Ispraznica je najbolja nova hrvatska riječ

Osijek

Ispraznica je najbolja nova hrvatska riječ

Želite li nekomu reći da je ono što govori tek šuplja, otrcana fraza, isprazna tvrdnja, tj. tlapnja, umjesto uvriježene floskule odsad možete upotrijebiti riječ - ispraznica. Prema izboru povjerenstva kojim predsjeda akademik Stjepan Babić, a članovi su mu Sanda Ham, M. Mamić, Zvonimir Jakobović, Vladimir Loknar, Hrvoje Hitrec, Nataša Bašić, M. Mihaljević, L. Hudeček, najbolja je to nova hrvatska riječ. Prijedlog Vinka Vukadina, poduzetnika iz Graza, pobijedio je dvjestotinjak predlagatelja iz cijele Hrvatske, pa čak i nekoliko i iz Poljske, Mađarske, Njemačke i Austrije koji su na natječaj koji raspisuje i provodi Jezik, časopis za kulturu hrvatskoga jezika, poslali približno 300 riječi. Na petoj svečanoj dodjeli nagrada, koja je prvi put održana u Lipiku (26. ožujka, u Multikulturalnoj dorani), pripala mu je novčana nagrada u iznosu od 5.000 kuna, diploma i statua posvećena dr. Šreteru, rad mladoga kipara Tonka Fabrisa. Drugonagrađena je Silvana Bampa-Listeš, kojoj je pripala nagrada u iznosu od 3.000 kuna i to za riječ osjećajnik, kojom bismo ubuduće trebali zamjenjivati riječ emotikon (popularni i neizostavni 'smajlići', smješka u SMS i fejzbukovoj komunikaciji). Prijedlog 30-godišnje policajke Marte Pribanić parkomat treća je najbolja nova hrvatska riječ jer zamjenjuje (dobro prihvaćene) primljenice parkirati i automat.

Novčanu potporu natječaju od 2006. daje pakračka Zaklada “Dr. Ivan Šreter”, čiji je predsjednik Marijan Bušić pobjednicima uručio nagrade. Lipički gradonačelnik Antun Haramija pred brojnim je uzvanicima podsjetio na tragičnu sudbinu dr. Ivana Šretera, velikog humanista, liječnika u Jugoslaviji koji je proganjan i osuđivan jer je upotrijebio riječ časnik u bolesničkom listu nekoga oficira JNA koji ga je zbog toga tužio za uvrjedu. Četnici su ga ubili u Domovinskom ratu, ne zna se gdje mu je grob, ali se zna da su ga zvjerski mučili, čulo se u Lipiku.

U “ugodnom stvaralačkom ambijentu”, akademik Stjepan Babić naglasio je da, govoreći ga, jezik ne bismo smjeli ni primjećivati, kao što nismo svjesni ni disanja, nego to činimo refleksno. Izrazio je zadovoljstvo uspjesima natječaja i novim riječima kojih i sam godišnje iz medija zabilježi sedamstotinjak, iako je bilo razdoblja u nas kada se “stvaranje novih riječi smatralo nacionalizmom”.
Katkad i ne osjetimo da su neke riječi nove, napomenula je prof. Sanda Ham, podsjetivši kako je natječaj 1993. pokrenuo upravo akademik Babić. Riječi pristižu 265 dana, od rođendana do rođendana dr. Šretera (22. prosinca).

- Sam natječaj i izabrane riječi, na žalost, izazivaju različite reakcije, jer neki ne shvaćaju da na ovom natječaju ne biramo nešto što se mora upotrijebiti i ništa ne namećemo. Nekomu će se nove riječi svidjeti i upotrijebit će ih, a nekomu ne, to je stvar našeg privatnog izbora. Želimo samo govornike potaknuti da razmišljaju o jeziku uopće. Natječaje kao naš imaju sve europske zemlje, a biraju čak i najlošije riječi, pa obično biraju političare koji su rekli nešto najsmješnije i najružnije. Mi se time ne bavimo. Cilj nam je zapriječiti ulazak anglizama u hrvatski jezik i očuvati ga onakvim kakav smo dobili od naših starih koji su se morali prignuti da bi bio takav, rekla je Sanda Ham.

O važnosti i položaju hrvatskog jezika danas govorila je Nataša Bašić, istaknuvši kako su se zbog normativnih prijepora i političkih usporavanja stvari, na žalost, vratile na početak, a jezičnim i pravopisnim sukobima obilježeno je posljednje desetljeće u Hrvatskoj.

Sanda Ham: Moramo bockati

- Jezična se kultura njeguje u obrazovnom sustavu, još od vrtića, no to nije dovoljno. Dostupne su nam razne televizije, Facebook, Internet... i prolazi sve. U ovoj brzoj komunikaciji nitko ne pazi na točke, zareze, č i ć... Moramo mi profesori nekad negdje malo bockati, upozoravati da se zaustavimo i malo razmislimo da je jezik kojim komuniciramo ipak naš dobri, lijepi hrvatski jezik, upozorava Sanda Ham.

Tekst: (iz Lipika) Narcisa Bošnjak/Glas-Slavonije.hr

Re: Ispraznica je najbolja nova hrvatska riječ

Istini za volju da mi netko kaže ispraznica prvo bih pomislio na pražnjenje crijeva, a ne na razgovor :lol:
Mene to asocira na novčanik u Hrvata...
Mene to asocira na bezrazložno trošenje stotina milijuna kuna državnog novca na kulturu.

a_reel

Istini za volju da mi netko kaže ispraznica prvo bih pomislio na pražnjenje crijeva, a ne na razgovor :lol:

He, he, he, dobra ti je ova! :lol:
Redakcija 031

- Jezična se kultura njeguje u obrazovnom sustavu, još od vrtića, no to nije dovoljno. Dostupne su nam razne televizije, Facebook, Internet... i prolazi sve. U ovoj brzoj komunikaciji nitko ne pazi na točke, zareze, č i ć... Moramo mi profesori nekad negdje malo bockati, upozoravati da se zaustavimo i malo razmislimo da je jezik kojim komuniciramo ipak naš dobri, lijepi hrvatski jezik, upozorava Sanda Ham.

Nepismenost u Hrvata napreduje brzo i sigurno. Pogledajmo samo internetske forume. Posljedica je to urušavanja svih vrijednosti i propadanja svih standarda u društvu, pa tako i nekakvih standarda u obrazovanju Hrvata, kojih praktično nema. Postoje tek nekakve škole, i nekakve ocjene, većinom petice, i nekakvi nastavnici, ali što oni djecu podučavaju i što djeca nauče, nije poznato. Svake je godine sve gore.

Ali ćemo zato vrlo brzo imati, na papiru, visoko obrazovano pučanstvo, pregršt diploma, akademskih građana, magistara i doktora, obilje privatnih škola i veleučilišta. Pucat ćemo od znanja na papiru. Realnost je pak da prosječni visokoobrazovani Hrvat ne zna sastaviti kraću složenu rečenicu, a da ne napravi par kardinalnih grešaka, ili griješaka. Pogledajmo internetske forume.
W.M. Felt

Redakcija 031

Nepismenost u Hrvata napreduje brzo i sigurno. Pogledajmo samo internetske forume. Posljedica je to urušavanja svih vrijednosti i propadanja svih standarda u društvu, pa tako i nekakvih standarda u obrazovanju Hrvata, kojih praktično nema. Postoje tek nekakve škole, i nekakve ocjene, većinom petice, i nekakvi nastavnici, ali što oni djecu podučavaju i što djeca nauče, nije poznato. Svake je godine sve gore.

Ali ćemo zato vrlo brzo imati, na papiru, visoko obrazovano pučanstvo, pregršt diploma, akademskih građana, magistara i doktora, obilje privatnih škola i veleučilišta. Pucat ćemo od znanja na papiru. Realnost je pak da prosječni visokoobrazovani Hrvat ne zna sastaviti kraću složenu rečenicu, a da ne napravi par kardinalnih grešaka, ili griješaka. Pogledajmo internetske forume.

Ovo č i ć je najveća glupost koju su takozvani jezičari izmislili. To je moglo biti jedno slovo kao i svuda dalje u svijetu pa nek neko izgovara tvrdo a neko meko, kako kome bolje paše. Jako puno ljudi to ne može razlikovati i imam osječaj da je to izmišljeno samo zato da bi neka picajzla koja nema veze sa zdravim razumom mogla se sprdati s onima koji to ne mogu razlikovati. To je isto kao da daltoniste tjeramo da se bave slikarstvom. To nema nikakvog smisla, i ne vidim razloga zašto bi se netko uhvatio za to č i ć kao da spašava svijet, osim ako je to nužno za zadovoljenje vlastitog ega.
francika

Ovo č i ć je najveća glupost koju su takozvani jezičari izmislili.

slažem se! idiotizam kao S i Š, N i Nj i slična kretenska slova! zašto uopće moramo znati ta glupa slova, šta će to meni u životu?!
DonQuijote

francika

slažem se! idiotizam kao S i Š, N i Nj i slična kretenska slova! zašto uopće moramo znati ta glupa slova, šta će to meni u životu?!

E pa nije to baš isto. S i Š, i N i Nj su različita slova, ali slova Č i Ć možeš zamijeniti bilo gdje i dobit ćeš isto, slično kao tvrdo i meko Đ. A u pićku materinu, svejedno mi je jel se kaže đep ili džep. Gdje to ima osim na licemjernom i umobolnom balkanu prepunom 'intelektualnih veličina'?
Francika, ako je tebi isto ako pored sebe, ili još bolje - NA SEBI, imaš spavaćicu ili spavačicu, meni nije! :D

Sviđa mi se Feltov post, kao i riječ "osjećajnik". :)
zen031

Francika, ako je tebi isto ako pored sebe, ili još bolje - NA SEBI, imaš spavaćicu ili spavačicu, meni nije! :D

Meni je draža ova potonja, kad se probudi...
zen031

Spavaćica se kaže piiiđama, a riječ spavačica se nikada ni ne upotrebljava. Ako se netko izležava u krevetu onda za njega kažeš da je pospanac a ne spavač ili spavačica. Nikada za nikoga nečeš reći da je spavač osim u teoriji, a uostalom zašto neke riječi ne bi imale više značenja kao što neke i imaju. Samo budala može napisati rečenicu kao npr. 'Spavačica mirno spava u spavaćici.' i to prezentirati kao vrhunac jezične pismenosti. Samo se rijeć spavaćica primjenjuje, a spavaćica i spavačica nikada se ne koriste zajedno, pa zašto onda komplicirati. A valjda Hrvati nemaju pametnija posla kad su tako pametni. Bitno je da 'intelektualne veličine' osim što znaju razliku između č i ć ne znaju napraviti prijavu za predpristupne fondove EU-a, a plaćamo članarinu od koje vratimo samo 15% i onda se priča o EU i pismenosti u Hrvata. A također toliko su pismeni da bez problema mogu otkriti tko je opljačkao Hrvatsku, ali neće se mješati u to jer su kulturni.
francika

Spavaćica se kaže piiiđama, a riječ spavačica se nikada ni ne upotrebljava. Ako se netko izležava u krevetu onda za njega kažeš da je pospanac a ne spavač ili spavačica. Nikada za nikoga nečeš reći da je spavač osim u teoriji, a uostalom zašto neke riječi ne bi imale više značenja kao što neke i imaju. Samo budala može napisati rečenicu kao npr. 'Spavačica mirno spava u spavaćici.' i to prezentirati kao vrhunac jezične pismenosti. Samo se rijeć spavaćica primjenjuje, a spavaćica i spavačica nikada se ne koriste zajedno, pa zašto onda komplicirati. A valjda Hrvati nemaju pametnija posla kad su tako pametni. Bitno je da 'intelektualne veličine' osim što znaju razliku između č i ć ne znaju napraviti prijavu za predpristupne fondove EU-a, a plaćamo članarinu od koje vratimo samo 15% i onda se priča o EU i pismenosti u Hrvata. A također toliko su pismeni da bez problema mogu otkriti tko je opljačkao Hrvatsku, ali neće se mješati u to jer su kulturni.

ovo je definitivno jedan od jačih postova na ovom forumu! LOL

kad si već ranije povukao paralelu s daltonistima, ovo je kao da daltonisti traže da se iz spektra izbace one boje koje oni ne mogu vidjeti!

osim toga, spavaćica i pidžama nisu isto, kao ni spavačica i pospanac (odnosno pospanka, u ovom slučaju).

nemoj svoje neznanje i ignoranciju nametati drugima. ili nauči što ne znaš ili se pomiri s time da to ne želiš naučiti i da drugi znaju više od tebe.
DonQuijote

francika

ovo je definitivno jedan od jačih postova na ovom forumu! osijek031.com smile

kad si već ranije povukao paralelu s daltonistima, ovo je kao da daltonisti traže da se iz spektra izbace one boje koje oni ne mogu vidjeti!

osim toga, spavaćica i pidžama nisu isto, kao ni spavačica i pospanac (odnosno pospanka, u ovom slučaju).

nemoj svoje neznanje i ignoranciju nametati drugima. ili nauči što ne znaš ili se pomiri s time da to ne želiš naučiti i da drugi znaju više od tebe.

To su tako beznačajne stvari da ih se uopće ne treba spominjati. Izmišljanje takvih riječi u trenutku dok Hrvatska duguje 50 milijardi eura i ne zna kako će ih vratiti stvarno nema smisla. 600 milijuna eura plaćamo za pristup EU fondovima, a dobijemo nazad samo 15%. Ako je ta razlika tako bitna za hrvatsko društvo zašto onda za tu riječ ne traže od EU-a lovu kako barem ne bi bili na trošku državi, ako već imaju potrebu biti toliko 'pametni' i pametovati Hrvatima.
W.M. Felt

Redakcija 031

Apsolutno se slažem s tobom, posebice s ovim odlomkom koji govori o inflaciji polupismenih magistara i doktora. Mišljenja sam da već na dodiplomskim studijima (svim postojećim) treba uvesti kolegij - 'Gramatika i pravopis hrvatskog jezika' kako bi se prevenirala polupismenost budućih akademskih građana.

Usput rečeno, mogli smo i tebe Felt prijaviti na ovaj natječaj za nove riječi, i to za onu tvoju maestralnu riječ - 'glavašoidi'. Svojevremeno si nijekao autorstvo, pa me zanima (ako znaš) čija je to uopće umotvorina?
DonQuijote

francika

Spavačica je žena koja spava,a spavaćica odjevni redmet koji žena odijeva kad ide na spavanje.To su dvije sasvim različite riječi...

W.M. Felt

Misliš grješaka? I kad kažeš par, misliš na baš par, tj. dvije, ili na više od dvije, pa bi to bilo nekoliko?
Inače, što se tiče internetskih foruma, kao i raznih oblika neformalne elektroničke komunikacije, to ne može biti mjerilo koliko je narod pismen. Budući da je to neformalna i često privatna komunikacija, ljudi se često opuste, ne razmišljaju o jezičnim normama, a i često daju mašti na volju. Naravno, onaj tko je nepismen općenito, bit će nepismen i na internetskim forumima, ali znam neke ljude koji su pismeni, a na forumu uopće ne paze na neke stvari, često je tu riječ i o brzini i manjku vremena. Ali da bi trebalo poraditi na pismenosti, to sigurno, i to počevši od 1. razreda osnovne škole. Djeci se mora usaditi svijest o jezičnoj kulturi.
lingvist

W.M. Felt

Misliš grješaka? I kad kažeš par, misliš na baš par, tj. dvije, ili na više od dvije, pa bi to bilo nekoliko?
Inače, što se tiče internetskih foruma, kao i raznih oblika neformalne elektroničke komunikacije, to ne može biti mjerilo koliko je narod pismen. Budući da je to neformalna i često privatna komunikacija, ljudi se često opuste, ne razmišljaju o jezičnim normama, a i često daju mašti na volju. Naravno, onaj tko je nepismen općenito, bit će nepismen i na internetskim forumima, ali znam neke ljude koji su pismeni, a na forumu uopće ne paze na neke stvari, često je tu riječ i o brzini i manjku vremena. Ali da bi trebalo poraditi na pismenosti, to sigurno, i to počevši od 1. razreda osnovne škole. Djeci se mora usaditi svijest o jezičnoj kulturi.

Da dobro si to primjetio. Nekad par može biti i paran broj, na primjer u kazinu ili brojalici par nepar bim bam bus, može biti bračni par, prijateljski par i slično, a i nekoliko kako si rekao.
Stvarno mislim da je Č i Ć bespotrebno i da su to samo prepotentni i umobolni balkanci sposobni uvesti u pravopis. Zašto se spavačica i spavaćica ne bi isto pisale mada se ne misli na isto, jer svakako se nikada neće zajedno primjeniti u istoj rečenici u praksi jer ne može se napisati da spavačica nosi spavaćicu jer ako je nosi onda ne spava i nije spavačica. Jedino ako bi pravopis shvaćali neozbiljno pa išli dokazivati da spavačica i spavaćica mogu ići u istu rečenicu, ali to bi bilo samo teoretski i ako to usporedim sa kladionicom onda bi meni svaki uplaćeni listić bio dobitni.
francika

Da dobro si to primjetio. Nekad par može biti i paran broj, na primjer u kazinu ili brojalici par nepar bim bam bus, može biti bračni par, prijateljski par i slično, a i nekoliko kako si rekao.
Stvarno mislim da je Č i Ć bespotrebno i da su to samo prepotentni i umobolni balkanci sposobni uvesti u pravopis. Zašto se spavačica i spavaćica ne bi isto pisale mada se ne misli na isto, jer svakako se nikada neće zajedno primjeniti u istoj rečenici u praksi jer ne može se napisati da spavačica nosi spavaćicu jer ako je nosi onda ne spava i nije spavačica. Jedino ako bi pravopis shvaćali neozbiljno pa išli dokazivati da spavačica i spavaćica mogu ići u istu rečenicu, ali to bi bilo samo teoretski i ako to usporedim sa kladionicom onda bi meni svaki uplaćeni listić bio dobitni.

još jedan post za antologiju!
LOL
simo031

Mene to asocira na novčanik u Hrvata...

To je relativno, mada se slažem da je tako trebalo zvati novčanik tj. lisnicu zadnjih 20 godina (ne znam zašto lisnica, valjda zato što ima puno pregrada koje podsječaju na listove knjige ili je to nešto dubokoumno pa ne mogu odmah shvatiti jer sam nepismen).
Primjerenije bi bilo da se novčanik zove, ne 'ispraznica', nego 'praznuvijek'.
lingvist

Misliš grješaka?

Ne znam, ne mislim. Čekam da "struka" zauzme stav.

lingvist

I kad kažeš par, misliš na baš par, tj. dvije, ili na više od dvije, pa bi to bilo nekoliko?

Mislio sam na dvije (baš par), kako bi nepismenost Hrvata prikazao u boljem svijetlu. Možda je ipak realnije napisati nekoliko.

Ti si lingvist, i eto, piše li se greška, grješka ili griješka? Ja ću pisati greška u svakom slučaju, ali jesu li znanstvenici riješili taj problem?

Inače, nema veze sa jezikom, ali obrazovanje Hrvata prilično je interesantna tema:
http://www.jutarnji.hr/imamo-cak-161-program-studija-ekonomije-/934886/
Usput, kad izbacimo slova S/Š, Č/Ć, Đ/Dž, N/Nj i slične, možemo ubaciti Y,X,Q, a ja bi osobno zamjenio slovo I i J s jednim jednostavnim Y tako da kad smo već rasprodali svu materijalnu imovinu možemo se polako počet odricati i ove ostale pa onda nećemo bit samo dužni 150 milijona milijardi nečega nego jednostavno nećemo imati ništa.

Bogatstvo se ne mjeri onim što duguješ, već onim što imaš, a mi se odričemo uporno svega što imamo samo da bi se osjećali bogatije.
W.M. Felt

lingvist

Misliš grješaka?

Ne znam, ne mislim. Čekam da "struka" zauzme stav.

lingvist

I kad kažeš par, misliš na baš par, tj. dvije, ili na više od dvije, pa bi to bilo nekoliko?

Mislio sam na dvije (baš par), kako bi nepismenost Hrvata prikazao u boljem svijetlu. Možda je ipak realnije napisati nekoliko.

Ti si lingvist, i eto, piše li se greška, grješka ili griješka? Ja ću pisati greška u svakom slučaju, ali jesu li znanstvenici riješili taj problem?

Inače, nema veze sa jezikom, ali obrazovanje Hrvata prilično je interesantna tema:
http://www.jutarnji.hr/imamo-cak-161-program-studija-ekonomije-/934886/

Svako slovo se dodatno plaća. Što je vlast gluplja i znanstvenici se mogu praviti glupi, a kako i ne bi kad je pola znanstvenika zaposleno po 'rodjačkim vezama'. Koliko puta sam ja plakao dok nisam dobio lizalicu od mame, a ona mi je uvijek govorila, 'pametno moje malo evo ti lizalica, samo nemoj plakati'.

Ovaj je post ponajprije upućen franciki i njegovim razmišljanjima o jeziku.
Što se tiče č i ć, to nije nikakva izmišljotina jezičara koji nemaju što raditi. I o kojim ti to jezicima u kojima je to jedno slovo govoriš? Ne znam baš da u romanskim i germanskim jezicima postoje ti grafemi (govorim o grafemima, razini pisma, ne izgovornoj razini gdje će se određeni fonemi, tj. glasovi izgovarati slično, ali će to često biti i skupine fonema koje se izgovaraju slično našim "č" i "ć"). Ne možeš zamijeniti č i ć gdje god hoćeš. Stavimo na stranu primjer spavaćica/spavačica, koji jest dobar, ali spavačica se uistinu rijetko rabi (inače, spavačica i pospanac, pospanka ne mogu se uspoređivati budući da su pospanac, pospanka riječi s dodatnim, konotativnim značenjem i rabi se često od milja, blagonaklono, dok je spavačica riječ s osnovnim, denotativnim značenjem) i uzmimo primjer mućenje/mučenje - reći ćeš možda mućenje zarobljenika ili mučenje rijeke? Da ne kažemo za razlike u postanku pojedinih riječi i glasovne promjene - jotirano k daje č, a jotirano t ć. Č i ć postoji jer na izgovornoj razini postoje ta dva glasa, tj. različiti izgovori, pa je bilo i na razini pisma potrebno uvesti tu razliku. Ono što je problem jest što se u govorima nekih područja (ponajprije velikih gradova i nekih manjih) ta razlika u govoru izgubila i onda izvorni govornici iz tih krajeva koji u svom organskom govoru ne razlikuju č i ć imaju problema s pisanjem č i ć. Ali s druge strane, seoski govori te govori nekih manjih gradova još razlikuju č i ć u govoru i njima je ta razlika u pismu normalna i nemaju problema s njom. Što se tiče dž i đ, stvar je malo drukčija jer se dž najčešće pojavljuje u posuđenicama ili kao položajna varijanta fonema č(npr. u srdžba). Postoje neka pravila kojima se može donekle svladati pisanje č i ć te dž i đ, ali u velikom se broju slučajeva to mora naučiti. Izjednačiti pisanje č i ć moći će se tek kad se kod svih govornika hrvatskog jezika izgubi razlikovanje č i ć u govoru. Ali evo, francika, govoriš kako se neki bave pisanjem č i ć dok Hrvatska duguje milijarde? Razmisli o sljedećem - koliko bi novaca trebalo potrošiti da se ponovno tiskaju sve knjige, časopisi, zbornici, zapravo, sva pisana djela kako bi se ujednačilo č i ć (neki i zagovaraju to, objašnjavajući to zakonitostima čistog fonološkog pravopisa, i predlažu pisanje samo č)? A što ćemo s prezimenima? Odjednom će biti Kovačeviči, Petroviči, Šimiči? A da ne kažem kakvih bi problema bilo da imamo etimološki pravopis. I možeš li mi objasniti kakve veze ima natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ ili bavljenje nekim jezikoslovnim problemima s prijavama za fondove EU-a ili hrvatskim dugom?
barba

Usput, kad izbacimo slova S/Š, Č/Ć, Đ/Dž, N/Nj i slične, možemo ubaciti Y,X,Q, a ja bi osobno zamjenio slovo I i J s jednim jednostavnim Y tako da kad smo već rasprodali svu materijalnu imovinu možemo se polako počet odricati i ove ostale pa onda nećemo bit samo dužni 150 milijona milijardi nečega nego jednostavno nećemo imati ništa.

Bogatstvo se ne mjeri onim što duguješ, već onim što imaš, a mi se odričemo uporno svega što imamo samo da bi se osjećali bogatije.

To se navodno odnosi na to kad su rekli da će djecu po školama učiti da se piše grješka jer je greška srpska riječ, a neprirodno zvuči ako bi se izgovaralo griješka, pa je zato uneseno u pravopis grješka.

Povijesni medij

Interesantno da Stjepan Babić nije našao adakvetno društvo u Zagrebu da se bavi izmišljanjem novih riječi, pa je cijeli igrokaz prebacio u Slavoniju.
Slavonija se inati Zagrebu, pa misli ako se Zagreb time ne želi previše baviti da je to onda nešto dobro.

more456

Interesantno da Stjepan Babić nije našao adakvetno društvo u Zagrebu da se bavi izmišljanjem novih riječi, pa je cijeli igrokaz prebacio u Slavoniju.
Slavonija se inati Zagrebu, pa misli ako se Zagreb time ne želi previše baviti da je to onda nešto dobro.

Pa čak ni 'Zagreb' nije pravilno napisan. Trebao bi se zvati 'Zagrjeb', a sa sadašnjim imenom može biti samo beogradska prčija iliti prćija.
francika

DonQuijote

francika

ovo je definitivno jedan od jačih postova na ovom forumu! osijek031.com smile

To su tako beznačajne stvari da ih se uopće ne treba spominjati. Izmišljanje takvih riječi u trenutku dok Hrvatska duguje 50 milijardi eura i ne zna kako će ih vratiti stvarno nema smisla. 600 milijuna eura plaćamo za pristup EU fondovima, a dobijemo nazad samo 15%. Ako je ta razlika tako bitna za hrvatsko društvo zašto onda za tu riječ ne traže od EU-a lovu kako barem ne bi bili na trošku državi, ako već imaju potrebu biti toliko 'pametni' i pametovati Hrvatima.

Znači, tvoja je teza (ili hipoteza) da se ničim ne treba baviti jer imamo većih, gospodarskih problema? Pobogu, kad bi se rješavali samo najveći problemi, gdje bismo bili? Štoviše, dok bismo se dogovorili koji je najveći problem, stotinu novih bi se pojavilo.

Nego, jel ti draže na sebi imati spavačica il spavaćicu? Možda bi nam odgovor pomogao u odgonetavanju ovolike silne uzbuđenosti oko ove teme. :D (Samo se šalim, nemoj se naljutit sad nešto. :) )

francika

more456

Pa čak ni 'Zagreb' nije pravilno napisan. Trebao bi se zvati 'Zagrjeb', a sa sadašnjim imenom može biti samo beogradska prčija iliti prćija.

Hm, ajd se ti mani ćorava posla.
Jel se može saznat koliko imaš godina, čisto informativno?
francika

DonQuijote

francika

E pa nije to baš isto. S i Š, i N i Nj su različita slova, ali slova Č i Ć možeš zamijeniti bilo gdje i dobit ćeš isto, slično kao tvrdo i meko Đ. A u pićku materinu, svejedno mi je jel se kaže đep ili džep. Gdje to ima osim na licemjernom i umobolnom balkanu prepunom 'intelektualnih veličina'?

kad sam ja isao u osnovnu nije bas bilo isto jer je bio đak i džak sto su dvije rijeci s razlicitim znacenjem, danas ne znam sa sigurnoscu da li ima takvih primjera.. uglavnom slazem se s tobom :)
Mi smo vrlo obrazovana nacija. I prosjaci su nam školovani ljudi.

lingvist

Ovaj je post ponajprije upućen franciki i njegovim razmišljanjima o jeziku.
Što se tiče č i ć, to nije nikakva izmišljotina jezičara koji nemaju što raditi. I o kojim ti to jezicima u kojima je to jedno slovo govoriš? Ne znam baš da u romanskim i germanskim jezicima postoje ti grafemi (govorim o grafemima, razini pisma, ne izgovornoj razini gdje će se određeni fonemi, tj. glasovi izgovarati slično, ali će to često biti i skupine fonema koje se izgovaraju slično našim "č" i "ć"). Ne možeš zamijeniti č i ć gdje god hoćeš. Stavimo na stranu primjer spavaćica/spavačica, koji jest dobar, ali spavačica se uistinu rijetko rabi (inače, spavačica i pospanac, pospanka ne mogu se uspoređivati budući da su pospanac, pospanka riječi s dodatnim, konotativnim značenjem i rabi se često od milja, blagonaklono, dok je spavačica riječ s osnovnim, denotativnim značenjem) i uzmimo primjer mućenje/mučenje - reći ćeš možda mućenje zarobljenika ili mučenje rijeke? Da ne kažemo za razlike u postanku pojedinih riječi i glasovne promjene - jotirano k daje č, a jotirano t ć. Č i ć postoji jer na izgovornoj razini postoje ta dva glasa, tj. različiti izgovori, pa je bilo i na razini pisma potrebno uvesti tu razliku. Ono što je problem jest što se u govorima nekih područja (ponajprije velikih gradova i nekih manjih) ta razlika u govoru izgubila i onda izvorni govornici iz tih krajeva koji u svom organskom govoru ne razlikuju č i ć imaju problema s pisanjem č i ć. Ali s druge strane, seoski govori te govori nekih manjih gradova još razlikuju č i ć u govoru i njima je ta razlika u pismu normalna i nemaju problema s njom. Što se tiče dž i đ, stvar je malo drukčija jer se dž najčešće pojavljuje u posuđenicama ili kao položajna varijanta fonema č(npr. u srdžba). Postoje neka pravila kojima se može donekle svladati pisanje č i ć te dž i đ, ali u velikom se broju slučajeva to mora naučiti. Izjednačiti pisanje č i ć moći će se tek kad se kod svih govornika hrvatskog jezika izgubi razlikovanje č i ć u govoru. Ali evo, francika, govoriš kako se neki bave pisanjem č i ć dok Hrvatska duguje milijarde? Razmisli o sljedećem - koliko bi novaca trebalo potrošiti da se ponovno tiskaju sve knjige, časopisi, zbornici, zapravo, sva pisana djela kako bi se ujednačilo č i ć (neki i zagovaraju to, objašnjavajući to zakonitostima čistog fonološkog pravopisa, i predlažu pisanje samo č)? A što ćemo s prezimenima? Odjednom će biti Kovačeviči, Petroviči, Šimiči? A da ne kažem kakvih bi problema bilo da imamo etimološki pravopis. I možeš li mi objasniti kakve veze ima natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ ili bavljenje nekim jezikoslovnim problemima s prijavama za fondove EU-a ili hrvatskim dugom?

Sve sam ja to naučio u školi ali to je potpuno bespotrebno i zato se slažem s ovima koji zagovaraju da bude samo jedno 'č'. Što se tiče štampanja knjiga i to je bespotrebno jer svaki učitelj može reći da je to promijenjeno i da razlike između 'č' i 'ć' više nema i to je jako jednostavno djeci za shvatiti. Bespotrebne lekcije o razlici između ta dva slova treba jednostavno preskočiti. Znači ne bi bilo troškova štampanja novih knjiga prije nego se istroše, a i dobiveno vrijeme na bespotrebno učenje bi se moglo puuuno korisnije iskoristiti za stjecanje novih znanja koja se iz dana u dan mijenjaju pa oni koji 'zapnu' na 'č' i 'ć' ostanu nepismeni i nekorisni društvu koje bi trebalo biti organizirano i altruistično, a ne prepotentno i egocentrično.
Ovo za srdžbu si samo naveo kao natuknicu iz koje se ne može izvuči logika po kojoj bi bilo jasno da je to od posuđenice ili je to zapravo č u položajnoj varijanti. I makar je to č u položajnoj varijanti u riječi srdžba, zar ne bi bilo puuuno jednostavnije da onda taj 'č' bude samo 'đ' (nema potrebe da ima i 'đ' i 'dž'). Jasno da č zbog položajne varijante prelazi u 'dž' jer je tako jednostavnije za izgovoriti i o tome nema dvojbe. Ali razlikovati 'č' i 'ć', kao i 'đ' i 'dž' stvarno je bespotrebno i gubljenje vremena.
I naravno da itekako ima veze prijava za EU fondove sa bavljenjem jezikoslovljem zato jer nas je izmišljanje tople vode i dovelo do duga od 50 milijardi eura.
Pogledaj primjer nelogičnog jezikoslovlja gdje se mijenja riječ 'greška' u 'grješka' i 'neću' u 'ne ću'. Pa dok ja kažem 'ne ću' mogu me silovati par njih. Sve ti je to politika 'daj meni', pa tako i jezikoslovci će pričati gluposti i donositi nebulozne prijedloge samo kako bi zajedno sa tiskarama bespametno pokupili milijune od države a za to moraju senzibilizirati priprostu javnost preko medija kako to inače rade i medicinske i farmaceutske industrije. Priprost narod, kojeg je 99% bez obzira na obrazovanje koje je postigao popuši te jezikoslovne vratolomije zbog lijepo oblikovanog izričaja kao što i ja popušim jezikovrtljive zadovoljštine jer budem opčinjen zanosnim govorom tijela.
Dakle, kada se narod ne bi bespotrebno obmanjivalo radi sebičnog pribavljanja novčanih sredstava, tada bi narod mogao raditi korisnije stvari kao što su pisanje prijava za EU fondove za što treba znati puno drugih stvari a koje je lakše naučiti nego razlikovati 'č' i 'ć', kao i 'đ' i 'dž'. Naravno tko ima sposobnosti i afiniteta da se bavi poviješću jezikoslovlja to mu može biti i dodatna zanimacija, ali nikako ne treba komplicirati govor svim građanima jer to nije za svakoga pa je to bespotrebno.
Znači da se radi o oslobađanju građana od bespotrebnih stvari kako bi se mogli pokrenuti i raditi društveno korisne stvari. Kako bi Goran Bare rekao: 'Da bar ja imam volju kao Jadranka Kosor, da se mogu pokrenuti, "Pokreni se Gorane, pokreni se", pogledajte samo tog bjeloglavog supa koja instiktivno narod gleda odozgo kao plijen, lako se njoj pokrenuti'. Dobro priznajem stavio sam par riječi Goranu u usta, ali ne mijenja se smisao kojim sam htio pokazati kakve veze ima bavljenje jezikoslovljem i pisanje prijava za EU.

I na kraju,
zahvaljujem ti što si prvenstveno meni namjenio svoj post!

(mislim da je ono Vi u hrvatskom jeziku također bespotrebno, jer ne vidim razloga zašto bi bilo kulturno da se ja jednoj ministrici gospodrstva koja nas u dva mjeseca zaduži za 3 milijarde dolara za koje ćemo morati vratiti 5 milijardi s kamatama, moram obračati sa Vi, jer ona samo sluša mafijaše i 'intelektualce' koji cijelo društvo vode u propast zbog vlastitih interesa umjesto da sjednu i zagriju stolicu i sami pronađu rješenje za izlaz iz krize, a ne se izgovarati da nemaju vremena jer uče razliku između 'č' i 'ć'.)
simo031

A da ne govorimo onda kakvi su nam glavni tajnici vladajuće stranke, nekakvi Bačić, da ste vidjeli kako se taj čovjek izražava. Mislim da bi se svaki građanin ove države trebao ugledati na njih jer samo najobrazovaniji mogu voditi tajništvo jedne tako ugledne organizacije. Ili npr. predsjednik sabora, netko se sprda s njim kako priča, a on se samo pravi da je neobrazovan kako bi senzibilizirao seljačine. Pa recimo premjerka, ni dvije godine nije predsjednica vlade a već je počela učiti engleski jezik. Da nam je barem bivši predsjednik koji je uvijek dobro pričao viceve znao govoriti engleski di bi mi sad bili. Ali dobro, ipak je bolji od naših obrazovanih prosjaka koji perfektno znaju razliku između 'č' i 'č', jer se u svakom vicu trudi da mu Hrvatski jezik bude perfektan ili kako bi se na hrvatskom reklo savršen.
O bože njih 200 intelektualaca se okupi i zauzme oko izmišljanja jedne rijeĆi koja je na kraju krajeva preglupa da bi je ikad u životu koristio.A što se tiĆe ovog Č i Ć odkad znam za sebe je nešto najgluplje što se u ovom našem kul urbano extra super uberkul jeziku nalazi.
VeČinom grješim u tome jer jednostavno mi je teško to razlikovati i svaki put razbijat mozak koje slovo gdje ide da bi par kulturno-obrazovanih-diplomiranih-visokojeziĆnih ljudi ovdje na forumu moglo mi srat gdje koje slovo ide.. Ali ako ništa drugo barem ljudima ubijam dosadu jer me mogu ispravljati :)
Slučajno sam quoto umjesto editiro prošli post, a neĆe mi obrisati..
PreacheR

Usput rečeno, mogli smo i tebe Felt prijaviti na ovaj natječaj za nove riječi, i to za onu tvoju maestralnu riječ - 'glavašoidi'. Svojevremeno si nijekao autorstvo, pa me zanima (ako znaš) čija je to uopće umotvorina?

Ne bih znao autora, mislim da bi se taj pojam mogao pripisati narodu - to je narodni izraz, narodski, te narodnjački, a i opisuje narod, zatucan narod.
Zato si je ti i upotrjebio :lol:
francika

simo031

A da ne govorimo onda kakvi su nam glavni tajnici vladajuće stranke, nekakvi Bačić, da ste vidjeli kako se taj čovjek izražava. Mislim da bi se svaki građanin ove države trebao ugledati na njih jer samo najobrazovaniji mogu voditi tajništvo jedne tako ugledne organizacije. Ili npr. predsjednik sabora, netko se sprda s njim kako priča, a on se samo pravi da je neobrazovan kako bi senzibilizirao seljačine. Pa recimo premjerka, ni dvije godine nije predsjednica vlade a već je počela učiti engleski jezik. Da nam je barem bivši predsjednik koji je uvijek dobro pričao viceve znao govoriti engleski di bi mi sad bili. Ali dobro, ipak je bolji od naših obrazovanih prosjaka koji perfektno znaju razliku između 'č' i 'č', jer se u svakom vicu trudi da mu Hrvatski jezik bude perfektan ili kako bi se na hrvatskom reklo savršen.

Promašio/la si bit mog komentara ...
simo031

francika

simo031

Promašio/la si bit mog komentara ...

A dobro, pogriješio sam što sam nezaposlene školovane ljude izjednačio sa ovim banditima koje sam na ironičan način želio prikazati neškolovanima.
Ipak mislim da su ti školovani prosjaci sposobniji od ovih bandita. Nadam se da nisi mislio da ti školovani prosjaci ne žele raditi jer si onda u velikoj zabludi.
U Hrvatskoj se nema gdje raditi i ne postoji fleksibilnost radnih mjesta zbog toga. Gospodarstvo u Hrvatskoj pokreće država a ne kreativnost poduzetnih i obrazovanih ljudi, izuzev par velikih firmi a čak i one nisu prave kapitalističke firme koje ulažu u tehnološki razvoj i ljude, nego više gledaju kako da unište konkurenciju u Hrvatskoj kako bi sebi osigurali tržište i državne poticaje.
Zapravo nisam siguran da znam što si mislio!? :(

kako ono: besposlen pop i jariće krsti?

sveta kravo, kolika drama oko č i ć :roll: (meni je zanimljiva isključivo pojava da najveći rvati na ovom forumu (oni što su se od nacionalizma olitiga domoljubnog ponosa toliko napuhali da će uskoro eksplodirati) najmanje brinu oko njegovanosti i čistoće materinjeg jezika, dapače živcira ih kada se od njih očekuje da materinji jezik svladaju u svim njegovim nijansama i finesama kojima se uostalom i razlikuje od niza vrlo sličnih jezika u susjedstvu... kako ono: Sačuvaj me Bože srpskog junaštva i hrvatske (ne)kulture [kultura u nešto drugačijem smislu nego kod M.K.]
ToniOsk

sad si dobro napisao :)

ontopic;
shvaćam ljude koji jednostavno po sluhu ne razlikuju č i ć, iako ih nikada neće krivo izgovoriti. npr. kuća nikada neće biti izgovorena kao kuča. pošto je hrvatski jedan od rijetkih svjetskih jezika (neka me @lingvist ispravi ako sam u krivu) koji je jednak u govoru i pismu, izbacivanje slova č i ć bi dovelo do apsurda. @francika, tvoj prijedlog bi išao za tim da svi pišemo i izgovaramo kuca što naravno nema veze s pameti. ako se već ne može naučiti (ja imam tu sreću da nikada s tim nisam imao problema i po sluhu znam o kojem se slovu radi), barem ne treba potencirati ovako glupe ideje :D NHF, naravno.
Mladjo

ToniOsk

sad si dobro napisao :)

ontopic;
shvaćam ljude koji jednostavno po sluhu ne razlikuju č i ć, iako ih nikada neće krivo izgovoriti. npr. kuća nikada neće biti izgovorena kao kuča. pošto je hrvatski jedan od rijetkih svjetskih jezika (neka me @lingvist ispravi ako sam u krivu) koji je jednak u govoru i pismu, izbacivanje slova č i ć bi dovelo do apsurda. @francika, tvoj prijedlog bi išao za tim da svi pišemo i izgovaramo kuca što naravno nema veze s pameti. ako se već ne može naučiti (ja imam tu sreću da nikada s tim nisam imao problema i po sluhu znam o kojem se slovu radi), barem ne treba potencirati ovako glupe ideje :D NHF, naravno.

Ne, nisi pažljivo čitao! Moj prijedlog je da ima samo jedno koje bi se pisalo 'Č' a isto tako da ima samo jedno 'Đ'. Naravno da bi bilo glupo da se piše kuca, a ne kuča, a još gluplje bi bilo da se piše kucha ili kucca. Bitno je samo da se ljudi ne opterečuju kako se piše i da ima samo jedno č i samo jedno đ koje bi svatko govorio po sluhu. Zamisli da se note u glazbi pišu sa č i ć kako bi to zvučalo.
francika

Zamisli da se note u glazbi pišu sa č i ć kako bi to zvučalo.

E sad si baš našao primjer... btw, u notama postoje stvari zvane povisilice i snizilice.... Po tvom da ukinemo i njih, pa nek ljudi sami biraju hoće li svirati a, as ili ais :wink:
francika

Zapravo nisam siguran da znam što si mislio!? :(

Obična kritika sustava (diktatura debilijata), u kojem ni obrazovani ljudi ne mogu dobiti posao,
u kojem bi praktično primijenili svoja znanja i za to primali adekvatnu naknadu.

Ukratko offtopic... :)
OligofreniDikobrazoid

francika

Zamisli da se note u glazbi pišu sa č i ć kako bi to zvučalo.

E sad si baš našao primjer... btw, u notama postoje stvari zvane povisilice i snizilice.... Po tvom da ukinemo i njih, pa nek ljudi sami biraju hoće li svirati a, as ili ais :wink:

Naravno da ne, dapače note trebaju pisati oni koji razlikuju a, as i ais, i oni koji imaju sluha. Stvarno nema potrebe gubiti vrijeme nekoga učiti skladati ako nema sluha, a pjevati uvijek može a mi ćemo se praviti da nam je lijepo ga slušati i moliti ga da nam pjeva cijelu večer!
koje gluposti se na ovome forumu mogu procitati :D evo recimo meni neide je i ije pa zahtjevam da uvedemo ekavicu , naime zbog je i ije i jesmo u svim ovim gospodarskim problemima :D
W.M. Felt

Redakcija 031

Ali ćemo zato vrlo brzo............

Čovjek piše o nepismenosti pa par redova niže počne rečenicu sa ALI. Bože, siđi pa vidi. xD
zla_tratinčica

W.M. Felt

Redakcija 031

Ali ćemo zato vrlo brzo............

Čovjek piše o nepismenosti pa par redova niže počne rečenicu sa ALI. Bože, siđi pa vidi. xD

Nema čovjek pametnijeg posla pa glumi intelektualnu veličinu iliti vertikalu kako se uobičajeno u Hrvata govori ako se želi ispasti pametan prodavajući pamet drugima. :wink:
Gdje ste to pročitali da rečenica ne može počinjati s "ali" ili s "a"? Što ako se treba izraziti baš takav smisao ( smisao suprotnog značenja, budući da su "a" i "ali" suprotni veznici). Što kaže lingvist?

Usput, rado bih da nam francika proda malo svoje pameti kao što to radi Felt. Kojemu se pogreške, između ostalog i pravopisne, potkradu jednom u tisuću slučajeva.

Još malo usput, ne znam kako nitko nije komentirao genijalnu izjavu dotičnog francike da se i "Zagreb" piše neispravno, da treba "Zagrjeb". LOL
zen031

Gdje ste to pročitali da rečenica ne može počinjati s "ali" ili s "a"? Što ako se treba izraziti baš takav smisao ( smisao suprotnog značenja, budući da su "a" i "ali" suprotni veznici). Što kaže lingvist?

Usput, rado bih da nam francika proda malo svoje pameti kao što to radi Felt. Kojemu se pogreške, između ostalog i pravopisne, potkradu jednom u tisuću slučajeva.

Još malo usput, ne znam kako nitko nije komentirao genijalnu izjavu dotičnog francike da se i "Zagreb" piše neispravno, da treba "Zagrjeb". LOL

Naravno da ne može rečenica početi sa 'Ali', ali to nije razlog da ti nekoga ne doživljavaš kao intelektualnu vertikalu.

Pa ako se na hrvatskom jeziku 'greška' kaže 'grješka' (to su naši najbolji znanstvenici zaključili), onda bi prema tom presedanu i 'Zageb' morao promijeniti ime u 'Zagrjeb'. Nema razloga da se protiviš mom prijedlogu, jer kao što vidiš da se nitko drugi ne protivi. Ja sam ti ko HDZ, glup a svi su opet na mojoj strani! :D

Može grješka i greška, griješka nikako. Naime, glagol je pogriješiti, pri tvorbi imenice dolazi do kraćenja jata (jat se krati u e ili je), a kad imamo pokriveno r, tj. suglasnik+r+je, onda dođe do te nedoumice, ispada li ili ne ispada j? Ja sam na stajalištu da treba pisati greška, tj. da se ne piše j iza pokrivenog r (osim kad je se r nalazi na morfemskoj granici, kao u odrješenje). U jeziku kao sustavu, tj. novoštokavskim govorima ako imamo suglasnik + r + je, onda j ispada. Jezik kao standard trebao bi pratiti jezik kao sustav, bar u najvećem broju slučajeva, kao i pratiti uzus. Oni koji zastupaju pisanje j iza pokrivenog r pozivaju se na tradiciju i kažu da je ispadanje "j" nametnuto Novosadskim pravopisom. Time dolazimo do Zagreba, tj. famoznog Zagrjeba. Ne može nikako biti Zagrjeb zato jer ime Zagreb, prema legendi, dolazi od zagrabiti (legenda o Mandi i banu), pa tako imamo Zagreb, dakle, nema tu nikakvog jata, kraćenja jata i pokrivenog r pa da bi se onda pisalo Zagrjeb. Inače, ta famozna 3 pravopisna pitanja (ne ću/neću, pisanje d i t ispred c, pisanje j iza pokrivenog r) nisu u žarištu jezikoslovlja, to su rubna pitanja, često tu ima i politike, ideologije, tradicije, kao i pri svakom normiranju. Ista je stvar i s natječajem za najbolju novu hrvatsku riječ. To je natječaj kojem mogu pristupiti svi, mogu poslati riječ kojim će zamijeniti neku tuđicu u hrvatskom jeziku, ona ne smije biti zabilježena ni u jednom hrvatskom rječniku. A ne održava se u Zagrebu jer je u biti posvećen dr. Ivanu Šreteru koji je bio iz Lipika (ili okolice, nemojte me držati za riječ), a koji je bio proganjan jer je uporabio riječ časnik dok je pisao medicinski nalaz jednog srpskog oficira, a tijekom rata je ubijen. Inače, suvremena lingvistika podijeljena je u 2 velike struje - funkcionalni i formalni pristupi jeziku, u središtu je zanimanja već 50-ak godina sintaksa, tu su i sociolingvistika, pragmalingvistika, a lingvistika se povezuje i s psihologijom i medicinom (psiholingvistika i neurolingvistika), lingvisti sudjeluju u objašnjavaju funkcioniranja ljudskog mozga i kognitivnih sposobnosti. A koliko je lingvistika bitna, govori podatak da su lingvistička razmišljanja bila dio strateških istraživanja u SAD-u od 50 pa do 70-ih godina 20. stoljeća i financirana od strane američke vojske. Zatim, kako bi se učili strani jezici da nije bilo jezikoslovaca koji bi opisali gramatiku, pravopis, leksik svih tih jezika? Ne možemo svi otići u stranu zemlju i tamo živjeti kako bismo naučili jezik. Zatim, razne vrste šifriranja - povezana s logikom, matematikom, ali i lingvistikom, i to je vrsta jezika. Pragmatička istraživanja pomažu i u edukaciji, objašnjavanju javnog jezika. Strukturalizam, koji je nastao u lingvistici, obilježio je praktički sve znanosti, posebno antropologiju (netko čuo za Levi-Straussa???). Kad ljudi imaju problema s govorom, obrate se npr. logopedu, koji svoje spoznaje također vuku iz lingvističkih istraživanja. Evo, i tako mi jezikoslovci tratimo vrijeme i pridonosimo povećavanju hrvatskog duga. Zatim, govori se o prijavama za pretpristupne fondove EU-a - francika, što misliš, da bi prihvatili nečiju prijavu da je puna pravopisnih i gramatičkih pogrešaka? I tvoje famozno objašnjenje spavačice i spavaćice - zašto se ne bi mogle uporabiti u istoj rečenici, tj. tad spavačica nije spavaćica??? I kakve veze ima ako se riječi ne mogu naći u istoj rečenici? Zato se ne moraju pisati različito??? Što se tiče rečenica s ali, gramatički tu nema razloga da se ne mogu uporabiti, u potpunosti su ovjerene, štoviše, ponekad je i potrebno, ovisi što želimo izraziti, ali recimo da nije baš odlika njegovanog stila, pa se zato preporuča izbjegavanje, ali stil nije dio gramatike i nema veze s gramatičkom ovjerenošću. Francika, srdžba nije jedini primjer, mislio sam na jednačenje po zvučnosti, kad se nađu dva fonema različita po zvučnosti, oni se jednače, pa prvi popušta, i prelazi u zvučni parnjak ako je drugi bezvučni i obrnuto. Ne može biti đ zato što je zvučni parnjak od "č" "dž". I znaš li uopće što je položajna varijanta? Pa naravno da znaš, i znaš sve o jezikoslovlju, ne bi kritizirao ono što ne poznaješ dovoljno, pa to rade oni koji su doveli Hrvatsku u ovo stanje i oni koji ne znaju ispuniti prijavu za pretpristupni fond EU-a. I netko je rekao da je hrvatski jedan od rijetkih svjetskih jezika koji ima isti izgovor i pismo - nijedan jezik nema isti izgovor i pismo (zbog postojanja alofona, a i da je izgovor isti pismu, onda bi Englezi pisali fonetski, to je onaj izgovor u uglatim zagradama), jezici koji imaju fonološki ili djelomično fonološki pravopis imaju bliži izgovor i pismo, dok jezici s morfonološkim i etimološkim pravopisom imaju puno veće razlike između pisma i izgovora, i govornici tih jezika imaju puno veće probleme s pravopisom nego mi. I postoji dosta jezika koji imaju otprilike istu razinu sličnosti izgovora i pisma kao i hrvatski (broj ne znam). Zašto postoje razlike u pravopisima različitih jezika - stvar je to povijesnog razvoja jezika te raznih dogovora jer pravopis dobrim dijelom jest dogovor.
Netko je rekao da ima problema s pisanjem ije/je - tu jesu nastali problemi razlikovanjem, poprilično je nepotrebno, pisala se riječ s ije ili je, svi izgovaramo je (osim u nekim štokavskim ijekavskim govorima, posebno u istočnoj Hercegovini), jedina je razlika izgovaramo li dugo ili kratko je.
Hrpa pravopisnih NACISTA...
Jeba' vas miš što kola vuče, ovo je forum, a ne skup pravopisnih znalaca, daj se malo opustite. :)

P.S. Jel' netko pročito' ovaj odgovor @lingvista, da mi ukratko prepriča? LOL
simo031

Jeba' vas miš što kola vuče, ovo je forum, a ne skup pravopisnih znalaca, daj se malo opustite. :)

Trudio sam se biti što sažetiji, ali toliko pitanja:P Ali suzdržah se oko komentiranja tvoje uporabe apostrofa,hehe...
lingvist

simo031

Trudio sam se biti što sažetiji, ali toliko pitanja:P Ali suzdržah se oko komentiranja tvoje uporabe apostrofa,hehe...

Apostrofa... jel' to nešto vegansko za jest? LOL
simo031

A gle, uglavnom je rekao da jezikoslovci troše državni proračun bespotrebno kako bi se nekolicina njih zadovoljila samim sobom i jednakovrijednim kolegama s kojima ispijaju kavice za vrijeme prve i treće rudarske smjene, kao nijedna druga nacija u svijetu.
Onda je rekao da oni ne pišu prijave za pristupne fondove jer ih pišu oni koji ih ne znaju pisati i da kad se piše prijava za EU fondove ne može se u prijavi pisati 'ć' tamo gdje se piše 'č' i obrnuto jer takva prijava nebi bila prihvaćena, a izgleda da je i Helmer u međuvremenu upoznat s tim pa je rekao da će predložiti da se Hrvatskoj zabrani pristup EU fondovima. Lingvist je rekao i da je ispravno pisati 'grješka' i da nikako nije ispravno pisati 'Zagrjeb' i da danas nitko ne bi nosio Levi's-ice da nije bilo logopeda koji su bili izvrsni znalci jezikoslovlja, i da bez psihologa i neurologa ne bi bilo moguće otkriti da li ljudski mozak doživljava razliku između 'č' i 'ć' i da li prilikom izgovora postoje tikovi ili je to bezbolno.
Moju teoriju da treba biti samo jedno 'č' je izvrgnuo ruglu, ironično me nazivajući jezikoslovnim sveznalcem, i da nikako 'č' ne može prijeći u 'đ' nego samo u 'dž', iako sam ja uzaludno ga pokušao naučiti da treba biti samo jedno 'đ' jer šta će nam dva pa da neurolozi i psiholozi imaju posla s nama. Zato mislim da je bespotrebno da mu objašnjavam da bi dotična promjena pozitivno utjecala i na zdravstveni sustav u Hrvatskoj.
U vezi spavačice nije ništa skužio ali se složio da se spavačica i spavaćica ne moraju pisati različito u istoj rečenici, što znači da sam ipak dobro zakoračio na put sjedinjavanja istih slova u jedno.
I na kraju je zaključio da sve nacije na svijetu imaju više problema sa pravopisom od Hrvata, ali je zaboravio spomenuti da su za sve ostalo puuuuno sposobniji od nas.
Ja predlažem da mi liepo ponovno uvedemo korienski pravopis, pa bi bilo i vuk sit i ovce na broju. :zzz:
ajmo sad izmišljat nove riječi..i još raspišu natječaj.da mi vidjet i ostale riječi..pa to mora da je živi sprdakis...
Ne znam zašto al me ovaj osjećajnik podsjeća na nježnik LOL LOL LOL
Ja kad dodžem ovdije onda uvjek pazim na meko i tvrdo ć zato što neču da se prića kako sam i ja jedan od večine koji su konpletno nepismeni.
Sva sreča pa ja imam osiječaj za gramatiku i pravopis.

U EU i američkoj diplomaciji sve više govore o tome da se na ovom prostoru govori jedan jezik, koji oni sada nazivaju BHS (od Bosna-Hrvatska-Srbija) jezik.
Od raznih pravopisa na ovom području napravljen je veliki biznis. Veliki biznis trebale su bite razne vrste prevođenja između B,H i S, no od toga izgleda ništa.

more456

U EU i američkoj diplomaciji sve više govore o tome da se na ovom prostoru govori jedan jezik, koji oni sada nazivaju BHS (od Bosna-Hrvatska-Srbija) jezik.
Od raznih pravopisa na ovom području napravljen je veliki biznis. Veliki biznis trebale su bite razne vrste prevođenja između B,H i S, no od toga izgleda ništa.

Ako govorimo o jeziku kao sustavu, onda to jest jedan jezik. Ako govorimo o jeziku kao standardu, onda su to različiti jezici. Ali da se možemo sporazumijevati sa Srbima i Bosancima, to je jasno. Naravno, problemi bi nastali kod jezika prava, znanosti itd.
Floskula mi je sasvim ok i svi znaju značenje...
no nije da me se pita.

Tagovi