Vandalizam

Osijek

Vandalizam

Žalosno je koliko je skupih klupa išarano alkoholnim flomasterom i sprejem, koliko truda ulažu djelatnici Unikoma da održe Osijek lijepim i urednim čisteći žvakaće gume ispljunute na nove ploče osječkog glavnog Trga i koliko je vandalizma po tramvajima i autobusima. Nikad nećemo shvatiti što se događa u glavi onog koji ima potrebu potpisati se u tramvaju, pljuvati po ulici ili općenito uništavati gradsku imovinu. Još je ružnije vidjeti kako osobe koje to čine, na opomenu odgovorne osobe, reagiraju nasilno.

S obzirom na pregršt večernjih i noćnih događanja u ovim mjesecima, iz GPP-a upozoravaju da se vandalizmi redovito događaju noću. Radi svega navedenog u noćnu vožnju uključit će se samo stare tramvaje (harmonike), a ukoliko dođe do incidenata i nasilja nad djelatnicima GPP-a koji su u tom vemenu u službi, zauzet će se za prijavljivanje maloljetnika u Centar za socijalni rad, a starijih policiji te sucu za prekršaje.

Photo&text: Gemi031
Ni ja ne razumijem što im se događa u glavama, ali tu pomažu strože kazne i preodgoj. Naš je profesor govorio: "Šarat po školskoj klupi, to je k' o da šaraš roditelju po faci!" (klinci ustvari uništavaju ono što su njihovi roditelji kao porezni obveznici platili...)
ma koda to njih sekira tko je to platio. krivi su roditelji sto ih nisu naucili kod kuce. ja znam kako smo mi ko klinci jos u osnovoj morali smirglati klupe pod satom tehnickog (btw. ne znam jel taj predmet jos postoji) bez obzira jesmo ih mi posarali ili nismo. treba svakom koji unistava dati neka sam popravi stetu koju je napravio. i to javno!
to se kod nas u osnvnoj radilo- nije pomoglo, uvijek ces imati debila.
meni je osobno strasno infantilno, te u isto vrijeme ponizavajuce sarati po icemu other than moja biljeznica za saranje...
treba dragim roditeljima opaliti dobre kazne, s dosta nula.........
e,da. al onda bi opet bilo "nehumana vlast koja ne shvaca nasu mladost i ludost"...
puki

e,da. al onda bi opet bilo "nehumana vlast koja ne shvaca nasu mladost i ludost"...

puki, nisi ti vise tako mlad. to rade oni mlađi od tebe..... :wink:
DanicaV

puki

puki, nisi ti vise tako mlad. to rade oni mlađi od tebe..... :wink:

Mislim da puki nije ni mislio na sebe. Kako će uostalom škola djelovati kao odgojna ustanova koja uči mlade da preuzimaju odgovornost ako se bude kažnjavalo roditelje onih koji šaraju i vandaliziraju?
I ne samo škola - grad. Mislim da i oni mlađi od 18 mogu naučiti što je odgovornost za posljedice svojih postupaka...
Donedavno sam mislila kako je lijepo što novi tramvaji nisu išarani... i nisu, samo je netko urezbario svoje škrabotine.
Tipično. Nek ostane za vječnost "Ćiro pederu" ili "Tina ja tevolim..." ...
Alana Bates

Mislim da puki nije ni mislio na sebe. Kako će uostalom škola djelovati kao odgojna ustanova koja uči mlade da preuzimaju odgovornost ako se bude kažnjavalo roditelje onih koji šaraju i vandaliziraju?

krećemo od kućnog odgoja. što vrijedi ako nastavnici nešto pokušaju, na kraju dođe do razgovora s roditeljima malih, velikih vandala i onda roditelji brane svoje anđelčiće i još budu neugodni. bez novčanih sankcija, ništa.......
aha...treba uvesti mjere. ukor, 2tjedna suspenzija iz skole i sve one simpa stvari iz americkog obrazovnog sustava.
kontam si da bi moglo i upaliti
puki

aha...treba uvesti mjere. ukor, 2tjedna suspenzija iz skole i sve one simpa stvari iz americkog obrazovnog sustava.
kontam si da bi moglo i upaliti

našoj dječici bi suspenzija sigurno teško pala.
hm....ali ih obavijestiti sto to znaci - 3 zajeba i ispadaju iz skole, stajaznam...recimo.
ili, ako zajebu stvar, totalno ih pikiratu svim odgovaranjima i takotome, pa jebiga, mali, padni razred ako zelis...
teško se sada pada razred......
direktiva kaže, puštaj, ti puštaš........
pričala sam s nekim profesoricama. još ispadnu one krive kod ravnatelja ako nekoga ruše.
puki

hm....ali ih obavijestiti sto to znaci - 3 zajeba i ispadaju iz skole, stajaznam...recimo.
ili, ako zajebu stvar, totalno ih pikiratu svim odgovaranjima i takotome, pa jebiga, mali, padni razred ako zelis...

De, to je šikaniranje. Ali ono što društvena stigma može napraviti, to je čudo jedno: ako se vandalizam stigmatizira kao nešto nepoželjno, nešto jako loše, nešto što vodi u kp-dom, svi klinci koji budu vandalizirali će isto tako biti stigmatizirani... Znači, mora se promijeniti javno mnijenje o vandalizmu iz nečega potpuno bezazlenog u nešto što nije nimalo bezazleno, i već tu je neki ključ: jasno, onda i sankcije moraju biti malo manje bezazlene da bi poduprle ozbiljnost.
čitla sam knjigu o GMO hrani i sl. pa je jedno poglavlje bilo posvećeno i prehrani.
u nekim školama u Americi su izbacili tzv. nezdravu hranu iz školskog menija i uklonili sve moguće automate za slatkiše, popularne napitke.
rezultat: bolja koncentracija, rezultati rada, manje vandalizma...
Alana Bates

znao sam ja da tu neka ženska snosi krivicu za vandalizam.... :D
gazda777

Alana Bates

znao sam ja da tu neka ženska snosi krivicu za vandalizam.... :D

normalno, muški dio ekipe bio je samo izvođač radova... :P
izvršioci pod prisilom...

pokušaj zamisliti što je njemu sve ta Tina učinila da je postao vandalom...
gazda777

sigurno je patio...
DanicaV

gazda777

sigurno je patio...

e, baš to sam i mislio...

na kraju krajeva, svaki čin ima svoj uzrok...pa tako i vandalizam.

neki se ubiju zbog ženskog roda, neki postanu diktatori, neki vandali... :P
moram priznati da jedini vandali koji me baš ne smetaju jesu oni što za sobom ostavljaju zanimljive grafite.
jučer su uz Večernjak dijelili knjižicu Grafiti.
ima simpa stvari.
Gazdi bi se većina svidjela.
DanicaV

moram priznati da jedini vandali koji me baš ne smetaju jesu oni što za sobom ostavljaju zanimljive grafite.
jučer su uz Večernjak dijelili knjižicu Grafiti.
ima simpa stvari.
Gazdi bi se većina svidjela.

mogla si uzeti primjerak za mene... :)
gazda777

mogla si uzeti primjerak za mene... :)

dobila na poklon... :wink:

Tagovi