Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Stručno vodstvo kroz izložbu XIII. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike [listopad #2, 2019.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 50444
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.10.2019. 13:04 
Naslov:  Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Stručno vodstvo kroz izložbu XIII. Memorijal Ive Kerdića – trienna
30.10.2019. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U srijedu, 30. listopada 2019., u 19:00 sati u Muzeju likovnih umjetnosti održava se stručno vodstvo kroz izložbu XIII. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike. Vodstvo će održati Mateja Moser, kustosica MLU-a. Vodstva kroz izložbu održavat će se svake srijede u 19:00 sati do zatvaranja izložbe.

Sukladno programu i praksi dosadašnjih izložbi, izložbena manifestacija Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskoga medaljerstva i male plastike, sastoji se od selekcije suvremenoga medaljerstva i male plastike te zasebne tematske ili samostalne izložbe. Ove godine na triennalu samostalno izlaže akademski kipar Luka Petrinjak. Nadalje, u skladu s programom i praksom dosadašnjih izložbi, zasebni dio Memorijala Ive Kerdića predstavlja i izložba studentskih radova, koji također podliježu selekciji. Ovogodišnji Memorijal uključuje radove studenata triju likovnih akademija: Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Zasebnu, simboličnu cjelinu unutar izložbenoga postava ovogodišnjega triennala čini prezentacija medalja i plaketa koje su kao nagrade za životno djelo ili nagrade za književno djelo uručene piscu, likovnome kritičaru i sveučilišnome profesoru dr. sc. Bogdanu Mesingeru ili su mu posvećene mimo oficijelnoga protokola dodjele priznanja.

U sklopu izložbe medalja posvećenih Bogdanu Mesingeru izlažemo, prvi put, i medalju 1111 godina hrvatske državnosti autora Želimira Janeša i Damira Mataušića, koja je 1991. godine bila posebno izrađena za naslovnu stranicu divot-izdanja buduće monografije „Medalja, povjesnica hrvatske kulture“ autora dr. sc. Bogdana Mesingera, koju je Muzej likovnih umjetnosti prošle godine uvrstio u svoj izdavački plan i program.
Trinaesti Memorijal Ive Kerdića – trijenalna izložbena manifestacija hrvatskoga medaljerstva i male plastike osječkoga domicila – obilježen je određenim pomacima u pravcu definiranja principa na kojima se koncepcija ove izložbe temelji te razvidnoga artikuliranja propisa i postupaka na kojima se njezina organizacija provodi. U tu svrhu regeneriran je, korigiran i značajno nadopunjen dosadašnji Pravilnik Memorijala Ive Kerdića.

Uvjeti i odredbe propisani novim Pravilnikom implementirani su već pri izboru radova za ovogodišnji triennale. Pomak u odnosu prema organizacijskoj koncepciji dosadašnjih triennala u tome je što se, osim poziva za sudjelovanje upućenoga umjetnicima medalje i male plastike, radovi za izlaganje na triennalu biraju preko javnoga natječaja. Radovi prispjeli na natječaj podliježu ocjeni umjetničkoga savjeta.

U umjetnički savjet XIII. triennala hrvatskoga medaljerstva i male plastike uključeni su dr. sc. Ivan Mirnik, emeritus i muzejski savjetnik Arheološkog muzeja u Zagrebu u mirovini, akademski kipar Damir Mataušić, redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke plaketa i medalja Moderne galerije, akademski kipar Luka Petrinjak, sveučilišni specijalist kiparstva, i mr. sc. Daniel Zec, viši kustos Muzeja likovnih umjetnosti, kustos i autor ovogodišnjega triennala.

Pomak u odnosu na prethodne izložbe ove godine predstavlja uvođenje nagrade triennala, o kojoj odluku donosi umjetnički savjet triennala, a dodjeljuje ju Muzej likovnih umjetnosti kao organizator triennala. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: Nagrada za životno djelo, Grand Prix i Priznanje.
Nagrada XIII. Memoriala Ive Kerdića za životno djelo dodjeljuje se akademskom kiparu i grafičaru Antunu Babiću.

Grand Prix XIII. Memoriala Ive Kerdića dodjeljuje se Damiru Mataušiću, za rad Identitet.
Posebna priznanja XIII. Memoriala Ive Kerdića dodjeljuju se Željku Zimi, Karlu Grossu i Janku Petroviću za izložene radove. Daniel Zec

O samostalnoj izložbi Luke Petrinjaka (iz predgovora u katalogu izložbe)
Radovi Luke Petrinjaka, izloženi na njegovoj samostalnoj izložbi u Muzeju likovnih umjetnosti u sklopu XIII. triennala hrvatskoga medaljerstva i male plastike, pripadaju upravo kategoriji transmedijalne medalje, odnosno medalje-taktila, hibridne medalje – „medaljoplastike“, što svojim kružnim oblikom i svojim dimenzijama reminiscira medalju, prekoračujući istovremeno formalne i semantičke granice njezina medija.

Petrinjak ovu vrstu medalje odvodi i korak dalje, uvodeći u proces svoga stvaranja umjetničke postupke koji su definirani terminima ready-made i assamblage i koji u kiparstvu ne predstavljaju novost, ali su u medaljerstvu rijetki.

Tema kojom se Luka Petrinjak bavi je glazba, preciznije, instrumenti kojima se glazba proizvodi i interpretira, a koji postaju predmetom njegove likovne reinterpretacije. Ili, kako to sam Petrinjak kaže, njegovi radovi predstavljaju „hommage utilitarnim alatima kojima nastaje umjetnost“.

Preobrazbe, što se u Petrinjakovu stvaralačkome postupku odvijaju između dviju kiparskih vrsta (medalje i male plastike), svoj odraz poprimaju u preobrazbama između ready-made predmeta kao motiva od kojega počinje stvaralački proces (glazbeni instrument) i likovnoga medija u kojemu se motiv aktualizira (skulptura). Postupak assamblagea primjenjuje se tako što se ready-made dijelovi glazbenih instrumenata (žice, ključevi i konjić violine, pisak i tipke trube ili klavirske tipke) koriste kao dodaci umetnuti u tijelo medalje izvedene kovanjem i iskucavanjem u srebru ili mesingu, uklopljeni u posve nov likovni odnosno skulpturni oblik. Daniel Zec


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
  Skoči u forum: