Kako religija otupljuje od najmanjih nogu?!
ispod je tekst koji je napisala djevojčica 4. razreda na temu "Što me najbolje opisuje".
Društvo, politika
morganto joj je mama rekla da tako napiše....
Elena_Os
morganto joj je mama rekla da tako napiše....
slažem se s morganom...

Delfin
mišljenja sam da vjeronauk nije potreban u školi,
Delfin
Sumnjam da je to mala napisala. I da je i da nije mišljenja sam da vjeronauk nije potreban u školi, da je crkva jedna vrlo uspješna firma da nas kontrolila i zatupljuje mozak od davnina, religija nam apsolutno nije potrebna kako god se ona zvala.
Jadna ta djeca nije se ništa promijenilo otkako sam ja još išla u osnomnu.
Crka-religija-pisani crkveni zakoni-vjeronauk = nije dobro za društvo,nazadovanje
duhovnost-više stanje svijesti-svjesnost o sebi te o prirodi= je dobro za društvo. To će kad-tad biti ja sam optimist.
NinjaTurtleOnome tko ne želi na vjeronauk u školu ima ga pravo ne izabrati kao izborni predmet. Nek odabere etiku, informatiku ili što već želi.
Frost
NinjaTurtleOnome tko ne želi na vjeronauk u školu ima ga pravo ne izabrati kao izborni predmet. Nek odabere etiku, informatiku ili što već želi.
Misliš, roditelji mu biraju.
Delfin
Sumnjam da je to mala napisala. I da je i da nije mišljenja sam da vjeronauk nije potreban u školi, da je crkva jedna vrlo uspješna firma da nas kontrolila i zatupljuje mozak od davnina, religija nam apsolutno nije potrebna kako god se ona zvala.
Jadna ta djeca nije se ništa promijenilo otkako sam ja još išla u osnomnu.
Crka-religija-pisani crkveni zakoni-vjeronauk = nije dobro za društvo,nazadovanje
duhovnost-više stanje svijesti-svjesnost o sebi te o prirodi= je dobro za društvo. To će kad-tad biti ja sam optimist.
NinjaTurtleFrost
ne znam tko bira
anakonda
NinjaTurtleFrost
ne znam tko bira
..tkogod birao opciju da dijete ne ide na vjeronauk, suočava se s nekoliko stvari...
1. 99% djece ide na vjeronauk, pa biti u 1% čini dijete "crnom ovcom" među ostalom djecom
2. djeca mahom ne vole vjeronauk i dosadan im je, ali idu na njega jer se ne žele zamjeriti svom dobrom pastiru (jedan od uvjeta za dobivanje sakramenata je redovno pohađanje I crkvenog I školskog vjeronauka)
3. u većini škola ne postoji alternativno rješenje za eventualno 1-2 djece koja bi preskakala taj sat, te su prepuštena samoj sebi ukoliko je taj isti sat u pola nastave
4. vjeronauku je mjesto u crkvi
anakonda
...da, u pravu si što se sakramenata i crkvenih pravila tiče...ali djeca koja idu u crkvu već imaju tamo vjeronauk...čemu onda i u školi?...uostalom, u nižim razredima osnovne škole uopće nema etike tako da nema niti alternative...
NinjaTurtleanakonda
...da, u pravu si što se sakramenata i crkvenih pravila tiče...ali djeca koja idu u crkvu već imaju tamo vjeronauk...čemu onda i u školi?...uostalom, u nižim razredima osnovne škole uopće nema etike tako da nema niti alternative...
Možda ta djeca žele još više produbiti svoje znanje o vjeri, to su individualni razlozi i teško je ulaziti u um svakog učenika.
neka se uvede etika kao alternativa ili informatika ili bilo što drugo što učenici žele. ili nek idu doma na kraju krajeva.
anakonda
2. djeca mahom ne vole vjeronauk i dosadan im je
NinjaTurtleNaravno da ne moraju svi imati idetična mišljenja ili recimo to, gledišta na svijet i bla, bla, bla, ali s takvim podjelama dobiješ upravo ovakovo debilno razmišljanje:
Pa što fali podjeli? zašto bi svi morali imati identično mišljenje i želje? valjda postoji pluralitet mišljenja i želja sukladno tome i želja za vjeronaukom.
gum099Krasna reakcija ljudi zadojenih nečim što propovjeda razumjevanje, ljubav i takve stvari, jelda?
bilo je dvoje koji nisu išli na vjeronauk, i stvarno im je teško pao taj slobodan sat, a mi smo se distancirali od njih i nismo obraćali pažnju na njih... bljuv
NinjaTurtlekako to?
Monstrum
NinjaTurtlekako to?
pročitaj post iznad moga i uključi lampicu pa ćeš vidjet kako. ako se ista stvar predaje na dva mjesta u različito vrijeme bit će da je jedno višak, a čim je jedno višak oduzima vrijeme. zar nije tako ? ili možda treba slijediti onu ponavljanje je majka znanja.
NinjaTurtleNije stvar da netko to želi, nego mora...
Monstrum
NinjaTurtlekako to?
pročitaj post iznad moga i uključi lampicu pa ćeš vidjet kako. ako se ista stvar predaje na dva mjesta u različito vrijeme bit će da je jedno višak, a čim je jedno višak oduzima vrijeme. zar nije tako ? ili možda treba slijediti onu ponavljanje je majka znanja.
Kažu da je ponavljanje majka znanja. Ako netko želi dva puta na vjeronauk, tko si ti da mu braniš.
fuldstændigamok
U osnovnoj školi ti je svaki sat na kojem ništa ne radiš i dobivaš dobre ocjene dobar. Kladim se da ti je likovni bio 2. omiljeni predmet.
OligofreniDikobrazoid
gum099Krasna reakcija ljudi zadojenih nečim što propovjeda razumjevanje, ljubav i takve stvari, jelda?
bilo je dvoje koji nisu išli na vjeronauk, i stvarno im je teško pao taj slobodan sat, a mi smo se distancirali od njih i nismo obraćali pažnju na njih... bljuv![]()
kent_slip
ALI, ako ga ne krstim, ljudi tj djeca ce mu se rugati u skoli kao sto je napisao mulac gum099,
NinjaTurtle
ako vjeruješ u Krista onda vjeruješ i u instituciju koju je on ustanovio.
NinjaTurtle
ne brini se ti za moj mozak povedi računa o svom.
Nemoj pričati o crkvi i kršćanstvu ako nemaš pojma o tome
justice
NinjaTurtle
pa jel imaš ti pojma?
ajd po tvom kak je to isus osnovao crkvu i kada?
NinjaTurtle
Immam pojma.
Rekao je Petru da je on stijena na kojoj će sagraditi crkvu, rekao je apostolima da šire Njegov nauk, dao im je vlast da otpuštaju grijehe i još dosta primjera u Evanđelju.
Zadovoljan?
1step2far
Očigledno je da se ljudi moraju prikloniti većini i biti kao ostali da bi bili "normalni"?
Išla sam na vjeronauk i to katolički, a nisam katolkinja, jer drugoga nije bilo, samo iz razloga da naučim nešto novo. U srednjoj školi sam odabrala etiku. Nisam krizmana ni pričešćena jer sam sa svojim krštenjem u "svojoj" crkvi dobila sve sa činom krštenja. No, problem je što sam odrasla u jednog pravog ateista, a svi moji dečki, kao i sadašnji, su bili katolici i svima je bilo izuzetno važno da se sve obavi "regularno". Dakle, kad bi došlo do vjenčanja, obavezno crkveno vjenčanje, bez toga ne mogu krstiti dijete, bez krštenja ne može ići na pričest i krizmu, bez toga se ni djeca jednog dana ne mogu vjenačti u Crkvi... I tako u krug! Čemu sve to? Zašto vjera ne bi mogla biti nešto slobodno, biti vjernik ne znači ići svaki vikend na misu, ispovijed i slično. Vjera se nosi u srcu i zašto je onda kvariti obavezama koje su jednostavno nametnute.
NinjaTurtle
Prvi svećenici su bili apostoli i mnogi su platili glavom širenje nauka zato ne lupetaj.
Tih 400.000.000 se vrati vjernicima na razne načine, jedan dio služi i za plaće svećenicima, moraju i oni od nečeg živjeti.
Blago tebi ako ti je u životu crkva najveći problem
NinjaTurtle
justice
NinjaTurtle
pa jel imaš ti pojma?
ajd po tvom kak je to isus osnovao crkvu i kada?
Immam pojma.
Rekao je Petru da je on stijena na kojoj će sagraditi crkvu, rekao je apostolima da šire Njegov nauk, dao im je vlast da otpuštaju grijehe i još dosta primjera u Evanđelju.
Zadovoljan?
Delfin
NinjaTurtle
Prvi svećenici su bili apostoli i mnogi su platili glavom širenje nauka zato ne lupetaj.
Tih 400.000.000 se vrati vjernicima na razne načine, jedan dio služi i za plaće svećenicima, moraju i oni od nečeg živjeti.
Blago tebi ako ti je u životu crkva najveći problem
Nemoj se ljutiti al ti si jedan od milijun ljudi kojima je dobrano opran mozak i gdje je posao dobro odradjen i da ti se serviraju nepobitni dokazi da je crkva i religija najveca prevara u bliskoj povijesti ti bi i dalje tvrdio da je crkva nesto sto je dobro i da nam zeli najbolje.
NinjaTurtle
ajde serviraj dokaze.......čekam
Svebor
NinjaTurtle
ajde serviraj dokaze.......čekam
![]()
ti si baš poput nevjernog tome. zapravo i gori.
pa da ti pop i zadnju lipu vadi iz džepa pa i kada ti pop sa zavjetnim pojasom na kojem jedan od čvorova predstavlja zavijet siromaštva maše iz opel tigre ili mercedesa sumnjam kako bi ti mogao shvatiti poantu.
justice
@ninja pa kak to da je prvo nastalo Markovo evanđelje i to negdje 80-e godine pa onda sva ostala,Ivanovo čak negdje 120g,to mi baš i nisu bili Isusovi suvremenici,pogotovo Ivan kako ti navodiš.
i za to postoje dokazi,da se razumijemo
NinjaTurtle
Pusti ove babe, Bog jedino zna di ćeš (ćemo) završiti.
NinjaTurtle
Pa iz ovog tvog posta ne vidim neku diskriminaciju samo su te pitali.
1step2farPa, kad god se nađem u društvu nepoznatih ljudi i kada krene tema o tome, ja sam skoro uvijek jedina koja je ateist i onda me prvo svi ispituju zašto sam to odabrala, jesam li krštena, imam li sakramente? Kad kažem da nemam, onda: joj, pa kako ćeš se vjenčati u Crkvi, kako ćeš krstiti dijete... Imat ćeš puno problema! A da ne govorim o tome da su starije žene rekle da ću goriti u paklu zbog toga, te će se moliti za moju dušu.
nake_rado
NinjaTurtle
Pusti ove babe, Bog jedino zna di ćeš (ćemo) završiti.
![]()
gori si od baba
NinjaTurtle
Pa iz ovog tvog posta ne vidim neku diskriminaciju samo su te pitali.
da ali način na koji su napisalo je jako čudan
1step2far
Ha ha, hvala! Jesam krštena i imam sakramente, ali ne prema katoličkim pravilima. Čudim se da su me starci u komunizmu i uspjeli krstiti. Nije strašno, no ne da mi se objašnjavati. Ja sam dobro i pristojno čeljade!
NinjaTurtle
Crkva btw. nije nikakva firma.
">1step2far
Pa, kad god se nađem u društvu nepoznatih ljudi i kada krene tema o tome, ja sam skoro uvijek jedina koja je ateist i onda me prvo svi ispituju zašto sam to odabrala, jesam li krštena, imam li sakramente? Kad kažem da nemam, onda: joj, pa kako ćeš se vjenčati u Crkvi, kako ćeš krstiti dijete... Imat ćeš puno problema! A da ne govorim o tome da su starije žene rekle da ću goriti u paklu zbog toga, te će se moliti za moju dušu.
NinjaTurtleToliko si puno napisao a tako malo rekao, odnosno ništa
Monstrum
rekao je istinu i samo istinu kako je vidi više od 50% življa, a to što ju ti tako ne vidiš nego živiš u krasnoj zabludi je tvoj problem
NinjaTurtle
Toliko si puno napisao a tako malo rekao, odnosno ništa
NinjaTurtleMonstrum
rekao je istinu i samo istinu kako je vidi više od 50% življa, a to što ju ti tako ne vidiš nego živiš u krasnoj zabludi je tvoj problem
ja s time nemam problema nego vi. očito
MonstrumNinjaTurtleMonstrum
čime ? životom u zabludi, vjerovanjem kako nakon što krepaš ideš u raj ili pakao ? davanjem novaca praktički na tjednoj bazi firmi od koje nemaš apsolutno ništa, možda samo nekakvo olakšanje i zabludu da ti novci i par očenaša mogu priskrbiti vječnost u mjestu nazvanom raj, ako je tako onda je tamo jako gužva jer i najgori ubojice/silovatelji/pedofili/monstrumi iskreno pokaju svoje grijehe prije nego krepaju pa se lijepo nađete poslje na okupu. jesi na to mislio ? ili možda na činjenicu koja jako boli, da na crkvu godišnje potrošiš praktički više novaca nego na sebe ili te možda plaši činjenica kad dođeš u pozne godine i priupitaš se da li je sve to bila jedna lijepa cirkuska predstava, a ti se jednostavno serviraš kao glavno jelo hordi crva.
josephine01
MonstrumNinjaTurtleMonstrum
čime ? životom u zabludi, vjerovanjem kako nakon što krepaš ideš u raj ili pakao ? davanjem novaca praktički na tjednoj bazi firmi od koje nemaš apsolutno ništa, možda samo nekakvo olakšanje i zabludu da ti novci i par očenaša mogu priskrbiti vječnost u mjestu nazvanom raj, ako je tako onda je tamo jako gužva jer i najgori ubojice/silovatelji/pedofili/monstrumi iskreno pokaju svoje grijehe prije nego krepaju pa se lijepo nađete poslje na okupu. jesi na to mislio ? ili možda na činjenicu koja jako boli, da na crkvu godišnje potrošiš praktički više novaca nego na sebe ili te možda plaši činjenica kad dođeš u pozne godine i priupitaš se da li je sve to bila jedna lijepa cirkuska predstava, a ti se jednostavno serviraš kao glavno jelo hordi crva.
A zašto tebe to toliko brine? Uopće ne vidim razloga za tolikim ismijavanjem... Čini mi se praviš problem negdje gdje ga uopće nema.
josephine01
A koji je dokaz za to da ne postoji raj? A ako i ne postoji, u čemu je problem ako ja u to vjerujem?
Monstrumne brine me, ne znam iskreno, vjerovatno mi je nepojmljivo kako netko može vidjeti neke stvari drugačije od mene i ljudi u mom okruženju. razmišljam logički i ne mogu se načuditi nekome tko ne razmišlja. a možda su u šumi ?!
Monstrumiskreno ne brine me, ko što rado kaže vjeruj u šta oš, samo ne kontam kako jedna iole inteligentna individua može vjerovat u tu gomilu gluposti. vjerujte šta hoćete, uopće me nije briga nego mi je krivo što neko zarađuje na vašoj vjeri, a ne daje ni 1/1000000000 toga nazad. to mi je. krivo mi je što na svijetu ima toliko boli i patnje i gladi i neimaštine, a crkva kamari novac na vašoj vjeri i muki. šta stvarno mislite da ako ste živjeli dobar i pošten život Vaš bog vas neće pustit u raj jer niste platili neka davanja. onda je pred rajem još veća gužva neg u raju, a pakao i dalje zjapi prazan.
Monstrum
NinjaTurtleMonstrum
NinjaTurtleMonstrum
NinjaTurtleMonstrum
Jučer si me izvrijeđao, danas se brineš da ne budem u zabludi. Što sutra da očekujem?
Monstrumovisno o stavu. recimo ništa me ne smeta toliko kao crkva i naravno licemjerno i iskrivljeno prezentiranje općih ljudskih vrijednosti i moralnosti koje radi crkva. dok ofcama prezentira jedno iza leđa radi drugo pod krinkom kako je to ispravno i u redu, prema tome nemam apsolutno nikakve tolerancije.
Monstrum
ne, ja nemam tolerancije prema tome što si si dozvolio da ti crkva do te mjere ispere mozak da si postao bezumni trol koji po forumima propagira njihove budalaštine.
, osnovana 2002. kako bi novčano pomagala djeci žrtvama seksualnog zlostavljanja, već je isplatila 825 milijuna eura za odštete 10.800 od 14.540 osoba koje su prijavile takve slučajeve.
ajde tamo negdje klečat na kukuruzu za pokoru i napisat 1000 X u wordu "ja ću jednom izać ispod crkvenih skuta i naučit mislit svojom glavom"Monstrum
ruko isusovaajde tamo negdje klečat na kukuruzu za pokoru i napisat 1000 X u wordu "ja ću jednom izać ispod crkvenih skuta i naučit mislit svojom glavom"
1step2far
Zašto se zaređuju i svoj život posvećuju Bogu ako će biti gori od najvećih nevjernika?
zlusch
1step2far
Zašto se zaređuju i svoj život posvećuju Bogu ako će biti gori od najvećih nevjernika?
Zanimljivo je čuti službeni stav hoće li takva ekipa na koncu završiti u raju ili kaj.... mislim, zamišljam si raj gdje takvi skakuću po travi, druže se, beru cvijeće, jedu voće i pričaju sa zmijom koja govori.
Isto tako, hoće li kroz vrata raja proći i oni debeli buržuji u haljinama što se vozikaju u S klasama i A8, žive kao kraljevi i glume gospodare života i smrti?
Rekao je jednom Učitelj - prije će deva kroz ušicu igle proći nego bogataš kroz vrata raja. Dakle, društvo... sjebali ste se poštenski!
NinjaTurtle
zlusch
Rekao je jednom Učitelj - prije će deva kroz ušicu igle proći nego bogataš kroz vrata raja. Dakle, društvo... sjebali ste se poštenski!
Ako te zanima službeni stav odeš do najbližeg svećenika i pitaš ga konkretno.
zlusch
NinjaTurtle
zlusch
Ako te zanima službeni stav odeš do najbližeg svećenika i pitaš ga konkretno.
Mda... bojim se da ćemo zapeti već kod prvog pitanja zašto je pedofilija manji grijeh od abortusa. A i frka me da će mi razgovor naplatiti...
Što je tebi tvoj rekao na temu bogaćenja na tuđi račun bez rada i truda?
NinjaTurtle
zlusch
Mda... bojim se da ćemo zapeti već kod prvog pitanja zašto je pedofilija manji grijeh od abortusa. A i frka me da će mi razgovor naplatiti...
nisam ga pitao, ali kad ti pitaš pitat ću i ja.
Ne brini se neće ti naplatiti, ali možda ćeš čuti ono što ne želiš čuti.
NinjaTurtle
Odi pitatiako te interesira, nemoj odmah pretpostavljati odgovor.
NinjaTurtle
A što se tiče njegovog pokojnog lege vjerojatno neće gore , no tko zna? A kako se zove pokojni lega inače?
NinjaTurtle
pa rekao si da te interesira a sad nemaš želje.
Bio je u medijima ovaj svećenik sad se sjećam. A šta reć kukolj u žitu
zlusch
NinjaTurtle
pa rekao si da te interesira a sad nemaš želje.
Bio je u medijima ovaj svećenik sad se sjećam. A šta reć kukolj u žitu
Ajd ti dovuci nekog od njih ovdje na forum.... pa da nam svima da odgovore na ono što nas zanima, može tako?
pavijan
govoriti kako je religija i sve povezano s njom jednako nazadovanju društva je obilježje primitivizma i nepoznavanja čovjekove biti... čovjek osim što je biološko i fizičko biće, on je ujedno i transcendentno biće
pavijan
religija treba biti svjestan odabir zrelog pojedinca
Delfin
morganA što sad sa ovim vjernicima kao ja, koji idu kasnije spavat? Pretostavljam da sam glup, zato što sam vjernik, a pametan što idem kasnije spavat... što stoji u tekstu.
">bazooka_joe@Bazoka, lijep tekst...
Obzirom na to koliko tih inteligentnijih klinaca misli da nama upavljaju reptili, illuminati i masoni, da orgon (štogod) liječi rak, a nacisti su na mjesecu - ne bih baš rekao da su manje paranoični.
Da parafraziram čiku iz mog potpisa: radije bih da su u nekoj tradicionalnoj vjerskoj zajednici, nego da si vješaju nekakve šugave kristale oko vrata sa svojim horoskopskim znakovima i 'love' orgonsku energiju iz oblaka.
Kad pogledamo - tradicionalne (stare) vjerske su organizacije držale u ljudima nekakve etičko-moralne doktrine, dok danas te iste tzv. ateisti (sumnjam da postoji takvo što u ljudskome rodu) mijenjaju za pseudoznanstvene gluposti.
Dok moderni Vatikan organizira simpozije o evoluciji u sklopu 'Darwinove godine', moderni su ateisti (postoje li zapravo 'starovjekovni ateisti'?) u smislu svoje duhovne filozofije većinom spali na razinu kasnog kamenog doba.
Iako sebe ne doživljavam katolikom, kada se stvar svodi na izbor između katoličanstva ili novokompanovog tzv. 'New Age' primitivizma - uvijek biram katoličanstvo.
maniche
ti sad stigmatiziraš, kao što radi i ovaj tekst.
maniche
Znam dosta inteligentnih ljudi koji nisu vjernici niti vjeruju u gluposti koje ti nabrajaš.
jednostavno postoje ljudi koji su podložni sugestiji i manipulaciji-oni su vjernici ili nešto od ovih nabrojanih stvari...i postoje oni koji to nisu pa ne vjeruju u boga(ili barem ne priznaju religiju) niti u horoskope i naciste na mjesecu.
dal to ima veze s inteligencijom, ne znam..prije bih rekao da je to jedna karakterna crta.
bazooka_joe
Ajmo ovdje definirati pojam ateizma; pod dojmom sam da on u ovoj raspravi podrazumijeva isključivost i neprevodivost (u smislu - bog je u meni, ne vjerujem u starca sa bradom, neću onog zlikovca iz starog zavjeta, itd.) božanstava.
U tom smislu, moje je skromno mišljenje da - ateizam ne postoji, stoga ne vjerujem u ateizam!
manicheNije istina.bazooka_joe
Ajmo ovdje definirati pojam ateizma; pod dojmom sam da on u ovoj raspravi podrazumijeva isključivost i neprevodivost (u smislu - bog je u meni, ne vjerujem u starca sa bradom, neću onog zlikovca iz starog zavjeta, itd.) božanstava.
U tom smislu, moje je skromno mišljenje da - ateizam ne postoji, stoga ne vjerujem u ateizam!
ateizam je produkt crkve..onaj koji ne vjeruje-ateist je.
ateist postoji samo u očima vjernika.
ja nisam vjernik..kada bih se nazvao ateistom znači da bih prihvatio određena pravila crkve-u koju ne vjerujem niti ju priznajem.
zato bih se složio s tobom, ateizam ne postoji
mali_ivica
manicheNije istina.bazooka_joe
ja nisam vjernik..kada bih se nazvao ateistom znači da bih prihvatio određena pravila crkve-u koju ne vjerujem niti ju priznajem.
imamo teiste i ateiste znači crno i bijelo.
To nema veze sa crkvom.
Teizam (gr. θεός theós Bog) odnosi se u užem smislu na vjerovanje u postojanje Boga koji je stvoritelj svijeta i vlada nad svim. Teizam u širem smislu uključuje i deizam kao i politeizam.
manichebazooka_joe