Jezične dvojbe

Računala, znanost, tehnologija

Jezične dvojbe

Bentena

...PODATCIMA?
Nije da želim prozivati autora teksta,niti sadržaj,nego učestalo nailazim na sitna pravopisna odstupnja na raznim mjestima,dakako,ne samo ovdje...pa sam se uhvatla kako svako to odstupanje primjećujem kao stanje "prstom u oko"... a kako sam danas izgleda rapoložena za reagiranje ,ne mogu odoljeti...Smile

Ovdje se radi o gubljenju suglasnika D i T ispred C,Č,Ć kada se nađu u teško izgovorljivim suglasničkim skupovima.
Dakle: zadatak - zadaTCi - zadaCi, podatak - podaTCi - podaCi , otac - oTCa - oCa - oTČe - oČe , srce - srDCA - srCa. ...

Ne želim podcijeniti nikoga i ničije znanje, ali moram reagirati na raspravu u jednoj prethodnoj temi koja se odnosila na pravopis.
Nandino

dao sam si truda pa sam proučio od kada datira posljednji pravopis i koje izmjene donosi u odnosu na vrijeme prije njega. Uglavnom, u pravu si, od izlaska najnovijeg pravopisa 2007. godine (autori: Lada Badurina, Ivan Marković i Krešimir Mićanović) više se ne tolerira uporaba dvostrukih oblika (zadaci-zadatci), nego se bilježe samo glasovi koji se izgovaraju...

Svaka čast, ali proučio si i istražio krivi Pravopis.... Da bi neki pravopis bio u uporabi, mora dobiti dopuštenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Jedini Pravopis, koji je dobio to dopuštenje, je Pravopis skupine autora Babić-Ham-Moguš. Prema tom pravopisu, do ispadanja ili gubljenja suglasnika d i t ispred c, č ne dolazi u oblicima imenica s nepostojanim a, u završetku –dac, -dak, -tac, tak, - tka, ako je taj završetak ispred samoglasnika
Npr.
Mladac>-mladca,mladci
Letak>letci
Pripovijetka>pripovijetci
Zadatak>zadatci

Dakle, DC i TC bilježimo u riječima na samoglasnik + –dac, -dak, -tac, tak, - tka osim u otac, sudac, svetac .

Tagovi