s Izviđački koraci za održivi razvoj [1/1]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Izviđački koraci za održivi razvoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 55075
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.04.2021. 8:14 
Naslov:  Izviđački koraci za održivi razvoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dana 1. srpnja 2019. Izviđački klub Javor započeo je provedbu projekta „Izviđački koraci za održivi razvoj“, koji smo uspješno priveli kraju nakon 22 mjeseca (30.4.2021).

Projekt: Izviđačkim koracima za održivi razvoj je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske iz Švicarsko–hrvatskog programa suradnje.

Nositelj projekta bio je Izviđački klub Javor Osijek, Partneri su bili: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, OŠ Frana Krste Frankopana Osijek i Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek.Ciljevi javnog poziva na natječaj bili su:
1) povećati ulogu organizacija civilnoga društva u razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja djece i mladih u području održivog razvoja;
2) osnažiti partnerstva organizacija civilnoga društva, škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju

Tijekom ova 22 mjeseca u potpunosti smo ostvarili navedene ciljeve javnog poziva.

Ciljevi projektnih aktivnosti bili su:
1) unaprijediti vještine i znanja djece i mladih o održivom razvoju na temelju izviđačkih načela i metoda rada
2) podići svijest među djecom i mladima o dobrobiti volontiranja kako za lokalnu zajednicu, tako i za osobni razvoj
3) uključiti 110 sudionika u projektne aktivnosti

Putem projekta pokazali smo da izviđaštvo može ponuditi djeci i mladima programe u kojima će djeca i mladi korisno, zabavno i edukativno provoditi svoje slobodno vrijeme, a istovremeno će putem igre, druženja, putovanja i ostvarivanjem izviđačkih zadataka/izazova razvijati svoje sposobnosti i kompetencije te stjecati znanja za život i to usmjereno sve prema održivom razvoju.

Na početku projekta pripremili smo prostor za provođenje aktivnosti (edukacije o održivom razvoju) adaptirali smo prostor u kojem udruga djeluje, uveli internet i postavili interaktivnu ploču. Nabavili smo opremu za boravak u prirodi (šatore, krevete, zdjelice, šalice, kabanice).

Izradili smo web aplikaciju i te realizirali tri kampanje o volontiranju na društvenim mrežama.

Operativni program izobrazbe za održivi razvoj započeli smo u rujnu 2019. nakon niza prezentacija i predstavljanja projekta.

Projekt smo započeli Stručnim skupom o održivom razvoju na izviđački način (rujan 2019).

Nastavili smo svakog mjeseca realizirati niz edukativnih radionica (sve do svibnja 2020.) i to iz tri područja:
1) Zaštite okoliša
2) Ekonomskog blagostanja i
3) Društvene jednakosti i kohezije

U našem klubu je održano ukupno 29 edukativnih radionica.

Osim navedenih tema i radionica u suradnji s PU OBŽ „Odjel za prevenciju“ realizirali smo više radionica na temu „Sigurnost na internetu i društvenim mrežama“, te na temu „virtualnog nasilja“. Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek organizirala je tri radionice mjerenja čistoće vode u Kopačkom ritu. Volonterska organizacija STEM Kitteens i Osijek Software City su se odazvali pozivu i proveli su nekoliko radionica o robotici, mobilnim aplikacijama i mrežnim stranicama. OŠ Frana Krste Frankopana Osijek organizirala je tri radionice na temu tolerancije i prihvaćanja.

Osim navedenih radionica organizirali smo tijekom projekta nekoliko izviđačkih kampova i izleta:
- Izlet u Orahovicu (srpanj, 2020)
- Izviđački kamp Rakov Jarak, Fužine (kolovoz, 2020.)
- Izviđački kamp Kopačevo (rujan, 2020.)
- Biciklijada Osijek – Kopački rit (rujan 2020.)
- Izviđački kamp „Jesen u Zlatnoj gredi“ ( listopad 2020)
- Izlet u PP Medvednica i Posjet Rudniku Zrinski (ožujak 2021.)
- Proljetovanje u PD Omanovac na Psunju (travanj 2021.)
- Izviđački kamp u dvorištu OŠ F.K. Frankopana (travanj, 2021.)

Na 9. Simpoziju s međunarodnim sudjelovanjem „Kopački rit jučer-danas-sutra“, naši partneri Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, predstavili su projekt „Izviđački koraci za održivi razvoj“, te se isti našao u zborniku sažetka Simpozija (rujan 2020).

Dio programa je zbog pandemije realiziran virtualno, te smo neke posjete primjerima dobre prakse odradili putem zoom aplikacije:
- Posjet Volonterskom centru Osijek -Dkolektiv (studeni, 2020.)
- Posjet Centru za poduzetništvo Osijek (veljača, 2021.)
- Posjet tvrtki Vodovod Osijek (ožujak 2021.)

Osim ovih virtualnih posjeta dio edukativnih radionica i predavanja, također je odrađen virtualnim putem kao npr predavanje „Generacija Z i digitalni marketing“ i „Kako voditi tvrtku za vrijeme pandemije“.

U realizaciji projektnih aktivnosti, osim već navedenih suradnika, pomogli su nam članovi Udruge Šokačka Grana, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Grad, Odreda izviđača Iovallios iz Valpova, zaposlenici PP Kopački rit, PP Medvednica, Planinarskog društva Omanovac, studenti i niz drugih organizacija i pojedinaca.

Iako nam je pandemija „otežala“ provedbu projektnih aktivnosti, ukupan projektni tim je uložio dodatne napore i niti u jednom trenutku nije posustao s provedbom aktivnosti, samo je prilagodio metode i načine.

Tijekom projekta realizirano je niz volonterskih aktivnosti iz kojih posebno izdvajamo podjelu 5000 letaka „ Održivi razvoj u mom dvorištu“ u tijeku Tjedna osječkih izviđača u svibnju 2020.

U projektu je sudjelovalo:
- tri partnerske organizacije
- više od 10 suradnika volontera u provedbi projekta
- jedan zaposlenik u IK Javor
- ostvareno je više od 50 aktivnosti
- uključeno je bilo više od 30 volontera
- uključeno je bilo više od 500 sudionika (plan je bio 110)

Hvala svima koji su koračali s nama izviđačkim koracima za održivi razvoj:
- partnerima
- suradnicima
- volonterima
- sudionicima

Posebno HVALA članovima projektnog tima:
- Luka Bujak
- Blaženka Hap
- Monika Feher
- Marko Kokolari
- Jadranka Kokolari
- Ozana Vignjević
- Vlasta Opačak
- Irella Bogut
- Željko Popović
- Jadranka Oberman Sebenji
- Antun PtičarProjekt je zaključen Završnom konferencijom ispred OŠ Frana Krste Frankopana, 28.4.2021. na kojoj smo se prisjetili svih aktivnosti, a najvažnije je da smo završili sa željom za nastavak suradnje i daljnjim aktivnostima na temu održivog razvoja i jačanja izviđačkog načina života.

Završetak projekta bio je ujedno i poziv na sudjelovanje u projektu „ Budite Fit-Skauti su hit“ koji je sufinanciran sredstvima Europskih snaga Solidarnosti, a nositelj projekta je IK Javor Osijek.

Prisutnima smo predstavili promo video „Izviđači u zdrava strana života“, te zaključili kako je suradnja bila dobra i prije ovog projekta, kako smo ojačali i osnažili suradnju i kako nastavljamo dalje zajedno djelovati i stvarati bolji svijet putem izviđaštva.Tekst i foto: IK Javor

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
  Skoči u forum: