| Autor |
Poruka |
|
wendy
Ukupno postova: 1104 Lokacija: suicide machine Spol:  Žensko
|
Wendy sorry ali sve vezano uz hranu treba raditi nutricionist, a ne viša medicinska sestra, jer bi inače i u kuhinji KBO Osijek prevladavale više medicinske sestre da je to tako u redu prema zakonu, druga stvar je što poslodavac jednim udarcem rješava dva radna mjesta pa ima tebe da mu pišeš jelovnike kao što te ima vezano uz eventualne zdravstvene intervencije.
Mogal bi i ja u suradnju s pedijatricom liječiti djecu, ali mislim da se to nikome ne bi svidjelo.
|
Zdravstveni voditelj ne izmišlja toplu vodu, nego se rukovodi prehrambenim standardom, propisanim od strane stručnoga tima koji je sastavljen od viših medicinskih sestara, nutricionista i liječnika.
Sastavljanje jelovnika za ZDRAVU populaciju je jedna od "legalnih" kompetencija više medicinske sestre, a ne rješavanje dva radna mjesta jednim udarcem
Isto tako, tko provodi edukaciju kad je u pitanju prehrana kroničnih bolesnika? Patronažna sestra ili nutricionist? Kada viša medicinska sestra ne bi bila kompetentna za taj posao, nutricionist bi išao u kućne posjete.
Razumijem ja da narod smatra da je medicinska sestra liječnikov pomoćnik i ona u bijelom ili plavom koja daje injekcije. No, dopustite da mi sami ipak poznajemo naš djelokrug rada i područje odgovornosti. Morali smo ga, naime, štrebati za državni ispit  |
|
_________________ “Some people never go crazy. What truly horrible lives they must live” |
|
|
|
 |
|
wendy
|
ups zaboravih, voljela bi znati tko je tebe i u kojoj ustanovi educirao o HACCP-u jer ako toga u tvojem vrtiću nema tj. nema u objektu gdje se priprema hrana za djecu sve pada u vodu.. A ako stvarno viša medicinka setsra može i radi posao nutricioniste, ako na nebrojeno mjesta agronomi mogu uletiti na mjesta preh tehnologa, ako je moguće da preh tehnolog s faksom radi na mjestu kemijskog tehničara ili ne mora uopće raditi onda mislim da bi se PTF Osijek trebao zatvoriti. S poštovanjem Yoanna
|
HACCP obuhvaća pripremu i dsitribuciju hrane. Nijedno od navedenog nije moja odgovornost.
Hoću reći, trenutno, u našem vrtiću. S obzirom na činjenicu da bi se za osnivanje HACCP tima prvo trebao pripremiti teren. A ja novac za tako nešto ne mogu donirati.
Dakle, kad se ispune svi uvjeti, moći ćemo razgovarati i o uvođenju spomenutog sustava i o tome tko bi trebao biti voditelj HACCP tima  |
|
_________________ “Some people never go crazy. What truly horrible lives they must live” |
|
|
|
 |
|
nicoll
Ukupno postova: 236 Spol:  Žensko
|
Sva sreća pa ja ne moram u vrtić...tko može živjeti bez slatkog...
Mislim da malo previše filozofirate sa E ovaj E onaj..
Sve jesti i piti u umjerenim količinama..i to je to.ali najbitnije od svega je fizička aktivnost!
Mi smo ko klinci stalno visili na ulici i nisi me mogao ali doslovno "utjerati u kuću"....kad si gladan uletiš u kuću i zgrabiš bananu ili štogod nađeš i nazad...
A danas je hrpa djece koju su roditelji utovili, ali ne toliko nepravilnim namirnicama koliko količinama..moš ti jest zdravo ali za tri osobe... i tako svojoj djeci predodredili patnje s kilogramima za cijeli život...
tako da ovdje treba educirati i kažnjavati roditelje a ne iživljavati se na djeci pa im u potpunosti zabraniti nešto, jer uvijek ti je najslađe ono što ne smiješ..
a to da je sve više umjetnih sastojaka u hrani? Sumnjam da će se situacija preokrenuti i da ćemo se vratiti izvornom i prirodnom, jer je proizvodnja hrane globalna i gleda se zarada..a tko od vas ima svoj vrt i ne koristi pesticide, herbicide i šta ti ja znam što ne?
Tako da valjda se i ljudski organizam vremenom prilagođava novim prehrambenim navikama i namirnicama...nadam se da evolucija nije gotova... |
|
_________________ Ona njemu:
"Bilo bi lijepo da si malo uzbuđen."
On njoj:
"Bilo bi uzbudljivo da si malo lijepa."  |
|
|
|
 |
|
kLOE Ukupno postova: 11 Spol:  Nebitno
|
Hm... slažem se da bi pri zapošljavanju na radna mjesta koja podrazumjevaju brigu o hrani i prehrani, prednost trebali imati nutricionisti. Ukoliko ih nema na tržištu rada onda tek na ta radna mjesta zapošljavati medicinske sestre. Mislim da medicinskim sestrama uz dostupnu literaturu nije teško sastaviti jelovnik. Problem je što pretpostavljam da nisu baš dovoljno upoznate sa zakonima, pravilnicima, HACCP-om itd. Barem to mogu zaključiti iz izjave za novine koju je dala viša medicinska sestra kojoj je postavljen upit. Ako već radi na tom radnom mjestu, mogla se dodatno educirati sama i popuniti rupe u znanju pa objasniti da su neke stvari naprosto zakonom propisane, neke se rade jer je to najbolje s pedagoškog stajališta, a neke zbog zdravstvenog stanja djece. I da je ta medicinska sestra odgovorila na upit ovako kako je to ovdje napisala wendy, ja nebi riječ rekla. Očito postoje i razlike među medicinskim sestrama i njihovim znanjem i trudom. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
A što se HACCP-a tiče. On se uvodi u vrtiće. Zavod za javno zdravstvo priprema vrtiće već barem pola godine za konačno uvođenje HACCP-a. Zaposlenici zavoda za javno zdravstvo obilaze vrtiće i po njihovom nalogu se popravljaju i prilagođavaju sve potrebne stavke za uvođenje HACCP-a. I baš po njihovom naređenju je zabranjeno i ukinuto donošenje kolača u vrtiće. A HACCP se mora uvesti u vrtiće jer je Zakon o hrani usklađen sa Zakonom o hrani europske unije i u njemu jasno stoji da svi subjekti u poslovanju s hranom a tu spadaju i vrtići i restorani moraju do 1.1.2009. godine imati uveden HACCP. Pošto to nije bilo moguće, prolongiran je rok za uvođenje HACCP-a, jer da se poštovao taj datum svi bi već morali zatvoriti restorane i vrtiće itd. Ali sad se mora uvesti jer je to propisano zakonom, a tko ga ne uvede morat će zatvori objekt. Eto, to je ono što ljudi ne znaju pa trabunjaju o tome šta smi mi jeli kad smo bili mali itd. otom potom jesmo mi bolje jeli ili ova djeca danas, ali nekih stvari se zbog ulaska u EU moramo držati i to nisu smislile tete u vrtiću, ni medicinske sestre ni nutricionisti, pogotovo ne ovi u Hrvatskoj. |
|
|
|
|
|
 |
|
wendy
|
Hm... slažem se da bi pri zapošljavanju na radna mjesta koja podrazumjevaju brigu o hrani i prehrani, prednost trebali imati nutricionisti.
|
U idealnom svijetu, da. No, u ovom manje idealnom, vrtići uglavnom nemaju novaca za nutricionista. Medicinska sestra je u vrtiću multifunkcionalna i obavlja zadatke bez kojih vrtić ne može, odnosno ne bi trebao. Da medicinska sestra nije kompetenta za izradu jelovnika u dječjim vrtićima, ne bi autorice prehrambenih standarda bile upravo - više medicinske sestre.
To ne znači da će sestra izmišljati prehrambene standarde. Samo da će, upravo zbog toga što uglavnom ona obavlja taj posao, prikupiti podatke, sistematizirati ih i kasnije koristiti. Upravo zbog toga što su nutricionisti stručnjaci na području prehrane, oni u samom stvaranju prehrambenih standarda imaju glavnu riječ.
Sestra je u ovom slučaju provoditelj.
Tako da je ova rasprava poprilično besmislena, s obzirom na to da nutricionisti ionako imaju glavnu ulogu kad su u pitanju vrtićki jelovnici.
Problemi u provedbi propisa ovise o samoj sestri, njezinom znanju i želji za daljnjom edukacijom.
Što se tiče samog članka, diže mi se kosa na glavi od same pomisli da se roditelji bune što im djeca, barem u vrtiću, ne jedu smeće. Isto tako se ježim od same pomisli da netko u 21. stoljeću misli da će mu dijete, ako ne pojede hrenovku za doručak, biti gladno.
Ne vidim u čemu je problem. Napokon su ustanove dužne brinuti o dječjem zdravlju. I to je loše. Kvragu. |
Zadnja promjena: wendy; 23.11.2010. 19:37; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
 |
|
wendy
|
Dupli |
|
|
|
|
 |
|
|
Meni ne smeta što se u vrtiću pokušava uvesti zdrava prehrana. Naprotiv. Niti smatram da medicinske sestre ne mogu pročitati literaturu i sastaviti jelovnik. Meni smeta što na upite roditelja (kojih će biti i u krajnjem slučaju imaju pravo pitati, ne moraju svi biti educirani za područje prehrane...) nije na njihove upite odgovorio netko poput tebe wendy, ljubazno i jasno im objasnio razloge i začepio usta za daljnja pitanja.
Odgovor koji su dobili u novinama od žene koja sebe osobno naziva stručnjakom je ispod svake "stručne" razine! Bahat je i uvredljiv za struku (i moju i tvoju). |
|
|
|
|
|
 |
|
PreacheR
Ukupno postova: 1076 Lokacija: Osijek, JUG II Spol:  Muško
|
Ja ne vidim veliki problem u tome što trenutno jelovnike sastavljaju medicinske sestre. Bilo bi najbolje kada bi te jelovnike sastavljali školovani nutricionisti, no valjda ih nema dovoljno ili se nije nitko sjetio da ih konzultira. Ako sam dobro načuo na osječkom PTF-u odnedavna postoji smjer - nutricionist (neka me netko ispravi), pa eto prilike da se ti mladi ljudi angažiraju i zaposle po završetku studija. Znam da u Zagrebu već dugo postoji studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom faxu. |
|
_________________ Prijete mi noću, u moju sobu krišom uđu. Nađu me budnog gdje slušam otkucaje sata. Priđu mi tiho dok imam kamen 'mjesto srca i lagano sklope prste oko moga vrata. |
|
|
|
 |
|
|
PreacheR u pravu si. Ove godine je izašla prva generacija nutricionista sa PBF-a.
Prije bolonje je postojao prehrambeni smijer, no to nije bilo to niti u diplomi igdje stoji nutricionizam kao pojam.
Pored toga, za one koji su završili PBF ili srodne fakultete od ove godine postoji poslijediplomski specijalistički studij nutricionizma...
Dakle prehrambenih tehnologa je bilo, pravih nutricionista (osim ako su završili u ZG) do ove godine nije bilo pa to djelomično opravdava zapošljavanje medincinskih sestara na to radno mjesto. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Ispravak: PTF-a!!!! PBF je u Zg. |
|
|
|
|
|
 |
|
tonka_21 Ukupno postova: 228 Spol:  Nebitno
|
Stvarno izmišljate, sve je oko nas otrovno,nema ništa prirodno ni kad sami uzgajate nije zdravo jer ne može biti,sve oko nas je otrovno a vi bi se kao hranili zdravo a svi vozite aute,koristite mobitele i računala i na razne načine trujete svijet kao i svi mi i sad idete pametovat o prehrani...presmješno, vrtići trebaju djecu poticati na "zdraviju" prehranu jer ih slatko vodi do pretilosti,previše vremena provode pred računalima,igricama i tvom.. a pozivnice se ne trebaju djeliti jer vjerojatno se neka djeca zovu a neka ne, pa se druga nepozvana djeca brinu zašto nisu pozvana ili neka djeca imaju novaca za kupovne pozivnice a druga nemaju pa ih opterećuje zašto je to tako i sl. Mogu podjeliti pozivnice nakon vrtića. |
|
|
|
|
|
 |
|
arci111 Ukupno postova: 1 Spol:  Nebitno
|
Kao prvo kolko znam nitko ni ne provjerava da li su medicinske sestre kompetentne za izradu jelovnika u vrtićima i školama, a tako i za provođenje jelovnika za dijetoterapiju u bolnicama....nego uzmu knjigu pa si prepišu...jer za to nisu školovane......i u sve više bolnica danas zapošljavaju se nutricionisti,a bit će i u vrtićima i školama....i tako treba bit...znači ljudi koji se školuju i završe fakultet koji traje 4 godine..mora biti na burzi jer svi ostali poput medicinskis sestara,kineziologa...itd...rade njihov posao..... |
|
|
|
|
|
 |
 |
|
|