Korizma
Društvo, politika
milo_moje
Što vi mislite o samom odricanju, i o ljudima koji se odriču recimo cigareta tih 40 dana, ali zato poslije Uskrsa, puše " ko Turci "?
Za mene je to smiješno. Tko 40 dana može bez cigarete - može i zauvijek.
Ali, nažalost, druga je stvar važnija: velika večina Hrvata se mora mnogo toga odricati tijekom cijele godine, a ne samo za korizmu.
zaljubljena u Osijek
milo_moje
Što vi mislite o samom odricanju, i o ljudima koji se odriču recimo cigareta tih 40 dana, ali zato poslije Uskrsa, puše " ko Turci "?
Ali, nažalost, druga je stvar važnija: velika večina Hrvata se mora mnogo toga odricati tijekom cijele godine, a ne samo za korizmu.![]()
U tome i jeste poanta
Ali, nažalost, druga je stvar važnija: velika večina Hrvata se mora mnogo toga odricati tijekom cijele godine, a ne samo za korizmu.
ovo je nažalost svaki dan sve izraženije
simo031
Smisao korizme, nije odricanje, radi odricanja, nego odricanje, u korist onih kojima je potrebito.
Da, istina. Samo što polako, ali sigurno i ja se odričem svega potrebitog.
simo031Nemora bit, doduše nebi htio biti negativan pa reči kako ne treba dat. Ali je odricanje u smislu odricanja da se odrekneš nečega bez čega "ne možeš" da bi na neki način sudjelovao u "patnji" dakle to su onda cigarete i slično...Smisao korizme, nije odricanje, radi odricanja, nego odricanje, u korist onih kojima je potrebito.
mali_ivicasimo031Nemora bit, doduše nebi htio biti negativan pa reči kako ne treba dat. Ali je odricanje u smislu odricanja da se odrekneš nečega bez čega "ne možeš" da bi na neki način sudjelovao u "patnji" dakle to su onda cigarete i slično...Smisao korizme, nije odricanje, radi odricanja, nego odricanje, u korist onih kojima je potrebito.
Nas dvojica očito nismo išli na isti vjeronauk. Korizma ovakva kakvu ju danas doživljavaju, a nažalost u većini slučaja i provode, zaživjela je dolaskom "velikih Hrvata" devedesetih. Isti ti su od krštenja, prve pričesti, krizme i drugih svetih sakramenata, napravili bal razmetanja, neskromnosti i svega ono što ne bi trebali biti. Gdje je tu skromnost i odricanje iz svetog pisma? Korizma je odricanje u korist onih kojima je potrebito, korizma je molitva za one kojima je potrebito, korizma je pokornost.
P.S. Da pojasnim da ne bi bilo zabune…
Primanje svetih sakramenata nekad se obilježavalo svečanim ručkom uz obitelj i kumove. U što se to danas pretvorilo? Iznajmljuju se sale, glazba, i ostalo kao da su u najmanju ruku svatovi. O tom razmetanju pričam…
simo031Ti mene kao da nisi razumio... Tko je spominjao ikakve balove i katolike poslije devedesetih. NE KONTAM?!
mali_ivicasimo031Nemora bit, doduše nebi htio biti negativan pa reči kako ne treba dat. Ali je odricanje u smislu odricanja da se odrekneš nečega bez čega "ne možeš" da bi na neki način sudjelovao u "patnji" dakle to su onda cigarete i slično...Smisao korizme, nije odricanje, radi odricanja, nego odricanje, u korist onih kojima je potrebito.
Nas dvojica očito nismo išli na isti vjeronauk. Korizma ovakva kakvu ju danas doživljavaju, a nažalost u većini slučaja i provode, zaživjela je dolaskom "velikih Hrvata" devedesetih. Isti ti su od krštenja, prve pričesti, krizme i drugih svetih sakramenata, napravili bal razmetanja, neskromnosti i svega ono što ne bi trebali biti. Gdje je tu skromnost i odricanje iz svetog pisma? Korizma je odricanje u korist onih kojima je potrebito, korizma je molitva za one kojima je potrebito, korizma je pokornost.
P.S. Da pojasnim da ne bi bilo zabune…
Primanje svetih sakramenata nekad se obilježavalo svečanim ručkom uz obitelj i kumove. U što se to danas pretvorilo? Iznajmljuju se sale, glazba, i ostalo kao da su u najmanju ruku svatovi. O tom razmetanju pričam…
Dakle ponovit ću još jednom:
1) Korizma je vid priprave za Uskrs, te odricanje koje se radi u Korizmi se radi kao vid priprave za Uskrs, odnosno vid patnje kojom samog sebe spremaš za najvažniji blagdan. U smislu odolijevanja iskušenju kao što imamo prilike čitati u Bibliji kako je Đavo iskušavao Isusa u pustinji 40 dana pa eto iz toga simbolike...
2) Davat, pomagat ljudima u potrebi se treba kad god se može i to nema veze s korizmom.
Što ako ljudi oko tebe ne trebaju pomoć u tih 40 dana, jel to znači da se ti zbog toga ne trebaš ničega odreč? besmislica. Cilj korizme nije davanje, nego odricanje, KUŠNJA.
Što kad netko ide postit? Jel to znači da on jede kruh i vodu samo zato da bi komši ostavio janje. To nema smisla..
mali_ivica
Ti mene kao da nisi razumio... Tko je spominjao ikakve balove i katolike poslije devedesetih. NE KONTAM?!
Dakle ponovit ću još jednom:
1) Korizma je vid priprave za Uskrs, te odricanje koje se radi u Korizmi se radi kao vid priprave za Uskrs, odnosno vid patnje kojom samog sebe spremaš za najvažniji blagdan. U smislu odolijevanja iskušenju kao što imamo prilike čitati u Bibliji kako je Đavo iskušavao Isusa u pustinji 40 dana pa eto iz toga simbolike...
2) Davat, pomagat ljudima u potrebi se treba kad god se može i to nema veze s korizmom.
Što ako ljudi oko tebe ne trebaju pomoć u tih 40 dana, jel to znači da se ti zbog toga ne trebaš ničega odreč? besmislica. Cilj korizme nije davanje, nego odricanje, KUŠNJA.
Što kad netko ide postit? Jel to znači da on jede kruh i vodu samo zato da bi komši ostavio janje. To nema smisla..
Ja sam tebe razumio, no tvoje i moje poimanje kršćanstva i vjere se očigledno podosta razlikuju...
Korizmeno vrijeme, je prvenstveno vrijeme čišćenja srca, a ne tijela. Srce se ne čisti izbjegavanjem zla, nego činjenjem dobra. Činjenje dobra je temelj pokore. U svetom pismu stoji da pokornost vodi spasenju, a pokornost se iskazuje kroz post, molitvu i milosrdna dijela. Po mom mišljenju, dobra djela su najvažnija jer ona donose radost, post nam donosi čišćenje tijela, a molitva čišćenje duha.
U svetom pismu kaže: „Ne slavite sebe i svoje tijelo, koje će zauvijek propasti!“ Ljepota svetog pisma je u njegovom tumačenju i provođenju, svatko neka sebi odredi prioritete kako u životu, tako i u korizmi, bilo kroz sveto pismo ili bez njega.
Opet ponavljam, da je više nego očito da smo se mi u različitim crkvama bogu molili.
simo031Ne bih se složio. Samo bih primjetio da malo drugačije shvaćamo neke stvari, izvući ću ti par citata.
Ja sam tebe razumio, no tvoje i moje poimanje kršćanstva i vjere se očigledno podosta razlikuju...
simo031Ja se slažem, ali nitko ne kaže da je činjenje dobra prema sebi i odricanje od nekih stvari u vidu borbe protiv svojeg drugog ja, loša stvar.Činjenje dobra je temelj pokore.
simo031I opet, apsolutno se slažem, ali moram još jednom naglasit po meni odricanje od nekih stvari ne mora biti samo čišćenje tijela pa makar pri tom direktno baš i ne pomogao nekom. Ali treba pomoć to stoji ako možeš i ne samo kad je korizma i to po meni nije direktno vezano za samu korizmu, nego za čitav period života. To je jedna od osnovnih kršćansik vrednota koja proizlazi iz druge zapovijedi ljubavi.U svetom pismu kaže: „Ne slavite sebe i svoje tijelo, koje će zauvijek propasti!“ Ljepota svetog pisma je u njegovom tumačenju i provođenju, svatko neka sebi odredi prioritete kako u životu, tako i u korizmi, bilo kroz sveto pismo ili bez njega.
simo031Po meni je očito da nismo, nego da je opet došlo do malog nesporazuma, al nema veze.Opet ponavljam, da je više nego očito da smo se mi u različitim crkvama bogu molili.
na moje radno mjesto je došao drugi čovjek... dakle, napravio sam dobro djelo za nekog druog...
a sad i da postim, kontam da bi bilo previše...
btw. ja sam ateist, tak da mi sve to bzvz -.-'
mali_ivica
...
Ja smatram da je u korizmi važnije čišćenje srca i duše, od tijela (iako je tijelo ogledalo duše). Iz tvojih odgovora nisam stekao dojam da čvrsto braniš ovaj ili onaj stav, o ovoj temi, te mi ova rasprava više mi ne izgleda osobito smislena, stoga ću je završiti još jednim citatom iz svetog pisma.
"Nak' svatko živi po svojoj mudrosti".
Re: Korizma
Ovo pitanje se nameće iz godine u godinu na samom početku korizme. A iskustvo govori da u "duhovnosti" prevladava pojam isplativost. U skladu s tim, već uobičajeno se pitamo: čega smo se odrekli i kolika naša žrtva treba biti da bi bila Bogu mila, a za nas spasonosna?
No, ako krenemo od biblijskih temelja onda treba reći da je krivo govoriti o isplativosti odricanja. Kao da bi, kapitalistički, jezikom profita rečeno, određena količina pokore rezultirala određenom milosnom naknadom, Božjom nagradom u svijetu stvari, potreba i želja (npr. postim i molim, a onda očekujem zdravlje, dobru ocjenu, novac...). Kao da bi vrijedilo: ja se Bože žrtvujem, a ti mi vrati i plati za moju žrtvu. Takvo shvaćanje nasljedovanja značilo bi da sam ja Božji samo dok postoji izvjesnost da ću biti nagrađen, a ako nagrade nema cijeli sustav dolazi u pitanje. Znači, Božji sam ne zbog Krista i zato što vjerujem da je njegov životni stil put do toga da primim neizmjernog Boga u svoj ograničeni život i tako se razveselim, nego zbog nagrade. Ako je tako, ustvari i nisam Božji. Bog mi ostaje nešto izvanjsko. Tu zapravo nema Boga. Bog ne može biti dio mene, a onda nema ni temeljne promjene, prevrednovanja prioriteta iz svijeta stvari u svijet osoba, što je jedan od temeljnih Isusovih zahtjeva. A nema ni boljeg života.
Kršćanstvo, ono evanđeosko (izvorno), sasvim drukčije gleda na nasljedovanje Krista. Nasljedovanjem čovjek postaje sličan Kristu, a biti njemu sličan ustvari znači suobličiti se (postati sličan) Božjem poretku (Kraljevstvu Božjem), i tako oplemenjen Božjom "energijom", činiti dobro (jer Božja volja je dobro čovjeka). Cilj nasljedovanja je postati sličan Kristu zato da njegove težnje postanu i moje, zato da postanem istinski čovjek, približim se Božjoj slici u sebi i tako budem razveseljen i učvršćen jer drukčije ne može ni biti s onim tko je "spojen" na "Božju struju" života.
Cilj korizme je spojiti se s Bogom i otvoriti za druge jer je to jedino ispravno, a ako to donese neku materijalnu korist, uredu, ali nije nužno. Tako shvaćeno nasljedovanje znači da ću biti Božji i kada nema nikakve isplativosti, čak i onda kada ću, po mjeri stvari i koristi, potpuno izgubiti jer opet znam da je to jedino ispravno. Mjera uspjeha nije korist, nego koliko sam postao Božji i koliko radim za dobro čovjeka. Tako shvaćeno nasljedovanje znači da ću spojen na "struje" Božjeg života utvrditi Krista u sebi i postati humanist (Isus Krist je najveći humanist).
"Tražite stoga najprije Kraljevstvo (Božje) i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati." Mt 6,33!
Uspjeh korizme ne mjeri se po tome kolio smo postili, molili, koliko smo išli na križne putove, nego koliko smo se povezali s Bogom. Ne spašavaju nas naša pokornička djela nego Bog kojeg puštamo da nas nadahnjuje, razveseljava i mijenja život na bolje. Nagrada pravo odživljene korizme nije neka obična isplativost, nego živi Bog. A kad je Bog s nama onda se ostale stvari nadodaju.
SrodnaDušaPa nije isplativost uopće u pitanju, nego neki vid kušnje. Odreći se onog čega ti se teško odreć, da bi se kušao, ne mora bit ni isplativo.
Postati Božji na četrdeset dana zbog isplativosti ili postati Božji jer je to ispravno, bez obzira na isplativost?
mali_ivica
SrodnaDušaPa nije isplativost uopće u pitanju, nego neki vid kušnje. Odreći se onog čega ti se teško odreć, da bi se kušao, ne mora bit ni isplativo.
Postati Božji na četrdeset dana zbog isplativosti ili postati Božji jer je to ispravno, bez obzira na isplativost?
Odreci se necega u korist drugih da, ali ne i odreci se necega u korist sebe ili kako ti kazes kušnje!
SrodnaDuša
mali_ivica
Odreci se necega u korist drugih da, ali ne i odreci se necega u korist sebe ili kako ti kazes kušnje!
@mali_ivice, zar opet?
anakonda...konačno je @mali ivica pronašao srodnu dušu za rasprave o religiji......
imali nade da se jednom pojavi netko s kim ću moći raspravljati o nijansama lakova i ruževa, dupeima rumenila i postojanosti parfema ?

SrodnaDušaPa nisam rekao da je to isključujući ILI odnosno da jedna od tih stvari isključuje drugu.Odreci se necega u korist drugih da, ali ne i odreci se necega u korist sebe ili kako ti kazes kušnje!
anakondaPa čuj i ti si mi srodna duša glede rasprava... Jer i sa tobom mogu razgovarat, ne moramo se mi slagat. Ako se s nekim slažeš u svemu onda to i nije neka rasprava...
...konačno je @mali ivica pronašao srodnu dušu za rasprave o religiji......
simo031@mali_ivice, zar opet?
Moram te malo, bez zamjerke...
PS: Mamić bi rekao da sam mućki provokator
mali_ivicaanakondaPa čuj i ti si mi srodna duša glede rasprava... Jer i sa tobom mogu razgovarat, ne moramo se mi slagat. Ako se s nekim slažeš u svemu onda to i nije neka rasprava...
...konačno je @mali ivica pronašao srodnu dušu za rasprave o religiji......
...da, ali ja ne volim diskutirati o religiji
PEGYanakonda...konačno je @mali ivica pronašao srodnu dušu za rasprave o religiji......
imali nade da se jednom pojavi netko s kim ću moći raspravljati o nijansama lakova i ruževa, dupeima rumenila i postojanosti parfema ?![]()
![]()
....pa zar nema brdo takvih aktivnih tema (noktići, geliranje, fm parfemi, štatijaznam)????
PEGYi šta? da se sama sa sobom tamo dopisujem?
...pa ne znam, ne ulazim uopće u te teme, ali vidim da su svako malo aktivne...zato sam mislila da si tamo vrlo vrijedna, sori....
...mislim da možda ovaj forum i nema baš publiku za takve fine ženske stvari
PEGYVidim da si rođena 1930 pa sam odustao...
i šta? da se sama sa sobom tamo dopisujem?
Da si mlađa tko zna....
">mali_ivicaPEGYVidim da si rođena 1930 pa sam odustao...
Da si mlađa tko zna....">
nemaš ti pojma
Žene su kao vino, što starije to bolje!
a muškarci su kao banane, što stariji to

mali_ivica
simo031@mali_ivice, zar opet?
Moram te malo, bez zamjerke...![]()
PS: Mamić bi rekao da sam mućki provokator![]()
I... Trebamo li se u korizmi odricati u korist onih kojima je potrebito, ili u svoju korist?
PEGYJel ti to sad želiš onako diskretno naglasit da bi prema našim godinama mi bili udarna kombinacija?mali_ivicaPEGYVidim da si rođena 1930 pa sam odustao...
Da si mlađa tko zna....">
nemaš ti pojma
Žene su kao vino, što starije to bolje!
a muškarci su kao banane, što stariji to![]()
![]()
![]()
">
PEGYVidiš ovakav odgovor da djevojka koja je puno mlađa.ajmee, idem se samoutamanit