U
petak 04. listopada 2019., od 08:00 sati u pokaznoj kuhinji i dvorištu
Etnološkog centra baranjske baštine održava se radionica i prikaz kuhanja tradicionalnih baranjskih jela pod nazivom "
Bakin špajz".
Peći će se
rakija u kazanu - šljivovica pod nazivom Etno Baranja. Po tradicionalnoj recepturi pripremati će se
pekmez i zimnica, kuhati ajvar, a biti će i
langošica, te
kuhanog kukuruza. Osim toga pripremati će i tradicionalnu, pomalo zaboravljenu
slasticu od dunja – ili
sir od dunja, te brojne druge baranjske slastice.
Biti će lijepo i zanimljivo, pa pozivaju sve zainteresirane da se pridruže. Tradicionalna baranjska jela pripremati će udruge i OPG-evi sa područja Grada Belog Manastira i Baranje. Cilj je prije svega očuvati
bogatu baranjsku tradiciju i običaje, te jela, te znanja prenijeti na sve zainteresirane.
Velikim baranjskim gastro spektaklom Bakinim špajzom započeti će događanje LAG-a Baranja "
Domaće je na stolu" .
Za sudionike i sve zainteresirane pripremaju pravi baranjski doručak iz "Bakinog špajza". Organiziraju i sajam domaćih proizvoda. Cilj je prije svega promovirati domaće poljoprivredne i prehrambene proizvode lokalnih proizvođača, te očuvati baranjsku baštinu i običaje.
[klik za uvećanje]
[klik za uvećanje]