj obitelji koja se nosi sa svojim problemima, prvenstveno tragedijom gubitka majke i žene, Gibson zbog toga gubi vjeru i smisao života itd.
Motivacija i razlozi aliena što žele osvojiti Zemlju unatoč tome što je puna vode koja je za njih smrtonosna je nešto potpuno nebitno za film. Istina, time se rješava zadnja scena filma, na jedan lak način. S druge strane, i čovjek ima aspiracije prema Mjesecu, Marcu i sl. Ima li tamo od čega živjeti? Teško, jako teško. Ima li tamo toksičnih stvari za njega? Sigurno. A svejedno se želi širiti. Tko zna, možda alieni bježe sa svoga uništenog svijeta i ne biraju...
euchrid

već je na prikriven način prikazao život konzervativne amerike i američke vrijednosti u oblku maja, krivotvorio je majansku kulturu... tu je cijeli film pao u vodu

Ma napravio je AKCIJSKI film. Mislim da ambicija uopće nije bila prezentirati majačku (majčansku?) kulturu, već napraviti zabavan film. Bez skrivenih poanti, motiva, štotijaznam.

Ne čini mi se da se ovaj film treba analizirati na taj način.
gledao sam ga prije mjesec s braticem... inace imamo dosta razlicit ukus, ali o ovom filmu smo se slozili da je odlican, a i da je gibsonova rezija nesto novo, bajkovito i carobno... on bi trebao raditi LOTR.
allein

/bla,bla/
Motivacija i razlozi aliena što žele osvojiti Zemlju unatoč tome što je puna vode koja je za njih smrtonosna je nešto potpuno nebitno za film.

Zašto su ih onda ubacili u film?!

allein

Tko zna, možda alieni bježe sa svoga uništenog svijeta i ne biraju...

Da, prešli su desetke, tko zna, možda i stotine svjetlosnih godina da bi došli na ovu rupu od planete, kao nemaju izbora. A i ta mi teorija smrdi na Gibsonovu novootkrivenu vjeru.

@LucijaX - Gibson bi se trabo vratiti glumi, kao i svaki drugi glumac. To što je Eastwood dobar redatelj ne znači da će i svaki gotovan koji je glumio u par akcija isto to postati.
O Pasiji nemam komentara, općenito me ekranizacija kršćanskih bajki nikad nije pretjerano zanimala...
najviše mi u filmu na ku..c ide slovmoušn... da je sve u normalnom tempu film bi sigurno trajao bar sat vremena manje
allein

Bazooka i cat, potpuno ste promašili poantu Znakova. Upravo je to što ste zapeli na tu spiku s vodom znak da niste uopće skužili o čem je film.

hmm ne samo da su promašili nego isto nije gibsonov film:-(, što je još gore film je M. Night Shyamalana, modernog majstora.drama sa elementima sf-a, vanzemaljci su u filmu nebitni...zato se i ne pojavljuju do kraja filma.
bazooka_joe

O Pasiji nemam komentara, općenito me ekranizacija kršćanskih bajki nikad nije pretjerano zanimala...

Jebeš Pasiju. Pasija, Aladin... isto. Pogledaj Posljednje Kristovo iskušenje. Martin Scorsese. 1988. Willem Dafoe Isus, Harvey Keitel Juda...
Da Vincijev kod prije Da Vincijevog koda.

Inače, Gibson fino režira - a to što čovjek ima svoje poglede o svijetu, jebiga. Njegovi su filmovi gledani, i prvi je otkrio trik kako spojiti lukrativnost blockbustera i uživanciju angažiranog gledanja kod zahtjevnijeg filmoljupca...

Ne razumijem, gdje je rasizam u filmu?
flatline

allein

Bazooka i cat, potpuno ste promašili poantu Znakova. Upravo je to što ste zapeli na tu spiku s vodom znak da niste uopće skužili o čem je film.

hmm ne samo da su promašili nego isto nije gibsonov film:-(, što je još gore film je M. Night Shyamalana, modernog majstora.drama sa elementima sf-a, vanzemaljci su u filmu nebitni...zato se i ne pojavljuju do kraja filma.

gledala sam film kad je igrao u kinu, a to je bilo prije barem 3-4 godine, ako ne i više, tako da se više ne sjećam detalja. znam samo da me naživcirao jako.
a sad kad kažeš da je od shyamalana mi je još čudnije, jer su mi inače njegovi filmovi odlični.. the village, unbreakable... obožavam ih... mislim da je i 6th sent njegov, ako se ne varam.. i, naravno, žena iz vode - odličan je!
Eto, kako ti the Village može biti odličan, a Signs ne? Unatoč tome što je i Selo jaaako dobro, u njemu ima rupa koje su čak i meni zasmetale. Dok sam u Znakovima mogao provariti skoro pa sve.
Kao što je flatline rekao, Shyamalan je pisao scenarij i režirao Signse tako da je to njegov film, a ne Gibsonov, on je samo glumio u njemu. Alieni tamo služe za dizanje tenzija, vanjski pritisak koji će zbližiti obitelj koja se raspada. Zadnja scena s alienom koji napada kćerku je klimaks filma, možda čak i nepotreban. No misteriozna 'Swing Merrion' rečenica koju je žena na izdisaju rekla, a koja značenje dobije tek kada Merrion treba bejzbol palicom razbiti aliena, to je neka poruka koju samo M. Night zna šta je trebala biti...
meni je isto village puno bolji od signs. priča je puna rupa, naravno, ali mi je priča zanimljiva i napeta, a kadrovi su mi fenomenalni! signs nekako nisam doživio, a i ono dobro u filmu mi je uništilo prenaglašavanje onom scenom na kraju kad je gibson u svećenićkom odijelu, kao da se to nije moglo zaključiti, moralo se i nacrtati! da neki kreten ne promaši poantu.

btw, cat je spomenula unbreakable, taj mi se film baš sviđa! a pasiju i apocalypto nisam gledao, to neću komentirati. ali, ako ćemo dodavati koji plusić za gibsona, ne zaboravite da je i braveheart njegov film!
allein

Eto, kako ti the Village može biti odličan, a Signs ne? Unatoč tome što je i Selo jaaako dobro, u njemu ima rupa koje su čak i meni zasmetale. Dok sam u Znakovima mogao provariti skoro pa sve.

Tako nekako, s tim da ja ne bi rekla da je Village dobar film, već samo film s potencijalom. Nažalost, previše nelogičnosti, ali dobra ideja i atmosfera...
allein

Eto, kako ti the Village može biti odličan, a Signs ne?

možda zato jer dobijam ospice od svega što ima imalo veze s križem... LOL a u signs je to jebeno prenaglašeno..
DonQuijote

btw, cat je spomenula unbreakable, taj mi se film baš sviđa! a pasiju i apocalypto nisam gledao, to neću komentirati. ali, ako ćemo dodavati koji plusić za gibsona, ne zaboravite da je i braveheart njegov film!

pogledaj onda ženu iz vode, meni je odličan! 6. čulo si gledao, to se podrazumijeva, i guess.. ;)
Bit ću kratak - govno i smeće teško!
a gdje je nestala priča o apocalyptu?!?
meni osobno je film prazan.tema je kao i u većini filmova (vratit ću se da te spapsim al prvo sebe moram) jedino je "nacija" promjenjena.nakon onog svog trčanja nije mi jasno čemu? ima puno boljih d okumentaraca na tu temu.
zanimljivo mi je jedino kako Mel nastavlja sa svojom opsesijom da sve bude krvavo, nasilno....mislim da ima problema sa bijesom.
Sve je u tome kako film doživiš i što ti je bitno u njemu. Ja sam ga doživio na sličan način kao što sam doživljavao romane o Zagoru. Akcijski, ambijantalno nerealno...
Bilke

Sve je u tome kako film doživiš i što ti je bitno u njemu. Ja sam ga doživio na sličan način kao što sam doživljavao romane o Zagoru. Akcijski, ambijantalno nerealno...

...trash? (mislim, Zagor? Heloooo! :-D)

Tagovi