hvala do nebesa!!! ovo je samo za moje potrebe, uz ginsberga i bukovskog odrastam, a prije godinu dana slučajno sam na jednom tavanu naletio na bognarovu prvu zbirku dok je još u Borovu stanovao, zatim sam ju maznuo, posudio, izgubili mi ju i dofurali Elizejsku trilogiju iz Beograda s potpisom autora umjesto sorry što ti sjebah knjigu. si čitala, genijalac....
Prije nego što ste me pustili da
odem pitali ste me imam li svoje
ožiljke?
Da, gospodo, imam ih.
Volio sam te pozornice osvjetljene prigušenim
svjetlom baroknih kandelabera.
Volio sam sve te legendarne glumce u čijem sam
jedinstvu izbjegao ropstvo eskapade.
Volio sam to kazalište vječnog kruga
čiju predstavu spaljujete i gdje čitavo
gledalište prerušeno u đavole igra
Ples postanka.
Spoznaja je posrednik između ljudskog
života i nepoznatog svijeta posljednjeg utočišta.
U redu, poznat mi je zakon Puta Pepela.
Iz pepela sam nastao, u pepeo se
vraćam...
Svet po kojem pljujem je dobro osmisljen skup nedodirljivih kuloara
koji nas iz Vrhovnog mozga gadja klevetama i predrasudama.
Svet po kojem pljujem je srce vlaznih zidova,
debelih resetki i bodljikavih zica...
Svet po kojem pljujem ne shvata
zasto bi me morao nadmudriti
da bi me ponovo imao.
Svet po kojem pljujem ne shvata
da sam samo cahura koja
ovde ne zeli da postane leptir.
Ne...ne znam zašto...pjesnicima i boemima nikada ne znaš što je sveto a što nije...ponos, duša, prezime, zemlja, ljubav, potomci, molitva, priroda ili riječ...
Casna rec je postala nemoralnija i od samo prostituisane muzike, ali to ne bi trebalo da nas brine, jer svaka stena ima svoju supljinu, jer ispod svake stene teku podzemne vode...
Posle takvog dodira sudbine ljudska svest postaje podredjena prema emocijama i sa prvim sledecim korakom cini najvecu gresku ili najbolji potez (vreme to uvek pokaze) trazeci ljubav pod odredjenim uslovima, trazeci vernost pod prgavim ultimatumima. Tim cinom covek bezi od svoje senke.
Mi ne treba to da cinimo.
Mozda kosulja sudbine i nije nas broj.
Rukavi su joj prekratki, a i gusi nas oko vrata i steze na grudima. Mi ne treba da bezimo. Zastanimo i razmnislimo, izvazimo i odlucimo, ostanimo i ustanimo... U protivnom cemo doziveti metamorfozu postanske marke sa likom zgrusane krvi i pecatom slanih suza na koverti bola.
U protivnom cemo doziveti metamorfozu postanske marke sa likom samoce i pecatom neizvesnosti na koverti praznine...
Postoji li neki dobar program koji pretvara knjige u audio. skinula sam par triala ali sve zvuči totalno mehanički znam da je teško očekivati osjećaje i razumijevanje teksta od jednog strane jednog računalnog programa, ali možda je netko naišao na dobru stvar. Unaprijed zahvaljujem.
Konkretno, tražim Ginsberga, Zorana Bognara i Carlosa Castanedu online...pa pomagajte ljudi
Znam, malo je zakašnjela poruka, no čitati Ginsberga nikada nije kasno.. lijepo je vidjeti da još netko cijeni tog genijalnog pisca. Evo link na kojemu na jednom mjestu možeš pronaći barem manji dio onoga što je stvorio poem hunter
I definitivno se treba pročitati Howl jer ovo je 50-a godišnjica od stvaranja tog genijalnog djela.. Uživaj u čitanju!
Postoji li neki dobar program koji pretvara knjige u audio. skinula sam par triala ali sve zvuči totalno mehanički znam da je teško očekivati osjećaje i razumijevanje teksta od jednog strane jednog računalnog programa, ali možda je netko naišao na dobru stvar. Unaprijed zahvaljujem.