Legende o porijeklu blagdana
U ranim danima Rimskog Carstva, divlji vukovi lutali su po obližnjim šumama i narod je pozvao jednoga od svojih bogova, Lupercusa, da vukove drži što dalje od ljudi i da štiti njihova stada. Zahvaljujući tom događaju, narod je 15. veljače počeo održavati festival u čast ovog zaštitnika stada od vukova, a istovremeno je taj blagdan postao i slavljenje dolaska proljeća (naime, po tadašnjem kalendaru s početkom veljače zaista je i započinjalo proljeće). Tijekom tog blagdana odvijala se jedna simpatična ceremonija. Ispisivala su se imena djevojaka na komadiće papira koji su presavijeni i stavljeni u duboki vrč, nakon čega su ih mladi momci izvlačili. Ona djevojka čije je ime neki mladić izvukao, trebala je postati njegova "draga", a ovaj običaj, za koji se pretpostavlja da je originalni izvor Valentinova, kasnije je dobio ime po jednom potpuno drugom događaju.
Drugo tumačenje također potječe iz Rima, još dok je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija, živio je svećenik Valentin. Tadašnji car, Klaudije I, naredio je svim vojnicima da se niti slučajno smiju ženiti ili zaručivati, jer je držao da se vojnici (kao oženjeni ili zaručeni muškarci) neće htjeti boriti u njegovim ratovima, već će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja. Svi, osim jednoga... Svećenik Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga nisu ulovili i bacili u tamnicu. 14. veljače svećeniku Valentinu odrubili su glavu. Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem pa kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalije i smrt Svetog Valentina u jedan.
Uskoro stiže ovaj dan zaljubljenih pa odlučih otvoriti temu.
Nakon malih instrukcija o Valentinovu, pitam ja vas, bili vi u vezi ili ne, šta vama znači taj blagdan? Da li je i on jedan više u nizu "mamipare blagdana" ili ipak ima nekakvo višlje značenje?
Osobno volim dečku poslati nekakvu smiješnu čestitku, ali više iz razloga jer mi nedostaje i jer ga volim, a taj dan me samo podsjeti na to. Pokloni i izlasci na taj dan su mi izlišni i nepotrebni, ali tko voli nek izvoli.
gadi mi se kad pocnu reklame "kupite ovo kupite ono"....ali s druge strane mi je drago jer se na taj dan prica o ljubavi , voljela bi kada bi se više pažnje posvecivalo tom najdivnijem osjećaju...
Nikad nisam bila sa voljenom osobom na taj dan, ali meni je ionako Valentinovo svaki dan. Zato jer sam sretna i zaljubljena već ohoho godina. Slažem se da ljubav prema nekome treba iskazivati cijele godine jer povrijeđeno srce neće usrećiti negliže i zlatna narukvica (osim ako ste sponzoruše i sponzorušani, ha ha!) već sitni znakovi pažnje svaki dan.
nikad nisam imao curu na valentinovo tako da ni neobračam pažnju na taj dan.. jedino što znam je da nekim ljudima nabija komplekse jer nemaju nikoga, sad će polako početi kukanje "i j bi nekog, ovo ono...."
čemu komentari "valentinovo sux"?.tko vas tjera da ga uopče doživljavate?
što je loše u tome da zaljubljeni imaju dan koji je posvečen njima?
kao da ateisti kažu "božić sux"...svašta.
komercijala ovo-ono a kad se treba ić napit van onda nije problem ni 200-300 kn ostaviti...
evo jedna pjesma koju sam napisao prije 5 godina na taj dan........
.............XXX..............
Došao je i taj dan, ja sam opet sam
a ti si pored drugog sretna znam.
I opet se pitam gdje mi je sreća
jer ti si ko' ruža: kraljica cvijeća.
Misli su moje s tobom daleko,
u zemlji gdje teče med i mlijeko.
Tko zna do kada će tako to biti,
al' znam da opet zbog tebe neću suze liti.
Jednom ći i ja doći na svoje,
i u očima druge gledat dugine boje.
Toga dana pjevat će ptice,
i blijedo više neće biti moje lice.
Drugoj ću tada dati srce na dar,
i bit ću sretan trenutak jedan bar.
čemu komentari "valentinovo sux"?.tko vas tjera da ga uopče doživljavate?
što je loše u tome da zaljubljeni imaju dan koji je posvečen njima?
kao da ateisti kažu "božić sux"...svašta.
komercijala ovo-ono a kad se treba ić napit van onda nije problem ni 200-300 kn ostaviti...
zaljubljeni imaju pravo na dan posvećen njima (ako je to uopce to), a ja ga imam pravo ne voljeti/mrziti.i to je to.
volim valentinovo, ne kupujem niti očekujem skupe poklone, ali svake godine dragi i ja razmijenimo čestitke i malo posebnije provedemo taj dan, odemo u kino ili naručimo pizzu, uglavnom u skladu sa studentskom mogućnostima..
gadi mi se kad pocnu reklame "kupite ovo kupite ono"....ali s druge strane mi je drago jer se na taj dan prica o ljubavi , voljela bi kada bi se više pažnje posvecivalo tom najdivnijem osjećaju...
o ljubavi se ne treba pricati, ljubav treba iskazivati i pokazivati.
i to svaki dan, u svakom trenutku.
bilo prema osobi u koju si zaljubljen/volis ju, roditeljima, prijateljima i svim zivim i nezivim koje je moguce voljeti...
al, to je utopija...ljudi radije skrivaju svoje osjecaje...
Hmm, cudnih li reakcija ovdje...obicno samci mrze valentinovo a ostali ga vole. E sad ja imam pitanje. Sto kupiti za valentinovo? Nesto posebno mislim, dosta mi je isfuranih poklona, ruze, bombonjere, skupi nakit itd... Ima li ko ideju kakvu? Normalni savjeti svakako
Hmm, cudnih li reakcija ovdje...obicno samci mrze valentinovo a ostali ga vole.
jesi me, ha!
Levi
Sto kupiti za valentinovo? Nesto posebno mislim, dosta mi je isfuranih poklona, ruze, bombonjere, skupi nakit itd... Ima li ko ideju kakvu? Normalni savjeti svakako
zasto "kupiti"?
meni su najbolji pokloni koje netko sam napravi - iskuha veceru, ispece kolac,napravi domaci liker (npr.od cokolade) napravi cestitku, ostavi milijun sitnih porukica koje me navode gdje da trazim dalje (poklon ili njega ), odvede me negdje gdje jos nikada nisam bila - sto ne mora nista kostati...
mozda ti se i to cini "isfurano", ali meni su takve stvari najljepse i najdraze.Svatko mze otici u trgovinu i kupiti bombonijeru. Ali, saznanje da je netko na mene potrosio svoje vrijeme, umijece...znaci da sam mu vazna...
jednom sam nekome koga sam voljela za rodjendan napisala, uglazbila i snimila pjesmu i dala mu CD. Snimka ocaj, preko diktafona, pjesma sama patetika, ali je on rekao da nikada nije dobio nista ljepse u zivotu i znam da je bio iskren.
a cak me i ne voli...
Ah...Valentinovooo...ah...Ma briga me,ja idem na prljavce s ekipom, a inače isto nikad nisam s dečkom na Valentinovo, nekako se uvijek razbolim ili nešt slično tome...hehe Valentinovo makes me sick!! A što se tiče poklona - budi originalan!! Joj eo par otrcano originalnih ideja- npr. napraviš vašu sliku u puzle, ili bolja ideja- nađeš nekog tko dobro crta pa da vas nacrta-neke fora karikature. Ili ako voli životinje kupi joj, iliti nabavi malog psića ili mačkicu,hrčka... +Naruči joj pjesmu na radio plusu s lijepom ljubavnom porukom blaa... ako se potrudiš mislit smislit ćeš nešto
Ja sam kupila čestitku od recikliranog papira, napisala pjesmicu i uskoro putuje u Njemačku. Znam da će to dragog obradovati. I ja se slažem da je ljepše kad nešto sam napraviš za osobu koju voliš. Skupim darovima ne možeš kupiti ljubav. Ja ću svojoj prijateljici pokloniti kaktus za Valentinovo, zato jer je volim. Valjda ću i ja jednog dana doživjeti da Valentinovo budem sa svojim dečkom, jer sam ga svake godine dočekala kao prava bećaruša, na šanku sa čašom bijelog vina.
nađeš nekog tko dobro crta pa da vas nacrta-neke fora karikature.
E, ovo je super ideja. Tenks...
No, lijepo je Valentinovo. I treba ga obilježiti. S poklonom ili bez. Do kakvih sve sranja držimo i kakvim čudesima se klanjamo, i ljubav zaslužuje svoj Dan.
Ja ću svojoj prijateljici pokloniti kaktus za Valentinovo, zato jer je volim.
kud baš kaktus, ako ju voliš???
to ti je biljka koju se ne kupuje za poklon, nego ju osoba, ako ju želi imati, sama sebi kupi...
navodno donosi lošu sreću ako ju dobiješ na poklon...
to ti je biljka koju se ne kupuje za poklon, nego ju osoba, ako ju želi imati, sama sebi kupi...
u 23 i godine nikada nisam s nikime proveo Valentinovo...............eto sve je po pravilima kao i do sada...........opet mi se čini da ću taj dan provesti sam.....
joj nemoj kaktus...
joj dajte, nemojte tako.. hm? ..ma nije nesretan... to je ona od srca, pa nije nesretan.. a znate kak je catki mali..
.. a što se tiče Valentine's Day-a, nikad ga nisam nešto posebno doživljavala.. ok, nekad me znalo ostavit malo zbediranu, kad bih vidjela neke parove da se ljube na ulici, a ja nemam s kim.. ..al brzo me znalo proći, pa i to je dan kao i svaki drugi, prođe kao i svaki drugi.. uvijek mi je bilo potpuno nevažno što će mi netko kupiti taj dan, bla bla.. kao što rekoh, dan kao i svaki.. oni mali znaci u onu neku bezveznu srijedu 23.09. i štatijaznam su what counts!
nisam pobornik bilo kakvih takvih "blagdana", netko je napisao da ne može znak pažnje na taj dan riješiti neke probleme ili pokazati da nam je stalo, ako se cijele godine ništa ne radi i da su bitni mali znakovi pažnje iz dana u dan- TO STOJI. ipak, iako nevoljko priznajem, drago mi je da postoji takav dan, to je kao jedna vrsta posebnog slavlja za mene i partnera, još jedan način obilježavanja naše ljubavi, a opet sa druge strane, ako sam sama mislim da se neću ni sjetiti koji je dan u pitanju osim ako sam nesretno zaljubljena, tada ću pogledom ubijati svakog momka sa ružom i svaku curu koja ima momka pod rukom...barf
u 23 i godine nikada nisam s nikime proveo Valentinovo...............eto sve je po pravilima kao i do sada...........opet mi se čini da ću taj dan provesti sam.....
c,c,c
kad na drugim topicima dajes "oglas", a onda ni ne provjeravas jel ima sto novo glede toga...
uostalom, ima nas jos koji cemo biti sami, mozemo organizirati Anti-Valentinovo party!
(ma, ne toliko radi "anti", koliko radi partijanja : )
I ja ću biti sama, ali ću dan provesti kvalitetno. Naravno da bih voljela igrati tarabana sa svojim dragim, to bi mi bio najbolji poklon od svega, samo da ga vidim, ali navikla sam se već i jednostavno mi ne smeta biti sama sa sobom.
Meni je Valentinovo dan kao i svaki drugi...jer sam sama...no da imam dečka...mislim da ne bi bilo puno drugačije...bitnije je kako se ponašaš svaki dan prema svojo boljoj polovici,nego na taj dan...bar ja tako mislim...pokloni su sranje...mali znaci pažnje su zakon...ne moraju uopće biti kupljeni...
Eto, vas dvoje ćete dobiti privatne poruke, a Insomnii i Miss ću poslati sms jer smo brojevno razmijenjeni. Tako da će svi biti sretni i zadovoljni i mir će zavladati svijetom.
Meni je Valentinovo dan kao i svaki drugi...jer sam sama...no da imam dečka...mislim da ne bi bilo puno drugačije...bitnije je kako se ponašaš svaki dan prema svojo boljoj polovici,nego na taj dan...bar ja tako mislim...pokloni su sranje...mali znaci pažnje su zakon...ne moraju uopće biti kupljeni...
pokloni su zakon, ja zelim za ovo valentinovo nausnice, novu torbu, kozmetike i novi mobitel tako da imam dvije mreze. Ako to nedobijem, netko ce dobiti nogu...
Eto, vas dvoje ćete dobiti privatne poruke, a Insomnii i Miss ću poslati sms jer smo brojevno razmijenjeni. Tako da će svi biti sretni i zadovoljni i mir će zavladati svijetom.
kad bi mir u svijetu bilo tako lako postici...
ajmo svi, mozda nam upali!
kad bi mir u svijetu bilo tako lako postici...
ajmo svi, mozda nam upali!
ja mislim da ću ja ove godine prvi puta u svom životu nekome poslati cvijeće.........i to na onaj američki način.............samo što još ne znam šta napisati u onu karticu.........
Sa svih strana nas bombardiraju nekakvim prevarama počevši od reklama na tv, novina, radia pa sad i ovo i onda ti vjeruj svome muškarcu ili muškarci ženama kad je opče prihvačeno da imaš još nekoga sa strane.
Nikad nisam volio takve stereotipe poput valentinova i sličnih stvari.Kao romantična večera,sex,poklončić!Bože me sačuvaj,uvijek sam imao nešto svoje,a ne kad mi društvo nalaže da moram!E sad baš neću!
pokloni su zakon, ja zelim za ovo valentinovo nausnice, novu torbu, kozmetike i novi mobitel tako da imam dvije mreze. Ako to nedobijem, netko ce dobiti nogu...
valentinovo je jadno zato jer je:
1. isfurano
2. zato što prije, za i nakon samo čitaš psihodelične komentare osoba koje nemaju nikoga
3. zato što se u 99,99999% slučajeva svodi na kupovanje poklona, oni koji kupuj nemaju para pa sam okolo rovare kako da kupe neki treš-kić
4. ako imaš para za dobar poklon neda ti se okolo tražiti i ne znaš što da kupiš
Već mi ide na kurac; cura me već par dana telefonski nagovara da u subotu odemo na nekakvu večeretinu, a bih se samo ko čojek napio i rasplesao na nekakvom koncertu...
Ušljivo valentinovo, jebem mu mater!
Čista komercijalizacija. Zašto bi taj dan za parove morao biti posebniji nego ostalih 364 dana u godini? Meni bi bilo draže da se taj dan npr. proglasi neradnim danom, i da onima koji su spareni bude zabranjeno izlaziti iz kreveta, a onima koji nisu, da cijeli dan organiziraju fešte na kojima se može nešto zbariti. I eto ti Valentinova...
Čista komercijalizacija. Zašto bi taj dan za parove morao biti posebniji nego ostalih 364 dana u godini? Meni bi bilo draže da se taj dan npr. proglasi neradnim danom, i da onima koji su spareni bude zabranjeno izlaziti iz kreveta, a onima koji nisu, da cijeli dan organiziraju fešte na kojima se može nešto zbariti. I eto ti Valentinova...
eto svima koji slave taj dan Sretno Valentinovo......
a mi koji ga ne obilježavamo.....a nekako ćemo se već snaći.....
.................
i pusa za MacuPapucharicu...eto
Pa eto nek se svi ižljube na Valentinovo, ja sam već dobila jednu neobrijanu bockavu pusu, pa eto, dečki... nemojte bockati danas bradama, jelte, i to...
Pa eto nek se svi ižljube na Valentinovo, ja sam već dobila jednu neobrijanu bockavu pusu, pa eto, dečki... nemojte bockati danas bradama, jelte, i to...
sretno vam valentinovo ljudi... hmmm da čist reda radi... jer onak danas je taj iju dan....
pumpkin
a ovo mi je preedobra ideja..još kad bise to izvelo iseeeee.....
prolazim ja tako danas gradom.......predvečer.baš neko ugodno predvečerje bilo........a ono sve neki zaljubljeni parovi.....nosaju se ruže ko da se dijele....
....................
ja kad si nađem curu i kad se zaljubim ja neću čekat valentinovo da joj dokažem koliko mi znači......svaki dan ću joj to pokazivat........
.....................................
evo dosta tih srceparajućih fora.........
....što se kaže: živi bili pa vidjeli
ja kad si nađem curu i kad se zaljubim ja neću čekat valentinovo da joj dokažem koliko mi znači......svaki dan ću joj to pokazivat........
Kao što već jednom napisah, imala dečka ili ne, nikad nisam bila na Valentinovo s onim kojeg volim... Ali da mogu birati ja bih svaki dan bar malo bila sa svojim dečkom i uživala u malo mira i nježnosti.
Valentinovo je u jednu ruku isto što i Uskrs i Božić.
U prijevodu, pravi vjernici znaju kada se Isus rodio i kada je uskrsnuo i to im je u srcu cijele godine, a ne samo na te blagdane.
Tako je i sa Valentinovom, ljubav se treba pokazivati svaki dan u godini.
prolazim ja tako danas gradom.......predvečer.baš neko ugodno predvečerje bilo........a ono sve neki zaljubljeni parovi.....nosaju se ruže ko da se dijele....
....................
evo dosta tih srceparajućih fora.........
....što se kaže: živi bili pa vidjeli
Nisu to sve sretni parovi, razmisli samo koliko njih zapravo glumi…koliko su s nekim, samo zato da nisu sami…koliko su s nekim, radi nečega.
Ruža sam se nakupovao u životu i to većinom kad osjetim neku potrebu, kad želim nekog iznenaditi…a ne za neke posebne dane.
A cure biram skroz krivo…sve su pune sebe, jake, preorganizirane…sve same sebe hvale.
Jučer sam dobio dvicu na faksu, a nakon toga sam išao raditi na kuću, gdje sam se polomio… hvala bogu pa mrak brzo pada ops:"> …. a večer sam proveo u krevetu, slušajući glazbu i gledajući komedije.
Pokloni su ostali u ormaru…imam hrpu plišanaca, mirisnih svijeća i ostalog…..a njoj sam namijenio jednu keramičku vazicu sa crvenim srcima…i 3 paketića čokoladnih srca sa kojima sam ju trebao napuniti……copy-paste poruka u kojoj mi želi sretno Valentinovo je stigla navečer…….nisam odgovorio, ne želim ju više zavlačiti….nismo mi jedno za drugo
Meni nije jasna jedna stvar, toga svake godine ima sve više, pa ne znam što vi mislite o tome. Po meni je Valentinovo dan zaljubljenih, i ok mi je da parovi jedni drugima daju cvijet, poklončić, nije bitno. Ali mi nije jasno, zašto svi svima daju poklone i čestitke - ja dobijem cvijeće i bombonjere od ljudi koji su mi radni kolege, prijatelji, rodbina, i šta ja znam, i to mi je tako neumjesno. Moja djeca za Valentinovo dobivaju od baki srca i čokolade, u školi pišu čestitke mamama i tatama za Valentinovo, i sl. Pa mi prijateljica kupi čokoladna srca, pa umrem od smijeha. Sve je to ok, ali nismo mi zaljubljeni. Nekad mi je baš neugodno, idem kući sa ružama od čovjeka koji mi je neki poslovni suradnik, a nije mi ni ljubavnik ni niki klinac, malo mi je to čak i nelagodno... Ili je to opet moje freaky shvaćanje?
@pumpkin; da, i ja sam to skužila. ni meni nije jasno. kolko ja znam Valentinovo je dan zaljubljenih. ne znam koliko se taj pojam može proširit na ljubav općenito, ali cvijeće od kolega mi se čini u najmanju ruku smiješno, a darivanje između roditelja i djece... ne želim ni komentirat.
Stvarno su ljubazni ljudi oko tebe Pumpkin, ja nisam dobila nikakav poklon, ni od prijatelja ni od suradnika, djece nemam, jedino što smo jučer majka i ja podijelile troškove shopinga (kao da ne plaćam ja sve, baš lijepo) ali sam dobila pismo od dragog i to mi znači više od svega.
Slažem se da je neumjesno poklanjati poklone nekome tko ti nije ljubav ili simpatija. Ja volim poklanjati i oni koji me poznaju znaju to, ali ja poklanjam bez razloga i bez poticanja.
Eto, možda Valentinovo ne bude samo dan zaljubljenih već dan ljubavi.