Ima li ovdje frikova koji vole trčati. Kažu neki stručnjaci da ako već treniraš i svakodnevno trčiš, trebalo bi to biti barem 30 minuta bez prekida, ili 40 min.Jer da se tek nakon 20-te minute počinju topiti masnoće u organizmu i da ono vrijeme nakon toga super korisno, svaka minuta.
Koja su vaša iskustva ?
samo lagano, bitnije ti je trajanje nego intenzitet, koji onda s vremenom povećavaš.
bolje 35 min laganog trčanja, nego 5 min šprinta, to u principu nema nikakvog efekta.
Trebalo bi biti cijelo vrijeme u dijapazonu 55-65 % od tvog maksimalnog pulsa ( Hart rate max., 100%). On se izračunava po formuli
HRmax = 220 - broj godina
npr. 220-25= 195 je tvoj HRmax ( tj.100% ), što znači ak trčiš ,puls bi ti trebao biti minimalno 107 otkucaja/min, što je 55 % kod tebe.
ja sam ljen kao pas, ne znam tko bi me mogao nagovoriti na neko trčanje...inače, sport mi je nula bodova, eventualno basket jednom mjesečno, a i to mi ide na k...kad je vruće
Ja imam neku normu od 10 krugova lagano po srednjiki 2-3 puta tjedno... Problem je samo sto nemam pojma koliko je to vremenski. Moram jedanput ponijeti štopericu
ma čuo sam da sad zaprašuju komarce čak i nekim helikopterom, kao već 2 godine, imam osjećaj da ih je još više.
Ma nema dok ne prođe onaj ruski dvokrilac, tu trava više ne raste. Jedino što navodno nije baš zdravo, ali jebo ekologiju kad komančerosi napadnu u ljeto.
pa da, bash nam trea susha, pogotovo nasim bogatim poljoprivrednicima
komarci, odnosno licinke su se vec nekako unistavali odmah u startu. neka fora s ledom mislim....neznam tocno.....cekajte da i to dodje na dnevni red...josh je rano
vidim da zelite smrsaviti....ja imam manjka oko dvajs kila pa mi mozete posuit ili donirat
pa i sad to rade, jedina je razlika to sto su u pocetku to radili ljudi koji su znali s tim baratat (mislim da su u pitanju bili njemci) a prije 2-3 godine je preuzela neka domaca firma.
e da, to je bilo godinu dana nakon onog visokog vodostaja drave.....negdje 2001-02. bilo je barustina u toj sumi di je trim staza.....licinke si mogo grabiti sa lopatom
samo lagano, bitnije ti je trajanje nego intenzitet, koji onda s vremenom povećavaš.
bolje 35 min laganog trčanja, nego 5 min šprinta, to u principu nema nikakvog efekta.
Trebalo bi biti cijelo vrijeme u dijapazonu 55-65 % od tvog maksimalnog pulsa ( Hart rate max., 100%). On se izračunava po formuli
HRmax = 220 - broj godina
npr. 220-25= 195 je tvoj HRmax ( tj.100% ), što znači ak trčiš ,puls bi ti trebao biti minimalno 107 otkucaja/min, što je 55 % kod tebe.
E bas ga seres... Gdje si to u Mili procitao !?
Za lipozu je bas bitan intenzitet ili HIIT high intesity interval trening.
Takav nacin bitno spusta granicu pocetka lipoze i u vecem opsegu, znanstveno dokazano.
Za detalje pogledaj na www.bbfaq.tk
I takav trening nekog normalnog čovjeka dovede do infarkta za 5 minuta.
poanta je rekreacija a da ima opet neke koristi od toga. Puls ti je jedino mjerilo opterećenosti ( kao obrtomjer na autu ), a ti odi na 100% ili u crveno, pa ćeš vidjet što će se dogodit.
A ja ne znam tko laprda, pa sad si i sam potvrdio ono što sam ja gore napisao...Pa cijelo vrijeme i govorimo o postotcima od max. snage, a da bi opće znao koliko je to 100% a koliko je to 55% , moraš prije svega to znati izračunati, kužiš. Svakom čovjeku je to drugačije.
I onda kad to znaš, onda vrstu i intenzitet treninga ( aerobni , anaerobni ) prilagodjavaš sebi i svojim potrebama, ovisno da li se pripremaš za neku trku, ili veslanje, ili plivanje, ili maraton , ili npr. CRO-CHALLENGE koji traje 3
dana.U principu to zanima 3 % populacije, a običnim ljudima (njih 97% ) je najvažnije da su izmedju 55 i 65% jer se u tom range-u tope masnoće nakon nekih 20-tak minuta, i s tim održavaš kondiciju na nekom nivou. naravno da treninge treba mijenjat( nije dobro da su jednolični ), kao i intenzitet tijekom trčanja, dobro je svakih 5 min napraviti šprint od pola minute, minutu i dići puls na 70-80 %
I to je ona zdrava rekreacija koja dobro dođe svakom.
DIFovaca se ja najvise i bojim
Nisam jos sreo ijednog kojemu bi postovao znanje. Uglavnom lupetaju..
U prvom postu uopce nisi spominjao HIIT nego samo lagano trckaranje...
Nisam mislio na njihovu inteligenciju nego na znanje, je suko vezano ali nije isto. HIIT je za skidanje masnog tkiva ne za rekreaciju. Trcanje bas i nije najbolja rekreacija...
Najbolje je za skidanje masnog tkiva oštar skalpel, ako ćemo već u detalje, samo sfrčeš gornji sloj kože, odrežeš koliko ti paše, 1,2,3 cm, kožu vratiš i rješeno.Nema masnog tkiva više.
jebeš trčanje, tko još trči...Možda je Orbitrek još bolje rješenje, navodno i AB Shaper fenomenalan, gledaš tv, pijuckaš pivo, a mišići rade...
@pilot - hehe, to su mi najjace fore. Prikljuce elektrode na sebe, pici ih struja, a oni sjede na kaucu, zderu cips i deru po sikspekeru. Kruzenje energije u prirodi... Dno dna...
trim staza i bent iza nje su predivni, a i zemlja je uvijek bolja podloga od asfalta. ima i jedan savršeni bent koji vodi od Podravlja, paralelno s Dravom, prema istoku. ne znam koliko dugo, jer nisam išla do kraja. ali za trčanje mjesta koliko želiš.
što se intenziteta i opterećenja tiče, slažem se s onim što je na početku topica napisao pilot. i meni je to struka i imam iskustva u trčanju i mislim da je to za rekreativce sasvim dovoljno. Rajnus po običaju prodaje pamet gdje god stigne i brije na neke ideale. HIIT je ok za "one koji žele više". (i btw. nije lipoza nego lipoliza)
za jednostavno, najobičnije topljenje - 3-4 puta tjedno, 40 do 60 minuta laganog tempa. bez ikakve atomske fizike.
U zadnjih nekoliko mjeseci ne trčim uobičajne dužine od 6 - 10 km zbog bolova u koljenu. Dok sam redovito trčao najčešće sam obične treninge trčao oko mostova pa do ZOO vrta. Cijela dionica je uglavnom osvjetljena. Često se mogu susresti drugi trkači, a u zimsko vrijeme je večim dijelom očišćena. Kada bih trčao veće dužine od 10 km najdraže su mi staze desnom obalom Drave do ušća rijeke Karašice u Dravi ili lijevom obalom (nasipom) od Podravlja do sela Kopačevo. Obije dionice znaju biti blatne , ali se brzi izađe iz vreve grada i trči kroz čistu prirodu.
Ovo cijenim, slijedeća je na moj - koliko vremena i kilometara trčanja treba da se učvrsti guza?
za guzu su stepenice zakon, samo treba gaziti punim stopalom. ili steper. a naročito planinarenje ili najobičnije hodanje uzbrdo - guza vrlo brzo počinje prkositi gravitaciji
za guzu su stepenice zakon, samo treba gaziti punim stopalom. ili steper. a naročito planinarenje ili najobičnije hodanje uzbrdo - guza vrlo brzo počinje prkositi gravitaciji
gazenje punim stopalom ne dopusta misicima da apsorbiraju udarac, stalni udarci bi ostetili glezanj i koljena. normalna dijeta + redovna vjezba = happy guza!!
planinarenje u Osijeku? nema me tamo dugo vremena ali se ne sjecam planina...
gaženje punim stopalom kod penjanja na stepenice ili steper, ne kod trčanja! i nisu mišići ti koji apsorbiraj udarce.
Papuk ti je sat vremena autom od grada. do Jankovca imaš pješke između sat i 2, zavisi kojim putem ideš. osim toga, da te bilo šta od toga stvarno i zanima, ne bi sve u samom startu smatrao nemogućim.
gaženje punim stopalom kod penjanja na stepenice ili steper, ne kod trčanja! i nisu mišići ti koji apsorbiraj udarce.
Papuk ti je sat vremena autom od grada. do Jankovca imaš pješke između sat i 2, zavisi kojim putem ideš. osim toga, da te bilo šta od toga stvarno i zanima, ne bi sve u samom startu smatrao nemogućim.
Zglobna hrskavica teoretski absorbira udarce, vecinom u starijim i nepokretnim osobama koje nemaju razvijene misice ili su misici izgubljeni radi nedostatka kretanja. Gazenje punim stopalom nije prirodan pokret u bilo kojoj vrsti vjezbe. Zasto obuca ima petu?
Sve je moguce... Vecina ljudi koja se prvi but ukljuce u fizicku vjezbu prestanu radi dva razloga:
1. Minimalni napredak zbog nedostatka razumijevanja fizicke aktivnosti i vaznost razumne dijete.
2. Fizicka ozljeda zbog vecinom dobronamjernih, ali ponekad losih savjeta.
Moj savjet, kao dugogodišnjeg rekreativca trkača, za zgodnu guzu i ostale dijelove tijela je lagano dugotrajno trčanje, hodanje, vožnja bicikla, plivanje, nogomet, košarka i sve ostale sportske aktivnosti. Nije bitno kojim sportom će te se bavit. Bitno je natjerati srce da malo ubrza i potroši koju kaloriju više. Moja poruka svima onima koji razmišljaju o započinjanju bavljenjem bilo kojom rekreacijom je:
1. to nije komplicirano (iako to neki pokušavaju iskomplicirati)
2. vi to možete.
Moj savjet, kao dugogodišnjeg rekreativca trkača, za zgodnu guzu i ostale dijelove tijela je lagano dugotrajno trčanje, hodanje, vožnja bicikla, plivanje, nogomet, košarka i sve ostale sportske aktivnosti.
Može basket - jedan na jedan? Ti samo reci kad ;-)
Nakon svih krugova oko mostova sto sam godinama optrcavao...nikad vise teretana i nikad vise jogging. Druge vrste rekreacije, tipa basket, tenis ili lagani hakl moze uvijek.
Najblize jogging-u sto sam spreman sebi dozvoliti je voznja motorom kroz sumu, ili uz rijeku, uz more...
E pa da... A mi se pitamo zašto Splićanke imaju dobre guze. Sve bude jasno kad tamo živiš par mjeseci. Hehe...
Ja sam cuo da je najbolji kondicioni trening u Africi. Kazu da se zapravo vecinom svodi na trcanje i penjanje.
Jedan oblik je bjezanje od lavova i ostalih predatora.
Drugi se oblik malo razlikuje. Naime, da bi prezivio moras jesti, a hranu nabavljas tako da ides u lov na antilope ili gazele, i to na nacin da ih izmoris da lovina padne mrtva od umora. Ako i ne ulovite nista, bez brige, kile vam i tako idu dolje jer na taj nacin drzite dijetu.