Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Festival traminca ide dalje, vidimo se sljedeće godine!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 45993
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.06.2019. 20:29 
Naslov:  Festival traminca ide dalje, vidimo se sljedeće godine!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Do posljednjeg mjesta bile su popunjene sve radionice na kojima je 14 predavača osam sati uz više od 60 različitih uzoraka traminca raspravljalo o dosezima te sorte u Hrvatskoj i u svijetu. Michel Ginglinger, alzaški vinar koji je svojim tramincima iz 2001., 2005. i 2017. godine oduševio sve okupljene u Starom podrumu Iločkih podruma, obećao je dolazak i sljedeće godine, kao i Danilo Steyer, koji je održao predavanje o tramincima kao bazi za pjenušava vina. Danilo Steyer, koji ove godine u kolovozu slavi 10. godišnjicu Salona Traminca u Sloveniji, manifestacije koju je on pokrenuo u čast te sorte, obećao je nastavak suradnje s iločkim festivalom za kojeg vjeruje da će također postati tradicionalan.

Slavko Kalazić je pokazao koliko je Baranja idealan terroir za proizvodnju traminca, kao što su Tomislav Bolfan, Đorđe Bikicki te slovenske vinarije Gross i Sturm dočarali „oranž“ mogućnosti te sorte.



Tomislav Tomac s Plešivice prvi put je izvan svoje vinarije u javnosti pokazao svoje nove remek djelo – traminac iz amfore!

Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom, u svom velikom masterclassu na kojem se kušalo čak 18 različitih traminaca, uspio je pokazati koje mjesto zauzima Hrvatskom sa svojim tramincima koji u ukupnoj proizvodnji zauzimaju tek oko jedan posto vinske Hrvatske.



Iločki podrumi su demonstrirali s čak osam različitih vrsta traminca koliko su ozbiljni proizvođači i u svjetskim razmjerima. Uostalom, teško se netko u svijetu može pohvaliti da u svom sortimentu ima traminac kojeg se uzgaja na čak 60 hektara, što je slučaj s Iločkim podrumima.



Tom Gretić je, pak, na svom trijumfalnom povratku u Hrvatsku u potpunosti dekonstruirao slavonsku kuhinju „spajajući nespojivo“ ostavivši 180 ljudi bez teksta i u razmišljanjima koliko se bogatstvo namirnica kontinentalne Hrvatske može i mora promišljati na potpuno drukčiji i inovativniji način. I, što je najbitnije, uspio je pokazati i dokazati da se traminac može najnormalnije piti uz gotovo sva jela, a ne samo uz kolače.

Sve to je bio Festival traminca, svetkovina sorte koja na istoku Hrvatske pokazuje svoj najveći potencijal.

Organizatori festivala, Vinko Ručević, vlasnik Vinoteke Vinita, i Željko Garmaz, vinski pisac i autor Vinskih priča iz Dalmacije, Slavonije i Hrvatskog Podunavlja te Istre i Kvarnera, naglašavaju da bez ogromne potpore Iločkih podruma ova manifestacija nikada ne bi mogla biti realizirana. I, kad se pogleda koliki je bio odziv ljudi iz svih krajeva Hrvatske, kao i iz susjednih zemalja, nema ni potrebe raspravljati treba li Festival traminca i ubuduće organizirati, kao i treba li biti baš u Iloku. Jer, Ilok i traminac su istoznačnice za jedno – Festival traminca!









Tekst i foto: Festival traminca

Pročitajte i..
Traminac je naš ljubimac!
Festival traminca - spektakl je zajamčen!
Festival traminca - "Traminac je naš ljubimac" [2019.] [program]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: