Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U osječkoj šećerani ostaje raditi tridesetak radnika

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 54099
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.02.2021. 9:44 
Naslov:  U osječkoj šećerani ostaje raditi tridesetak radnika
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, nakon virovitičke, uskoro se gasi još jedna šećerana u Slavoniji i to ona osječka.

Naime, kako piše Glas Slavonije, od ukupno 203 stalno zaposlena radnika u Tvornici šećera Osijek, njih 80-ak već je potpisalo sporazumni raskid ugovora uz otpremnine u iznosu od oko 100.000 kuna po radniku, ovisno o godinama radnog staža, a neki su radnici prešli raditi u Žito grupu.

Tridesetak radnika ostaje raditi u pakirnici, skladištu i silosima, a jedan dio radnika, posebice inženjeri i majstori, mogli bi za stalno raditi u županjskoj Sladorani, izjavio je Željko Zadro, predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera (HIŠ) u čijem sklopu djeluje i osječka šećerana.

Pojasnio je da je do obustave prerade šećerne repe u osječkoj šećerani došlo iz razloga što su prošle godine imali problem s ugovaranjem dovoljnih hektara pod šećernom repom. Ugovorili su ukupno 10.500 hektara u Hrvatskoj te 1500 hektara u Mađarskoj, i već tada su rekli da je to dostatno samo za jednu šećeranu, ali da će se napraviti dodatan napor i izdržati još jednu godinu. Polagali su i nade da će se popraviti cijena šećera, međutim sjetva je pred vratima, a ništa od toga nije se dogodilo.

Uslijed toga, a nakon provedenih detaljnih analiza, donesena je odluka da se prerada šećerne repe u 2021. godini odvija isključivo u županjskoj Sladorani.

Mi smo od 2014. godine do danas u sve tri šećerane izgubili približno milijardu kuna. Koliko god je ova odluka teška ljudima koji ovdje rade, ali i meni samom, donesena je da bismo bar sačuvali jednu šećeranu, odnosno i koliko-toliko proizvodnju šećerne repe. Angažirali smo tvrtku LMC iz Engleske koja je najpoznatija svjetska konzultantska kuća glede pitanja šećera, a čista matematika rekla je da je danas u Hrvatskoj najjeftinije šećer proizvoditi u županjskoj Sladorani“, kaže Zadro.

Na upit je li ovo trajno gašenje prerade šećerne repe i proizvodnje šećera u osječkoj šećerani, Zadro je rekao da trenutačno ne zna odgovor na to pitanje, jer ako se uspije potpisati Mercosur ugovor otvorila bi se mogućnost uvoza sirovog šećera u Hrvatsku. A ako se to dogodi, HIŠ može ponovno otvoriti sva tri pogona i raditi.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Steam/Foto-arhiva031


Pročitajte i..
Nakon virovitičke, gasi se i osječka Šećerana?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: