Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Andreina špajza: Sočna jesenska pita s domaćim šljivama i kruškama [nagradna igra]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 36688
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.09.2017. 20:09 
Naslov:  Andreina špajza: Sočna jesenska pita s domaćim šljivama i kruškama [nagradna igra]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kao nutricionist i zaljubljenik u domaće proizvode volim znati što jedem i s kojim namirnicama kuham a nedavno sam “otkrila” Filakov – baranjsko voće i povrće i jako mi se svidjelo ono što ova vrijedna obitelj radi.

A rade jednostavno. Proizvode prirodno domaće voće i povrće i to preko 20 godina, te ga već gotovo godinu dana prodaju i u trgovinicama na više lokacija u našem Osijeku.

Posebno bih naglasila da su ekološki osviješteni te primjenjuju biološku zaštitu biljaka.

Osim toga, super je stvar ako niste ujutro stigli do tržnice po domaće proizvode, ne morate ići do najbližeg trgovačkog centra nego Filakov ima novi koncept, a to su njihove male trgovinice koje rade i poslijepodne.

Ove proizvode koristim već neko vrijeme i pokazali su se kvalitetnima i iznimno ukusnima. Osim toga proizvedeni su u našoj neposrednoj blizini, izrasli iz Slavonske zemlje.

Okušala sam se i sa slanim i slatkim receptima a ovdje je i recept sa slasnim Filakov šljivama i kruškama. Uz malo cimeta i prava poslastica je na stolu.



Sočna jesenska pita sa šljivama i kruškama

Namirnice – prhko tijesto:
- 500 g brašna ( 1/3 pšenično glatko, 1/3 pšenično oštro, 1/3 integralno )
- 220 g masnoće ( pola domaća mast, pola maslac )
- 3 žumanjka
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
- 80 g šećera
- cimet u prahu
- 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurt
- ribana korica limuna

Nadjev:
- 1 kg mekanih plavih šljiva
- 2-3 velike zrele kruške
- cimet u prahu
- 40 g šećera
- malo đumbira u prahu
- šaka grožđica
- tekuća aroma vanilije Dr. Oetker

Za posuti:
listići badema ili orasi krupno sjeckani
malo grisa

Postupak:
Prosijati brašno, dodati malo soli i prašak za pecivo te cimet i šećer pa promiješati. Dodati masnoću - obje vrste, žumanjke, vrhnje i limun pa rukama dobro izraditi tijesto da se sav maslac i mast sjedine. Dobiti ćemo kuglu koju je potrebno ostaviti u hladnjak ili zamrzivač oko sat vremena.

Šljive očistiti i rezati na četvrtine. Ne prekrupno. Kruške isto. Obilno posuti cimetom, dodati šećer, đumbir i aromu vanilije pa staviti u posudu za pečenje. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180-200 stupnjeva oko sat vremena. Povremeno izmiješati.

Kada su pečene ocijediti od guste tekućine koju su pustile ( prefina je možete ju sačuvati za neki umak ) i prohladiti. Dodati u nju šaku grožđica ili po želji i više.

Tijesto razvaljati i obložiti kalup. Ostaviti dio tijesta za posuti gore pitu. Nadjenuti smjesom od šljiva i krušaka pa ostatak tijesta natrgati, nadrobiti po nadjevu, posuti s malo grisa i listićima badema.

Peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Jako je fina topla, super ide uz toplu i kuglica sladoleda od vanilije.



Trgovine možete pronaći na više lokacija u Osijeku kao i u Višnjevcu a za sve informacije pogledajte i njihovu FB stranicu.



A da ne biste mislili da smo zaboravili na vas, Filakov trgovine slave godinu dana i zato vas u suradnji s Osijek031 darivaju bogatim jesenskim paketom svježeg voća i povrća.

Nagradna igra
Portal Osijek031.com poklanja Jesenski paket svježeg voća i povrća vjernim korisnicima portala.

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite "Osijek031.com mi poklanja jesenski paket svježeg voća i povrća!"
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: