Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Vodenica: Tradicija – vodenica i kruh

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 45596
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.05.2019. 8:32 
Naslov:  Vodenica: Tradicija – vodenica i kruh
17.05.2019. 17:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Lions club Gea Osijek udruga je koja je sa svojim djelovanjem započela 14.
veljače 2013. godine i na taj način postala dio najveće svjetske humanitarne
organizacije.

U svom radu vode se glavnom misijom: stvarati i učvršćivati duh razumijevanja
među ljudima pružanjem humanitarne pomoći, a sve s ciljem pomaganja i služenja
zajednici u kojoj živimo.

U suradnji s Obrtničkom školom Osijek i Udrugom vodenica u petak, 17. svibnja 2019., ispričati će vam priču o kruhu.

Pekarstvo i kruh spominju se prvi put od 4-6 tisuća godina prije nove ere u Egiptu,
gdje su pronađene prve žitarice - preteče današnje pšenice i zobi.

Zrnje žitarica Egipćani su prvo konzumirali sirove, zatim ih počeli pržiti, a nakon
dužeg perioda i drobiti zrnje te dodavati vodu i konzumirati kao kašu. U kasnijem
periodu povijesti tako pripremljenu kašu sušili su na suncu, što predstavlja i prvi
kruh, koji je bio beskvasni. Sve svoje vještine i znanja o pripremi kruha Egipćani su
prenijeli starim Grcima i Rimljanima. Rimljani obogaćuju kruh dodajući mu razne
začine. Prve pekarske peći pronađene su u starom Rimu i staroj Grčkoj.

Devetnaesto stoljeće predstavlja prekretnicu u prehrani stanovništva, jer dolazi do
masovne proizvodnje bijelog brašna.

Dvadesesto stoljeće donosi nove sorte pšenice čija su odlika veći prinosi, ali slabija
kvaliteta brašna, a time i pekarskih proizvoda. Dvadeseto stoljeće iznjedrilo je i
odgovor na ovaj problem u vidu aditiva, koji su skratili tehnološki proces proizvodnje i
poboljšali svojstva pekarskih proizvoda.

Današnjica predstavlja prijelomni trenutak, kada se zbog mnogih suvremenih bolesti i
načina života, u mnogim segmentima života, pa tako i u prehrani okrećemo i
vraćamo prošlosti, prirodi, jednostavnosti i tradiciji.

Brašno od cjelovitog zrna dobiveno mljevenjem pšenice kamenom na vodenici,
savršeno očuvanih nutritivnih svojstava. Kvasac. Sol. Voda.

Kruh u priči koja ne može biti jednostavnija, prirodnija i okrenuta više ka prošlosti.
Tradiciju ćemo uz ovako pripremljen kruh prizvati uz malo masti, pekmeza i
langošica, ali i uz pomoć tradicijskog materijala drva, od kojeg su vrijedne ruke
učenika načinile prekrasne predmete.

Cilj im je upoznati vas s učenicima i profesorima Obrtničke škole Osijek i
promovirati strukovna zanimanja pekar i stolar. U Obrtničkoj školi u Osijeku učenici
se obrazuju za razna strukovna zanimanja i svoju kreativnost vrijednim rukama
pretaču u maštovite predmete, frizure, fotografije ili pekarske proizvode. Učenička
zadruga Kreativne ruke osnovana u školi proizvodi razne predmete koje ćete imati
priliku vidjeti, naručiti, nagraditi ovom prigodom na vodenici.

Pozivaju vas da im se pridružite u petak, 17.05.2019. od 17 sati na vodenici na
Dravi.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: