Sveta Ana

Osijek

Sveta Ana

Sv. Joakim i Ana su roditelji Blažene Djevice Marije. Njihova se imena istina ne spominju u Svetom pismu, ali ih zato susrećemo u apokrifnom spisu iz 2. st. pod naslovom Protoevanđelje Sv. Jakova.

Prema tom apokrifnom spisu, Joakim i Ana nisu mogli imati djece pa su molili Boga da im udijeli taj dar. Joakim je kao bogat čovjek svoje prihode dijelio na dva dijela. Jedan dio je davao narodu, a drugi dio je prikazivao Gospodinu kao žrtvu. Joakim se tijekom 40 dana povukao u pustinju da posti i moli ne bi li mu se Gospodin smilovao i dao potomka. Isto je kod kuće činila i njegova žena Ana.

Ana je u poodmakloj dobi rodila djevojčicu - Mariju. Svetoj se Ani u zagovor utječu žene željne poroda, trudnice i porodilje i majke općenito. U Njemačkoj su Sv.Anu štovali rudari, rezbari drva i ebanovine i zlatari. Anu se zaziva i moli za dobru smrt. Na papinskome dvoru Sv.Anu su osobito štovali konjušari pa su na njezin blagdan priređivali svečanu procesiju. Svjedok je toga kulta crkva Sv.Ane u Vatikanu podignuta 1505. godine.

Mjesni odbor "Tenja" nizom prigodnih manifestacija obilježava Dan Mjesnog odbora Tenja - Svete Ane. U Osijeku, Dan Svete Ane obilježava se molitvom u crkvama, a posebno ispred groblja Sveta Ana.

Ana je jedno od mnogih svetopisamskih vlastitih imena vrlo raširenih u svijetu.U izvornom hebrejskom i u grčkom jesziku glasi Hannah i znači ljupkost, milost. Inačica ovog imena je mnogo: Ane, Anica, Ančica, Anika, Ankica, Anita, Anuša, Nuša, Hana.

Navedenima sretan imendan!

Gemi031
Uh, znam gomilu Ana, Anica, Ankica - svima njima (na ovom forumu a i uokolo!) sretan imendan!
jel to nešto crkveno?

Re: Sveta Ana

Vidi pa i meni je danas imendan!! ..kontam da su mi svih ovigh godina odvraćali pažnju od toga nebi li mi morali nešto i kupiti, heheh..

:kicking:
Jej, kod mene kirvaj! A jučer smo slavili svetog Jakova... Kakve kršćanske izlike za razlulareno pijančevanje!
gaap

jel to nešto crkveno?

kako si pogodio?
uzmeš katolički kalendar pa pogledaš kada ti je imendan i onda nas fino počastiš. :drunk:
Evo, pa tko koga poznaje po imenu, nek javi kad slavi ;-)

http://upt.hr/index.php?action=c_vidi&id=37

Btw. gaap ima imendan 13.listopada.
Hm, ima yanimljivih imena...

OSOBNA IMENA KOJA IMAJU ISTO ZNAČENJE:

Aurelije – Zlatko
Asterija - Zvjezdana
Anastazija - Stošija
Andrija - Hrabroslav
Alojzije - Vjekoslav
Agneza - Janja
Budimir - Grgur
Blaženka - Beata
Bazilije - Vasja
Bela - Vojtjeh
Bonifacije - Acy
Blaž - Vlaho
Berislav - Slavko
Cecilija-Sisy
Goran - Montan
Hans - Ivan
Helena - Jelena
Hadrijan –Jadranko
Ibrahim-Abraham
Irena - Miroslava
Ivan - Janko
Ivan - Juan
Iveta - Juta
Jaci-Hijacint
Jasmina - Flora
Januarije - Jan
Julija(na) - Đula
Mladen - Juvencije
Klara - Jasna - Bistra
Karlo - Dragutin
Konstancije - Tvrtko
Kvirin - Rino
Leon - Lavoslav
Lucijan - Zorislav
Magdalena - Majda - Alenka - Maša
Magnus - Boleslav
Makarije - Blaženko
Marija - Mercedes - Rija - Meri
Martin - Davor
Nora - Eleonora
Perpetua - Nevenka
Placid - Blagoje - Velimir
Prosper - Željko
Evarist - Risto
Sabina - Savka
Serena-Jasna
Slobodan - Liberat - Eleuterij
Stela - Zvjezdana
Spiridon - Dušan
Spaso - Soter
Stjepan - Ištvan - Vjenceslav
Teodor - Božo - Teddy
Terezija - Tessa
Valentin - Zdravko
Vanja - Ivan
Veronika - Ika
Violeta - Ljubica
Vito - Živko
Zvjezdan - Stelan
Gemi

super, pogledala - 13. listopada je Anđelko, a naš Anđel stalno nešto protiv Crkve....... :D
Gemi

zajeb! beeeep! nije 13. nego 7.
gaap

Gemi

zajeb! beeeep! nije 13. nego 7.

U mjesecu listopadu slave imendan:
1. Terezija, Tereza, Zinka, Teza, Roman, 2. Angelina, Anđelka, Anđelko, Anđela, 3. Kandid, Maksimilijan, Gerhard, 4. Franjo, Franka, Edvina, Vranje, 5. Flavijan, Placid, Miodrag, 6. Bruno, Renato, Renata, Fides, Verica, Vjera, 8. Demetrije, Dmitar, Šimun, 9. Dionizije, Diniško, Dinko, Sara, 10. Franjo, Danijel, Danko, Dančo, Danijela, 11. Emilijan, Milan, 12. Serafin, Maksimilijan, Makso, Mikša, 13. Eduard, Edo, Fatima, Hugolin, Hugo, 14. Kalist, Divna, 15. Terezija, Tereza, Zinka, Teza, Zlata, Aranka, 16. Hedviga, Margareta, Biserka, 17. Ignacije, Vatroslav, 18. Luka, 19. Ivan, Izak, Pavao, Laura, 20. Vendelin, Irena, Miroslava, 21. Uršula, Orka, Zvjezdan, 22. Marija, Korina, Dražen, 23. Ivan, Borislav, Borko, 24. Antun, Jaroslav, 25. Krizant, Darija, 26. Demetrije, Dmitar, Zvonko, 27. Sabina, Gordana, 28. Šimun, Šime, Juda, Tadej, Tadija, Siniša, 29. Narcis, Donat, Darko, Salvija, 30. Marcel, Marojko, German, 31. Alfonz, Vuk, Alfonza.

Pa se nađi.
a kako to da se datumi i imena ne podudaraju?

ovdje nam je Anđel 2.listopada, a tamo bio 13.tog..........?
ne kužim se u imendane. znam samo da je moj pokojni tetak Valent uvijek slavio imendan na Valentinovo i da smo imali super fešte......
ma ko još uopće slavi imendane, to mi je uvijek nekako bilo za generaciju moje bake...
treba ukinuti i rođendane........
Ja imam legicu koja se strašno uvrijedi kad joj ne čestitaš imendan. Jučer sam ga čestitala, ali tek navečer (sad znamo kako se legica zove :-)), ali mi nije čak ni odgovorila na poruku.
Možda se ljuti jer sam poslala poruku tako kasno.
Meni je cestitanje imendana skroz glupavo, sto kaze Gaap, iz vremena nasih baka ili njihovih baka.
Ponekad mi netko cestita imendan, a ja se iznenadim, ono "a meni je imendan?"
Circa

Meni je cestitanje imendana skroz glupavo, sto kaze Gaap, iz vremena nasih baka ili njihovih baka.
Ponekad mi netko cestita imendan, a ja se iznenadim, ono "a meni je imendan?"

meni nitko nikada nije čestitao imendan. valjda ga onda i nemam.
sretan imendan!
još mi reci i kako se danas trebam zvati......
Imendan mi je na rođendan, tako da jednim udarcem dvije muhe... 13.06., Antunovo (dakle, odnosi mi se na crkveno ime...)
sada si zapamćena, pa ti budem čestitala.......dvostruko..... :wink:
DanicaV

sada si zapamćena, pa ti budem čestitala.......dvostruko..... :wink:

Meni je imendan uvijek bio važniji od rođendana. Kad mi je rođendan svi na moru, nigdje nikog živoga.

Imendan je u super vrijeme, nekako svi znaju kad je, jave se - a i inače je običaj da se na imdendan ne poziva.

Drkanje s pozivanjem i odabirom gostiju i priprema rođendanske parade mi je toliko seljački, samo za napuhane drkadžije koji su cijeli život u središtu svijeta, a tog dana posebno.

U Češkoj recimo, iako su narod s najvećim udjelom deklariranih nevjernika na svijetu, svaki kalendar ima katalog imena, a to možete provjeriti i na češkom webu.
http://www.idnes.cz/ http://www.tiscali.cz/home/
Pa uočite:
"Dnes je sobota 29. července 2006, svátek má Marta, zítra Bořivoj"
Danas je subota, 29. srpnja 2006., imendan ima Marta, sutra Bořivoj.

Zaboravljanje imendana je neoprostivo, a slavljenje rođendana privatna stvar, nekako infantilno i bez pravoga razloga.

Tko navrši 25. nema zašto više slaviti.
Istina. Nakon 25. neću ništa više slaviti. Ionako nitko ne zna ni kad mi je imendan. :-(
tonya

Istina. Nakon 25. neću ništa više slaviti. Ionako nitko ne zna ni kad mi je imendan. :-(

Ma moraš, jednom u životu ćeš imati dvaespet, pa jednom u životu dvaesšest i tak... Važno je sve to obilježiti: nije grozno skužiti da stariš, ako si uživao u svakoj godini (i postajao pametniji :) )
Alana Bates

nije grozno skužiti da stariš, ako si uživao u svakoj godini (i postajao pametniji :) )

A šta ak' ne skužiš da si baš u svakoj uživao i k tome nisi ništa pametniji?
Zamisli bedaru - star, glup i nesretan ....i slaviš imendan i rođendane! ;-)
To mora biti užasno. Hej, al bar imaš slavlja to remember ;)
Gemi

A šta ak' ne skužiš da si baš u svakoj uživao i k tome nisi ništa pametniji?

Ma jesi pametniji si. Uvjeravati sebe da cijeli život držiš gas do daske znači da cijeli život nisi ubacio u drugu.

A čim naučiš razlikovati sušnu od one koja je rodila, na konju si što se pameti tiče.
DanicaV

treba ukinuti i rođendane........

s ozbirom da je neki neznani junak ovo ocijenio kao glupo i dodijelio mi neke paradajziće /hvala, oni iz mamine bašte su daleko ukusniji/, da pojasnim:
prvo, kao što je naveo "8" neki smatraju imendan važnijim nego rođendan (dovoljno slušam što stariji pričaju da mogu znati kako su nekada obilježavali imendane a ne rođendane, ne samo u Češkoj nego i u Hrvatskoj, i da je to bio daleko značajniji datum); ne radi se samo o imenadanima - svojedobno je bio intervju s "tri tenora" pa su govorili o darivanju djece za sv. Nikolu, Božić i Sv. Tri Kralja, pa se ispostavilo da se različit značaj pridaovao tim blagdanima od zemlje do zemlje, od regije do regije...... pa su tako i u nekim dijelovima Hrvatske prije pola stoljeća i više, djeca dobivala (daleko skromnije) poklončiće za Sv. Tri Kralja a ne za Sv. Nikolu ili Dan dječje radosti /kako se to zvalo kad sam ja bila mlada bijaše bilo uoči Nove godine/;

drugo, u nekim kulturama, vjerama (npr.Jehovini svjedoci) ne slave rođendane (znači i to da su glupi?)

treće, možda sam se šalila kada sam to napisala ali neki nemaju smisla za humor niti petlje da se potpišu.

p.s.
mišljenja sam da je to ocjenjivanje što se tiče paradajza i zvjezdica samo umanjilo draž kuckanja na ovom portalu, kikirikci su bili daleko simpatičniji i stimulativniji.
ako netko smatra da je nešto pametno ili glupo, neka si da truda pa to i obrazloži. ako se s nečim ne slažem, onda ću to fino i napisati....
ljudi smo, razmjenjujemo mišljenja.
a sv.Ana bi bio imendan moje mame, da drži do toga, ali ne dotiču je se izmišljeni povodi za slavlja.....
Točno. A imaš i ti imendan.
DanicaV

prvo, kao što je naveo "8" neki smatraju imendan važnijim nego rođendan

cek, on se nije zajebavao?
ides...
8

Točno. A imaš i ti imendan.

de reci kada?
Prama katoličkom kalendaru, ti imendan slaviš s Danijelom, Danijelama i vjerojatno još ponekim.

Više imaš na http://www.hkr.hr/kalendar/
pronašla se, 21. srpnja..........

inače, Danijela i Danica imaju različito značenje.

dobijaš kikirikce za trud!
http://www.medjimurje.com/?B=2673&R=dz
Gemi

http://www.medjimurje.com/?B=2673&R=dz

evo još jedna donacija kikirikija......

datum nikako neću zaboraviti, budući je to istodobno i sestrin rođendan :wink:
DanicaV

pronašla se, 21. srpnja..........

inače, Danijela i Danica imaju različito značenje.

dobijaš kikirikce za trud!

Pa ni Lovro, Lovrijenac, Lawrence, Laurent ne znači isto. Sim toga, to nije čak nije "glavni" Lovro, to je neki sporedni pao u taj dan... Jebiga, šta ćeš. Toliko je svetih ljudi bilo u tim crkvama da je pravo čudo da nisu godinu produljivali da bi svakomu ponaosob udjelili po jedan dan. ;-)

Ipak, nekako je "mitskije" piti u čast nečijeg imena, nego nečije dobi. :-) A narod mora pjevat, svirat i dernečit jerbo bi u suprotnom popizdjeo.

Neki kažu da je u Hrvatskoj od spolne i etničke daleko izraženija - dobna diskriminacija. Skoro institucionalno ukorijenjena.
Zato ne volim govoriti koliko imam godina.
8

Neki kažu da je u Hrvatskoj od spolne i etničke daleko izraženija - dobna diskriminacija. Skoro institucionalno ukorijenjena.

što sam starija, to sam neozbiljnija. ako me netko pita koliko imam godina, kažem godište, pa nek si računaju......
zamisli kako tek ženski rod ne voli govoriti o svojim godinama :P
A šta ako nekome njegovo ime baš ne pristaje i najčešće se ni ne koristi istim? Primjerice, razlika između crkvenog i svjetovnog imena? Tada nema smisla da proslavlja imendan i slavi to i takvo ime.
pojma nemam, samo se šalim. ionako nisam krštena..... :P
8

Hehe lako je tako govoriti kad dobro izgledas i na kraju krajeva nisi ni star. :-)
@8: onda nisi trebao ni napisati u profilu kad ti je rođendan! Kao npr. ja, mlađahna tonya!
Alana Bates

A šta ako nekome njegovo ime baš ne pristaje i najčešće se ni ne koristi istim? Primjerice, razlika između crkvenog i svjetovnog imena? Tada nema smisla da proslavlja imendan i slavi to i takvo ime.

Crkveno? Wtf, ti je "crkveno" ime? Ono, konspirativno ime, da te slučajno netko ne bi prepoznao?
Imaš krsno ime, pa ako si krizman dobiješ i onda kumovo.
A i svjetovno? Kad primaš državnu nagradu ili neko osobito priznanje, obavezno ti kao drugo nakelje očevo ime u genitivu.

Moja poruka glasi da tko nešto želi izbjeći ili ignorirati, to može uvijek.

I to što Danica nije krštena nema nikakve veze, ona može sama odlučivati o kojem bi svetom jarcu častila i cugala.

To ne moraju biti k-a-t-o-l-i-č-k-i, p-r-a-v-o-s-l-a-v-n-i svetci... Može se pronaći smisao i utočište u slavljenju prethodne generacije bogova, Peruna, Hada, Morane, Davora, Baala, Poseidona, Artemide...
Gemi

Hehe lako je tako govoriti kad dobro izgledas i na kraju krajeva nisi ni star. :-)

Biološki teret je velik, ali s njim u vezi je samo dob.

Mladost je funkcija življenja neke dobi, a starost joj je inverzija.

Najstariji si kad si mrtav, najmlađi si kad si veseo.
8

Najstariji si kad si mrtav, najmlađi si kad si veseo.

Dobro rečeno pošto znam puno biološki mladih staraca, ali i biološki starih mladaca. :)

Tagovi