Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Radovi na Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće ušli u završnu fazu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.08.2022. 13:24 
Naslov:  Radovi na Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće ušli u završnu fazu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku privodi se kraju izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće Osječko-baranjske županije, izvještava Osječka televizija.

Vrijednost aktualne faze izgradnje veća je od 110 milijuna kuna od čega je 75,3 milijuna sufinanciranje, a preostalih 30 mil. kuna OBŽ je osigurala iz vlastitih sredstava.

Radovi na RDC-u praktički su gotovi. Fizički radovi privedeni su kraju, preostalo je još ispitati cijeli sustav po svim parametrima građenja.

Strateška je ovo investicija Osječko-baranjske županije, a projekt je od iznimnog značaja za proizvođače voća i povrća s područja ove, no i iz drugih županija. Primjenom najsuvremenije tehnologije u Regionalnom distribucijskom centru cijeli sustav će podići kvalitetu, prepoznatljivost i konkurentnost svim korisnicima RDC-a te će im se omogućiti najbolja cijena na tržištu. S druge strane, potrošačima će se ponuditi siguran i kvalitetan proizvod za koji se zna odakle dolazi i u kojim je uvjetima čuvan.

Objekt se sastoji od hladnjača s komorama, sušare, sortirnice, pakirnice i prerade te upravne zgrade. Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređenih u 23 rashladne komore, a podijeljena je u dva dijela - dio koji se odnosi na ekološku proizvodnju i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Riječ je o jednoj pregradi koja se po potrebi može maknuti i cijeli objekt može biti ekološki ili konvencionalni.

Rashladne komore funkcioniraju po principu ULO-a – Ultra low oxygene - gdje se iz kompletne komore uklanja kisik kako bi se spriječila fermentacija i dodaju se određeni plinovi kako bi se omogućilo daljnje održavanje plodova i proizvoda uz obavezno ovlaživanje. U takvim uvjetima, proizvodi mogu biti u komori i do dvije godine.

RDC sadrži 11.800 boks paleta, a svaki od boksova je čipiran i omogućuje praćenje voća i povrća od polja do stola.

U tijeku je i osnivanje proizvođačke organizacije, kako bi voćari i povrtlari imali što bolju pregovaračku poziciju na tržištu te time osigurali i veću profitabilnost svoje proizvodnje.

Službeno otvaranje Regionalnog distribucijskog centra planirano je za rujan.


Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: