Eko trg na osječkoj tržnici u
četvrtak, 14. studenog 2019.
Car s malog zlatnog otoka
U svijetu biljaka rastu najveća čuda prirode. Tu je i najviše okrunjenih glava – kraljica i kraljeva svih godišnjih doba, livada, šuma, voćnjaka, povrtnjaka... Careva je ipak malo, pa kad vam jedan stiže u goste, velika je to čast. A takva čast pripada ovoga četvrtka našem Eko trgu. Ugostit ćemo carina - cara svih rogača, najvećeg, najlješeg i najukusnijeg - šipanskog.
Godinama zanemarivan, gotovo u izgnanstvu, rogač je u dubrovačkom kraju ponovno uspostavio svoje carstvo. Zahvaliti to može jednom kapetanu duge plovidbe koji od svih mora najviše voli ono u kojemu se mirno kupa njegov "mali zlatni otok", kako se od davnina naziva Šipan, najveći i najbogatiji među Elafitima.
Pedesetak stabala rogača bilo je dovoljno ne samo da se pokrene novi, mali posao, već i da se rogač vrati u punom sjaju i dokaže svoje plemenito porijeklo. Otok Šipan stoljećima je bio poznat po posebnoj sorti rogača, pa se ponegdje u literaturi spominje kao carin ili šipanski rogač, a obitelj Goravica uspješno je dokazala i zaštitila njegovu izvornost.
Rogač je zimzelena mediteranska biljka čiji su plodovi cijenjeni oduvijek i kao hrana i kao lijek, pa čak i kao mjerna jedinica za najskupocjenije među skupocjenim - za zlato i dijamante. Za rogač se kaže da je Kruh sv. Ivana Krstitelja, te se vjeruje da rogač bio njegova jedina hrana dok je lutao pustinjom. No, nije to samo puko laskanje rogaču. Rogač je uistinu gotovo savršena hrana: ugodnog slatkog okusa, bogat mineralima i prehrambenm vlaknima, odlikuje se niskim udjelom masti, snažan je izvor bioaktivnih tvari koji štite organizam. Najčešće se koristi u pripremanju kolača i slasticama, pa ćemo i mi na Eko trgu kroz slatke zalogaje upoznati šipanskog cara.