Popis 2011: Šokantno! U 10 godina Osijek izgubio gotovo 8% stanovnika!

Osijek

Popis 2011: Šokantno! U 10 godina Osijek izgubio gotovo 8% stanovnika!

[17.12.2012.] Popis 2011. : Osječanki više nego Osječana; 20 puta više agnostika, skeptika i ateista u odnosu na Popis 2001.

Prve rezultate ovogodišnjeg Popisa stanovništva 2011. Osječani su čekali s iznimnim nestrpljenjem. Do sada se samo nagađalo da je Osijek u posljednjih 10 godina doživio značajan depopulacijski tornado, ali sada takvu tužnu tvrdnju potvrđuju konkretne brojke. Sam grad Osijek je s 90.411 stanovnika u 2001. spao na 83.496 stanovnika u 2011. U 10 godina je zbrisano gotovo jedno čitavo naselje (6915 osoba) veličine Višnjevca. Gledajući broj stanovnika Osijeka s okolnim naseljima, u 10 godina se dogodio pad s 114.616 na 107.784 (5,9%).

U Osijeku se u svega 10 godina broj stanovnika smanjio za zastrašujućih 7,6%!

Ništa bolje nije ni u županiji. U Osječko-baranjskoj županiji se broj stanovnika smanjio s 330.506 na 319.245.

Utješno zvuči, ako se uopće utjehe može pronaći, činjenica da Zadar za sada nije prestigao Osijek. Zadar je u ovih 10 godina imao rast broja stanovnika s popeo sa 69 tisuće na 70 tisuća stanovnika.

Državni zavod za statistiku je objavio prve rezulate Popisa stanovništva 2011.

Osijek - usporedba 2001. i 2011.
Osijek i okolna mjesta 2011.
Povijesni medij
Osijek i okolna mjesta 2001.
Povijesni medij

Zadar - usporedba 2001. i 2011.
Zadar i okolna mjesta 2011.
Povijesni medij
Zadar i okolna mjesta 2001.
Povijesni medij

Hrvatska - usporedba 2001. i 2011.
Hrvatska 2011.
Povijesni medij
Hrvatska 2001.
Povijesni medij
ako se nastave trendovi zadar će na sljedećem popisu prestić Osijek? uuuu strašno.. Zadar je seleo koje su naselile još veće seljačine zadnjih 10 godina i to ogromnih 3000... sad kad kalmeta završi u zatvoru pa-pa pare
A zašto lažete da biste izvukli takve senzacionalističke članke? Ako gledate sam grad Osijek koji ima 83 000 stanovnika onda gledajte i sam grad Zadar koji ima 70.674 a ne 75 000.
Nemojte izvlačiti brojeve koji vama odgovaraju.
Tiger

A zašto lažete da biste izvukli takve senzacionalističke članke?

Što je točno neistinito u naslovu?

Ako gledate sam grad Osijek koji ima 83 000 stanovnika onda gledajte i sam grad Zadar koji ima 70.674 a ne 75 000. Nemojte izvlačiti brojeve koji vama odgovaraju.

Je, greškom je kriva brojka Zadra izvučena. Ali, naslov i dalje stoji u potpunosti. Ispravljeno.
Redakcija 031

Tiger

A zašto lažete da biste izvukli takve senzacionalističke članke?

Što je točno neistinito u naslovu?

Ako gledate sam grad Osijek koji ima 83 000 stanovnika onda gledajte i sam grad Zadar koji ima 70.674 a ne 75 000. Nemojte izvlačiti brojeve koji vama odgovaraju.

Je, greškom je kriva brojka Zadra izvučena. Ali, naslov i dalje stoji u potpunosti.

A gdje sam ja to spomenuo naslov? Spominjem članak ali naslov nigdje. Dakle mislim na dio koji uspoređuje broj stanovnika Zadra i Osijeka i izvlačenja krivih podataka.
Tiger

A gdje sam ja to spomenuo naslov? Spominjem članak ali naslov nigdje. Dakle mislim na dio koji uspoređuje broj stanovnika Zadra i Osijeka i izvlačenja krivih podataka.

I bez spominjanja Zadra brojke zvuče dovoljno tragično, šokantno, sablažnjivo i senzacionalno loše.
Redakcija 031

Tiger

I bez spominjanja Zadra brojke zvuče dovoljno tragično, šokantno, sablažnjivo i senzacionalno loše.

Tu se sasvim slažem, no s obzirom na stanje u gradu i broj visokoobrazovanih koji su napustili ovaj grad, očekivao sam još gore rezultate.
Sve potpuno očekivano.Trend egzodusa stanovnika će se nastaviti i u budućnosti. Otići će svi kojima se pruži prilika.

Tko će ostati? Par Hdssb-ovaca, par Hsp-ovaca, par Hdz-ovaca, par tisuća mlađahnih povlaštenih umirovljenika, i stariji građani koji nemaju ni novaca ni snage da potraže bolji život daleko od ove crne, desničarske, trule, lopovske, crne rupe.

Pozdrav Osječani, bježite odavde. Kakav je trend, lažni gradonačelnik Bubalo i ekipa u mirovini još će dugo vladati ovim selom. Pitanje je ima li uopće nade da će se stvari promijeniti.

Osijek je poražen, samo je poraz uslijedio nakon rata.
Kakvi likovi ovdje pišu hahaha

Ko je na vlasti u Rijeci?

Prvi rezultati popisa: Hrvatska izgubila gotovo 150 tisuća ljudi u deset godina, u Rijeci deset posto manje stanovnika

Rijeka sve manja: U 10 godina izgubili 16.000 stanovnika!
http://www.rijekadanas.com/rijeka-sve-manja-u-10-godina-izgubili-16-000-stanovnika/

Re: Popis 2011: Šokantno! U 10 godina Osijek izgubio gotovo 8% stanovnika!

Bitno da cemo mi graditi jos jedan most preko drave i da se "sirimo na lijevu obalu :roll:

hhhhh normalno da mladi odlaze odavdje, pa nema posla nema tu zivota zalosno sta su od Osijeka napravili :(
Zbilja ne vidim što je tu toliko šokantno, prije bih rekao da je sasvim očekivao s obzirom na političku i gospodarsku klimu koja ovdje vlada. Svi koji su mogli su vjerovatno otišli.

Šokantno bi bilo da se recimo povećao broj stanovnika.
očekivano ali i porazno stanje za aktualne županijsko-gradske institucije
gdje nema posla i uvjeta za poduzetništvo gdje se igra politike i narodu daje kruha i igara... dolazi hladno prizemljenje u obliku statistike i fakta
volio bi da smo u pozitivnom trendu kao i svako normalan ali trend je takav da će broj opadati zasigurno ako se stvari ne promjene iz korijena i ne stvore uvjeti za ostati i živjeti u Osijeku bojim se da će u idućih 5 ili 6 godina Osijek biti na 5 mjestu po veličini ako ne i gore
Mrky007

Kakvi likovi ovdje pišu hahaha

Prvi rezultati popisa: Hrvatska izgubila gotovo 150 tisuća ljudi u deset godina, u Rijeci deset posto manje stanovnika

Rijeka sve manja: U 10 godina izgubili 16.000 stanovnika!
http://www.rijekadanas.com/rijeka-sve-manja-u-10-godina-izgubili-16-000-stanovnika/

ma pusti budale...

ovo je prije svega stvar nataliteta a ne politicke opcije na vlasti, sam si povukao paralelu sa Rijekom gdje hddsb/hsp...nisu na vlasti, al ovo je ovoj veseloj grupi samo predah od zagovaranja novog haga, pljuvanja po braniteljima, pljuvacine po spomenicima koji njima nisu primjereni, pljuvacine po "seljacinama" koji cine stanovnistvo Osijeka (za razliku jelte od njih naprednih liberalnih europejaca)... to bi kontinjud
Mrky007

Ovo je mentalni sklop patološki zaluđenog stranačkog vojnika. Da samo prima lovicu za stranački rad, vjerojatno ne bi ovako revnosno pisao po forumima. Ne zaboravimo, ovaj Mrki medo još nam je jučer objašnjavao da je pisanje po forumima nevažno i minorno, ali eto ga odmah drugi dan, u obranu svoje stranačke kamarile.

Dakle, jednog tu Hdssb-ovca ne pogađa da Osijek nestaje velikom brzinom, on je zadovoljan da postoje i drugi gradovi koji nestaju. Nestajanje stanovništva, njemu i njima, valjda je neminovan proces, i vlast tu ne može ništa. Eto, forumaši, ovakvi nam vladaju gradom, a nekima je šokantno što ljudi odlaze.

Sugrađani budite sretni - ne propadamo samo mi - to je valjda poruka koju će nam slijedećih dana servirati niskopozicionirani stranački poslušnici.
Ajmo dosta više sa šokiranjem i upotrebom uskličnika na ovom portalu.Svaki treći članak vam je šokantan ,dižete tenzije i informirate pretenciozno bespotrebno.Očekivani rezultati i ništa više.Svima je jasno zašto je broj stanovništva u padu.Samo onima koji neče i ne žele shvatiti zašto tako je šokatno.

Re: Šokantno! U 10 godina Osijek izgubio gotovo 8% stanovnika!

Redakcija 031

(umirem od smijeha)

pa dobro, uvazena Redakcijo, cemu ovakva panika? ste u stanju barem procitati ono sto navodite kao dokaze sokantnih palanackih kompleksa?

ukoliko se trendovi kretanja broja stanovnika u Osijeku i Zadru nastave, Zadar bi mogao prestići Osijek po broju stanovnika i prije sljedećeg popisa stanovništva (2021.).

Zadar

2001. -> 69.556
2011. -> 70.674
(+1.118)

...

Osijek

2001. -> 90.411
2011. -> 83.496
(-6.915)

...

2021. Osijek -> 76.581
2021. Zadar -> 71.792

...

p.s.

...

W.M. Felt

neki su gradovi u Hrvatskoj posljednjim ratom puno dobili (npr. Zagreb), a neki puno, puno izgubili (Vukovar, Osijek). generalno, Slavonija je najveci gubitnik. to su cinjenice koje uvijek treba imati na umu kad se diskutira o znacaju Domovinskog rata.

W.M. Felt

Mrky007

Ovo je mentalni sklop patološki zaluđenog stranačkog vojnika. Da samo prima lovicu za stranački rad, vjerojatno ne bi ovako revnosno pisao po forumima. Ne zaboravimo, ovaj Mrki medo još nam je jučer objašnjavao da je pisanje po forumima nevažno i minorno, ali eto ga odmah drugi dan, u obranu svoje stranačke kamarile.

Dakle, jednog tu Hdssb-ovca ne pogađa da Osijek nestaje velikom brzinom, on je zadovoljan da postoje i drugi gradovi koji nestaju. Nestajanje stanovništva, njemu i njima, valjda je neminovan proces, i vlast tu ne može ništa. Eto, forumaši, ovakvi nam vladaju gradom, a nekima je šokantno što ljudi odlaze.

Sugrađani budite sretni - ne propadamo samo mi - to je valjda poruka koju će nam slijedećih dana servirati niskopozicionirani stranački poslušnici.

samo si kratko trebao odgovoriti da je veći pad od Osijeka zabilježila rijeka gdje je tvoj sdp na vlasti od stoljeća sedmog.
Pad je zabilježila i ciejla Hrvatska gdje je na vlasti HDZ.
Samo to si trebao napisati!
Mrky007

W.M. Felt

Mrky007

samo si kratko trebao odgovoriti da je veći pad od Osijeka zabilježila rijeka gdje je tvoj sdp na vlasti od stoljeća sedmog.

Kakve veze ima tko je gdje na vlasti? jebla te politika tvoja
Mrky007

W.M. Felt

Mrky007

lega ajd prvo razmisli prije nego pišeš.Kod nas nije na vlasti Hdz nego tvoja stranka i izgubili smo broj stanovništva .Šta ti to kazuje? u globalu nije bitno tko je na vlasti jer svi su na gubitku. Znači nijedna opcija ne radi dobro ako čemo biti realni a ne stranački opredjeljeni.
Redakcija 031

I bez ovakvog dramatiziranja, vasi clanci uglavnom zvuce dovoljno tragicno, sokantno, sablaznjivo i senzacionalno lose :P
E sad da je još izračunati prosječnu plaću o Osijeku s obzirom da se broj stanovnika smanjio.
ilija

Zbilja ne vidim što je tu toliko šokantno, prije bih rekao da je sasvim očekivao s obzirom na političku i gospodarsku klimu koja ovdje vlada. Svi koji su mogli su vjerovatno otišli.

Šokantno bi bilo da se recimo povećao broj stanovnika.

Upravo tako... ovo je sve, samo ne šokantno....
Evo ja nisam ničiji stranački vojnik, simpatiziram laburiste, nisam ni za papa i gej paradu, i protiv EU sam. :D

Razlozi demografskog pada RH, pa tako i Osijeka, su gospodarski, socijalni, ali dobar dio njih leži i u suvremenom mentalitetu. O tome je bilo i bit će govora, ne da mi se sad elaborirati.

Ono što je vidljivo je da su neki fanatično protiv nekih stranaka, a kao kontraargument ne prihvaćaju činjenicu da nije bolje ni tamo gdje su druge stranke.

Ipak, to nas ne bi trebalo uzbuđivati. Kao da je ikad piskaranje po forumima mijenjalo išta; ne, promjene nastaju od akcije. Uzbuđivati bi nas trebale druge stvari. Pa će biti više poleta za rad i napredak. A i više djece. :)
osijek je selendra u kojoj ljudi izumiru koliko je grad zaostao ^^ šta je onda čudno da ljudi nestaju ^^
Ah, kako je sada cool biti cool na ovu informaciju. Eto, ocekivali smo i gore, ali pad od 8% u 10 godina zapravo neki i ne smatraju zabrinjavajucim.

Kad vam u tih 8% bude 50% prijatelja, onda vam ovo zvuci poprilicno sokantno, zabrinjavajuce i razocaravajuce...
Kao prvo, problem je u malom broju novorođene djece. Dok je ova zemlja bila puno, puno siromašnija, u vrijeme naših roditelja, baka i djedova, rađalo se po petero i više djece. Dakle, nije stvar u novcu, nego u urbanizaciji koja nosi sa sobom nužno smanjenje broja djece.
Kao drugo, zaboravljate da, u odnosu na 2001. godinu, zbog nove metodologije nije popisan popriličan broj Srba koji žive u Srbiji, a ovdje su fiktivno prijavljeni zbog ostvarivanja raznih socijalnih prava.
Ne znam zašto smo stalno opterećeni nekim Zadrom, kao oni će nas prestići. Pa neka nas prestignu, jača stvar. Mi imamo puno većih problema od gubitka 'titule' 4-tog grada po veličini.
Nije samo egzodus visokoobrazovanog ili bilo kojeg drugog stanovništva glavni razlog tako poraznog rezultata popisa, mislim da je taj rezultat uvelike uzrokovan i niskim prirodnim prirastom.
Osobno poznajem masu ljudi u dobokim tridesetima kojima roditeljstvo nije ni u dalekoj primisli.

No s druge strane, već sam pisao da mi taj trend pada broja stanovnika Osijeka nikako ne korespondira s ekspanzijom stanogradnje u posljednjih 10-ak godina. Možemo vidjeti da i dalje po gradu niču nove stambene zgrade recesiji usprskos. Opet ću se zapitati, pa za koga se pobogu grade ti stanovi ako je stanovnika sve manje i manje.
U Osijeku danas ima znatno više stambenih jedinica nego prije 20-ak godina kada je bilo 20.000 stanovnika više.
Nekako nisam šokiran brojkama a isto tako i ne vidim u čemu je problem ako nas Zadar prestigne po broju stanovnika.

SUPER! nek svi sele iz Osijeka, bit će više mjesta za mene :D
sad ce kler objaviti kako su kondomi za sve krivi, kontracepcija, abortusi i gayevi.

da je po njihovom, i sve to zakonom zabraniti ... bilo bi nas vise.
hihmih

Mrky007

W.M. Felt

Mrky007

lega ajd prvo razmisli prije nego pišeš.Kod nas nije na vlasti Hdz nego tvoja stranka i izgubili smo broj stanovništva .Šta ti to kazuje? u globalu nije bitno tko je na vlasti jer svi su na gubitku. Znači nijedna opcija ne radi dobro ako čemo biti realni a ne stranački opredjeljeni.

pa to sam ja htio reći.
Felt je u prvom postu odmah napao da je kriva lokalna vlast a ja kažem da je kriva i državan vlast i ljudi koji su postali sebičniji i životu sa manje djece.

Zapravo treba čitati malo bolje novinare koji ne izvrću sliku ovih popisa:

http://www.vecernji.hr/vijesti/popis-stanovnistva-hrvatskoj-zivi-4-290-612-stanovnika-clanak-305319

Predstavljene brojke govore da je u Hrvatskoj broj stanovnika manji nego na popisu stanovništva provedenom prije deset godina.

– Zbog različite metodologije od one koju smo primijenili 2001. godine, dogodio se samo prividan, a ne stvaran pad broja stanovnika. Zbog razlike u metodologiji podaci nisu izravno usporedivi s onima iz prošlog popisa stanovništva – objašnjava Ivan Kovač, ravnatelj DZS-a.
Leteci mungos

Ah, kako je sada cool biti cool na ovu informaciju. Eto, ocekivali smo i gore, ali pad od 8% u 10 godina zapravo neki i ne smatraju zabrinjavajucim. Kad vam u tih 8% bude 50% prijatelja, onda vam ovo zvuci poprilicno sokantno, zabrinjavajuce i razocaravajuce...

hajde pogledaj kako izgleda normalno priopcenje za javnost.

Povijesni medij

a tocnih postotaka "depopulacijskog tornada" se ostavi, obzirom da se metodologija popisa stanovnistva promijenila (kako je lijepo i napisano na stranicama Drzavnog zavoda za statistiku).

...

predlazem jos (najmanje) jedan edit!

Čemu takav "šokantan" naslov pa broj stanovnika Hrvatske u cijelini je pao, pa je realno da padne i broj stanovnika Osijeka. Čime se mi to bavimo, i čemu usporedba i bojazan da će nas Zadar prestići koda je to uopće važno. Inače naš list GS kao i portal 031 stalno plasiraju negativne naslove kao npr. U Osijeku umrlo xx ljudi, zbog ovog ili onoga, te prijeti nam ovo ili ono, sve glupost do gluposti, kao da se to nije dešavalo i prije, dešavati će se i ubuduće kao uostalom svagdje. Osijek je oduvijek bio i ostati će grad komu se to sviđalo ili ne sviđalo, ovima drugima ako se ne sviđa neka odu, nećemo za njima plakati ka ni za onima koji su već otišli. A to što imamo vodstvo kakovo imamo sami smo za to krivi jer ne izlazimo na izbore te nam poltroni, lažni branitelji i kojekakovi negativci kroje sudbinu. Zato pamet u glavu i probajmo promjeniti tu situaciju na bolje, a ne samo kukati i blebetati gluposti.
@Vilenjak...
"...no u stanovnike se ne ubrajaju oni koji žive u nekom drugom mjestu, a u mjesto popisa ne dolaze najmanje jedan puta na tjedan..."

"...2001. broj stanovnika bio veći jer su popisom obuhvaćene i osobe na radu i boravku u inozemstvu, članovi njihovih obitelji, osobe koje su bile u inozemstvu na školovanju te ostali koji bi sezonski ili za praznike dolazili u Hrvatsku, a da su ovim popisom obuhvaćeni samo oni koji su navraćali u Hrvatsku svakog tjedna

Generalno, i 2001. su mijenjali metodologiju u odnosu na 1991. Striktno se pravdajuci promjenama metodologije, mi zapravo ne mozemo znati kakav trend kretanja broja stanovnistva imamo. To je jedna poseban prica.

No, neka promjena metodologije popisa ima utjecaj od +-3%, i dalje ostaje da je Osijek pogodila depopulacijska oluja.

No, s druge strane... cak i uz promjenu metodologije, mozemo pretpostaviti. Zagreb je od 2001. do 2011. uz promjenu metodologije (po kojoj su mnoga mjesta ostvaraila depopulacijski rezultat) ostvario rezultat (792.875 - 779.145 = +13730). Osijek je ostvario -6915. Dakle, i uz opci pad ukljucenih u popis zbog drugacije metodologije, Zagreb je ostvario povecanje broja stanovnika.

Ili se u njemu toliko vise mnoze (nema kondoma, nema abortusa, ljudi imaju vise vremena), ili od drugdje prihajaju v taj grad. Sumnjam da je Sai Baba materijalizirao ljude po Zagrebu, bas kao sto sumnjam i da su milijuni stranaca doselili u ZG.

Koje je tvoje objasnjenje za to sto se u Zagrebu povecao broj stanovnika uz metodologiju koja je na opcoj razini skresala broj stanovnika za odredjeni postotak?

Ovih 7-8% meni djeluje znatno manje od onoga sto je "depopulacijski tornado" realno ucinio od mikrosvemira u kojem se ja krecem. No, zato su tu statisticari, kao sto su onomad bili vojni pregledi/vojska koji su omogucavali susret s presjekom drustva.
Otkud onda cjelo jedno naselje uske njive i hrpa novih stanova po gradu? Ko živ iu njima ako je 6500 ljud imanje???
dim

Čime se mi to bavimo, i čemu usporedba i bojazan da će nas Zadar prestići koda je to uopće važno.

to je tocno. jedini je Francika ovdje postavio pravo pitanje. naime, Zadar nas je odavno po placama presisao. Osijek sutra moze imati i 500 000 stanovnika, ali kakve to veze ima ako ce ljudi kopati po kantama za smece.

sokantno je upravo to palanacko sljepilo / isprazna megalomanija, a ne popis stanovnistva 2011.

Pitanje za ili Redakciju ili nekoga tko je detaljnije gledao popis.
Da li postoji i statistička obrada po dobnim skupinama?
Naime, bilo bi zanimljivo usporediti koliko je mlađe populacije bilo prije deset godina a koliko je sada. Zapravo ne samo mlađe, nego svih dobnih skupina (do 18, 18-30, 30-40, 40-50 ...)
chaknoris

Pitanje za ili Redakciju ili nekoga tko je detaljnije gledao popis.
Da li postoji i statistička obrada po dobnim skupinama?

Za sada nema.

Ovo su trenutno dostupni podaci:
Povijesni medij
Povijesni medij
Mrky007

Felt je u prvom postu odmah napao da je kriva lokalna vlast a ja kažem da je kriva i državan vlast i ljudi koji su postali sebičniji i životu sa manje djece.

jasno, treba svako napraviti po 10 novih Rvata & Rvatica, pa nek kasnije pocrkaju od gladi (ili neskolovani rado odu u vojnike dat zivot za Domovinu), bitna je statistika plemenskog prirasta.

stoko nacisticka.

Koliko ja vidim u gradu ima sve više i više dječjih kolica...ili se varam? Tako da možda ima nade za porastom broja stanovnika ali ipak treba forsirati održivi razvoj a ne super baby boom,nismo s Kosova pobogu.
Leteci mungos

Koje je tvoje objasnjenje za to sto se u Zagrebu povecao broj stanovnika uz metodologiju koja je na opcoj razini skresala broj stanovnika za odredjeni postotak?

Nije teško doći do objašnjenja povećanja broja stanovnika u Zagrebu. Osobno znam poveći broj ljudi koji su otišli u ZG jer ovdje nisu mogli naći posao ni nakon više godina traženja (i ne, nisu bili izbirljivi). Naravno da ga nisu odmah našli ni u ZG-u, ali svakako su ga našli prije nego što bi ovdje.
Svakodnevno pregledavam sve portale vezane uz pronalaženje posla (mojposao, posao.hr, bika.net, hzzo) i vidim koliko su veće mogućnosti zaposlenja u Zagrebu iako su i tamo (kao i u ostatku države) mogućnosti za saposlenjem sve manje i manje...

Eto dobre teme za analitičare - hoće li prije Osijek pasti ispod Zadra ili Rijeka ispod Osijeka... :roll:
Btw.. da odgovorim Mrkyu,ljudi su kao danas sebičniji pa ne prave djecu? Daj molim te,ljudi danas NEMAJU pa ne prave djecu,to što vidim da ljudi furaju kolica po gradu svi su mahom stariji od 30 godina,dakle već su nekako situirani dok mlađi nisu. Čovječe ja sa 25 godina ne znam kud ću ni šta ću,vjerovatno ću trbuhom za kruhom dok je moj stari prvo dijete imao već sa 23 godine ali i stalan posao. Druga su to vremena danas,danas je normalno napravit djecu tek kad se skućiš i donekle si financijski siguran pa zato većina novopečenih roditelja i jest malo starija. Da,neki ljudi se žele izludirati do kraja u svojim dvadesetima ali to nije uvijek slučaj,ja da ležim na novcima baš bi me boljelo briga hoću li ga vadit van ili ne,kontaš?
Oćeš reći da su npr Romi puni para pa ga zato ne vade?

Jel znaš kolko se djece više pravilo kad nije bilo struje, tv-a , fejsa ..mega važnih karijera?

da imaš hrpu para napravi obi možda 2 djece. kerio se po birtijama, putovao po svijetu..kupio si skupi auto
Pitaj ti romsku djecu kako dobro žive pa ćeš vidit,ćale skuplja željezo i vozi polovni Mercedes a oni kopaju po kontejnerima,prose i nemaju šta za jesti! Vidi se da ne znaš ništa o Romima a i začudio bi se koliko njih ima dosta para danas,još malo pa će prestić i Hercegovce.
Ček sad jel Romi imaju ili nemaju?
Mene ovo uopće ne čudi, doslovno velika većina ljudi koje znam a završili su fakultete idu živjeti u Zagreb, ne tu i tamo koji, nego većina. Neki i van Hrvatske. To je skroz normalan i prirodan slijed s obzirom na društveno političku situaciju u našoj županiji.
Pa koliko vidim neki Romi imaju,ali samo za sebe,jednostavno ne kužiš njihovu hijerarhiju u obitelji. Muž je glava obitelji i on ima pravo na sve,žena je tu eventualno kao rob i sredstvo za pražnjenje pohote a djeca su tu da žicaju,prose i kradu za njih. Teško je reći tko koliko ima,jednog sam vidio da vozi najnoviju Insigniu dok se mnogi još taljigaju u Tamićima. Svejedno to je nebitno,bitno je to da njihova djeca odrastaju u teškoj bijedi i gladi,bez škole i normalnog djetinjstva.
Ovdje malo tko razumije, ili ne želi razumijeti što je to trend.
Dovoljno je pogledati Zagoru i mjesta koja su do prije recimo 50-60 godina imala nekoliko stotina stanovnika, danas je ostalo samo nekoliko staraca.

Od ukupnog broja stanovnika puno je važniji udio mladog i udio starog stanovništva.

Koliko se rađa, koliko umire stanovnika? Ako se ne varam za Osijek je to negativan omjer. (Odokativna zapažanja tipa vidio sam puno kolica su krajnje nevažna).

Vijest od prije godinu dana
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=127227

Sjećam se da je, još davno, dok sam bio osnovna, uvijek bilo po tri razreda, ali minimalno nas 30 u svakome.

Kakve su brojke za okolna mjesta, koja gravitiraju Osijeku?

Što se naslova tiče, posve je u redu. Takav postotak je najblaže rečeno alarmantan i šokantan.
meni je moj Osijek dobar ovakav kakav je i uopće ne patim od toga da u njemu živi više ljudi ;)
Provokator

meni je moj Osijek dobar ovakav kakav je i uopće ne patim od toga da u njemu živi više ljudi ;)

Čak štoviše bilo bi super da se još poneki likovi isele.... :)
i onda bi bio taman
Ako kog veseli, radim u purgervarosu, a upiso sam se u okolici OS-a.... Porezi i ostali bakaraci ;)
Kako na vijestima RTL-a kazu da je u Osijeku 20% vise stanovnika nego 2001.???

Pa dobro tko je ovdje lud...sad gledam dnevnik na rtl-u i tamo govore da je Osijek zabilježio najveći porast broja stanovnika, čak 20% u odnosnu ne prethodni popis. Šta su ti pili LOL
W.M. Felt

Sve potpuno očekivano.Trend egzodusa stanovnika će se nastaviti i u budućnosti. Otići će svi kojima se pruži prilika.

Tko će ostati? Par Hdssb-ovaca, par Hsp-ovaca, par Hdz-ovaca, par tisuća mlađahnih povlaštenih umirovljenika, i stariji građani koji nemaju ni novaca ni snage da potraže bolji život daleko od ove crne, desničarske, trule, lopovske, crne rupe.

Pozdrav Osječani, bježite odavde. Kakav je trend, lažni gradonačelnik Bubalo i ekipa u mirovini još će dugo vladati ovim selom. Pitanje je ima li uopće nade da će se stvari promijeniti.

potpisujem

Nije sve tako crno.
Nisu li neki tamo susjedi u EU dobili ponudu da uvezu za stalno nešto Kineza-a ovi njima pokriju dugove i pokrenu biznis?
E,sad dok mi uđemo u EU-dobijemo Kineze bespla , itd,eksponencijalni rast-svega....
Someone

Pa dobro tko je ovdje lud...sad gledam dnevnik na rtl-u i tamo govore da je Osijek zabilježio najveći porast broja stanovnika, čak 20% u odnosnu ne prethodni popis. Šta su ti pili LOL

To se dogodi kada svatko danas može biti novinar. Zbrojili su "kruške i jabuke". Pomješali su opčinu Osijek i grad Osijek. Osijek je zapravo pao s 90 na 83 tisuće.
Sokios

Someone

To se dogodi kada svatko danas može biti novinar. Zbrojili su "kruške i jabuke". Pomješali su opčinu Osijek i grad Osijek. Osijek je zapravo pao s 90 na 83 tisuće.

Nije istina. Kad je Kosorica dobila rezultate onda su tek objavljeni pravi rezultati jer je ona platila popis i oni prije su nevažeći.

Povijesni medij

A stoka sitnog zuba se opet nešto buni.

Povijesni medij
Sokios

Someone

Nema novinara do Jadranke Kosor.
Duminske Trake

Btw.. da odgovorim Mrkyu,ljudi su kao danas sebičniji pa ne prave djecu? Daj molim te,ljudi danas NEMAJU pa ne prave djecu,to što vidim da ljudi furaju kolica po gradu svi su mahom stariji od 30 godina,dakle već su nekako situirani dok mlađi nisu. Čovječe ja sa 25 godina ne znam kud ću ni šta ću,vjerovatno ću trbuhom za kruhom dok je moj stari prvo dijete imao već sa 23 godine ali i stalan posao. Druga su to vremena danas,danas je normalno napravit djecu tek kad se skućiš i donekle si financijski siguran pa zato većina novopečenih roditelja i jest malo starija. Da,neki ljudi se žele izludirati do kraja u svojim dvadesetima ali to nije uvijek slučaj,ja da ležim na novcima baš bi me boljelo briga hoću li ga vadit van ili ne,kontaš?

U svakoj srednjoj školi se uči i učilo se o pojavi da bogatija društva imaju manji fertilitet. I na jednoj prijašnjoj temi sam spomenuo taj demografsko-ekonomski paradoks. Mislim da si i ti u toj raspravi sudjelovao.

Situacija varira od para do para, kao što i sam daješ primjer, ali to je pravilo.
francika

Nema novinara do Jadranke Kosor.

tko je Jadranka Kosor!?

Zapravo, htio sam samo reći, malo nas je, al smo govna!
chaknoris

Ovdje malo tko razumije, ili ne želi razumijeti što je to trend. Dovoljno je pogledati Zagoru i mjesta koja su do prije recimo 50-60 godina imala nekoliko stotina stanovnika, danas je ostalo samo nekoliko staraca. Od ukupnog broja stanovnika puno je važniji udio mladog i udio starog stanovništva. Koliko se rađa, koliko umire stanovnika? Ako se ne varam za Osijek je to negativan omjer. (Odokativna zapažanja tipa vidio sam puno kolica su krajnje nevažna).

prirodno kretanje stanovništva RH > pdf file <

Što se naslova tiče, posve je u redu. Takav postotak je najblaže rečeno alarmantan i šokantan.

šokantan je samo za one koji se svakih deset godina šokiraju putem šokantnih medija. dakle, za one koje si naveo na početku svog posta. recimo, za glasače HDSSB-a, HSP-a & HDZ-a. ono što sam ja zamjerio Redakciji je da se ovaj urbani portal ne bi trebao obraćati takvom (uglavnom nepismenom & neinformiranom) biračkom tijelu.

oni će se šokirati i kad jednog lipog dana nestane rvacke nacije, pa šta? koga briga za njihove šokove?

zen031

Duminske Trake

U svakoj srednjoj školi se uči i učilo se o pojavi da bogatija društva imaju manji fertilitet. I na jednoj prijašnjoj temi sam spomenuo taj demografsko-ekonomski paradoks. Mislim da si i ti u toj raspravi sudjelovao.

Situacija varira od para do para, kao što i sam daješ primjer, ali to je pravilo.

Jbg to što sam ja rekao je čista logika. Ne mogu reći za sebe da sam škrtac ako ne želim odmah napraviti 3 djece a nemam posao ni stan recimo. Mislim da je krajnje neodgovorno i prema djeci ako ne gledaš financijsku situaciju a salapana samo trpaš i trpaš. Pa jel fer prema djetetu da jede samo hranu iz konzerve i nosi rabljenu robicu samo zato što sam ja bio mangup i trpao a nisam razmišljao o posljedicama? Ne znam,moj je stav da i ako budem htio jednog dana imati djecu,hoću da budu situirana i sigurna,ništa drugo ne dolazi u obzir. Nema smisla upropastit si život kreditima samo da bi ja nekom drugom popravio statistiku. Ako se jednog dana poboljša standard i uvede neka dobra pronatalitetna politika (poticajna naravno) onda možemo razgovarati,a dotad bolje bit strpljiv i ne trčati pred rudo...ili mudo.
@Vilenjak

Hvala na linku i grafu.

Nažalost, samo i brojčana potvrda očitoga. Sve starije stanovništvo, negativan prirast, očigledan silazni trend. Samo u razdoblju od 2000. do 2009. razlika broja umrlih i rođenih je 93.000, nažalost u korist broja umrlih.

Jasno mi je što si želio reći, ali brojke su zaista porazne. Netko tko ide komentirati u stilu "pa šta, i u drugim gradovima je loše" sam sebe diskvalificira iz bilo koje razumne rasprave. Šteta utrošenog vremena na to.

Tužna je istina da je ovo samo nastavak začaranog kruga i da će biti još gore.
Plus, šlag na kraju, negativna migracija. Odlazak donekle obrazovanih i pametnih a dolazak gorih i lošijih.
jeste vi svjesni koliko se nas Osječana iselilo u tih 10 god. iz Osijeka u mjesta oko Osijeka?..i šta sad? kao nema nas statistički u Osijeku a tu smo..nismo otišli na Madagaskar :) ..kupili smo ili napravili kuće oko Osijeka...dakle, samo smo "spavaonicu" preselili izvan grada a i dalje smo u Osijeku..samo nas statistika ne konta..mi smo zapravo "nevidljivi" Osječani :) i ima nas nekoliko tisuća 8)
Nadam se da će biti objavljeni usporedni podaci za 2001. i 2011. pa da vidimo koliko se broj stanovnika okolnih mjesta povećao, ako je. Ovako je malo nezgodno pregledavati na DZS-u. Ako netko naiđe na kakav link neka ga stavi. Hvala. ;)
Smanjen broj ljudi a stanova 5000 više
zen031

Nadam se da će biti objavljeni usporedni podaci za 2001. i 2011. pa da vidimo koliko se broj stanovnika okolnih mjesta povećao, ako je. Ovako je malo nezgodno pregledavati na DZS-u. Ako netko naiđe na kakav link neka ga stavi. Hvala. ;)

Kojih okolnih mjesta?! Naselja oko Osijeka? Svi biljeze minus, naravno, osim Tenje i Sarvasa.

Mjesto | 2001 | 2011

Brijest 1.248 1.183
Briješće 1.382 1.327
Josipovac 4.395 4.119
Klisa 463 324
Nemetin 177 133
Osijek 90.411 83.496
Podravlje 358 345
Sarvaš 1.539 1.875
Tenja 6.747 7.401
Tvrđavica 750 570
Višnjevac 7.146 6.712

Ako pretpostavimo da je drzavni minus u 10 godina [zbog promjene metodologije] 150 000 ljudi (oko 3%) i uz pretpostavku da je tvrnja onog statisticara istinita ("Ukupno gledano, ima nas podjednako") onda je svako smanjenje populacije vece od 3% na nizim razinama znak depopulacije. Naravno, zbog specificnosti pojedinih regija i mjesta, ova nacionalna -3% nisu podjednako distribuirana, ali to je najbolje sto je moguce... Tako gledano, Osijek je realno u minusu oko 5%.

Btw. zanimljiv video o popisu stanovnistva i birackim popisima. Treba to sve staviti u kontekst glasanja na unutarstranackim izborima stranke na vlasti (HDZ), javnih priznanja o varanja i stvari postaju kristalno jasne. Ako netko vara na stranackim izborima, sto li ce tek uciniti da dobije drzavne [izvor novca], zupanijske, gradske...

Povijesni medij
http://www.jutarnji.hr/popis-stanovnistva-u-hrvatskoj-otkrio--pola-milijuna-biraca-je-visak-/956206/

"Od 4,29 milijuna stanovnika u Hrvatskoj na popisu birača ih je čak 4,09 milijuna iako bi, uz pretpostavku da je maloljetnih i osoba s oduzetom poslovnom sposobnošću oko 900.000, maksimalan broj birača koji žive u Hrvatskoj trebao biti naviše 3,39 milijuna. Od 21 županije u njih osam - Virovitičkoj, Požeškoj, Sisačkoj, Karlovačkoj, Ličkoj, Zadarskoj i Šibenskoj - broj birača premašuje broj stanovnika!"
zen031

Ono što je vidljivo je da su neki fanatično protiv nekih stranaka, a kao kontraargument ne prihvaćaju činjenicu da nije bolje ni tamo gdje su druge stranke.

Niti su stranke argument, niti kontraargument, barem ako misliš na mene.

Stranke su prolazne, a članovi su jedan dan u jednoj, drugi dan u drugoj. Međutim, nisu prolazni ljudi, barem ne u Hrvatskoj. Dvadeset godina Hrvatsku uništavaju isti ljudi. Ja ne bih imao ništa protiv Hdssb-a, da mu članovi nisu osobe koje 20 godina masakriraju Osijek i okolicu (i doslovno, i preneseno). Misliš da su se Glavaš, Šišljagić, Drmić, Burić, Bubalo otac i mali sinčić, Zdravčević, Bagarić i ostali promijenili prelaskom u novu stranku?

Činjenica jest i da su mogućnosti utjecaja na gospodarska kretanja jedinica lokalne samouprave neznatna u odnosu na državnu vlast. Gradonačelnici i župani raspolažu malim sredstvima. Međutim, neke sredine napreduju i u takvim okolnostima. No tko je uopće stvorio takvu nakaznu državu? Isti ludi koji nam se danas pokušavaju zamaskirati u kvazi-regionaliste. To je ta ista bagra o kojoj pišem.

Rijeka također propada? Jasna stvar. Rijeku tek čekaju teški dani, kada se pozatvaraju posljednji ostaci nekad uspješne industrije u Hrvatskoj, brodogradilišta, a možda i rafinerija. I Rijeku pogađa centralizacija Hrvatske. I Rijeku vode ljudi upitne sposobnosti i znanja. No, Rijeka je zadržala banku, ima ogroman turistički potencijal, plaće i Bdp daleko su veće nego u Osijeku, i ima jednu firmu koja jamči kakvu takvu budućnost - luku. Osijek nema ništa od toga. Svatko racionalan odmah bi se mijenjao s Rijekom, iako je i tamo teško, iako i tamo vlast vrlo vjerojatno rasipa i uzima lovu (samo to još nitko nije dokazao), iako i iz Rijeke ljudi odlaze, baš kao iz cijele Hrvatske.

Ljudi se trebaju zapitati što gradska vlast danas čini da se trend egzodusa visokoobrazovanih Osječana zaustavi. Ne čini ništa, jer ne zna ništa. Prošlo je dvije godine mandata Bubalčića i kompanije, i nije povučen niti jedan jedini ozbiljan gospodarski potez, koliko god malo novaca grad imao. U slijedeće nas dvije godine očekuje đapićevsko bacanje novaca na idiotske građevinske projekte, i kojekakve medijske "spektakle" - spomenike, semafore, zebre, bar kodove. Dakle, još gore od ničega.

Par malo pozitivnijih stvari u regiji ionako nemaju veze s gradom - država se zadužila za gradnju mosta za autocestu, i drugu traku manje važnog dijela zaobilaznice, Amerikanic će valjda uspijeti sazidati nekakvu tvornicu (koliko god smo im problema stvorili), i to je manje više to.

Stranka je izmišljotina ispod koje se kriju ljudi, a ljudi koji se kriju iza osječkih stranaka su baš onakvi kakva je i situacija - loša. Treba mijenjati, hitno, pogledajte što se događa u državi i grau koji 20 godina nisu promijenili ljude.
Mislio sam na tebe, da; skoro svaki put - hdssb, hdz, hsp su odgovorni za stanje u Osijeku. Rijeka i Zagreb baš ne cvjetaju pod SDP-om, kao ni Split pod Kerumom. Vidiš li ti nekakvo rješenje, u kojoj političkoj stranci? Ili ako takva ne postoji, u vlastitom političkom angažmanu?

Ili u pisanju po forumu za koji našu vlast zaboli lijevi testis?
zen031

Ili u pisanju po forumu za koji našu vlast zaboli lijevi testis?

Po forumima se ne pise radi vlasti ili stranke, vec radi ostalih osoba.

Radi stranke/vlasti pisu samo stranacki vojnici, koji za to dobiju prijateljski stisak ruke, tapsanje po ramenu ili kakvu sinekuricu. Doduse, samo pisanje nije dovoljno da bi se zasluzila sinekura (ili bar pripravnicki u Zupaniji/Gradu), tu je potrebno i znanje baratanja autolak sprejevima, plakatima, sposobnost manipulacjie navijackim skupinama, studentskim zborovima i sl. Sinekure su osigurane i za one u bliskom krvnom srodstvu (koje nije moralo biti priznato godinama nakon rodjenja, npr.) Zna se da su djeca sposobnih politicara i ratnih zlocinaca ujedno i najsposobniji pojedinci u drustvu. Vec desetljecima je tako, tko smo mi da to sada kvarimo?!
Nisam niti rekao da se piše radi vlasti ili stranke, nego da oni to ne fermaju ni pet posto (uf, što ima lijepih metafora za taj odnos :D).

Zanimaju me konkretne stvari, a vjerujem da je tako i s drugima: koju političku opciju predlažete, ili ako ne postoji - što učiniti po tom pitanju?
ja sam ih već 10 puta pitao koga predlažu ali nikad odgovra od nikog. Mislim da si tam oti napisao da predlažeš Lesara.
Ok, Lesar u nekim stvarim može proći ali nema ljude iza sebe..ne znam nikoga uz njega na državnoj razini a pogotovo ne znam nikoga u Osijeku.

Eto ne moraju svi odgovorit,,nek odgovri samo Mungos ili Felt ili šta ja znam iza kolko se nickova krije taj anarho-ljevičarsko mozak/mozgovi

moj glas definitivno ide za Lesara. ako dotad nesto ne zapizdi, onda ponistavam listic jer drugu kvalitetnu opciju apsolutno ne vidim. HSP? jednom dao i pokajao se. HDSSB? cinili su mi se u redu, ali me razocarali. kad gledam Burica i Drmica u saboru, ajme majko. HNS? Vrdoljak mi se prije parkinga cinio kao konacno jedan kvalitetan i sposoban politicar, drugaciji, ali me s time razocarao, tako da i Caciceva stranka otpada. da tradicionalno ne koaliraju sa SDP-om jos bi i razmislio o njima. SDP? bez konkretnih rjesenja, samo pljuvanje po HDZ-u. HDZ? apsolutno nepotrebno komentirati.

sto se tice ljudi oko Lesara, istina je da nema "velikih" imena, ali bas su nas ta "velika" imena i dovela tu gdje jesmo, pred rub. a i u jacim strankama se cijelo vrijeme pojavljuju neka nova imena, ranije nepoznata, tako da mi to ne predstavlja problem. na drzavnoj razini jedino za koga sam cuo ranije su Tonci Majica i Branko Vuksic. zasto ne dati priliku nekim novim ljudima da pokazu sto znaju i mogu? ako razocaraju i postanu copy/paste ostalih stranka, onda nam defitivno nema pomoci. ali sudeci po dosadasnjim Lesarovim javnim i saborskim istupima, cine mi se kao stranka na mjestu.
nekako mi se cini da bi mogli biti ugodno iznenadenje na iducim izborima, cak mozda i treca stranka po broju zastupnika. nadam se...
Felt je trenutno protiv HDSSB-a. Prekopaj samo forum prije lokalnih izbora. Naime, on je najviše navijao baš za "Snagu grada".

@ Mrky: Sada je već treća generacija desnice (HDSSB+HSP, HSP, HDSSB) na vlasti u Osijeku i sve nam je gore. Vrijeme je za promjenu klime.

Samo da dodam jer vidim radile su se usporedbe s Rijekom. Za razliku od Grada Osijeka (povrsina 171 km2) Grad Rijeka je geografski limitiran i zapravo mu se nemoguce siriti u trenutnim granicama. Povrsina grada je 44 km2 (4 puta manji od Osijeka!). Razno-razna naselja su se odvojila od Rijeke u zadnjih 20 godina. Iako je stanovnisto u samom Gradu Rijeci palo sa 144,043 na 128,735, stanovnistvo u okolnim (povezanim) opcinama je poraslo. Naprimjer Viskovo se povecalo sa 8 na 14 tisuca. Isto tako su narasle i ostale prigradske opcine (npr. Kastav, Matulji, Cavle, Jelenje, Bakar, Kostrena itd.) koje bi prirodno trebale biti dio grada. Po nekim proracunima, stanovnistvo konurbacije (Rijeka plus povezana naselja) je palo sa oko 219,000 (2001) na 213,000 (2011), sto zapravo i nije strasno kad se usporedi sa Trstom. Problem je mali milijun jedinica lokalne samouprave koje koce razvoj i bolje planiranje. Puno pozdrava iz Rijeke.

fiuman

Samo da dodam jer vidim radile su se usporedbe s Rijekom. Za razliku od Grada Osijeka (povrsina 171 km2) Grad Rijeka je geografski limitiran i zapravo mu se nemoguce siriti u trenutnim granicama. Povrsina grada je 44 km2 (4 puta manji od Osijeka!). Razno-razna naselja su se odvojila od Rijeke u zadnjih 20 godina. Iako je stanovnisto u samom Gradu Rijeci palo sa 144,043 na 128,735, stanovnistvo u okolnim (povezanim) opcinama je poraslo. Naprimjer Viskovo se povecalo sa 8 na 14 tisuca. Isto tako su narasle i ostale prigradske opcine (npr. Kastav, Matulji, Cavle, Jelenje, Bakar, Kostrena itd.) koje bi prirodno trebale biti dio grada. Po nekim proracunima, stanovnistvo konurbacije (Rijeka plus povezana naselja) je palo sa oko 219,000 (2001) na 213,000 (2011), sto zapravo i nije strasno kad se usporedi sa Trstom. Problem je mali milijun jedinica lokalne samouprave koje koce razvoj i bolje planiranje. Puno pozdrava iz Rijeke.

Vrlo dobra usporedba. Općine Matulji i Viškovo, a posebice Grad Kastav i Općina Kostrena su zapravo trebale biti sastavni dio Grada Rijeke, ako ništa drugo onda zbog najprostije morfofiziološke osobine - spojene su s Rijekom!
Split je također limitiran glede prostornog širenja (Solin, Klis, Podstrana...) i preostaje mu samo širenje 'u visinu' što opet dugoročno nije dobro zbog opterećenja postojeće infrastrukture, prije svega prometne.
Osijek nema prostornih, ali zato ima puno više drugih problema...
Sjajna vijest za forum portala Osijek031, čitaju nas i u Rijeci.

Osijek i Rijeka nisu za usporedbu. Uostalom, jedini razlog zašto se uopće ovdje pisalo o Rijeci jest zbog toga što su nekolicina neobrazovanih Hdssb ulizica pokušali osječki populacijski egzodus opravdati činjenicom da je i u Rijeci broj stanovnika opao (a tamo je kao na vlasti Sdp), pa eto, Glavaš i lopine tu nisu ništa krive.

Puno pozdrava iz Osijeka, grada u kojem fićo gazi tenk, povlaštenih umirovljenika je više nego ikad, posla manje nego ikad, iz kojeg će pismeni sugrađani uskoro početi odlaziti vlakom bez voznog reda, ako se nešto ubrzo ne promijeni.

fiuman

Pozdrav iz Osijeka.
Da te odmah upozorim.
Ovaj forum je poligon prepucavanja političkih poslušnika i stvari koje čitaš tu uglavnom su izdrkotine koje nemaju puno veze sa stvarnim stanjem grada.
Osijek, a vjerujem iz istog razloga i Rijeka, je izgubio stanovnike iz jednog sasvim jednostavnog razloga.
Ljudi se masovno prijavljuju po baranji i okolnim mjestima kako bi dobivali veće putne troškove.
Svatko s malo mozga ovakve je rezultate mogao i očekivati, ja osobno sam čak iznenađen malom brojkom.

nemosvjerovat

fiuman

Pozdrav iz Osijeka.
Da te odmah upozorim.
Ovaj forum je poligon prepucavanja političkih poslušnika i stvari koje čitaš tu uglavnom su izdrkotine koje nemaju puno veze sa stvarnim stanjem grada.
Osijek, a vjerujem iz istog razloga i Rijeka, je izgubio stanovnike iz jednog sasvim jednostavnog razloga.
Ljudi se masovno prijavljuju po baranji i okolnim mjestima kako bi dobivali veće putne troškove.
Svatko s malo mozga ovakve je rezultate mogao i očekivati, ja osobno sam čak iznenađen malom brojkom.

Značajan dio.

Bilo bi zanimljivo pogledati tko od Osječkih uglednika ne živi u Osijeku.
Garantiram da 70% akademika, političara i ostale državne administracije zbog novčanih privilegija poput plaćenog prijevoza je prijavljeno izvan Osijeka kako bi mogli krasti Državu.
Zapravo, dragi Fiumane, Osijek je raj na zemlji i vjerovao ili ne svi bi htjeli biti osječani. LOL

Bože petra, evo tebe s humorom!

Sudeći po broju prosvjednika na nedavnom prosvjedu, nisi baš daleko od istine.
Mnogo si bistar ako misliš da je broj prosvjednika na skupu organiziranom od strane jako sumnjivih ljudi u gradu u kojem cijelo desetljeće vlada apsolutna letargija, mjerilo ičega.

Humor je trenutno jedini učinkovit lijek protiv ovakvog st(R)anja u gradu, zemlji, regiji, svijetu...
@Fiuman, u pravu su kolege koje kazu da ovdje ima i stranackih vojnika i pasa, ali ima i dobar dio slobodnih mislilaca (velika vecina). Jedna od zadaca tih stranackih vojnika je svim sredstvima ljude uvjeravati kako je u Osijeku divno i super i kako mi zapravo napredujemo, a da su nezaposlenost i odljev mozgova samo price "one druge strane". Uskoro ce izbori i svim medijskim i inim sredstvima se trude osigurati pobjedu, ili bar znacajnu vecinu. S obzirom na razinu pljacke i devastacije ovog prostora, nece im biti bas lako.

Cinjenice, a medju njima i popis stanovnistva govore o pravom stanju, a ono se moze nazvati depopulacijom i dramaticnim bijegom dijela gradjana. U posljednjih 10 godina Osijek je zbog situacije u gradu napustilo gotovo vise osoba nego zbog rata i tu istinu svi vjerni sljedbenici politike pljacke, gospodarske destrukcije i klijentelizma zele sakriti.

Argument kolega nemosvjerovat i francike (inace otvorenog zagovornika Bubala - lutka na koncu kojim upravlja njegov "veliki prijatelj", kako ga sam naziva - pravomocno osudjeni ratni zlocinac i grobar slavonske privrede - Branimir Glavas) ne pije vodu zbog same svrhe i metodologije popisa stanovnistva.

Popis stanovnistva nije popis prijavljenog mjesta prebivalista, jer bi se u tom slucaju popis radio uvidom u policijsku evidenciju, a ne terenskim popisivanjem. Uostalom, o tome je vec vise puta pisano i javno ponavljano. Dakle, cak i kad bi bilo istina da se 7-8% stanovnika prijavilo u Baranji i okolnim mjestima radi prava na prijevoz (ovakva debilna teza je mogla i izaci samo iz neke politikantske kuhinje, jer ju i pogutati mogu samo oni ogranicenog intelektualnog kapaciteta ili kojima su potrebne stranke radi uhljebljenja). Vodu ne drzi ni teza da su ljudi prijavljeni po okolnim mjestima radi ostvarivanja prava koja imaju zitelji prostora od posebne drzavne skrbi, jer i su i takve osobe bile obuhvacene ovim popisom - dakle, ne popisuje se po prijavljenom mjestu prijavljnog prebivalista, nego po mjestu boravka u trenutku kad je naisao popisivac.

Popis 2011. govori da je popisivac u Osijeku naisao na 8% manje ljudi [nominalno, odnosno nesto vise od 5% ako ponderiramo s prosjecnom razlikom na drzavnoj razini zbog primjene razlicite metodologije (cca. pad od 3%)] nego onaj iz 2001. I to je ono sto se racuna - Osijek je STVARNO napustilo vise od 5% stanovnika.

Da je kojim slucajem navedena teza o prijevoznim kartama istinita, Osijek bi nominalno imao daleko vise stanovnika, jer je velik broj onih koji su u potrazi za normalnijom sredinom i poslom pobjegli u Zagreb i druge gradove u RH, ne mijenjajuci mjesto prebivalista.

U svakom slucaju, dobrodosao... ;-)
Leteci mungos

Argument kolega nemosvjerovat i francike (inace otvorenog zagovornika Bubala - lutka na koncu kojim upravlja njegov "veliki prijatelj", kako ga sam naziva - pravomocno osudjeni ratni zlocinac i grobar slavonske privrede - Branimir Glavas) ne pije vodu zbog same svrhe i metodologije popisa stanovnistva.

Moram ispraviti tvoj navod. Ja nisam zagovornik Bubala i ako pogledaš moje postove vidjet ćeš da smatram da se novac gradskog proračuna ne troši na razvoj grada i interese građana nego na interese pojedinaca i da je u Osijeku na djelu legalna pljačka građana potpomognuta medijima koji im to omogućavaju oblikujući vijesti tako da bi pljačka građana izgledala kao dobrobit za građane.
S obzirom da u Osijeku nema političke stranke koja zna i može vizionarski razmišljati, naravno da i ne postoji u ovoj provinciji niti jedan vizionar, a razlog tome je kontinuirano zastrašivanje političara od strane gospodarske mafije kako bi pljačkali građane kroz proračun jer neće valjda pljačkati banke kad su to njihovi kolege, a ovako je i lakše jer su političari šupci.

Dakle mafija kontrolira političare, pogotovo umobolne kao što je Branimir Glavaš, jer se je njima najlakše ulizivati zbog njihovog ega u svrhu krađe građana i sretne budućnosti njihovih obitelji.
Bubalo je daleko ispred jednog Glavaša barem što se tiče ekonomije, ali isto tako čuvajući svoj politički položaj popušta pod pritiscima mafije kao i zbog osnovnog razloga što nije vizionar a nema ni vizionare ni u gradskoj upravi jer su tamo uhljebljeni ratni fašisti i nacionalisti koji pojma nemaju o ničemu i onemogućavaju bilo kakvu provedbu razvoja grada jer su ponizni poslušnici mafije od kojih im se tresu gače a da ni sami toga nisu svijesni.

U mafijaškom društvu na vlasti može biti samo onaj tko popušta pod pritiscima mafije koja želi pokrasti građane preko proračuna, pa nije ni čudno što Bubalo mora plesati kako ludi Glavaš pod pritiskom mafije traži, mada je moje mišljenje da je Glavaš stari ludi prdonja i da ne utječe više previše na razvoj Osijeka.

Ja nisam zagovornik Bubala nego se bojim da nema nitko drugi tko bi bio barem i toliko uspješan koliko je to bio Bubalo. Ništa spektakularno Bubalo nije napravio i malo je napravio na razvoju grada ali i to je 5 puta više nego je ijedan dosadašnji gradonačelnik učinio što je dugoročno od koristi gradu Osijeku i građanima Osijeka. Vratio je grad iz minusa, za duplo manje novca se izvelo isto radova u gradu nego ikad prije, makar je i to još 3 puta više od stvarne cijene radova i kad god može suprostavlja se nerazumnim zahtjevima mafije.

Kao profesionalnu deformaciju ima to što zbog svoje ekonomske naobrazbe izlazi u susret bankama kako ne bi bile na gubitku i propalim projektima kao što je Portanova, te kako bi istima udovoljio gradi se 'S cesta' i most preko Drave u svrhu vraćanja kredita Portanove. Poslovne zone su nam propale i ne treba graditi nove za 9.000.000 kn, ali to je izgovor da se gradi 'S cesta' kako bi Portanova bila na jednakoj udaljenosti kao i Avenue Mall za stanovnike južnih predgrađa Osijeka. Isto tako će se za most preko Drave koji izbija na Strossmayerovu također potrošiti 50.000.000 kn da bi sjeverna predgrađa Osijeka začas došli u Portanovu. Inače, Portanova je izgrađena od 80.000.000 eura kredita Zagrebačke banke i mislim da je Bubalo budala jer pomaže Portanovi i Zagrebačkoj banci da smanje gubitke zbog loše procijene, i na štetu razvoja grada.

To mu najviše zamjeram jer zbog nesvjesne profesionalne deformacije omogućava pljačku građana od pohlepnih banaka i propalih poduzetnika koji zahvaljujući naivnim građanima nisu loši i propali poduzetnici, umjesto da se krene uređivati grad od središta prema periferiji kako bi bili jedan urban grad a ne potrošiti sve novce na privatne interese i onda dizati kredite.

Dakle osim održavanje postojeće infrastrukture po razumnim cijenama, adaptacija odgojno-obrazovnih ustanova, brige o socijalnim kategorijama treba grad obnavljati od centra prema periferiji a ne obrnuto jer će se periferija razvijati u privatnom aranžmanu u skladu sa GUP-om.
Zaklučak je dakle da je Glavaš ratni zločinac, da je Bubalo daleko sposobniji od Glavaša, Đapića, Borzanice, Bajte i da iako Bubalo nije baš neki vizionar trenutno ne postoji hrabar i sposoban vizionar koji bi vodio grad bolje od njega. Nadam se da neće Turkalj grad spašavati od propasti jer osim njega jedinu nekvalitetnu ekonomisticu u gradu imamo gđu Singer.
Ako netko ima prijedloge za ljude koji su sposobni za voditi grad neka slobodno napišu ime, ali čisto sumnjam da se itko moralno-normalan pored mafije koja vlada gradom može predstaviti gradu kao vizionar za vraćanje Osijeka među urbane gradove Europe.

Što se tiče popisa stanovništva, mislim da oni koji primaju po par tisuća kuna zbog udaljenosti u kilometrima od radnog mjesta da su sigurno i na popisu stanovništva upisani na adresama izvan Osijeka te da i dalje primaju tisuće kuna za to.
Takvih je pretpostavljam 70% i bilo bi zanimljivo vidjeti popis političara i akademskih građana koji pljačkaju državu a žale se na recesiju i traže povećanje prihoda.

Pri tome naravno ne negiram da je veliki broj Osječana zauvijek napustio Osijek, ali to su većinom oni koji nisu krali državu.
@Leteći mungos

Recimo da živim u osijeku a prijavljen sam u batini.
Dokumenti su mi na batinu, pošta mi dolazi u batinu.
Popisivać me može upisati tamo gdje me zatekne, recimo da je to u osijeku ali se nikako ne mogu voditi kao stanovnik osijeka nego ću se voditi kao stanovnik batine.
Da ljudi to rade, i to na veliko, nije nikakva "teza" nego realnost a tvoj odgovor samo potvrđuje moj stav da vas tu nekoliko dežurnih pljuvača nije još okusilo života, a sve znate.

kad smo kod debilnih teza, to je upravo ona da prosvjedi nisu uspjeli zbog nekog organizatora.
Osobno, niti sada ne znam tko je bio organizator ali znam da bih izašao na prosvjed da mi je loše, bez obzira tko to organizira.
Ti prosvjedi su bili bunt protiv situacije.
Nisi podržavao određenu političku opciju nego si podržavao narod.I opet je završilo tako kako je.
kako živimo?
nedavno sam zapošljavao 10 ljudi na 1 mjesec, da mi rade u plastenicima.
prednost sam dao studentima i školarcima, uvjeti odlični, bez imalo pretjerivanja.
Na kraju sam zaposlio 9 ljudi jer ih se više nije javilo, od toga 1 student u 8 umirovljenika.
Uzeo sam godišnji i bio taj 10-ti.
sada ne mogu na more, sve zahvaljujući toj sili nezaposlenih koji kukaju za poslom.

Pogledaj promenadu, tvrđu, trg. centre, restorane?
Sve dupke puno.
Tako živimo moj leteći mungos, daleko je to od te histerije i apokalipse koju ti i tvojih par štrumfova zagovarate tu po forumu.
zapravo živimo i bolje nego što zaslužujemo.
nemosvjerovat

Mislim da bi se i dekan na ekonomskom Fakultetu s tobom složio, osim da su plaće na Fakultetima male, plaće sudaca, liječnika i političara također.
baš me zanima gdje su iselile sve te "alarmantne" brojke Osječana?
Upravo se vratih s desetodnevnog odmora iz Zadra. Što se mene tiče, Zadar može imati i 10x stanovnika više nego Osijek, Osijek će i dalje biti ugodnije mjesto za život.

Na vrhuncu turističke sezone kulturna ponuda je oskudna, poneki koncert ili predstava 1-2 puta tjedno (većina ih se plaća), stara jezgra grada uništena novogradnjom (uz poštivanje činjenice da je grad dobrano razrušen u 2. svjetskom ratu) i grad ima O kilometara biciklističkih staza, s tim da je više nego izvjesno da će ih toliko i ostati, jer se naprosto nemaju gdje napraviti, budući da često nema mjesta ni za nogostupe. Vozio sam se biciklom po gradu i mogu reći da sam se rijetko osjećao tako nesigurno, čak mi je ugodnije na otvorenoj cesti.

Ove godine je čak bilo i komaraca. :D
zen031

Upravo se vratih s desetodnevnog odmora iz Zadra. Što se mene tiče, Zadar može imati i 10x stanovnika više nego Osijek, Osijek će i dalje biti ugodnije mjesto za život.

Na vrhuncu turističke sezone kulturna ponuda je oskudna, poneki koncert ili predstava 1-2 puta tjedno (većina ih se plaća), stara jezgra grada uništena novogradnjom (uz poštivanje činjenice da je grad dobrano razrušen u 2. svjetskom ratu) i grad ima O kilometara biciklističkih staza, s tim da je više nego izvjesno da će ih toliko i ostati, jer se naprosto nemaju gdje napraviti, budući da često nema mjesta ni za nogostupe. Vozio sam se biciklom po gradu i mogu reći da sam se rijetko osjećao tako nesigurno, čak mi je ugodnije na otvorenoj cesti.

Ove godine je čak bilo i komaraca. :D

Nadam se da nam uskoro ni Kina neće biti ravna po prijevozu gradom

Usput, Zadar je jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj i tko god dođe u Zadar je oduševljen, dok Osijek zaobilaze turistički brodovi iako je tako lijep. Možda kinezi dođu sa biciklima u Osijek pa će Osijek biti najveće turističko sjedište u Europi.
Biciklizam je rekreativni sport a ne prijevoz na posao i nazad, al dobro kad ljudi ne rade i nemaju za gorivo i za auto, dobar je onda i bicikl.
Ništa ne fali kineskom mentalitetu, oni su vrijedni i rade od jutra do mraka za male plaće i šta će im onda auto.
Al dobro, ipak u Osijeku ima dosta i onih sa skupocijenim automobilima, ali uskoro će ih biciklisti prestići pa će omjer biti kao u Kini 250:1.
Već sad na semaforima ima više biciklista u redu na čekanju zelenog svijetla nego automobila pa vjerovatno idemo u dobrom pravcu, a dobro je i za kondiciju jer uskoro će velika većina raditi i po noći ako bude imala gdje.
@francika

2 netočnosti u tvom postu: Zadar je lijep kako kome, a u svijetu ljudi masovno putuju na posao bicom i to ne samo u Kini.

Moj komentar je moj dojam o Zadru u proteklih 10 dana i o onome što se ovog ljeta događa, koliko sam se uspio informirati (tražio sam kulturnu ponudu jer inače to volim), a i dojmovi ljudi koji tamo žive protekle 2 godine, s kojima sam razgovarao.
zen031

@francika

2 netočnosti u tvom postu: Zadar je lijep kako kome, a u svijetu ljudi masovno putuju na posao bicom i to ne samo u Kini.

Moj komentar je moj dojam o Zadru u proteklih 10 dana i o onome što se ovog ljeta događa, koliko sam se uspio informirati (tražio sam kulturnu ponudu jer inače to volim), a i dojmovi ljudi koji tamo žive protekle 2 godine, s kojima sam razgovarao.

Ja idem svake godine u Zadar a ove godine sam već bio u 6. mjesecu 15 dana i meni je puno ljepši od Osijeka, a tu mislim prvenstveno na cijeli poluotok mada i ostatak grada nije uopće loš. Također ja nisam jedini koji voli Zadar jer stranci također obožavaju Zadar a vjerovatno i većina Hrvata, stekao sam takav dojam. Pretpostavljam da si ti u manjini što se tiče tvog dojma o Zadru. A što se tiče događaja u gradu ima ih i naravno da se plaćaju. To nije grad za one koji nemaju za gorivo pa se voze biciklom već turistički grad i naravno da se kulturni događaji moraju plaćati jer živimo u kapitalističkom društvu.
francika

Što se tiče popisa stanovništva, mislim da oni koji primaju po par tisuća kuna zbog udaljenosti u kilometrima od radnog mjesta da su sigurno i na popisu stanovništva upisani na adresama izvan Osijeka te da i dalje primaju tisuće kuna za to.

Ne kazem da nema takvih i da ljudi to ne rade, ali to nema nikakve veze s popisom stanovnistva, jer se popis ne radi prema prijavljenom mjstu prebivalista. Pomijesali ste kruske i jabuke i sad ponavljate da je voda mokra i da je zbog toga Sunce zuto.

Takvih je pretpostavljam 70% i bilo bi zanimljivo vidjeti popis političara i akademskih građana koji pljačkaju državu a žale se na recesiju i traže povećanje prihoda.

Bilo bi, ali to nije popis stanovnistva, nego evidencija o mjesto prebivalista u MUP-u.
nemosvjerovat

Recimo da živim u osijeku a prijavljen sam u batini. Dokumenti su mi na batinu, pošta mi dolazi u batinu.
Popisivać me može upisati tamo gdje me zatekne, recimo da je to u osijeku ali se nikako ne mogu voditi kao stanovnik osijeka nego ću se voditi kao stanovnik batine.

Dakle, za pocetak bi bilo dobro u sve ovo uci ciste glave i zaboraviti vlastito poimanje popisa stanovnistva. Popisivace boli tuki gdje ssi prijavljen, zasto si prijavljen, varas li oko mjesta prebivalista ili ne. Oni su dosli, upisali te, pitali te koliko dugo na tom mjestu boravis tijekom godine i end of story.

Rezultati popisa stanovnistva nemaju jebene veze s tim sto netko ima i zasto ima upisano kao mjesto prebivalista, boravista, cega god.

Da ljudi to rade, i to na veliko, nije nikakva "teza" nego realnost a tvoj odgovor samo potvrđuje moj stav da vas tu nekoliko dežurnih pljuvača nije još okusilo života, a sve znate.

Uh, oh, eto, ti znas tko je i sto je prosao.

Ljudi rade to sto si rekao, i to jest realnost, ali to NEMA NIKAKVE VEZE s rezultatima popisa stanovnistva. Ok? Dakle, vratimo se na temu popisa stanovnistva, a za ovakvo varanje poslodavaca, drzave ili koga god - otvorimo novu temu, jer nije vezana uz ovake PORAZAVAJUCE rezultate popisa.

kad smo kod debilnih teza, to je upravo ona da prosvjedi nisu uspjeli zbog nekog organizatora.

Kakve to sad ima veze s Popisom?! Mislim, ok, ako ti se prica o debilnim tezama, imam ja koliko god hoces, za svaku od njih zapocni novu temu, siguran sam da ce ti se mnogi pridruziti u diskusiji. Ali, ovo je tema o Popisu 2011. i rezultatima koji govore da se iz Osijeka masovno iseljava i bjezi.

Tako živimo moj leteći mungos, daleko je to od te histerije i apokalipse koju ti i tvojih par štrumfova zagovarate tu po forumu.

Gle, mozemo zapoceti novu temu i s tom bih se oko ove teze vjerojatno u potpunosti slozio.

Ali, ovo je tema o Popisu 2011. i bijegu stanovnika iz Osijeka.

Tagovi