Policija u dva dana kaznila 68 biciklista

Osijek

Policija u dva dana kaznila 68 biciklista

U samo dva dana u Osijeku je zbog raznih prometnih prekršaja kažnjeno 68 biciklista!

Policija je provela intenzivne preventivne, ali i one nepopularne represivne mjere kojima je bio cilj ukazati na opasnosti u prometu koje prijete biciklistima. No, čini se da ni biciklisti ne poštuju pravila. Nikome u gradu nije strana situacija u kojoj biciklisti voze “slalom” po nogostupu izbjegavajući prolaznike, ni vozač bicikla koji krivuda ionako napučenim gradskim prometnicama dok je nekoliko metara pokraj njega uređena biciklistička staza. Uz to, nije rijetkost ni kada vozaču za upravljačem automobila s nogostupa poput furije izleti biciklist. Iako je proteklih godina zamjetno povećana mreža biciklističkih staza to nije utjecalo na određen broj vozača bicikla koji su zadržali stare navike kretanja cestom ili nogostupima. Zbog toga je od 68 kažnjenih njih 46 dobilo kaznu zbog vožnje na onim prometnim površinama koja su namijenjene pješacima, odnosno vozačima motornih vozila. Za vrijeme akcije jedan biciklist je na očigled policajaca prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, a jednom je izmjereno 1,79 promila alkohola u krvi. Ostali su imali tehnički neispravne bicikle.

- “U prethodnim razdobljima u više navrata poduzimane su edukativne i promidžbene radnje kojima je upozoravano na pravilno kretanje biciklista u prometu. Neodgovorno ponašanje biciklista rezultiralo je učestalim prigovorima vozača automobila i pješaka”, kaže Marko Ćaleta, iz osječke policije.

Bez obzira na to koliko policajci izmjere promila alkohola u krvi, biciklist će platiti kaznu od 500 kuna. Ako voze nogostupom ili cestom pokraj biciklističke staze kazna je 300 kuna. Ukoliko uopće nemaju svjetla na biciklu to će ih stajati 700 kuna, a ako ih imaju, a nisu upalili u noćnim uvjetima platit će 300 kuna. Za prolazak kroz crveno svjetlo očekuje ih optužni prijedlog, a kazna se može kretati od dvije do pet tisuća kuna

Autor: Sandra Lacić/Glas-Slavonije.hr
A kad cete kazniti pjesake koji se krecu biciklistickom stazom? U doljnjem gradu blizu glavne trznice svi pjesaci se koriste biciklistickom da ne kazem gospodje s djecom.. ako biciklisti ne smiju na pjesacki onda ni pjesaci na bicilisticku stazu i amen ! Kolika je njima novcana kazna ako se krecu biciklistickom?
E baš to... Kad voziš bicikl po biciklističkoj stazi, redovito ima pješaka i uopće se neće maknuti, nego ih se mora zaobilaziti... A da ih zaobiđem moram prijeći na pješačku stazu, i onda još da dobijem kaznu... I još te gledaju čudno ! Pih...
Caleb

A kad cete kazniti pjesake koji se krecu biciklistickom stazom? U doljnjem gradu blizu glavne trznice svi pjesaci se koriste biciklistickom da ne kazem gospodje s djecom.. ako biciklisti ne smiju na pjesacki onda ni pjesaci na bicilisticku stazu i amen ! Kolika je njima novcana kazna ako se krecu biciklistickom?

:lol: :roll: :shock:
Caleb

to treba kažnjavati ali nakon što se biciklističke staze propisno označe.
maniche

Caleb

to treba kažnjavati ali nakon što se biciklističke staze propisno označe.[/quote

Da, pjesak ne mora znat di je biciklisticka staza, a biciklist mora di je pjesacka, nemoj pisat bezveze.da uvedu kaznu milijun kuna ja na nekim cestama u osijeku necu vozit bicikl, bolje zatvor nego invalid ( osoba s posebnim potrebama da se neki ne bi uvrijedili ko oni u avionuXD)

glupacimerica

maniche

Caleb

ti se kao biciklist uključiš na početku biciklističke staze, pretpostavljam..i tamo ti je fino sve obilježeno..
i tako ti slušaš svoj ipod i điraš se.
pješak se uključi na stazu bilo gdje i pojma nema na kojoj stazi se nalazi jer nema nikakvih oznaka.

nadam se da si skužila razliku, ako nisi pokušaj opet pročitati.

ajd neka ti vrlebni policajci malo prošetaju promenadom i opale koju kaznu retardiranim pješacima koji non stop šetaju po biciklističkoj stazi i još se deru jer im zvoniš?
nikada nisam vdijela niti čula da je jedan na taj način dobio kaznu....
Treba ih samo pokositi . . . :/
mislim da se opako zamisle kad pokušaju projuriti preko pješačkog, a netko ne stisne kočnicu ;) i samo trubi :auto:
a kuda da se vozim na svom biciklu ako nema biciklističke staze?

i kazne su im debilne, stvarno! 700 kn ako nemas svjetlo na biciklu!

pa naravno da nemam, jer mi je vec treci put ukradeno isto, dok je bic bio zaključan ispered trgovačkog centra!
Kit-Kat

a kuda da se vozim na svom biciklu ako nema biciklističke staze?
!

Ako voze nogostupom ili cestom pokraj biciklističke staze kazna je 300 kuna

--- ja ne namjeravam voziti po cesti
A kolika je kazna za majstora koji je označio biciklističku stazu na potezu OMW-Mercator na obje "trake"?
Mene je nepismeni kre... zaustavio kod starog peveca na sjenjaku, rekao da se ne smije vozit po pješačkoj stazi, nego po cesti. Ja mu odgovorim, nije valjda da stvarno mislite kako bi ja sad trebao iz Drinske skrenit na Trpimirovu i ići na podvožnjak do biciklističke kod Eurodoma, dolje vozit bicikli po ovoj tranzitnoj brzoj cesti punoj kolotrazi i kamiona koji jure.
On glupo odgovori da je tako zakonom propisano i ispiše mi neku opomenu.
machor

Mene je nepismeni kre... zaustavio kod starog peveca na sjenjaku, rekao da se ne smije vozit po pješačkoj stazi, nego po cesti. Ja mu odgovorim, nije valjda da stvarno mislite kako bi ja sad trebao iz Drinske skrenit na Trpimirovu i ići na podvožnjak do biciklističke kod Eurodoma, dolje vozit bicikli po ovoj tranzitnoj brzoj cesti punoj kolotrazi i kamiona koji jure.

Pa to ti je to. Nefleksibilno i previše rigorozno/doslovno provođenje zakona tamo gdje za to nema potrebe. Kakav to stvarno kreten moraš biti da nekoga (po zakonu) pošalješ dolje u spomenuti podvožnjak s biciklom??
MA DA...
nego..

su išta pametno napravili u 2 dana?
CIIICIJEEEEEEEEEEEE, nemaju za limun pa su našli nabijat kazne..

A šta je s autima parkiranim na biciklističkoj u Divaltovoj??
maniche

glupacimerica

maniche

Caleb

ti se kao biciklist uključiš na početku biciklističke staze, pretpostavljam..i tamo ti je fino sve obilježeno..
i tako ti slušaš svoj ipod i điraš se.
pješak se uključi na stazu bilo gdje i pojma nema na kojoj stazi se nalazi jer nema nikakvih oznaka.

biciklističke staze osim što obilježene žutom trakom u pravilu su uvjek do ceste a najdalje od ceste pješačka staza

a i osim toga svakih 5min hoda moš ugledat onaj ljepi nacrtani žuti biciklo

a biciklističkih i nema toliko puno, večina dobro zna koja je koja traka sam ih nije briga

maniche

Veleban argument. Ja odsad pičim kroz crveno jer 'ne znam' čemu služi.

Re: Policija u dva dana kaznila 68 biciklista

Redakcija 031

Ostali su imali tehnički neispravne bicikle.

što je tehnički ispravan bicikl
pa nebi mu stao na bajsu i da me vija s krosericom :D
cek cek, de kak te policajac moze uhvatit na biciklu ? ne kontam koji su to sreckovici xD
mayhem

cek cek, de kak te policajac moze uhvatit na biciklu ? ne kontam koji su to sreckovici xD

pored sveg kriminala i problema, murija lovi s rotirkama po vukovarskoj bicikliste. i ovo nije zajebancija nego istina.

ne znam samo gdje su noću kada u petak, subotu odnosnu nedjelju ujutro na toj istoj vukovarskoj završe kontejneri za smeće...
btw, sličan članak je već izašao prije koji tjedan...
mayhem

A jbg. Očito mogu. Prijatelj je jedan od tih srećkovića iz naslova.
Nije imao svjetlo, pa mu je policajac maho palicom i eto kazne od 300kn.

Jedan tata kod mene na poslu govori svom sinu:

Samo ti i dalje vozi po pjesackoj stazi. I reci cika policajcu, moj tata radije cita vasu kaznu, nego osmrtnicu u novinama...
sljedeće će biti zabrana vožnje biciklima ili će pak ako budeš bježaš vijati te autom pa srušiti kad budu mogli xd
sve vozace bicikala treba kriminalizirati. sve su to bande udruzene u kriminalnu organizaciju.

vozaci auta su isto tako banditi, a o pjesacimada i ne govorim.

zato bi najbolje bilo da svi gradjani dobiju mjesecno uz uplatnice za struju i uplatnicu za kaznu ... jer sigurno su napravili neki prekrsaj, makar hodali pobiciklistickoj stazi.

Jasno mi je da su ljudi koji pored biciklističke staze odluče voziti po cesti ili pješačkoj stazi mutavi i da ih treba na neki način prisilit da razmišljaju o tome gdje se voze. Isto tako mi je blesavo da masu puta kad se vozim biciklističkom moram obilazit pješake koje doslovno boli ona stvar za sve i hodaju apsolutno gdje im je volja... I na njih treba apelirat da malo razmisle o tome di hodaju.

Ali voljela bih da mi netko objasni, na onim mjestima na kojima nema biciklističke staze... ZAŠTO je "opasnije" da se biciklist vozi pješačkom stazom nego da se vozi cestom?
Mislim da bih puno bolje prošla da se neko u mene zabije biciklom, neg da me auto stepe dok vozim bicikl cestom...
Brick Top

machor

Pa to ti je to. Nefleksibilno i previše rigorozno/doslovno provođenje zakona tamo gdje za to nema potrebe. Kakav to stvarno kreten moraš biti da nekoga (po zakonu) pošalješ dolje u spomenuti podvožnjak s biciklom??

pa da, propisano je zakonom da gdje nema obiljezene biciklisticke staze da vozis sto blize desnom rubu ceste, ali de u redu je.. nije nitko budala vozit bicikl cestom na podvoznjaku. Meni su neki dan napisali opomenu zato sto nisam sisla preko zebre. Ajd u redu - opasno je ALI kao prvo NE PISE U ZAKONU NIGDJE ta stavka i oni provode "ZAKON" pozivajuci se na clanak u novinama. to nema nigdje. i osim toga tamo gdje je obiljezeno crvenim.. ista je mogucnost da me netko pokupi autom jer preko tog crvenog biciklom mogu proc a da ne silazim s njega kao i da prodjem gdje toga nema, jer vozaci kada skrecu ni ne gledaju jel ima biciklist ili nema, primjer od neki dan da nisam stala lik bi me pokupio unatoc tome sto je OBILJEZEN biciklisticki prijelaz CRVENIM. Tehnicki neispravni bicikli ? LOL pa daj pocnite naplacivat i tko nema zvono ono moze spasit neciji zivot ROTFL. Najbolje da stave da se biciklima uopce ne smije vozit po Osijeku tad bi se mozda i poceli bavit necim pametnim, a ne kaznjavanjem za gluposti....
maxxp

biciklističke staze osim što obilježene žutom trakom u pravilu su uvjek do ceste a najdalje od ceste pješačka staza

npr, na trpimirovoj odnosno biljskoj cesti prema križanju s europskom sa desne strane pješačka staza je odvojena od ceste sa nekih 50-60 centi trave, pa tek onda ide biciklisticka..
sta je npr sa europskom avenijom...nema biciklisticke...zar bi ja trebao riskirati vozeci po cesti da me pokupi neki manijak sa 100 na sat ili mozda tramvaj...
da covjece, sta bi mi trebali ispred tramvaja furat? LOL
tom-2

sta je npr sa europskom avenijom...nema biciklisticke...zar bi ja trebao riskirati vozeci po cesti da me pokupi neki manijak sa 100 na sat ili mozda tramvaj...

što se tice europske avenije...gdje je slucaj da u desnim trakama imaš tramvajsku prugu...biciklist je dužan voziti sredinom kolnika....e sad da ne bude zabune...pa da se misli kako se onda i štrosikom mora voziti sredinom..zato što postoje 4 trake....
ovo se odnosi samo zbog toga što u europskoj aveniji tramvajska pruga ide po prometnoj traci...
Sir William

maxxp

npr, na trpimirovoj odnosno biljskoj cesti prema križanju s europskom sa desne strane pješačka staza je odvojena od ceste sa nekih 50-60 centi trave, pa tek onda ide biciklisticka..

piše u pravilu ne isključivo :wink:

al inače što nisam nikog vidio da komentira
Oni su na kraju ajmo reč "biciklističke sezone" kad kreče kiša i hladno vrijeme i biciklista je za nabrojat na prste krenili naplačivat kazne ka oda se ljudi nauče vozit? ^^
neka logika bi bila da se to trebalo napravit u prolječe ili početak ljeta...
Da nasi vrli policajci nisu pretili i nesposobni ne bi kaznajvali biikliste nego bi uistinu i radili svoj posao i hvatali kriminalce po gradu, ali da zaboravio sam da su ti isti kriminalci ili na vlasti u gradu ili imaju svoje firmice i novce pa im nitko nista ni ne moze, a posto nasa vrla policija mora od necega imati za placu i gorivo dok spavaju u upaljenim novim vozilima treba negdje i novce zaraditi pa udri po biciklistima (ispricavam se postenim policajcima koji rade svoj posao, a ne spavaju na radnom mjestu i nisu zatucani debili koji uistinu ispisu kaznu nekome tko se trpimirovom vozi stazom). Ako vam vec treba novaca kaznite nepropisno parkirana vozila na biciklistickoj stazi u Divaltovoj...

Kad ideš aftom po cesti i naletiš na gužvu, ako's imalo normalan ne zaobilaziš okolo po livadama, pješačkim stazama i slično. Isto vrijedi i za bajs. Zvoniš i pričekaš da se makne pješak, usput mu skineš boga s neba i pogledaš ga mrko.

Što se tiče svjetala, kazne su u redu, kad voziš biciklić, sudjeluješ u prometu i moraš se tako i ponašati. 30kn (Elektronic Centar) za svjetla koja se daju pokretom prsta skinuti i staviti u džep vopče nije puno.

Valja malo reda uvesti u sve to, a odnekale se mora početi.
Evo ja danas malo idem van, i vopče neču pit' alkohola jer idem biciklićem.
mayhem

moze..jucer se ja vozim gundulicevom prema centru,i na potezu od krizanja gund i rokove pa prema aninoj, neka cura se vozi cestom na biciklu, i policajac na motoru pretekne mene i ispred nje i palicom joj pokaze da stane, i on se popne motorom na stazu,i ona bajsom i eto..
MegaSmrT

30kn (Elektronic Centar) za svjetla koja se daju pokretom prsta skinuti i staviti u džep vopče nije puno.

A di je taj dučan? Stvarno ne znam.
Trebam si jedno nabavit..
Danke schon ;-)
Anait

MegaSmrT

30kn (Elektronic Centar) za svjetla koja se daju pokretom prsta skinuti i staviti u džep vopče nije puno.

Danke schon ;-)

kad ides iz jegerove prema superu,pa u onom prolazu pokraj djecjeg vrtica..
a što ako nema biciklističke staze i moraš voziti po cesti, a nisi polagao vozači ispit i nisi upoznat s prometnim pravilima? Zar nije opasnije biciklist koji nije upoznat s prometnim pravilima na cesti, nego biciklist na pješačkoj stazi?

Prođe jučer neki biciklist kroz „Stop“ na biciklističkoj stazi (na području DGO-a) sa jedno tri'est nasat. Uleti u križanje kao debil, zamalo mi razbi auto i još mi nešto nepristojno gestikulira rukama. Volusina nepismena, očito nije ni skužila da ima znak „Stop“ na biciklističkoj stazi koji se na njega odnosi. Krenem da mu utaknem auto-dizalicu u rektum, i okrenem nekoliko miliona puta ručicu, no kad sam ga pogledo' nisam znao gdje mu je da prostite šupak. Gdje god ga pogledaš, izgleda ko šupak (čak i komunicira ko' jebeni šupak), pa sam jednostavno produžio dalje, da se nepotrebno ne ugovnam, a u taj drek će već netko drugi ugaziti.

E, takvi mi debili stvarno dignu žilu, pa se na trenutak ponovo osjetim mlad i agresivan.
A neki dan baba na Huttlerovoj fino stala u desnu traku, izbacila bic iz Austro-Ugarske plus još 5-6 kanistera i zinila ko som i ne ferma ni 5 %....i kako da ne poludiš kad vidiš tako što...
fear of the dark

A neki dan baba na Huttlerovoj fino stala u desnu traku, izbacila bic iz Austro-Ugarske plus još 5-6 kanistera i zinila ko som i ne ferma ni 5 %....i kako da ne poludiš kad vidiš tako što...

te babe na biciklima su mi najbolje...
dok krenu sa mjesta....i dok uhvate zalet i pravac...potrebna ima je jedna omanja livada... :D
i sad ti kad stojiš pored takve babe samo cekaš kad ce ti otkiniti retrovizor....ili kad ceš je provozati na haubi
maxxp

Oni su na kraju ajmo reč "biciklističke sezone" kad kreče kiša i hladno vrijeme i biciklista je za nabrojat na prste krenili naplačivat kazne ka oda se ljudi nauče vozit? ^^ neka logika bi bila da se to trebalo napravit u prolječe ili početak ljeta...

To ti je rebalans proračuna koji je predvidio povećanje prihoda od kazni Ministarstva unutarnjih poslova. Nažalost, ne šalim se, doslovno je predviđeno povećanje za ne znam koliko milijuna kuna...
ja_sam

Brick Top

machor

pa da, propisano je zakonom da gdje nema obiljezene biciklisticke staze da vozis sto blize desnom rubu ceste, ali de u redu je.. nije nitko budala vozit bicikl cestom na podvoznjaku. Meni su neki dan napisali opomenu zato sto nisam sisla preko zebre. Ajd u redu - opasno je ALI kao prvo NE PISE U ZAKONU NIGDJE ta stavka i oni provode "ZAKON" pozivajuci se na clanak u novinama. to nema nigdje. i osim toga tamo gdje je obiljezeno crvenim.. ista je mogucnost da me netko pokupi autom jer preko tog crvenog biciklom mogu proc a da ne silazim s njega kao i da prodjem gdje toga nema, jer vozaci kada skrecu ni ne gledaju jel ima biciklist ili nema, primjer od neki dan da nisam stala lik bi me pokupio unatoc tome sto je OBILJEZEN biciklisticki prijelaz CRVENIM. Tehnicki neispravni bicikli ? LOL pa daj pocnite naplacivat i tko nema zvono ono moze spasit neciji zivot ROTFL. Najbolje da stave da se biciklima uopce ne smije vozit po Osijeku tad bi se mozda i poceli bavit necim pametnim, a ne kaznjavanjem za gluposti....

A jel ti možda na tom prijelazu obilježeno, crvenim bio i semafor? Nedavno neka žena na biciklu izleti ispred mene, ja imam bezuvjetno zeleno svjetlo sa strelicom (znači samo ja mogu proći- za nepismene bicikliste...), i ja je skoro pokupi, uz velike napore skretanje na rubnjak i škripu kočnica koja se čula na drugi kraj grada... Žena me pogleda pogledom "koji si ti idiot" i nastavi mirno svoju vožnjicu...
simo031

Prođe jučer neki biciklist kroz „Stop“ na biciklističkoj stazi (na području DGO-a) sa jedno tri'est nasat. Uleti u križanje kao debil, zamalo mi razbi auto i još mi nešto nepristojno gestikulira rukama. Volusina nepismena, očito nije ni skužila da ima znak „Stop“ na biciklističkoj stazi koji se na njega odnosi. Krenem da mu utaknem auto-dizalicu u rektum, i okrenem nekoliko miliona puta ručicu, no kad sam ga pogledo' nisam znao gdje mu je da prostite šupak. Gdje god ga pogledaš, izgleda ko šupak (čak i komunicira ko' jebeni šupak), pa sam jednostavno produžio dalje, da se nepotrebno ne ugovnam, a u taj drek će već netko drugi ugaziti.

E, takvi mi debili stvarno dignu žilu, pa se na trenutak ponovo osjetim mlad i agresivan.

Bickilisti moraju stati na svakom pješačkom i bickilističkom prijelazu, te sići s bickla i prijeći prijelaz gurajući bickl. Bio znak stop ili ne. To je po zakonu. Nažalost to nitko ne konta. Pa tako sam nedavno i sam svjedočio kako je kamiončić pokupio ženu koja je prelijetala s bicklom po pješačkom prijelazu. Naravno vozač kamiona nije bio kriv. Dakle biciklisti pamet u glavu i malo pažljivije vozite.

" Nikome u gradu nije strana situacija u kojoj biciklisti voze “[i

slalom” po nogostupu izbjegavajući prolaznike, ni vozač bicikla koji krivuda ionako napučenim gradskim prometnicama dok je nekoliko metara pokraj njega uređena biciklistička staza.

Ma gdje su te silne biciklističke staze u Retfali? :dntknw:
Slalom po nogostupu Strossmayerove..sumnjam..obzirom na, jel, njegovo stanje :S
koliko god se ovaj potez policije cinio debilnim...
i koliko god sad tu raspravljali...tko je u pravu a tko ne...
treba priznati da se u puno slucajeva bilo na biciklu....kao pješak ili kao vozac auta ponašamo krajnje neodgovorno...
i onda kad policija konacno pocne provoditi zakon...i kad nas uhvati u prekršaju...
e onda su svi krivi...samo ne mi sami
no dobro...balkanski mentalitet je nešto što ne možeš promjeniti preko noci
Anait

MegaSmrT

Danke schon ;-)

http://www.njuskalo.hr/bicikl-svjetla/led-light-oglas-1444766
u kineskoj trgovini u Zupanijskoj ulici 25 kn kosta ovakvo prednje svjetlo a komplet prednje i zadnje 35 kn-sa baterijama
bazooka_joe

maniche

Veleban argument. Ja odsad pičim kroz crveno jer 'ne znam' čemu služi.

Tvoj "protuargument" bi imao smisla da sam ja napisao kako na stazi postoje oni znakovi bicikla ili bilo kakva druga oznaka ali ja ne razumijem čemu ona služi.
Ali, ne postoje nikakve oznake tako da si napisao bezveznu usporedbu.
samo neka udaraju po tim bezobraznim biciklistima!
kad ih vidim da se voze cestom a pored biciklističke staze udario bih ih autom najradije!!
tamna strana

koliko god se ovaj potez policije cinio debilnim...
i koliko god sad tu raspravljali...tko je u pravu a tko ne...
treba priznati da se u puno slucajeva bilo na biciklu....kao pješak ili kao vozac auta ponašamo krajnje neodgovorno...
i onda kad policija konacno pocne provoditi zakon...i kad nas uhvati u prekršaju...
e onda su svi krivi...samo ne mi sami
no dobro...balkanski mentalitet je nešto što ne možeš promjeniti preko noci

Potpis. Samo s razlikom što nije baš ni policija uvijek u pravu, često jaše krive ljude, a tamo gdje ih treba ni od korova ih.
Biciklisti se voze cestom jer biciklističke uglavnom nevaljaju, a gdje valjaju tamo pješaci hodaju po njima ili su auti parkirani. Tako da je jednostavnije se vozit cestom - osim toga nemora se ni silazit na pješačkom! Nije mi jasno zašto nisu napravili te biciklističke u sklopu ceste, tj. kraj auta uz rub...Ograničenje u gradu je 50 km/h, bicikli ide 30-40 km/h tako da mi je logičnije da ide kraj auta nego mjeđu ludim pješacima!

Vožnjom po biciklističkim stazama po osijeku se može samo zaraditi probijena guma, zabiti se u pješaka ili se slupati na neki rubnik! Te biciklističke staze su jednake pješačkima - samo što je nacrtan bicikl dolje, nema razlike. Jednaki su i zakoni, kako se odnose na pješaka tako vrijedi i za biciklistu...tako da koji je smisao toga!?

Samo su trebali proširiti ceste tj, ucrtati crtu žutu kuda se bicikli kreće uz rub autoceste - i to je onda biciklistička!
Ica

Biciklisti se voze cestom jer biciklističke uglavnom nevaljaju, a gdje valjaju tamo pješaci hodaju po njima ili su auti parkirani. Tako da je jednostavnije se vozit cestom - osim toga nemora se ni silazit na pješačkom! Nije mi jasno zašto nisu napravili te biciklističke u sklopu ceste, tj. kraj auta uz rub...Ograničenje u gradu je 50 km/h, bicikli ide 30-40 km/h tako da mi je logičnije da ide kraj auta nego mjeđu ludim pješacima!

Vožnjom po biciklističkim stazama po osijeku se može samo zaraditi probijena guma, zabiti se u pješaka ili se slupati na neki rubnik! Te biciklističke staze su jednake pješačkima - samo što je nacrtan bicikl dolje, nema razlike. Jednaki su i zakoni, kako se odnose na pješaka tako vrijedi i za biciklistu...tako da koji je smisao toga!?

Samo su trebali proširiti ceste tj, ucrtati crtu žutu kuda se bicikli kreće uz rub autoceste - i to je onda biciklistička!

I ja sam to govorio ovdje...i to je moje mišljenje,a to ne znači da neću poštovat trenutne zakone. Ali ekipa onda počne vrijeđat.
Kako god..bit će opet sljedeće proljeće i ljeto veselo na prometnicama ;))
cane

Bickilisti moraju stati na svakom pješačkom i bickilističkom prijelazu, te sići s bickla i prijeći prijelaz gurajući bickl. Bio znak stop ili ne. To je po zakonu. Nažalost to nitko ne konta. Pa tako sam nedavno i sam svjedočio kako je kamiončić pokupio ženu koja je prelijetala s bicklom po pješačkom prijelazu. Naravno vozač kamiona nije bio kriv. Dakle biciklisti pamet u glavu i malo pažljivije vozite.

Bio znak stop ili ne..nek staju biciklisti..u redu je..ali ja još nisam vidio u zakonu da moraju stati ako nemaju STOP!

Nisam znao da moraju sići s bicikla i gurat preko biciklističkog prijelaza, ne govorim za zebru za koju je jasno da trebaju, jer su pješaci!
Jasno je da se mora u zakonu napisat da treba sići, ali ako si normalan i zaustaviš se i stvarno polako voziš, skoro pa kao da hodaš onda ne vidim problem..
Zar nije bolje i vozaču auta ako me mora čekat 3 sek da prođjem umjesto neki 5-6 ako guram bic kao pješak.
moram priznat da je grad puno napravio što se tiče biciklističkih staza...pa bi bio red da ih i koristimo...pogotovo ona biciklistička na divaltovoj...neko je bio jako pametan pa je stavio one kocke...tako da se cijeli treseš dok voziš...genijalno...ne bi me čudilo da recimo iduća biciklistička bude ko pješčana plaža...

Ja sam govoto siguran da policija nije kažnjavala bicikliste koji su promašili traku pa voze po pješačkoj zoni, nego one koji su vozili po cesti na mjestima gdje ima biciklistička i one koji su vozili po pješačkoj zoni tamo gdje nema biciklističke a morali su po cesti.

tu se poziva na neku hajku protiv pješaka jer znaju hodat po biciklističkoj...pa znaju, ali ništa manje ih nema nego biciklista koji voze po pješačkoj..znači ljudi se zajebu za traku i šta sad.
stvar je nova, treba i biciklistima i pješacima vremena da im uđe u naviku.

Biciklističke su napravljene da se bicikliste zaštiti od ceste, i tamo gdje ih ima stvarno je idiotski da netko vozi po cesti..to treba kazniti.
Također je činjenica da su biciklisti podivljali u zadnje vrijeme..tu je nekoliko primjera nabrojano.
ja imam dva...
prije 3 dana frajer na križanju svačićeve i vukovarske obiđe kolonu, ulazi lagano na raskrižje, pogleda lijevo-desno i ode svojim putem..da napomenem kako je bio crveno.
također, na tom raskrižju, skrećem prema feđiki a baba koja je vozila po cesti bicikli,odjednom samo s ceste skrene na zebru baš kad sam ju krenio obilaziti.
skoro ju udarim a ona gleda u mene onom nekom idiotskom facom punom čuđenja.

a vi koji bi uporno vozili po pješaćkoj a ne na cesti, kao prvo niste vi tu da određujete što se može raditi a što ne, zakon je takav kakav je.
i nije uopće "debilan" nego je normalan, kad sam pješak ne želim stalno iza sebe slušati zvonce i čekati da me neki slalomaš odvali.
siguran sam da se puno pravila ne sviđa ni vozačima automobila/motora pa ih se pridržavati mora.

također, sve je više skutera blokiranih na 50km/h te raznoraznih 4t mašina poput baotiana koji su spori kao puževi i smetaju na cesti.

zar bi i oni, zabrinuti za svoju sigurnost, trebali voziti po pješačkoj zoni?
uz ovakve kao ti nitko se ne želi uključiti u promet.
već si u prošloj vezanoj temi stekao epitet agresivnog vozača, a sada se hvastaš kako si umalo pokupio babu jer si ju htio zaobići na pješačkom. bravo, care! :D
maniche

Ja sam govoto siguran da policija nije kažnjavala bicikliste koji su promašili traku pa voze po pješačkoj zoni, nego one koji su vozili po cesti na mjestima gdje ima biciklistička i one koji su vozili po pješačkoj zoni tamo gdje nema biciklističke a morali su po cesti.

tu se poziva na neku hajku protiv pješaka jer znaju hodat po biciklističkoj...pa znaju, ali ništa manje ih nema nego biciklista koji voze po pješačkoj..znači ljudi se zajebu za traku i šta sad.
stvar je nova, treba i biciklistima i pješacima vremena da im uđe u naviku.

Biciklističke su napravljene da se bicikliste zaštiti od ceste, i tamo gdje ih ima stvarno je idiotski da netko vozi po cesti..to treba kazniti.
Također je činjenica da su biciklisti podivljali u zadnje vrijeme..tu je nekoliko primjera nabrojano.
ja imam dva...
prije 3 dana frajer na križanju svačićeve i vukovarske obiđe kolonu, ulazi lagano na raskrižje, pogleda lijevo-desno i ode svojim putem..da napomenem kako je bio crveno.
također, na tom raskrižju, skrećem prema feđiki a baba koja je vozila po cesti bicikli,odjednom samo s ceste skrene na zebru baš kad sam ju krenio obilaziti.
skoro ju udarim a ona gleda u mene onom nekom idiotskom facom punom čuđenja.

a vi koji bi uporno vozili po pješaćkoj a ne na cesti, kao prvo niste vi tu da određujete što se može raditi a što ne, zakon je takav kakav je.
i nije uopće "debilan" nego je normalan, kad sam pješak ne želim stalno iza sebe slušati zvonce i čekati da me neki slalomaš odvali.
siguran sam da se puno pravila ne sviđa ni vozačima automobila/motora pa ih se pridržavati mora.

također, sve je više skutera blokiranih na 50km/h te raznoraznih 4t mašina poput baotiana koji su spori kao puževi i smetaju na cesti.

zar bi i oni, zabrinuti za svoju sigurnost, trebali voziti po pješačkoj zoni?

da rade bi vozio po pjesackoj tamo di nema biciklisticke nego pored idiota na cesti...sto se mene tice npr na onoj strani europske avenije preko puta suda napravljena je pjesacka staza da njome automobil moze voziti ocrtao bih liniju i odvojio za bicikliste jer staza je dovoljno siroka za sve a ne da se izlazem opasnosti manijaka na europskoj jer vjerojatno ni ti ne vozis 50 po europskoj a tu je jos i tramvaj...takoder ne pada mi napamet ni strosikom voziti cestom jer mi je kao da se vozim na autocesti bolje drndavim plocnikom i polako ako ima pjesaka...
Ica

Uopće nema smisla da se bicikl vozi po cesti, pa biciklist ne mora znati prometna pravila!?
Prema tome nema što tražiti na cesti...
Što se brzine tiče, koji to biciklisti voze 30-40 kmh?!
Prosječna brzina biciklista može biti 15-ak kmh, maksimalno 20kmh...tako da je biciklista jedno veliko smetalo na cesti i definitivno mu tamo nije mjesto ni u kojem slučaju, a posebice u današnje vrijeme kada jako velik broj vozača(posebno vozačica) posjeduje vrlo skromne vještine upravljanja automobilom, loš osjećaj prostora, vremena itd. pa su biciklisti jako ugroženi na cesti.
Svebor

uz ovakve kao ti nitko se ne želi uključiti u promet.
već si u prošloj vezanoj temi stekao epitet agresivnog vozača, a sada se hvastaš kako si umalo pokupio babu jer si ju htio zaobići na pješačkom. bravo, care! :D

Bravo care!
ajd prolčitaj opet što sam napisao pa budeš skužio koje si tele sad ispao :D

@tom, ti i ostali..brate mili vozite di i kako želite...hvala bogu imate cijelu zimu za skupljat pare.
ali ti stvarno kao da si sa zadnje njive došao. no, od deklariranog turbofolkera ne možeš ništa bolje niti očekivati :D
samo ti lijepo žuri polako pa nećeš nikoga morati zgaziti ;)
Da su svi pacifisti u prometu i da se skuliraju nebi bilo potrebe ni za zakonima ni za pravilima ni za propisima. Pošto svi žure i svi su agresivci i imaju pajsere i svi su u pravu i žele ići kud hoće i kako hoće i koliko brzo hoće - onda moramo imati zakone i MORAMO poštivati zakone! Naravno, kako zakon glasi onda ga ja tako i provodim i koristim.

A kakve meni koristi od zakona kada ja dolazim na semafor na kojem je zeleno i usporim onako radi sebe i pogledam lijevo i desno iz navike a budala proleti kroz crveno meni s desna...i da ja nisam zastao i stao (na zelenom) zabio bi se u mene sa nekih 80-ak km h bočno! Toliko o pravilima i zakonima koje kad zagineš možeš mačku o rep okačit. Biciklisti su tu i pješaci pogotovo ugroženi!

@Boost - gdje nema označene biciklističke staze biciklist MORA voziti cestom, što više uz kraj. Gdje nema pješačke staze, pješak MORA hodati cestom.
Moja maksimalna brzina na šugavom biciklu je 55 km/h. Prosječna 25km/h s time da mogu održavati 30 dosta dugo. Po potrebi, ako tako promet zahtijeva mogu voziti i 40km/h. Prijatelj koji ima novog Treka kaže da piči 50 km bez problema zajedno s prmetom od čepina do osijeka. To možda neka stara ponika ili bmx bez kočnica maksimalnu brzinu od 20 km/h ima. Uostalom, uzmeš si biciklu, staviš za 30 kn ciklokompjuter i vidiš kolika je tvoja brzina. Ili proć kroz Drinsku - tamo ima onaj mjerač brzine kod škole - zna me i upozorit da usporim...hehe :) Još ću dobit kaznu na biciklu za prebrzu vožnju!!! ;)

E sad, zbog kauboja u prometu ja prilagođavam pravila sebi, tako da i kad imam prednost dvaput provjerim hoćel kauboj dat meni moju prednost! Zato čekam na pješačkom da stane auto, i onda prijeđem cestu - pješke a i sa bicikla siđem pa opet čekam da mi se stane! Šta ja znam jel on tamo podešava stanicu na radiju i neće me vidjet i ja ode u bolnicu na par mjeseci - iako sam po ZAKONU sasvim u pravu!

Gdje nema biciklističke a promet je gust - pa naravno da ću vozit pješačkom stazom! Jeftinije mi je platiti kaznu nego boravak u bolnici!

Dobar vozač uvijek vozi tako da može ispraviti i tuđe greške!

Zakoni nisu uvijek na dobrobit ljudi. Zato ako razum nalaže nešto suprotno zakonu - pa naravno da ću poslušat razum! Možda su glupi ljudi pisali zakon!
Ica

Da su svi pacifisti u prometu i da se skuliraju nebi bilo potrebe ni za zakonima ni za pravilima ni za propisima. Pošto svi žure i svi su agresivci i imaju pajsere i svi su u pravu i žele ići kud hoće i kako hoće i koliko brzo hoće - onda moramo imati zakone i MORAMO poštivati zakone! Naravno, kako zakon glasi onda ga ja tako i provodim i koristim.

A kakve meni koristi od zakona kada ja dolazim na semafor na kojem je zeleno i usporim onako radi sebe i pogledam lijevo i desno iz navike a budala proleti kroz crveno meni s desna...i da ja nisam zastao i stao (na zelenom) zabio bi se u mene sa nekih 80-ak km h bočno! Toliko o pravilima i zakonima koje kad zagineš možeš mačku o rep okačit. Biciklisti su tu i pješaci pogotovo ugroženi!

@Boost - gdje nema označene biciklističke staze biciklist MORA voziti cestom, što više uz kraj. Gdje nema pješačke staze, pješak MORA hodati cestom.
Moja maksimalna brzina na šugavom biciklu je 55 km/h. Prosječna 25km/h s time da mogu održavati 30 dosta dugo. Po potrebi, ako tako promet zahtijeva mogu voziti i 40km/h. Prijatelj koji ima novog Treka kaže da piči 50 km bez problema zajedno s prmetom od čepina do osijeka. To možda neka stara ponika ili bmx bez kočnica maksimalnu brzinu od 20 km/h ima. Uostalom, uzmeš si biciklu, staviš za 30 kn ciklokompjuter i vidiš kolika je tvoja brzina. Ili proć kroz Drinsku - tamo ima onaj mjerač brzine kod škole - zna me i upozorit da usporim...hehe :) Još ću dobit kaznu na biciklu za prebrzu vožnju!!! ;)

E sad, zbog kauboja u prometu ja prilagođavam pravila sebi, tako da i kad imam prednost dvaput provjerim hoćel kauboj dat meni moju prednost! Zato čekam na pješačkom da stane auto, i onda prijeđem cestu - pješke a i sa bicikla siđem pa opet čekam da mi se stane! Šta ja znam jel on tamo podešava stanicu na radiju i neće me vidjet i ja ode u bolnicu na par mjeseci - iako sam po ZAKONU sasvim u pravu!

Gdje nema biciklističke a promet je gust - pa naravno da ću vozit pješačkom stazom! Jeftinije mi je platiti kaznu nego boravak u bolnici!

Dobar vozač uvijek vozi tako da može ispraviti i tuđe greške!

Zakoni nisu uvijek na dobrobit ljudi. Zato ako razum nalaže nešto suprotno zakonu - pa naravno da ću poslušat razum! Možda su glupi ljudi pisali zakon!

Mislim da ti prijetelj jako laže kada kaže da piči 50 kmh od Čepina od OS bez problema...nema šanse osim ako nije profesionalac ;)
Ja imam novog Treka, radim 30-40 km dnevno, sportaš sam, imam brzinomjer koji je TOČNO naštiman i 50kmh na biciklu je teško izvedivo nekome tko nije sportaš, a posebice držati taj tempo toliko dugo..
Nadalje, nitko nije spominjao MAKSIMALNU brzinu već PROSJEČNU brzinu( treba pažljivo čitati) a to nikako nije više od 20ak kmh...usudio bih se reći čak i dosta manje jer jako puno starijih ljudi voze bicikle i sporije, a i nikome nije u interesu doći negdje uznojen(npr.na posao ili u školu).
Zveky

cane

Bio znak stop ili ne..nek staju biciklisti..u redu je..ali ja još nisam vidio u zakonu da moraju stati ako nemaju STOP!

Nisam znao da moraju sići s bicikla i gurat preko biciklističkog prijelaza, ne govorim za zebru za koju je jasno da trebaju, jer su pješaci!
Jasno je da se mora u zakonu napisat da treba sići, ali ako si normalan i zaustaviš se i stvarno polako voziš, skoro pa kao da hodaš onda ne vidim problem..
Zar nije bolje i vozaču auta ako me mora čekat 3 sek da prođjem umjesto neki 5-6 ako guram bic kao pješak.

Pitaj policiju pa ćeš dobiti odgovor. A ako malo razmisliš to ima smisla, jer biciklisti se samo stvore na prijelazu i ne možeš ih uočiti na vrijeme.
Prilično sam siguran da biciklist ne mora gurati bicikl preko biciklističkog prijelaza, to ne bi imalo nikakvog smisla.
Ukoliko je prijelaz nepregledan, tamo stoji znak STOP koji se odnosi na bicikliste iako ga na nekim mjestima nema.(npr. na Divaltovoj)
Ukoliko stopa nema, biciklist je u prednosti i ne mora silaziti s bicikla.(npr. kružni tok kod Kauflanda)
bili oni u pravu ili ja.. neću im stati, a neka me uhvate ako mogu :D
maniche

@tom, ti i ostali..brate mili vozite di i kako želite...hvala bogu imate cijelu zimu za skupljat pare.

brate jel ti vozeis europskom avenijom 50 koliko je dopusteno? gledaj da ljudi na europskoj voze 50 ljudi mi mozda vozili po cesti,al uz to tu je i tramvajska pruga sto znaci..kako je netko napisao morao bih voziti sredinom ceste..a vidio sam par puta kada su ljudi vozili sredinom europske pa su tzv. vozaci jebali majku pljuvali po njemu jer je napravio guzvu na europskoj...a ti zasigurno ne vozis 50 tamo kao ni ostali vozaci tako da bi i tebi smetao biciklist kad ga ne bi mogao zaobici,a ne daj boze da ga pokupis ili izmlatis jer po tvojim dosadasnjim komentarima tanak si sa zivcima u prometu...

Nisam tanak sa živcima, uopće...
alergičan sam na budale pa ponekad tu zabrijem, u rl s takvima nemam dodira i miran sam kao bubica.
Zato ne brini ako vozim iza tebe :D

pa neću te lagati, avenija je jedina ulica u gdje kršim prometna pravila..jednostavno svi lete, prilagodim se i ja.
Slažem se da je problematična..u sranju ste dok tamo ne naprave biciklističku..do tada možeš tjerat inat i slagati kazne.
samo da je ocrtat zutu liniju na onoj strani preko puta suda i problem rijesen
Moja prosječna brzina je 25-30 km/h da ne dođem uznojen. 40 km/h također nije problem. Osim brzinomjera na biciklu, spomenuo sam brzinomjer u drinskoj ulici koji mjeri brzinu autima kod škole!!! Valjda je dobro uštiman!

E sad ima i djeda i babova koji voze bicikli sporije nego što ja hodam i samo što ne upadu s te bicikle...ono što hoću reći je da većina ljudi može voziti brže od 20 km/h, neki čak i 50 km/h...ja nisam sportaš nego student, tu i tamo se bavim sportom, uglavom stalno vozim bicikli. Po tome auto vozi onda samo 20-30 km/h brže od bicikla - to nisu neke astronomske razlike (pod pretpostavkom da policija kažnjava one koji divljaju po gradu sa npr. 100 km/h). Meni više ima smisla da policija hvata vozače koji voze brže od 50 km/h po gradu nego bicikliste koji voze po pješačkoj ili pješake koji neznam pišaju po travi...
Ica

Moja prosječna brzina je 25-30 km/h da ne dođem uznojen. 40 km/h također nije problem. Osim brzinomjera na biciklu, spomenuo sam brzinomjer u drinskoj ulici koji mjeri brzinu autima kod škole!!! Valjda je dobro uštiman!

E sad ima i djeda i babova koji voze bicikli sporije nego što ja hodam i samo što ne upadu s te bicikle...ono što hoću reći je da većina ljudi može voziti brže od 20 km/h, neki čak i 50 km/h...ja nisam sportaš nego student, tu i tamo se bavim sportom, uglavom stalno vozim bicikli. Po tome auto vozi onda samo 20-30 km/h brže od bicikla - to nisu neke astronomske razlike (pod pretpostavkom da policija kažnjava one koji divljaju po gradu sa npr. 100 km/h). Meni više ima smisla da policija hvata vozače koji voze brže od 50 km/h po gradu nego bicikliste koji voze po pješačkoj ili pješake koji neznam pišaju po travi...

Ma ok, ti možeš, moja prosječna brzina je također oko 25, ali to nije mjerilo.
Ja uglavnom vozim brže i zaobilazim sporije bicikliste, žene, djevojke, starije ljude.
Pogledaj malo oko sebe, pa malo ljudi jurca po gradu biciklima..uglavnom se voze laganini, po mojoj procjeni debelo ispod 20kmh.
Čak i ako voziš brže i vidiš ispred sebe ljude, pa usporiš na 5 kmh ako treba, voziš se iza bakice, pozvoniš i prođeš...
I puno mi je logičnije da biciklist vozi po pločniku i zaobiđe pokojeg čovjeka od kojeg je za 10,15 kmh brži, nego da vozi uz rub ceste gdje ga konstantno zaobilaze automobili koji voze 50,60,70...a znamo da reakcija vozača, zaustavni put i eventualna šteta raste po eksponencijalnoj krivulji u odnosu na brzinu.
Znači puno manja šteta može nastati ako se ti sa 25 kmh zabiješ u nekoga nego ako se auto u tebe zabije sa 50kmh.
Puno sigurnija opcija je, dakle, pločnik.
Druga vrlo bitna stvar...ako se voziš po cesti onda za tebe vrijede prometni znakovi i pravila koje mi igrom slučaja znamo, ali netko od 12,13,14,15 godina uglavnom ne zna, netko tko nije vozač motornog vozila također ne zna..prema tome nema smisla ikoga puštati u promet tko ne zna prometna pravila.
Boost

...žene, djevojke...

:D :D :D
hehe, da žene, djevojke...hehe

A zašto se onda kažnjavaju biciklisti ako je to sigurnija opcija? Zašto pizde onda pješaci kad su biciklisti okolo? Previše je tu nedorečenosti po osijeku. Biciklističke su u sklopu pješačkih staza (ako ne i jedno te isto), biciklističke su ujedno i parking za aute. Naravno, biciklist svako malo mora sići s bicikla i prenijeti ga preko ceste. Naravno, gdje nema biciklističke staze biciklisti bi trebali nositi bicikli na leđima...Autima smetaju bicikli, pješacima smetaju bicikli, policiji smetaju biciklisti... Biciklisti su kriminalci!

U europi pak - biciklist je kralj, ima svuda prednost, ima biciklističku stazu s nekoliko traka, semafore za bicikliste...Cestu ne moraju prelaziti i silaziti s bicikla jer imaju podvožnjake i nadvožnjake za bicikle...a pješaci koji zakorače na biciklističku budu kastrirani!!! Tako da ne bude potomaka takvih bezobraznih ljudi...

Sumnjam da izbjegavaju žene i djevojke! Zapravo svaki biciklist dobije po jednu ženu i djevojku gratis! :)
josephine01

A kolika je kazna za majstora koji je označio biciklističku stazu na potezu OMW-Mercator na obje "trake"?

Kakva kazna?? dobit će nagradu za dupli trud :D
madam_deficit

Jasno mi je da su ljudi koji pored biciklističke staze odluče voziti po cesti ili pješačkoj stazi mutavi i da ih treba na neki način prisilit da razmišljaju o tome gdje se voze. Isto tako mi je blesavo da masu puta kad se vozim biciklističkom moram obilazit pješake koje doslovno boli ona stvar za sve i hodaju apsolutno gdje im je volja... I na njih treba apelirat da malo razmisle o tome di hodaju.

Ali voljela bih da mi netko objasni, na onim mjestima na kojima nema biciklističke staze... ZAŠTO je "opasnije" da se biciklist vozi pješačkom stazom nego da se vozi cestom?
Mislim da bih puno bolje prošla da se neko u mene zabije biciklom, neg da me auto stepe dok vozim bicikl cestom...

Još kad bi to murija kužila. Na kraju krajeva i brzina bicikla se može prilagoditi uvjetima na pješačkoj stazi.
Činjenica je da je zakon o prometu nedorečen i pun nelogičnosti i idiotarija..
Ništa čudno, takva nam je država...
68 kazni za voznju bicikla... to je udarna vijest.... a to sto je policajac na duznosti zbog neprilagodjene brzine u gradu ubio zenu na pjesackom- nikom nista...
huricane-girl

68 kazni za voznju bicikla... to je udarna vijest.... a to sto je policajac na duznosti zbog neprilagodjene brzine u gradu ubio zenu na pjesackom- nikom nista...

pa kako nije objavljeno....cijela 2 reda teksta...je bilo u novinama...
ipak....policiji je normalno da se dogodi takva situacija...
što je jedna pregažena žemska na pješackom u usporedbi punjenja državnog proracuna....
ipak je ovo u službi boljitka države...

Tagovi