Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Večeras tretiranje odraslih komaraca na području Centra, Sarvaša, Nemetina, Vinogradske, Podravlja, Tvrđavice, Višnjevca i Josipovca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 50366
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.06.2019. 12:45 
Naslov:  Večeras tretiranje odraslih komaraca na području Centra, Sarvaša, Nemetina, Vinogradske, Podravlja,
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je Zavod za javno zdravstvo Osijek na svojim internetskim stranicama objavilo obavijest o stanju komaraca na terenu i terminima tretmana, koje vam prenosimo u cijelosti..

Dana 19. i 20. 6. 2019. proveden je monitoring odraslih komaraca na području grada Osijeka sukladno odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/18 ), Programa mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Republiku Hrvatsku (NN 128/11, 62/18 ), Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva (NN 35/07), Pravilnika o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (NN 35/07, 76/12), Godišnjeg programa mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti na području Grada Osijeka za 2019 (Službeni glasnik Grada Osijeka 2/19), Odluke o provedbi mjera suzbijanja štetnika kao mogućih prijenosnika zaraznih bolesti na području Grada Osijeka (Službeni glasnik Grada Osijeka 2/19), Provedbenog plana dezinsekcije i deratizacije kao posebne mjere na području Grada Osijeka za 2019. (Službeni glasnik Grada Osijeka 2/19) i Ugovora o obavljanju monitoringa i stručnog nadzora nad provođenjem usluga tretmana komaraca na području Grada Osijeka u 2019. i 2020. (klasa: 541-01/19- 01/1, ur. broj: 381-19-14).

Uzorkovalo se metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 6 postaja. CDC-klopke postavljene su 19. 6. 2019. u večernjim satima te su pokupljene idući dan u jutro. Molimo naše sugrađane ako uoče CDC-klopke tijekom uzorkovanja da ih ne diraju i ne ometaju uzorkovanje. Uzorkovanjem metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant obuhvaćena su područja: Sarvaš, Višnjevac, Nemetin, Josipovac, Halaševo, Đavolja greda. Najveće jedinke su utvrđene u zelenom pojasu izvan grada tj. Halaševo (40290 jedinki kroz 12 sati) i Đavolja greda (39956 jedinki kroz 12 sati).

Monitoring odraslih komaraca metodom čovjek-aspirator izvršen je 19. i 20. 6. 2019. na večer na 15 postaja širom grada. Najveća brojnost jedinki utvrđena je na postajama Josipovac, Višnjevac, Nemetin i Sarvaš.

Danas je izdana preporuka prema Gradu Osijeku za dezinsekciju odraslih komaraca za područje Centar, Sarvaš, Nemetin, Vinogradska, Podravlje, Tvrđavica, Višnjevac i Josipovac. Tretmani će se provesti večeras.

U tijeku je velika disperzija odraslih komaraca prema gradu Osijeku s područja zelenog pojasa u blizini grada, tj. poplavnih područja.

Vodostaj rijeke Drave je u opadanju (210 cm, 21. 6. 2019. u 7,00 sati, izvor: Hrvatske vode). Vodostaj rijeke Dunav je u opadanju (407 cm, 21. 6. 2019. u 7,00 sati, izvor: Hrvatske vode). Prema projekciji dostupnoj na hydroinfo.hu, vodostaji rijeke Dunav i rijeke Drave će opadati.

Monitoring ličinki proveden je 17. 6. 2019. na 20 postaja. 6 postaje bilo je suho, na 14 postaja bila je prisutna voda. Na 2 postaje utvrđen je veliki broj ličinki te je izvršen larvicidni tretman na području kanala Petruš i Seleš. Monitoring ličinki nije proveden na minsko sumnjivim područjima. Molimo naše sugrađane za strpljenje i oprez tijekom provedbe tretmana dezinsekcije.

U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta, tretmani će se odraditi kad za to nastupe povoljni uvjeti.

Izvršeno je i uzorkovanje CDC i BG-Sentinel klopkama na 25 postaja na području Osječko-baranjske županije. Aktivnosti su vezane za provedbu prekograničnog projekta između Republike Hrvatske i Republike Srbije (Interreg IPA CBC) naziva „Mosquito Control in Cross-border Area (MOSCross)“, koji sufinancira EU. Molimo naše sugrađane ako uoče CDC-klopke i BG-Sentinel klopke (Slika 3.) tijekom uzorkovanja da ih ne diraju i ne ometaju uzorkovanje.

Odrasli komarci su najaktivniji u zoru i sumrak. Molimo sugrađane da se koriste sredstvima za zaštitu od komaraca, odnosno da postave mrežice ili gusto tkane zavjese na prozore i vrata, nose odjeću s dugim rukavima i nogavicama i/ili se koriste kemijskim sredstvima (repelentima) koja odbijaju komarce (prema uputama proizvođača). Apeliramo još jednom na naše sugrađane da se pridržavaju preventivnih uputa dostupnih na internetskoj stranici Zavoda (zzjzosijek.hr).

Urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata te molimo naše sugrađane za suradnju u okviru koje bi trebali:
- redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda (stare autogume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude)
- prekriti, okrenuti naopako, spremiti u zatvoren prostor ili na neki drugi način spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste
- vaze za cvijeće ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda
- spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama
- očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda
- jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće (tanjuri ispod posuda za cvijeće, pojila za životinje, posude za zalijevanje i druge posude)
- održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom
- spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima
- održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda
- gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama
- postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima
- u vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštiti ih nepropusnom folijom

Tekst: Osijek031.com, Zavod za javno zdravstvo Osijek
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
[VIDEO] Osječane će od invazije komaraca spašavati avioni iz Srbije?
Borba protiv letećih napasnika - Osijek i OBŽ traže pomoć Vlade
Stanje je neizdrživo - zbog komaraca uskoro i prosvjed?
Smanjena brojnost odraslih komaraca na većini mjernih postaja u gradu, no i dalje je visoka
Što učiniti za rješenje problema komaraca?
Grad Osijek poziva okolne općine u zajedničku borbu protiv komaraca!
Tretiranje odraslih komaraca na području cijelog grada Osijeka obavit će se od 12. do 14. lipnja

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
  Skoči u forum: