U rukama čovjeka, ova su postignuća i saznanja poprilično opasno oružje.
Ne smatram da treba strahovati od viših sila, niti da je loše "igrati se Boga", osobito ako nam ta igra donese rješenje dosad nerješivih problema, ali iskustvo je pokazalo da čovjek ništa ne može koristiti racionalno. Pa pogledajte samo plastičnu kirurgiju
Kul. Dođeš u kliniku i naručiš: Molim jedno dijete plavih očiju, da ima stopala na mamu, ali zube na tatu. I, da, možete li ubaciti malo gena Johna Travolte, neću da mi se mali sramoti pred curama dok pleše u disku.
Mislim da je kloniranje dio budućnosti i da će postati dio svakodnevice. Podržavam kloniranje u svrhu uzgoja organa koji će se moći transplantirati ljudima bez ikakvih popratnih posljedica, samo da se još razvije ubrzavanje rasta i sazrijevanje istih.
Ali ne vjerujem da će se kloniranjem ujedno moći prenijeti i svijest individualca, niti vjerujem da će se to uspjeti u skorije vrijeme.
Što se tiče kreiranja ljudi po narudžbi, ne podržavam to niti ću ikad podržavati, ako će se narudžbe ticati izgleda, boje očiju i slično.
Ako se ikad (ne daj bože) nađem u situaciji da ću moći dobiti dijete jedino narudžbom, tražio bih da mu iz genetske strukture uklone gene za rak, srčane i sve ostale bolesti, a ostalo neka bude kako bude.
Kloniranje u svrhu znanosti, dobivanja organa koji život znače i uklanjanje zlih gena - DA!
Kloniranje ljudi - NE!
Ionako nas je previše na planeti.
No, ne bih se čudila da Hrvatska ne donese zakon čim se kloniranje odobri za uvozom svega potrebnog za stvaranje nove kolonije Hrvata jerbo izumiremo...
Još jedan zakon u nizu...
meni je kloniranje interesantno.dobiješ dvije potpuno različite (psihički,mislim9) osobe jer obje ne mogu imati jednake životne puteve niti jednaka iskustva pa onda se pomisliš da su to ipak dvije različite jedinke.i tko onda ima pravo odlučiti uzeti organe klonu da bi ih dao originalu? po toj logici (ja te stvorio-ja te ubio) onda i roditelji mogu tražiti da se organi uzimaju njihovoj djeci te ugrađuju u njih.
no, priroda je ipak lukavija pa je stavila par zaštitnih faktora da se to baš ne može tako lako napraviti. koliko je meni poznato svi ti (do sada napravljeni) klonovi nisu dugo poživjeli...