Sve češću naviku kupnje
najjeftinijeg kruha, često i manje od jedne vekne, Osječani će uskoro morati dodatno
reducirati. Pekari tvrde da su najave
stopostotnog povišenja cijene kruha zbog višeg PDV-a, ali ponajprije zbog rasta cijena sirovina za proizvodnju, posve opravdane. Građani su, s druge strane, dakako
ogorčeni!
- I sad već kupujem najjeftiniji kruh, često i jučerašnji, čija je cijena niža. Čula sam da bi cijene mogle ići gore i do sto posto. I oni koji još uvijek ne gladuju, uskoro bi mogli ostati bez kruha na stolu - kaže 62-godišnja sugrađanka koja redovito kupuje kruh kod privatnog proizvođača, koji joj je i najavio poskupljenje.
Ne dođe li do poskupljenja kruha, upozoravaju pojedini pekari, neki od njih bit će prisiljeni staviti
ključ u bravu! Tako
Marko Kolgjeraj iz pekarnice "Lipa" kaže da, budu li željeli opstati, cijene kruha jednostavno moraju povisiti. Rade s gubitkom, a on razmišlja čak i o otpuštanju radnika. Ne želi li ih poslati na Zavod za zapošljavanje, cijene kruha, kaže, morat će biti više nego sada jer inače, smatra, opstanka nema. Dodaje da već sad pekari rade
bez ikakve zarade, točnije, uz golem gubitak, no čak i pod cijenu gubitka dijela kupaca nekako se moraju snaći. Pa iako kaže kako bi bio najsretniji kada bi cijene kruha i pekarskih proizvoda ostale iste, povišenje cijene plina, koja je u njegovom slučaju skočila 120 posto, kao i cijene sirovina zasigurno će podići cijene tamošnjeg asortimana.
Cijenu kruha, bar mjesec dana, zasigurno neće podizati
Stajki Bedri, vlasnik pekarnica "Jug 2". Početkom ožujka, navodi, pekari će znati na čemu su. Iako mu za sada više cijene nisu prioritet, Bedri kaže da je poskupljenje potpuno opravdano, to više što je više od pedeset sirovina potrebnih za proizvodnju skuplje nego prije.
- Ja sam podigao cijene kruha prije nekoliko mjeseci i trenutačno je bijeli kruh 7,5 kuna. Hoće li biti skuplji, iako bi to bilo potpuno opravdano, kupci će znati uskoro - najavio je.
Hoće li se
Sekcija pekara pri Udruženju obrtnika ponovno sastati kako bi razgovarala o rješenju, i to na obostrano zadovoljstvo, tek će se vidjeti.
Slavonski kruh najjeftiniji
Da su proizvođačima ruke vezane i da cijene diktira tržišno natjecanje, svjesni su osječki pekari.
- Pitajte hrvatsku Vladu kako da mi opstanemo i da preživimo. Naši su proizvodi sigurno jeftiniji za 30-40 posto od onih u Zagrebu, Splitu ili u Istri. Istrani običan kruh plaćaju deset kuna, a što bi rekli Osječani da moraju platiti toliko. Već i sad kupuju manje nego inače i biraju najjeftinije - kaže Kolgjeraj.
- 100 kilograma pšenice potrebno je za 70 do 80 kilograma brašna, ovisno o kvaliteti pšenice
- 3 vekne kruha pekari ispeku od kilograma brašna
Tekst:
Marija Mihelić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031