Eutanazija

Društvo, politika

Eutanazija

Jedna ozbiljna tema.

Eutanazija - skraćenje života neizlječivom bolesniku ili unesrećenoj osobi, radi skraćivanja patnji, ili općenito usmrćivanje (drugog) iz nekog humanog razloga. Postoje različite definicije (shvaćanja) pojma eutanazije

Ubojstvo na zahtjev kao privilegirani oblik kaznenog djela ubojstva priznavao je Kazneni zakon Jugoslavije iz 1929.

čl.168.
"Ko liši života kakvo lice na njegov izričit i ozbiljan zahtev ili molbu, kazniće se zatočenjem do pet godina ili zatvorom.
Ako je ovakvo lišenje života izvršeno usled sažaljenja prema bednom stanju ovoga lica, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine".

Nakon Drugog svjetskog rata, zbog zloupotrebe eutanazije od strane nacističkih liječnika, jugoslavensko krivično pravo više ne priznaje privilegiranost ubojstva na zahtjev.
1976. godine u SR Hrvatskoj je predloženo da se u KZ Hrvatske uvrsti i krivično djelo ubojstva izvršenog na zahtjev. Taj prijedlog nije usvojen uz obrazloženje da iako olakotne okolnosti postoje (bolovi i neizlječiva bolest pojedinca, te sažaljenje drugog) zaštita ljudskog života, koji se tretira kao opće dobro, mora biti osigurana i neovisno od nosioca tog dobra. Također, privilegiranjem takvog ubojstva u jednoj republici dovelo bi do neprihvatljivih poremećaja ravnoteže sa zakonodavstvima drugih republika unutar SFR Jugoslavije. Netko bi mogao, zajedno sa potencijalom žrtvom, prijeći na područje republike koja priznaje ubojstvo na zahtjev, tamo počiniti zločin, i tako doći u povoljniji položaj pred zakonom. Zbog navedenih primjedbi (koje nisu bile i jedine) prijedlog je odbijen, iako je priznata činjenica da motiv sažaljenja bitno utječe na smanjenje društvene opasnosti i stupanj krivične odgovornosti počinioca, te da na osnovu toga postoji opravdanje za posebno privilegiranje ovog slučaja.

Kazneni zakon NN 110/97 priznaje usmrćenje na zahtjev kao privilegirani oblik kaznenog djela ubojstva.
čl.94.
Tko drugoga usmrti na njegov izričiti i ozbiljan zahtjev, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Na moralno/etički problem eutanazije osvrće se i Hipokratova zakletva iz IV.st.pr.K. koja u jednom svom dijelu izriče:
"…Nikome neću, makar me za to i zamolio, dati smrtonosni otrov, niti ću mu za nj dati savjet. Isto tako neću dati sredstvo za pometnuće ploda…"

Do sada samo je jedna država legalizirala samoubojstvo uz tuđu pomoć. Međutim, nizozemsko iskustvo nam pokazuje da se eutanazija nije pokazala kao odgovor na probleme neizlječivo bolesnih osoba. Istraživanje što ga je naručila nizozemska vlada pokazalo je da u više od tisuću slučajeva na godinu liječnici aktivno izazovu ili ubrzaju smrt bez zahtjeva pacijenata. Praktički je svaka uputa donesena u svrhu reguliranja eutanazije izmijenjena ili na neki drugi način izigrana. Npr. pomoć u samoubojstvu dobila je zdrava socijalna radnica koja nije mogla prežaliti smrt svog sina…
Istraživanja su pokazala da teški bolesnici (terminalni) ne traže eutanaziju, naprotiv, čak su skloni promijeniti liječnika ako bi izjavio da ju je spreman izvršiti. Pacijenti s rakom koji trpe bol manje će vjerovati liječniku ako spomene eutanaziju ili pomoć u samoubojstvu.
Psihološki faktori najviše potiču interes pacijenta za eutanaziju i samoubojstvo uz pomoć liječnika. Depresija, beznadnost, tjeskoba i slične tegobe navode bolesnike da zatraže pomoć u umiranju.

izvor: http://www.pravnadatoteka.hr/hrv/aktualno.asp?datum=20030306#eutanazija

Forumaši, zanima me vaše mišljenje o temi. Nisam stavila anketu jer je prilično teško ispucati DA ili NE, uvijek ima neko AKO. Zapravo, mislim da se tom temom ljudi bave kad sami dođu u priliku da su teško bolesni, trpe bolove ili gledaju dragu osobu koja pati.
Osobni stav: DA.
Zašto?
Davno, u osnovnoj školi strpali su nas u jednu učionicu i prikazali nam film o bjesnilu i koliko je kratko vrijeme od kada vas ugrize bijesan pas pa do trenutka pravodobne pomoći, dok mozak ne bude inficiran. Poanta je bila da bijesne pse uspavaju, a ljude su prikazali u kavezima metar sa metar kako se bacakaju, pjena im ide na usta, na kašiku ih kroz kavez pokušavaju hraniti..... i tako čekaju smrt. Daleko humanije je postupljeno prema životinjama nego prema ljudima.
Ljudi u životu stvaraju stavove koji im u danom trenutku olakšavaju donošenje odluke (bez prevelikog procesuiranja iskažemo neko mišljenje za koje nismo ni znali da imamo). Mislim da je to bila "inicijalna kapsla" koja je dovela do konačnog stava da sam ZA eutanaziju.
U praksi je sigurno ima, ali se prešućuje. Naravno, moguća je zloupotreba, ali to je moguće i kod doniranja organa. Zapravo na svim područjima, ali s različitim posljedicama.

Što bi se reklo: Mikrofon je vaš!
...da...ali ovisno od slučaja do slučaja...gledati nekoga kako se pati, odnosno znati da je u agoniji, nije lako - a pogotovo ako znaš da je to stanje zadnja stanica prije smrti...i koja najčešće traje dugo...mislim da bih osobno radije pomogla da se to stanje prekine, nego išta drugo...
hm....isto, ovisno od slucaja..opet, zajebano je napraviti strucnu komisiju koja bi odredjivala...
stav:za...
puki

hm....isto, ovisno od slucaja..opet, zajebano je napraviti strucnu komisiju koja bi odredjivala...
stav:za...

kad pogledaš s druge strane "komisija" koja pošalje par stotina tisuća ljudi u rat da poginu, niti je stručna niti se zabrinjava što će biti s tim ljudima. čak i obične vježbe imaju dozvoljeni % nastradalih i nikom ništa.

odluka jeste teška, ali komisija plus izražena želja osobe.......
To definitivno ne smije biti u rukama liječnika (zbog vražje Hipokratove zakletve), niti u rukama obitelji (svatko samostalno raspolaže vlastitim životom), dakle, eventualno bi se moglo kao u SAD-u, primjerice, staviti odredba "ne oživljavati" još za života pacijenta i tada bi liječnici znali kako (ne) postupati - to je pasivna eutanazija. Odnosno, osoba bi mogla potpisati određeni ugovor u kojim slučajevima bi dopustila aktivnu eutanaziju, i to u taksativno navedenim slučajevima, s generalnom klauzulom na kraju. Dakle, ako: ima zadnji stadij raka, ako ima zadnji stadij aids-a, ako je mozak mrtav nakon prometne nesreće ili na drugi način... itd.

Osobno - ne mogu se izjasniti. Osobno nikad nisam imala blisku osobu koja je umirala u ozbiljnim bolovima i ne znam kako bih odlučila. Za sebe mogu reći da se nadam imati dovoljno pun život (pa i imam ga već sad!) da neću žicati zadnje sekunde u patnji..
@Alana,

jedno je što se nadaš a drugo što se desi.
moraš priznati da zračim optimizmom.......
DanicaV

@Alana,

jedno je što se nadaš a drugo što se desi.
moraš priznati da zračim optimizmom.......

Mislim da je to isprika - svatko ima onakav život kakav si napravi.
Alana Bates

Mislim da je to isprika - svatko ima onakav život kakav si napravi.

Sve je lijepo sa 17 godina......
to ti je neka stara pjesma. A ti imaš samo 22.
Život ti jako, vrlo jako određuju drugi......
Nikad mi se u životu nije dogodilo ništa što nisam zaslužila. Izgiravati žrtvu je prelako. Čak i kad je nepravda u pitanju, mislim da bih se mogla ponovno ustati. Mislim da bih.
DanicaV

Naravno, ako dozvolis...
Alana Bates

Nikad mi se u životu nije dogodilo ništa što nisam zaslužila. Izgiravati žrtvu je prelako. Čak i kad je nepravda u pitanju, mislim da bih se mogla ponovno ustati. Mislim da bih.

Sve vrijeme je pred tobom........
fatcat

DanicaV

Naravno, ako dozvolis...

Teorija.
DanicaV

Teorija.

Dugogodisnje iskustvo... Osobe nadju komfortnu zone i ne zele izaci iz nje. Ako ti nesto nije dobro, promjeni. Ako ne zelis promjeniti onda suti i plivaj u toj komfortnoj zoni...
Moram se složiti.
Ajmo se vratiti na eutanaziju.......
Potpuno upravljanje vlastitim životom je jednako teška ali posebna tema.
Sukladno tome, ako mogu 100% upravljati svojim životom, nitko mi ne može zabraniti eutanaziju.
Trebalo bi svakog pedofila, silovatelja i ubojicu eutanizirati, naravno bez njihovog zahtjeva.
Dilema tu definitivno postoji, ali ne toliko kod odluke da li nekoga poštediti muka ili ne, već kod onoga da li je nešto neizlječivo ili ne. Moj lični stav je da ja liječnicima ne vjerujem (osim kirurzima) ni kada mi kazu da je danas utorak, a kamoli kad mi kažu "dobar dan, 100 dolara, molim vas".

Zamalo su me života koštali (bukvalno ubili "iz nehata"), nebrojeno puta sam se na svojoj koži uvjerio u pogrešne dijagnoze i pogrešne terapije, a "don't even get me started" o Hipokratovoj zakletvi i koliko se ista poštuje.

Iz te perspektive, sam vrlo protiv eutanazije.Nitko nema pravo raspolagati mojim životom osim mene samog, čak i ako sam na aparatima, čak i ako nisam svjestan ničega oko sebe itd. uvijek postoji nada, a kad ti dođe vrijeme, onda putuješ, htio ti to ili ne.
@Allende,

a ako si na aparatima i znaš da ti nema druge nego tako cijeli život, mozak ti radi i možeš izraziti želju za eutanazijom.
gledala sam neke dokumentarce - osobe cijeli život leže i to u nekim čudnim položajima, imaju aparat umjesto pluća npr. i kume, mole da ih se isključi a zakon ne dozvoljava; s druge strane, vidjela sam i priče gdje su takve osobe pune života (lebenlusta), čitaju, gledaju tv i čekaju prirodni kraj. znači stvar je izražene želje.

doktori i njihova zakletva su posebna priča. ne znam ima li na forumu tko iz te struke, pa da se objavi......
DanicaV

a ako si na aparatima i znaš da ti nema druge nego tako cijeli život, mozak ti radi i možeš izraziti želju za eutanazijom.

Ne znam kako netko to može. Ako postoji nešto što se u mom životu može okarakterizirati kao "nikad", to je da nikad neću biti u stanju dići ruku na samog sebe i samom sebi oduzeti život, pa makar vegetirao na aparatima
@Allende,

nikad ne reci nikad.

svaki dan su pune vijesti o ljudima-bombama.
oni čak i nisu bolesni u smislu patnje, samo im je učinjena lobotomija idejama......
ne pričam o drugim ljudima niti sudim o ljudima koji to rade.

Samo kažem da ovaj ljud ovdje, za to slobodno može reći "nikad".
"ovaj ljud" nisam kao izraz čula sto godina...........
DanicaV

doktori i njihova zakletva su posebna priča. ne znam ima li na forumu tko iz te struke, pa da se objavi......

Letecem su uvijek k***c i p***a na jeziku, da pitamo njega mozda je on doktor. Ginekolog, ali eto i to je doktor...

Allende

Ne znam kako netko to može. Ako postoji nešto što se u mom životu može okarakterizirati kao "nikad", to je da nikad neću biti u stanju dići ruku na samog sebe i samom sebi oduzeti život, pa makar vegetirao na aparatima

Ubiti covjeka nije lako, ubiti sebe? Kad bi dosao do stanja u kojem bi bio kao povrce i cijeli dan lezao u krevetu i netko drugi bi me trebao hraniti ili guzicu prati mislim da to vise nije zivot. To je egzistencija. U ovom slucaju ukoliko bi bio zdravog uma (najvazniji detalj) rekao bi, hvala vam ali dosta mi je.

Hippocratic Oath je takoder poznat kao Hypocritical Oath.
odluku treba prepustiti svakom ponaosob, uključujući i samoubojice. potpuna sloboda raspolaganja vlastitim tijelom kao i životom.
jedini preduvjet je svjesnost.

nesvjesnom, pa makar i u komi bio...NE.
Ja sam također protiv..iako sam bila svjedokom umiranja u strašnim bolovima... i sad živim s osobom koja trpi užasne bolove...Par puta mi je i rekla da bi radije da je mrtva i da želi umrijet što prije jer takav život više ne može izdržat...To kad čujem-strašno me naljuti...
Mislim da ljudi koji traže eutanaziju nisu svjesni što žele...jer to traže u najvećim bolovima..a bolovi bar na sekund popuste,i ljudi se osjećeju bolje i tada ne žele umrijeti..
U ljudskoj naravi je želja za životom pa čak i kod onih koji u bunilu od bolova tvrde drugačije..
Eto, to sam pokušavala reći.
Ne dajem si niti mogućnost da zaključim napamet što bih napravila: ne znam što bih napravila. Nitko to ne može znati dok se ne nađe u situaciji da mora odlučivati.
A prema doktorima imam isti stav kao Allende...
Pa mojoj staroj su rekli da će bit sretna ak doživi 30-tu..s tim da se mora pazit i ni u kom slučaju da ne smije imat djece...A ima troje djece i 45g..
Marigold

A prema doktorima imam isti stav kao Allende...
Pa mojoj staroj su rekli da će bit sretna ak doživi 30-tu..s tim da se mora pazit i ni u kom slučaju da ne smije imat djece...A ima troje djece i 45g..

Operiran sam 21.9.1989. u 9 sati ujutro. Istog dana u 5 popodne mi je u sobu ušao kirurg koji me je operirao (da vidi kako sam) i pitao me kad su mi bolovi počeli. Ja mu odgovorim da su bolovi počeli 19.-og uvečer, a od ponoći iste večeri više desnu nogu nisam osjećao već sam ju vukao za sobom kao da je letva. Čovjek me kasnije pita kako sam uopće došao do Mostara do bolnice (tko me dovezao), i ja mu kažem da sam došao "normalno", sam, pješke od kasarne u Čapljini do autobuske stanice (oko 3 km), a onda autobusom za Mostar, i u Mostaru pješke do bolnice, gjde mi se sjećanje prekida jer sam se vjerojatno onesvijestio na ulazu u bolnicu. Čovjek mi tada kaže da nije čuo nikada i nigdje da je itko hodao okolo skoro 2 dana sa puknutim slijepim crijevom i preživio...tada me pita da li sam aktivni sportist, ja odgovorim da jesam, a on kaže da mi je to vjerojatno i spasilo život. Rekao sam mu tada da su na liječničkom pregledu za upis u osnovnu školu mojim starcima rekli kako imam prilično slaba pluća, te da preporučaju totalnu poštedu od tjelesnog odgoja i da se moraju potruditi da ne trčim i ne umaram se...
već sam negdje rekao kako je medicina (za)ostala...
@fatcat,

svaka čast!!!!!!!!!
Evo, ja izvlačim temu iz naftalina... kompleksna je, a ipak je sve ostalo nekako nedorečeno...

Što mislite, do kakve bi zlouporabe došlo legalizacijom eutanazije. Ne, ispravljam se! Do kakve bi zlouporabe moglo doći? Veliki sam skeptik po tom pitanju.

Znam iz prilično kratke, no ipak značajne kliničke prakse, da vrlo malo ljudi kada kažu "Želim umrijeti" to doista žele. I zanimljiva je stvar, broj godina nekako je proporcionalan sa željom za životom. Što su bolesnici stariji, to više žele živjeti. A do tog saznanja dolaziš tek kada malo "zagrebeš ispod površine". Kada se radi o ljudima sa završnim stadijem kronične bolesti koji trpe strašne bolove... moglo bi se naći koje "za", pozivati se na pravo odluke pojedinca koji to više ne može i ne želi izdržati... ali tu mi se nameće drugo pitanje.

Kako sam iz struke, pitam se: tko bi tako nešto bio u stanju napraviti? Ja osobno ne bih, to znam. A ne znam kako bih živjela dalje sa svojim poslom kada bih prolazila pored sobe u kojoj se dogodilo ubojstvo.

Hm, "ubojstvo iz milosrđa". Krasan naziv... Ne znam samo kako su ljudi uspjeli spojiti te dvije riječi u jednu stvar. Smatram da tako nešto nikako ne bi smjelo postojati.

Možda je moj stav pogrešan... ali od početka fakulteta nas filuju s tim kako se medicinski djelatnik bori za život, za zdravlje... U meni se to duboko usadilo. I nikada ne bih mogla reći "da" eutanaziji ili pobačaju
wendy

Što mislite, do kakve bi zlouporabe došlo legalizacijom eutanazije. Ne, ispravljam se! Do kakve bi zlouporabe moglo doći? Veliki sam skeptik po tom pitanju.

Mogućnosti za zloupotrebu se uvijek nađe: u ovakvim slučajevima gdje je čin bespovratan još je i gore. Prava volja osobe može biti izmanipulirana: osoba može biti u zabludi da je uistinu tako teško bolesna zbog greške doktora ili neetičnog ili nemarnog doktora (ne sumnjičim nikog ponaosob, ali zna se dogoditi da postoje nemarni doktori!), pa se odlučiti na eutanaziju. Dalje, nikad ne znaš što će se dogoditi s napretkom medicine, i hoće li se to moći riješiti možda čak i u idućim mjesecima. Eutanazija je konačna i nema natrag. Dalje, prava volja ni ne mora biti izmanipulirana, ako se radi o osobi koja je dugo bolesna i koja trpi teške bolove, ona može izgubiti volju za životom i za borbom s bolešću, što najčešće opravdavaju time da "žele otići dostojanstveno", "ne žele biti obitelji na teret" i sl.
Ja znam da ne bih mogla biti ta koja će voljenoj osobi "izvući utikač" i ne znam kako to ljudi smognu snage napraviti...

Čuj, ja kao osoba od struke ti mogu reći da niti jedan sustav koji poznaje eutanaziju ne dopušta da medicinski djelatnik vlastoručno to obavi, jer bi time kršili Hipokratovu zakletvu, pa je to prepušteno obitelji i voljenim osobama da učine vlastoručno. Zato razmisli što ti misliš o eutanaziji kao osoba, a što kao medicinski djelatnik. Meni se često događa da kao pravnik imam drugačije mišljenje nego privatno...
wendy

Možda je moj stav pogrešan... ali od početka fakulteta nas filuju s tim kako se medicinski djelatnik bori za život, za zdravlje... U meni se to duboko usadilo. I nikada ne bih mogla reći "da" eutanaziji ili pobačaju

ne bih izjednačavala eutanaziju i pobačaj.
na sreću, živimo u zemlji u kojoj je pobačaj legalan jer bi ga ionako bilo (otkako je svijeta) i s gadnim posljedicama.
neka se rađaju željena djeca.
uvjerena sam da se žene ne odlučuju tek tako otići na stol, ali mislim da treba vrijediti ono "svoga tijela gospodar".
Lugar

Trebalo bi svakog pedofila, silovatelja i ubojicu eutanizirati, naravno bez njihovog zahtjeva.

Prvu dvojicu zatvoriti bez mogućnosti skraćivanja kazne zbog dobrog ponašanja, a ako se slučaj ponovi - pod škare!

Za ubojicu isto tako - zatvoriti na neko vrijeme i ne puštati na vikende. A ako se ponovi, u samicu do kraja života.

Sreća da nisam studirao pravo ;)
wendy

Znam iz prilično kratke, no ipak značajne kliničke prakse, da vrlo malo ljudi kada kažu "Želim umrijeti" to doista žele.

Nekada, kada te baš jako boli... ali ono, jako da ti se mozak raspada... poželiš da cvrcneš i da te nema. Ali onda, čim osjetiš na trenutak, ma, na milisekundu, da ti je bolje (bilo zbog Voltića, Tramala, mjesečevih mijena ili koječega drugog)... osjetiš želju za životom i vjeruješ da ćeš se izvući.

Rekao bih da i najveći pesimist, koji serenda da želi umrijeti, želi živjeti kada osjeti da se može okačiti o slamku koja visi iznad provalije.
Alana Bates

Ja znam da ne bih mogla biti ta koja će voljenoj osobi "izvući utikač" i ne znam kako to ljudi smognu snage napraviti...

Ja bih.... ako znaš da je rakonja u terminalnoj fazi i da se osoba raspada od bolova, odnosno, da mu nema pomoći.... izvučeš utikač i spasiš ga muke. Ili ga filuješ morfijem sve češće i češće kako ga ne bi boljelo i onda ga praktički otruješ.

Znam da zvuči ogavno... ali još je ogavnije pjevati solo dionice 24/7 da te pola grada čuje, a nisi svjestan kako je i onima koji te slušaju, a ne mogu ti pomoći. Još me danas prođu trnci kad se sjetim jednog takvog "solista".... :(
ja sam za eutanaziju, samo trebalo bi glavnu sklopku stavit osobi pod prst i kad on odluči nek se isključi. Mislim kao voljene osobe koje igrom slučaja nasljeđuju eutanaziranog. Hipokratova to je ona ista gdje se spominje i da liječnik i zdravstveni djelatnik neće praviti razlike među oboljelima i da neće uzimati mito?
Eh da i eutanaziju treba masno naplatiti, tako da se zdravstvo malo oporavi.
A ako liječnici imaju problema sa zakletvom,mi veterinari to obavimao za malo kuna i pivo :D
Čovjek mora živjeti sa svojim postupcima, odlukama...... jeste gadno, ali mislim da bih bila u stanju kako Alana kaže "izvući utikač" a voljela bih da to i netko za mene napravi, ako sam u fazi da mi nema spasa, samo bolovi, vegetiranje, aparati.....

Tagovi