Rasizam
šta je tu cool i "in" ?
ne kontam jel mi može netko objasniti ?
Društvo, politika
leddiodane može ti se na to pitanje odgovoriti apsolutno... primitivno je... kao i sve što čovjek radi i što je ikada radio s ciljem da naudi indirektno ili direktno čovjeku kao biću, svojoj vrsti... a nije se ograničio samo na to...
da se ne bih krivo izrazio u nekom daljnjem pojašnjavanju, najbolje što je meni (kao pripadniku jedne nacije s malobrojnim žiteljima drugih rasa) objasnilo rasizam, jer mi uopće nije bio jasan, je alegorijski film "Alien nation" (1. dio, ostali su više komercijalni, ali ne zato manje dobri...)
DanicaVzato što postoji primitivizam.........
da dopunim:
Rasizam su razvili europski antropolozi XIX. stoljeća, istražujući primitivne narode. Oni su zaključivali da je njihova "primitivnost" ne samo kulturno, nego i biološki uvjetovana, njihovim slabijim umnim sposobnostima
http://hr.wikipedia.org/wiki/Rasizam
eto, piše da je rasizam "proizvod" znanstvenika koji su slabije razvijene narode proglasili "primitivnima" što mislim da je pogrešno iskorišten pojam. ako netko živi oskudnije, ili u drugoj kulturi, ne znači da je primitivan, već drugačiji, a po nekom mom shvaćanju, primitivan bi bio onaj koji ne želi shvatiti ili prihvatiti različitost, odbija se uopće upoznati s nečim drugačijim.
IsisNe vidis zato sto ne zivis s njima. Kad crnac bijeog covjeka mrzi, nema problema. To je neka osobna stvar. Kad bijeli covjek mrzi crnca, onda je to prvo rasizam. Gdje je tu logika?
ja od krvi i mesa, crnac od krvi i mesa, azijat od krvi i mesa...
ne vidim razloga za mržnju...
IsisSlazem se... Mrznja je mrznja bez obzira na razlog. Idealizam je dobra stvar, ali realnost u ovom slucaju je ista kao i nase "bratstvo - jedinstvo".
al kad bolje razmislim, pametan čovjek nema razloga za mržnju, jednostavno se ne zamara sa stvarima koji ga potiću na destruktivna razmišljanja...
fatcat
IsisNe vidis zato sto ne zivis s njima. Kad crnac bijeog covjeka mrzi, nema problema. To je neka osobna stvar. Kad bijeli covjek mrzi crnca, onda je to prvo rasizam. Gdje je tu logika?
MarigoldProtiv racizma, protiv diskriminacije, protiv zabijanje glave u pijesak i pretvaranja da te stvari ne postoje...
Da, sad se tu postavlja i pitanje pozitivne diskriminacije..jeste li za ili protiv?
Marigold
Allende
Marigold
Da, sad se tu postavlja i pitanje pozitivne diskriminacije..jeste li za ili protiv?
Što je to pozitivna diskriminacija...malo mi je stran taj pojam. Da nije ono, kao što kažu ovdje u "najdemokratskijoj zemlji na svijetu", da je rasizam ono kad mrziš crnce više nego što je to normalno?
42Pojam u tom kontekstu se zove reverse discrimination.
Vjerojatno misliš na "affirmative action" tj. davanje određenoj manjinskoj društvenoj grupi (u ovom slučaju rasi) "jednakijih" prava - konkretno, kod vas u überdemokraciji postoje kvote (upisi na faks, zapošljavanje u državnim institucijama...) za afroamerikance, nije li tako?
42
Vjerojatno misliš na "affirmative action"....
fatcat
42
Vjerojatno misliš na "affirmative action" tj. davanje određenoj manjinskoj društvenoj grupi (u ovom slučaju rasi) "jednakijih" prava - konkretno, kod vas u überdemokraciji postoje kvote (upisi na faks, zapošljavanje u državnim institucijama...) za afroamerikance, nije li tako?
DonQuijote
Da ne bude zabune, ovo citiram samo zbog boldanog pojma, ne zbog slaganja ili neslaganja sa sadržajem.
A što se pojma tiče, riga mi se od tih politički korektnih termina! Afroamerikanac?! Idiotizam! Šta su onda bijelci tamo, Euroamerikanci? Pa ćemo imati Australoamerikance, pingvinoamerikance... Ameri su toliko forsirali tu demokraciju da su je doveli do apsurda.

8U poštenom svijetu u glavama idealista, kvote su suvišna stvar - jer su relevantne kvalitete isključivo sredstvo valorizacije. Dobar bagerist će dobiti posao pred lošim, jednostavnije.
Budući su stvari bitno drukčije na terenu gdje je pozanta praksa "po babi i stričevima", nužno je kvotama štiti egzistencijalne i gospodarske interese manjina. Od crnaca u Americi do Srba u carinarnici u Vukovaru (postoji odredba o 33% u državnoj upravi i policiji).
To nikako nije konačno rješenje, već nužna privremena mjera za osiguravanje elementarnih ljudskih prava, dok se ne uspostave mehanizmi koji bi otkrivali, suzbijali i kažnjavali diskriminaciju.
DonQuijoteA što se pojma tiče, riga mi se od tih politički korektnih termina! Afroamerikanac?! Idiotizam!
steam
DonQuijoteA što se pojma tiče, riga mi se od tih politički korektnih termina! Afroamerikanac?! Idiotizam!
Tocno, ali promasio si point. Nije to glup pojam zbog politicke korektnosti. To je jednostavno glup pojam.![]()
njegovo pitanje je bilo na mjesto, kasnije sam skontala. jer, kao što kod nas djeca palih i živih branitelja imaju prednost za sve moguće upise i radna mjesta, tako je u njegovom dijelu Amerike bilo za crnce. trebalo je ispoštovati kvotu bez obzira jesi li bistar ili nisi.
Forever Defiant
"Ne smijemo tražiti da imigranti budu više nalik nama. Moramo stvoriti nove nas."
Gluposti, to ti je politikanstvo. Da je Putnamu izborna baza isto što i Strawu, zagovarao bi tezu da bi imigranti imali manje problema na putu do potpune socijalizacije kad bi bili prilagodljiviji.
Rasizam se svodi na: "sit gladnomu ne vjeruje". Kad ne bude gladi, neće biti ni rasizma.
gazda777
i ja sam rasista, dijelim pučanstvo na muškarce i žene.
a muškarce ne volim.
Forever Defiant
Isuse koja debilana, ne mogu vjerovati?!?! Odakle ti uopce ideja da uspoređuješ djecu onih koji su se borili kako bi njima osigurali buducnost s crncima i problemima koje oni stvaraju??!! Sramota je sto amerika daje povlastice obojenima.
Svaki peti od njih je u zatvoru, a vecina ostalih, usprkos svim potencijalima koje mogu iskoristiti to ne žele... Lakše je sjediti u nekome skvotu i pušiti travu, nego dići guzicu i pokušati se skrbiti za sebe i svoje....
Uostalom, zato se temelj krivnje za rasizam namece bijelcima? Pa u vrijeme kada je trgovina robljem(u cijelom svijetu, ne samo Europa-Afrika-Amerika) bila aktualna, nije se biralo koje će rase biti robovi, nego se gledalo sto je najjeftinije. A najjeftinije su nudli najpoznatiji svjetski trgovici.....
A sto je jos zanimljivije, samo 1% bijelaca u Americi je u to vrijeme držalo robove... Još jedna stvar. Afrika je danas najzapušteniji dio svijeta. No i tamo su svojedobno postojale napredne države.... Rodezija primjerice, danas Zimbawe. Bijelci su imali vlast u toj zemlji. Osnova gospodarstva su bile farme. U vlasnistvu bijelca. Ubrzo se pojavljuje Mugabe, i poziva sve crnce na otpor bijelcima. Rezultat, spaljene farme, poubijani njihovi vlasnici od strane radnika(crnaca), neki su cak i pojedeni... Epilog: Danas je ta zemlja jedna od onih u Africi gdje vlada apsolutan kaos. Iz zemlje blagostanja pretvorila se u zemlju rata, vatre i uništenja...
Još bi se htio nadovezati, danas u Hrvatskoj nije izražen problem nekontorlirane imigracije. No, samo je pitanje trenutka kada će i našu zemlju preplaviti horde doseljenika. Prije desetak godina broj doseljenika sa dalekog istoka mogao se na prste izbrojiti, a danas na svakom kutu niču novi kineski restorani, trgovine i radnje. Pogledjamo samo koliko svojih radnji imaju doseljenici sa Kosova i Albanije u našoj zemlji, čiji broj nezaustavljivo raste, jer dok god stranci u našoj zemlji imaju veća prava od starosjedioca biti ćemo neodoljiva meka za sve, te će uskoro naše ulice više ličiti na neki zaselak sa obale Gvinejskog zaljeva nego na jedan lijepi miran mediteranski ili pak panonski grad.
Ženska_glavagazda777
i ja sam rasista, dijelim pučanstvo na muškarce i žene.
a muškarce ne volim.
ni oni tebe ne vole...
_Jimmy_
šta su spolovi postale rase sada ?
nije ni čudo što postoji homoseksualizam ....