Rasizam

Društvo, politika

Rasizam

Zašto rasizam postoji ?
šta je tu cool i "in" ?
ne kontam jel mi može netko objasniti ?
zato što postoji primitivizam.........

da dopunim:
Rasizam su razvili europski antropolozi XIX. stoljeća, istražujući primitivne narode. Oni su zaključivali da je njihova "primitivnost" ne samo kulturno, nego i biološki uvjetovana, njihovim slabijim umnim sposobnostima
http://hr.wikipedia.org/wiki/Rasizam

eto, piše da je rasizam "proizvod" znanstvenika koji su slabije razvijene narode proglasili "primitivnima" što mislim da je pogrešno iskorišten pojam. ako netko živi oskudnije, ili u drugoj kulturi, ne znači da je primitivan, već drugačiji, a po nekom mom shvaćanju, primitivan bi bio onaj koji ne želi shvatiti ili prihvatiti različitost, odbija se uopće upoznati s nečim drugačijim.
pa upravu si ... tako je to ... no po toj činjenici navijači ne bi trebali igrače vrijeđati jer imaju više para od njih ....
ne može ti se na to pitanje odgovoriti apsolutno... primitivno je... kao i sve što čovjek radi i što je ikada radio s ciljem da naudi indirektno ili direktno čovjeku kao biću, svojoj vrsti... a nije se ograničio samo na to...
da se ne bih krivo izrazio u nekom daljnjem pojašnjavanju, najbolje što je meni (kao pripadniku jedne nacije s malobrojnim žiteljima drugih rasa) objasnilo rasizam, jer mi uopće nije bio jasan, je alegorijski film "Alien nation" (1. dio, ostali su više komercijalni, ali ne zato manje dobri...)
leddioda

ne može ti se na to pitanje odgovoriti apsolutno... primitivno je... kao i sve što čovjek radi i što je ikada radio s ciljem da naudi indirektno ili direktno čovjeku kao biću, svojoj vrsti... a nije se ograničio samo na to...
da se ne bih krivo izrazio u nekom daljnjem pojašnjavanju, najbolje što je meni (kao pripadniku jedne nacije s malobrojnim žiteljima drugih rasa) objasnilo rasizam, jer mi uopće nije bio jasan, je alegorijski film "Alien nation" (1. dio, ostali su više komercijalni, ali ne zato manje dobri...)

pa dobro ... pitam iz vaše perspektive ....
pretpostavljam da ti (kazem "ti" jer smo si tu negdje ) je jasan prvi dio...
pa nema ništa cool ni in u tome...
zamisli da ti netko odgovori pozitivno na to pitanje...
DanicaV

zato što postoji primitivizam.........

da dopunim:
Rasizam su razvili europski antropolozi XIX. stoljeća, istražujući primitivne narode. Oni su zaključivali da je njihova "primitivnost" ne samo kulturno, nego i biološki uvjetovana, njihovim slabijim umnim sposobnostima
http://hr.wikipedia.org/wiki/Rasizam

eto, piše da je rasizam "proizvod" znanstvenika koji su slabije razvijene narode proglasili "primitivnima" što mislim da je pogrešno iskorišten pojam. ako netko živi oskudnije, ili u drugoj kulturi, ne znači da je primitivan, već drugačiji, a po nekom mom shvaćanju, primitivan bi bio onaj koji ne želi shvatiti ili prihvatiti različitost, odbija se uopće upoznati s nečim drugačijim.

Krivo piše rasizam nije proizvod znanstvenika to je proizvod politike i ideologije. To je isto kao da u obrazloženju za smrt od bačene atomske bombe kažu da je to proizvod znanstvenika jer su oniotkrili kako se cijepanjem jezgre atoma urana oslobađa velika količina energije.
Nemojmo znanstvenike mješati u rasizam je oni su najmanje krivi zbog postojanja rasizma.
nisu znanstvenici u toj priči sasvim bezgriješni, jer su dali potreban "materijal" političarima i ideolozima. i to i dan danas rade......

@Jimmy_,
nogomet me nešto i ne zanima. ali ne čini mi se da se navijači rugaju igračima jer imaju više (ili previše) love jer je njihov posao dobrano precijenjen (moje mišljenje).
sigurno ima više slučajeva da su porugama izloženi oni koji nemaju novaca - od vrtića pa nadalje.....
ja od krvi i mesa, crnac od krvi i mesa, azijat od krvi i mesa...

ne vidim razloga za mržnju...
Isis

Ne vidis zato sto ne zivis s njima. Kad crnac bijeog covjeka mrzi, nema problema. To je neka osobna stvar. Kad bijeli covjek mrzi crnca, onda je to prvo rasizam. Gdje je tu logika?
mržnja je mržnja kako god okreneš...
bilo crnac prema bijelcu ili obratno ili mržnja prema životinjama..
opet, i da živim, ako se slažemo zašto bi ga mrzio?
mrzim tek kad imam razlog za mrziti..
al kad bolje razmislim, pametan čovjek nema razloga za mržnju, jednostavno se ne zamara sa stvarima koji ga potiću na destruktivna razmišljanja...
Isis

al kad bolje razmislim, pametan čovjek nema razloga za mržnju, jednostavno se ne zamara sa stvarima koji ga potiću na destruktivna razmišljanja...

Slazem se... Mrznja je mrznja bez obzira na razlog. Idealizam je dobra stvar, ali realnost u ovom slucaju je ista kao i nase "bratstvo - jedinstvo".
fatcat

Isis

Ne vidis zato sto ne zivis s njima. Kad crnac bijeog covjeka mrzi, nema problema. To je neka osobna stvar. Kad bijeli covjek mrzi crnca, onda je to prvo rasizam. Gdje je tu logika?

Da, sad se tu postavlja i pitanje pozitivne diskriminacije..jeste li za ili protiv?
Marigold

Da, sad se tu postavlja i pitanje pozitivne diskriminacije..jeste li za ili protiv?

Protiv racizma, protiv diskriminacije, protiv zabijanje glave u pijesak i pretvaranja da te stvari ne postoje...
Uvijek me cudi kako se opce drustvo ugrozi sa dogadjajima na suprotnoj strani planete a ne vide sto se dogadja u susjednoj ulici.
Marigold

Što je to pozitivna diskriminacija...malo mi je stran taj pojam. Da nije ono, kao što kažu ovdje u "najdemokratskijoj zemlji na svijetu", da je rasizam ono kad mrziš crnce više nego što je to normalno?
Allende

Marigold

Što je to pozitivna diskriminacija...malo mi je stran taj pojam. Da nije ono, kao što kažu ovdje u "najdemokratskijoj zemlji na svijetu", da je rasizam ono kad mrziš crnce više nego što je to normalno?

Vjerojatno misliš na "affirmative action" tj. davanje određenoj manjinskoj društvenoj grupi (u ovom slučaju rasi) "jednakijih" prava - konkretno, kod vas u überdemokraciji postoje kvote (upisi na faks, zapošljavanje u državnim institucijama...) za afroamerikance, nije li tako? To se opravdava činjenicom da su kroz povijest bili zakidani za osnovna građanska prava (obrazovanje, glasanje na izborima i sl.) pa im se, tj. njihovim nasjednicima, na ovaj način retroaktivno "odužuje"...

U Sjevernoj Irskoj policija mora zaposliti jednak broj katolika i nekatolika... ima takvih primjera i bliže...

Mnogi pripadnici "povlaštenih" grupa i sami prigovaraju takvom načinu funkcioniranja jer opet osjećaju "diskriminaciju" (zanimljivo, postiže se upravo suprotni učinak) što su zaposleni/upisani ne na osnovi svoga znanja i dobrog rada već jednostavno jer tako piše u zakonu... a kako je tek onima koji ne uđu zbog ispunjavanja "kvote", a po uspjehu su bolji od "kvotaša"? I eto rasizma opet na mala vrata, ovaj put nažalost djelomično razumljivog...

Zanimljiva tema, pogotovo jer se i kod nas provodi sličan "affirmative action" samo ne na osnovi rasne pripadnosti...
42

Vjerojatno misliš na "affirmative action" tj. davanje određenoj manjinskoj društvenoj grupi (u ovom slučaju rasi) "jednakijih" prava - konkretno, kod vas u überdemokraciji postoje kvote (upisi na faks, zapošljavanje u državnim institucijama...) za afroamerikance, nije li tako?

Pojam u tom kontekstu se zove reverse discrimination.
Mislio sam baš na ovo, ali vrlo su slične definicije, pogotovo pojašnjenja... zapravo je to samo "blaži" termin od "diskriminacije"... ;)

Uglavnom, kakav je vaš stav prema kvotama (za upise, zapošljavanje...) i prema razlozima koji stoje iza njih? Imaju li svi jednaku šansu u startu ili nekima ipak treba pomoći i koji bi način bio najbezbolniji po "ostale"?
U poštenom svijetu u glavama idealista, kvote su suvišna stvar - jer su relevantne kvalitete isključivo sredstvo valorizacije. Dobar bagerist će dobiti posao pred lošim, jednostavnije.

Budući su stvari bitno drukčije na terenu gdje je pozanta praksa "po babi i stričevima", nužno je kvotama štiti egzistencijalne i gospodarske interese manjina. Od crnaca u Americi do Srba u carinarnici u Vukovaru (postoji odredba o 33% u državnoj upravi i policiji).

To nikako nije konačno rješenje, već nužna privremena mjera za osiguravanje elementarnih ljudskih prava, dok se ne uspostave mehanizmi koji bi otkrivali, suzbijali i kažnjavali diskriminaciju.
42

Vjerojatno misliš na "affirmative action"....

Tak je..:)
fatcat

Isis

ovakvo razmišljanje sam prvi puta čula 1992.godine, od jednog Amera u Mannheimu. nisam mogla skontati zašto baš ne gotivi crnce, a onda mi je on pitao, koliko ih crnaca živi u mom okruženju.

njegovo pitanje je bilo na mjesto, kasnije sam skontala. jer, kao što kod nas djeca palih i živih branitelja imaju prednost za sve moguće upise i radna mjesta, tako je u njegovom dijelu Amerike bilo za crnce. trebalo je ispoštovati kvotu bez obzira jesi li bistar ili nisi.
no, to su greške sistema, onih koji pokušavaju nešto učiniti ali na krivi način pa dolazi do izazivanja nepotrebnog animoziteta i to kod osoba koje su inače ok.
kod nas su se pojavil Kinezi, meni su simpatični. je li bitno hoće li živjeti u Hrvatskoj ili Kini? ali, osoba koja je u to doba sjedila sa mnom u kancelariji je izjavila da njen dečko ne podnosi žute. dobro nisam pala sa stolice.
potpuno mi je svejedno koje boje, rase, vjere..... i što god....... bili ljudi oko mene, samo neka su LJUDI.
42

Mislio sam baš na ovo, ali vrlo su slične definicije, pogotovo pojašnjenja... zapravo je to samo "blaži" termin od "diskriminacije"... ;)

Pravilan izraz - Reverse discrimination.
Politicki pravilan izraz - Affirmative action.

Ili kako moj lega kaze, isti k***c drugo pakovanje...

Re: Rasizam

42

Vjerojatno misliš na "affirmative action" tj. davanje određenoj manjinskoj društvenoj grupi (u ovom slučaju rasi) "jednakijih" prava - konkretno, kod vas u überdemokraciji postoje kvote (upisi na faks, zapošljavanje u državnim institucijama...) za afroamerikance, nije li tako?

Da ne bude zabune, ovo citiram samo zbog boldanog pojma, ne zbog slaganja ili neslaganja sa sadržajem.

A što se pojma tiče, riga mi se od tih politički korektnih termina! Afroamerikanac?! Idiotizam! Šta su onda bijelci tamo, Euroamerikanci? Pa ćemo imati Australoamerikance, pingvinoamerikance... Ameri su toliko forsirali tu demokraciju da su je doveli do apsurda.
DonQuijote

Da ne bude zabune, ovo citiram samo zbog boldanog pojma, ne zbog slaganja ili neslaganja sa sadržajem.

A što se pojma tiče, riga mi se od tih politički korektnih termina! Afroamerikanac?! Idiotizam! Šta su onda bijelci tamo, Euroamerikanci? Pa ćemo imati Australoamerikance, pingvinoamerikance... Ameri su toliko forsirali tu demokraciju da su je doveli do apsurda.

Zbog tog sam apsurda i stavio taj termin - uskoro nećemo smjeti ništa govoriti izravno da se ne bi slučajno netko uvrijedio - pa ćemo imati samo opisne pojmove... neće biti više pedofila nego samo djecoljubitelji... pretjerujem, znam... :wink:

A bijelci su službeno caucasian race... što zapravo označava zemljopisno porijeklo, tj. označava ekipu koja je povijesno potekla s Kavkaza i okolnih predjela (doslovno Caucasus = Kavkaz)... nije li zabavno živjeti u SAD?
:censored:
pit, i to je amerika
8

U poštenom svijetu u glavama idealista, kvote su suvišna stvar - jer su relevantne kvalitete isključivo sredstvo valorizacije. Dobar bagerist će dobiti posao pred lošim, jednostavnije.

Budući su stvari bitno drukčije na terenu gdje je pozanta praksa "po babi i stričevima", nužno je kvotama štiti egzistencijalne i gospodarske interese manjina. Od crnaca u Americi do Srba u carinarnici u Vukovaru (postoji odredba o 33% u državnoj upravi i policiji).

To nikako nije konačno rješenje, već nužna privremena mjera za osiguravanje elementarnih ljudskih prava, dok se ne uspostave mehanizmi koji bi otkrivali, suzbijali i kažnjavali diskriminaciju.

Slažem se.
U principu mi se ne sviđa affirmative action (ni American style ni Croatian style, hehe), jer je diskriminacija sama po sebi. Ali budući da Afroamerikanci (ili kakogod vam se više sviđa) uglavnom imaju lošije uvjete života, dakle i osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, naravno da nikad ne bi ispunili uvjete za upis na fax recimo. (Iako, i kod nas se pri upisu na fax omalovažavaju oni nisu išli u gimnazije, ja sam jedna od tih fala na pitanju, i eto sasvim dovoljno daleko sam dogurala unatoč tom "hendikepu" :P)

Što se tiče rasizma općenito, mislim da se neće iskorijenit sve dok u novinama ne prestanem čitati o "tamnoputim" manekenkama, pjevačicama i glumcima. Ne mogu opisati koliko mi se digne tlak dok pročitam taj pridjev ispred nečijeg imena...pa kakve to veze ima s ičime?!
Njaaaaaa...
i ja sam rasista, dijelim pučanstvo na muškarce i žene.
a muškarce ne volim.

DonQuijote

A što se pojma tiče, riga mi se od tih politički korektnih termina! Afroamerikanac?! Idiotizam!

Tocno, ali promasio si point. Nije to glup pojam zbog politicke korektnosti. To je jednostavno glup pojam. :)
Evo jako dobar (kratak) tekst na tu temu. Maddox opet zna. :)
I am a genius, you are not.
steam

DonQuijote

A što se pojma tiče, riga mi se od tih politički korektnih termina! Afroamerikanac?! Idiotizam!

Tocno, ali promasio si point. Nije to glup pojam zbog politicke korektnosti. To je jednostavno glup pojam. :)

Slažem se i s time, samo nisam htio ići u širinu.

njegovo pitanje je bilo na mjesto, kasnije sam skontala. jer, kao što kod nas djeca palih i živih branitelja imaju prednost za sve moguće upise i radna mjesta, tako je u njegovom dijelu Amerike bilo za crnce. trebalo je ispoštovati kvotu bez obzira jesi li bistar ili nisi.

Isuse koja debilana, ne mogu vjerovati?!?! Odakle ti uopce ideja da uspoređuješ djecu onih koji su se borili kako bi njima osigurali buducnost s crncima i problemima koje oni stvaraju??!! Sramota je sto amerika daje povlastice obojenima. Svaki peti od njih je u zatvoru, a vecina ostalih, usprkos svim potencijalima koje mogu iskoristiti to ne žele... Lakše je sjediti u nekome skvotu i pušiti travu, nego dići guzicu i pokušati se skrbiti za sebe i svoje.... Uostalom, zato se temelj krivnje za rasizam namece bijelcima? Pa u vrijeme kada je trgovina robljem(u cijelom svijetu, ne samo Europa-Afrika-Amerika) bila aktualna, nije se biralo koje će rase biti robovi, nego se gledalo sto je najjeftinije. A najjeftinije su nudli najpoznatiji svjetski trgovici..... A sto je jos zanimljivije, samo 1% bijelaca u Americi je u to vrijeme držalo robove... Još jedna stvar. Afrika je danas najzapušteniji dio svijeta. No i tamo su svojedobno postojale napredne države.... Rodezija primjerice, danas Zimbawe. Bijelci su imali vlast u toj zemlji. Osnova gospodarstva su bile farme. U vlasnistvu bijelca. Ubrzo se pojavljuje Mugabe, i poziva sve crnce na otpor bijelcima. Rezultat, spaljene farme, poubijani njihovi vlasnici od strane radnika(crnaca), neki su cak i pojedeni... Epilog: Danas je ta zemlja jedna od onih u Africi gdje vlada apsolutan kaos. Iz zemlje blagostanja pretvorila se u zemlju rata, vatre i uništenja... Još bi se htio nadovezati, danas u Hrvatskoj nije izražen problem nekontorlirane imigracije. No, samo je pitanje trenutka kada će i našu zemlju preplaviti horde doseljenika. Prije desetak godina broj doseljenika sa dalekog istoka mogao se na prste izbrojiti, a danas na svakom kutu niču novi kineski restorani, trgovine i radnje. Pogledjamo samo koliko svojih radnji imaju doseljenici sa Kosova i Albanije u našoj zemlji, čiji broj nezaustavljivo raste, jer dok god stranci u našoj zemlji imaju veća prava od starosjedioca biti ćemo neodoljiva meka za sve, te će uskoro naše ulice više ličiti na neki zaselak sa obale Gvinejskog zaljeva nego na jedan lijepi miran mediteranski ili pak panonski grad.
Ako će u kraju u kojem živim živjeti, raditi i doprinositi miru i blagostanju tog kraja Kinezi, Grci, Mongoli, dupini ili koale, rađe ću živjeti s njima nego s pravovjernim Hrvatinama koji tomu ne bi doprinosili.

http://www.net.hr/vijesti/page/2006/10/13/0500006.html

Svijet je etnički sve šareniji. Imigracija je nezaustavljiva, društva se mijenjaju, nepovjerenje raste. Ne vjerujemo različitima od sebe, ali ni onima koji su poput nas.

Istraživanje harvardskog profesora Roberta Putnama otkriva tmurnu sliku - etnička raznolikost u izuzetno velikoj mjeri nagriza društva.

Putnamovo istraživanje pokazalo je da – što je zajednica etnički raznolikija – njezini pripadnici imaju sve manje povjerenja u ikoga, od prvog susjeda do gradonačelnika. Istraživanje je došlo u najnezgodnije moguće vrijeme, kad cijeli razvijeni svijet razmatra koristi od dolaska imigranata.

Profesor Putnam kaže da će odgoditi izlazak svoje publikacije dok ne smisli prijedloge kako kompenzirati negativne efekte etničke raznolikosti. Smatra da bi bez toga bilo krajnje neodgovorno objaviti ove rezultate.

Glavna pouka Putnamovog istraživanja je da se ljudi okruženi raznolikošću - povuku. "Ponašamo se kao kornjače. Efekt raznolikosti je puno gori nego što smo mogli zamisliti. Problem nije samo u tome što ne vjerujemo ljudima koji nisu poput nas, ne vjerujemo ni ljudima koji jesu poput nas."

Profesor je otkrio da najmanje povjerenja postoji u Los Angelesu, etnički najraznolikijem gradu u cijeloj povijesti čovječanstva. Njegovo otkriće o nepovjerenju drži vodu i u ruralnoj etnički 'čistoj' Južnoj Dakoti, gdje je "definicija" raznolikosti kad potomci Norvežana na roštilj pozovu potomke Šveđana.

Kad se usklade sa socijalnim statusom, prihodima i drugim faktorima, Putnamovi podaci pokazuju da je povjerenja u nekoj zajednici onoliko manje koliko je veća rasna raznolikost te zajednice.

"Ne vjeruje se gradonačelniku, ne vjeruje se lokalnim novinama, ne vjeruje se drugim ljudima, ne vjeruje se institucijama", zaključio je Putnam. Jedino što je intenzivnije od tog nepovjerenja su protestni marševi i gledanje televizije.

Slično istraživanje provelo je i britansko Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je došlo do sličnih rezultata kao i profesor Putnam. Ministarstvo je surađivalo sa Sveučilištem u Manchesteru i zaključilo da ovaj trend vrlo vjerojatno postoji u svim europskim zemljama.

Robert Putnam jedan je od najutjecajnijih svjetskih politologa. Njegova knjiga Bowling Alone, u kojoj se bavi sve većom atomizacijom suvremenog društva, učinila ga je zvijezdom u znanstvenim krugovima. Iako su neki znanstvenici dvojili koliko je njegova teorija primjenjiva izvan SAD-a, kreatori politike bili su impresionirani. Putnama su zvali da drži govore u Camp Davidu, Downing Streetu i Buckinghamskoj palači.

Profesor Putnam naglašava da je imigracija korisna i za društva koje 'uvoze' i 'izvoze' ljude te da su trendovi koji sada postoje "društveno konstruirani", pa da mogu biti i "društveno rekonstruirani".

U prikrivenoj kritici Jacka Strawa, vođe većine u britanskom parlamentu, koji je izjavio da britanske muslimanke ne bi trebale prekrivati svoja lica, Putnam je rekao: "Ne smijemo tražiti da imigranti budu više nalik nama. Moramo stvoriti nove nas."

Financial Times|Net.hr
13.10.2006.
Forever Defiant

"Ne smijemo tražiti da imigranti budu više nalik nama. Moramo stvoriti nove nas."

Gluposti, to ti je politikanstvo. Da je Putnamu izborna baza isto što i Strawu, zagovarao bi tezu da bi imigranti imali manje problema na putu do potpune socijalizacije kad bi bili prilagodljiviji.

Rasizam se svodi na: "sit gladnomu ne vjeruje". Kad ne bude gladi, neće biti ni rasizma.

gazda777

a muškarce ne volim.

ni oni tebe ne vole... :D
Forever Defiant

Isuse koja debilana, ne mogu vjerovati?!?! Odakle ti uopce ideja da uspoređuješ djecu onih koji su se borili kako bi njima osigurali buducnost s crncima i problemima koje oni stvaraju??!! Sramota je sto amerika daje povlastice obojenima.

Okeej... Dakle, ovako: sve probleme stvaraju crnci, a ljudi koji bojaju kosu imaju veće povlastice u SAD-u. Jesam li dobro shvatio?

Svaki peti od njih je u zatvoru, a vecina ostalih, usprkos svim potencijalima koje mogu iskoristiti to ne žele... Lakše je sjediti u nekome skvotu i pušiti travu, nego dići guzicu i pokušati se skrbiti za sebe i svoje....

Da, khm, pričamo o oko tridesetak godina otkada crna rasa u SAD-u ima skoro potpunu slobodu. Dakle, zakonski sve to stoji, ali se bijelci i dalje drže dalje od crnaca. A te kvote su kvote, kada se kvote popune - ostaje ti otići u vojsku i poginuti za interese (bjelačkog) industrijskog-narko lobija.

Uostalom, zato se temelj krivnje za rasizam namece bijelcima? Pa u vrijeme kada je trgovina robljem(u cijelom svijetu, ne samo Europa-Afrika-Amerika) bila aktualna, nije se biralo koje će rase biti robovi, nego se gledalo sto je najjeftinije. A najjeftinije su nudli najpoznatiji svjetski trgovici.....

Pretpostavljam da ti znaš tko su najpoznatiji svjetski trgovci robljem? Jer ja nisam nabasao na jumbo plakate trgovačkih centara sa palet-pakiranjima crnih robova.
Stvar je u tome što je Afrika bila (i dalje je) ogroman, neistraženi kontinent. Bilo je slavera (afričkih, dakle crnaca) koji bi putovali od obale do obale konstantno obnavljajući svoju ponudu ljudskog mesa iz široke palete ponude sela na koje bi putem naišli. Zanimljivo je, međutim, što su se crni goniči robova pojavili tek kada je došlo do susreta civilizacija - one zapadne sa afričkima (kontinentalna afrika ima puno naroda i više davno nestalih civilizacija fragmenti kojih su se do danas izmiješali). To nimalo nije daleko od sudbine Hrvata u rukama ljudi koji su nas 'izveli na put demokracije, osamostaljenja i kapitalizma'. Takvi srazovi civilizacija pokazali su se totalno pogubnima za civilizacije koje su imale potpuno drugačija shvaćanja vrijednosti od evropljana... Dovoljno je pogledati sudbinu izvornih naroda južne amerike, australije, sj. amerike i afrike.

A sto je jos zanimljivije, samo 1% bijelaca u Americi je u to vrijeme držalo robove... Još jedna stvar. Afrika je danas najzapušteniji dio svijeta. No i tamo su svojedobno postojale napredne države.... Rodezija primjerice, danas Zimbawe. Bijelci su imali vlast u toj zemlji. Osnova gospodarstva su bile farme. U vlasnistvu bijelca. Ubrzo se pojavljuje Mugabe, i poziva sve crnce na otpor bijelcima. Rezultat, spaljene farme, poubijani njihovi vlasnici od strane radnika(crnaca), neki su cak i pojedeni... Epilog: Danas je ta zemlja jedna od onih u Africi gdje vlada apsolutan kaos. Iz zemlje blagostanja pretvorila se u zemlju rata, vatre i uništenja...

Zimbabwe NIKADA nije bila zemlja blagostanja. Da se malo više educiraš o Africi danas, da malo iskopaš broj ljudi koji dnevno pogine u 'plemenskim ratovima' na područjima koja su (vidi slučajnosti) bogata ovim ili onim materijalom, da sagledaš činjenice, ne vijesti na TV-u (koje ionako samo prate one 'zanimljive' ratove) znao bi da Afrika od trenutka početka prisilne kolonizacije do danas nije slobodna od imperijalističkih interesa velesila (tj. njihovih ekonomija - korporacija).

Još bi se htio nadovezati, danas u Hrvatskoj nije izražen problem nekontorlirane imigracije. No, samo je pitanje trenutka kada će i našu zemlju preplaviti horde doseljenika. Prije desetak godina broj doseljenika sa dalekog istoka mogao se na prste izbrojiti, a danas na svakom kutu niču novi kineski restorani, trgovine i radnje. Pogledjamo samo koliko svojih radnji imaju doseljenici sa Kosova i Albanije u našoj zemlji, čiji broj nezaustavljivo raste, jer dok god stranci u našoj zemlji imaju veća prava od starosjedioca biti ćemo neodoljiva meka za sve, te će uskoro naše ulice više ličiti na neki zaselak sa obale Gvinejskog zaljeva nego na jedan lijepi miran mediteranski ili pak panonski grad.

I što sada? Mislim, političkim mafijozama je skroz okej kada im pripadnik trijade da koji miljon ispod ruke kako bi uvezao radnu snagu (sa pridajaćim im dozvolama), i pootvarao trgovine. U HR ne postoje veća prava za neke. Ne znam odakle ti to sada? Postoje samo govnari koji mlate pare na 'imigrantima' (malo suvremeniji pojam za robove). Isti oni koji nam i vode državu.
Zaključak: imigracija definitivno nije razlog zbog kojega bih se ja trebao zaključati u kuću i spavati s kalašnjikovom pod jastukom. A mirniji zaseoci gvinejskog zaljeva su prekrasni...
U nedostatku životnog iskustva i osobnog doživljaja dotičnih predijela svijeta, ne želim se previše upuštati u tu raspravu. Ono što znam, znam uglavnom iz knjiga, a time se samoinicijativno automatski diskvalificiram u povijesnom/političkom aspektu sagledavanja ove teme jer ni sama ne znam u što da vjerujem od svega pročitanoga.

U suštini bih se složila s tobom, bazooka_joe, ali ja ću reći samo svoje mišljenje s etičkog aspekta.

Ovo što ću reći nije bezvezno moraliziranje jer ga prezirem. Htjela sam se ovdje izjasniti jer mi se jednostavno gadi svijet u kojem živimo i ponekad se pitam jesam li ja zbilja neka druga vrsta? Jer, puno mi je ljudi govorilo da se slaže sa mnom, a ustvari se to pokazalo sasvim suprotnim.

Ne mogu zamisliti da na čovjeka bilo tko gleda na temelju rasne/nacionalne/vjerske pripadnosti i slična sranja. Naravno da svaki narod ima svoju kulturu i da se po tome na neki način mogu strapati u "isti koš". No, to neće značiti da su svi jednaki ili slični. Moj susjed i ja smo iste rase, iste nacionalnosti iste vjere... a naši stavovi ne mogu biti različitiji. Moj dečko i već sto godina najbolji prijatelj jesmo iste rase ali smo drukčije vjere i nacionalnosti... stavovi su nam vrlo slični.

Ne razumijem tu ideologiju, ne razumijem to sijanje mržnje na svim poljima života. pitam se koliko daleko su ljudi spremni ići? kako si netko može uzimati za pravo mrziti cijelu jednu naciju, cijelu jednu rasu ili religiju ako je pojedinac iz jedne od njih ratovao s njegovim djedovima, očevima ili njim samim?

To je jasno kao dan, ali zanimljivo je kako ljudima puno treba da bi vidjeli i ono što im je pred nosom. Zatrovani smo lažima i bezumljem...
Ženska_glava

gazda777

a muškarce ne volim.

ni oni tebe ne vole... :D

tako i treba biti... :D
šta su spolovi postale rase sada ?
nije ni čudo što postoji homoseksualizam ....
_Jimmy_

šta su spolovi postale rase sada ?
nije ni čudo što postoji homoseksualizam ....

e, čuj... po gazdi našem jesu! :D
aha.
a gazda je uvijek u pravu...
Rasni stereotipi su smiješni i trebamo im se smijati :D
Ne razumijem ni ja o kakvim rasama svi pricaju kad smo svi mi pripadnici iste vrste jer smo svi sposobni za reprodukciju.

Tagovi