| Autor |
Poruka |
|
Yoanna35 Ukupno postova: 350 Spol:  Nebitno
|
Boost ..ja te razumijem, da ljudi puše , piju i svašta još rade svojem tijelu, ali ovdje su tema djeca, za njih se moramo pobrinuti da od početka steknu zdrave navike, štoće oni raditi sa svojim tijelom kad odrastu je njihova odluka..Na nama koji nešto znamo o hrani je obaveza da ljude informiramo, pa neka onda svatko po naosob odluči što će davati svojem dijetetu a što ne. Očigledno da smo nas obje zdravstevno nastrojene što ne znači da su svi tehnolozi isti . Vjeruj mi strašno smo se razočarale kad smo u struci na licu mjesta vidjele s ćime se ekipa sve koristi. Taj nasrtaj u perh.industriji je ogroman i rapidan, upotreba supsatnci se povećavaiz dana u dan, naša vlad donosi zakone, pravilnike kojima se takve stvari omogućuju, po zakonu ne smiješ imenom prozvati tvrtku koja to radi, jedini način je da ovim putme bar na nešto upozorimo ljude. To nam je struka, to smo odabrale i to znamo. Previše je na ržištu kvazi prodavača kvazi dodataka i svačeg ostalog , a kad ih pitaš da ti objasne u kojem ciklusu u tijelu se određena supstanca razgrađuje, na što se razgrađuje, a što ostaje u tijelu oni mule. Evo na hzz ima 4 oglasa za posao u Istri žena traži nutricionistu , ali da je SSS, na moj poziv je odgovorila objasnila mi je da se ne radi o zabuni, ona će poslati nekoga bilo koje struke na dvotjedni seminar??? Pitala sam ju kako ju nije strah, ne može se zamjeniti 4g faksa sa seminarom ilil može???Oprostite ako smo malo pretjerale. |
|
|
|
|
|
 |
|
SmokeY
Ukupno postova: 371 Lokacija: Mece Spol:  Muško
|
Jeo sam zlicom secer iz tegle, a za uzinu sam dobivao kruha masti i paprike i caja i poslije jos trazio repete. Mislim da su skole pod presingom, danas hrana vise nema svoju nutritivnu vrijednost vec se nasopava svim mogucim look and feel sastojcima da bi se privuklo kupca. Sto se mene tice davno je proslo doba kad smo kao djeca cijelo vrijeme skakali vani i jeli sto god nam padne pod ruku i rijetko kad se razboljevali ali istini za volju toliko bolestina nije bilo rasireno kao sada, prolazila bi samo koja modrica i posjekotina.
Ovo je generacija fotelja i ekrana... zalosno. |
|
|
|
|
|
 |
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol:  Nebitno
|
@Yoanna35, zacucudjujuce je da osobe koje se hvale da su zavrsile prehrambeno-tehnoloski faks pisu takve bedastoce o hrani i dodacima hrani. Ne vjerujem da je taj fakultet bas toliko los da studente uci da je E330, odnosno limunska kiselina, kancerogena. Jednako tako, ne vjerujem da se na fakultetu ne pazi i na elementarnu pismenost studenata.
Kao sto je netko vec primjetio, u ovoj temi je izneseno preko nekoliko urbanih legendi, bedastoca, notornih gluposti i neistina.
Posalji jos par panicnih mailova i postova i AOL ce ti pokloniti "laptop T28" (da, u novim hrvatskim inacicama "fwd zabave" za dokone debile je mobitel zamijenjen s laptopom).
Btw. sto se tice onih koji "bakinu" kuhinju (najrasirenija na ovim podrucjima) s par zlica masti i tone krumpira smatraju zdravom - well, da je takva kuhinja zdrava, ne bi Hrvatska bila zemlja u vrhu liste po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Ljudi koji zive na selu imaju tu privilegiju da mogu jesti hranu koja nije obradjena i zagnojena smecem, a redom ih kosi srcika. Ukratko, teza da je "bakina" kuhinja zdrava ne pije vode.
To sto se danas hrana dobrim dijelom debelo obradjuje do neprepoznatljivosti i od nje stvaraju nakupine stetnih tvari, ne znaci da je hrana iz "bakine" kuhinje zdrava.
Zato bi bilo dobro na trenutak argumente poput "i ja sam zderao mast iz kante, a vid' me danas" ostaviti po strani i posvetiti se istinski zdravijoj prehrani, koliko je danas ona uopce moguca. |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
 |
|
|
Leteći mungose aj ovako daj si vrmena pa pročitaj moje postove i molim te pronađi gdje sam ja napisala da je E330 tj.limunksa kiselina kancerogen..onda mi se molim te ispričaj, glede osnovne pismenosti imam ju, samo držim laptop na koljenima, pun je virusa pa mi kursor skakuće i nekako po ovim forumima je puno ležernije razgovarati ako ne koristiš stručnu terminologiju...forume ja shvaćam kao opuštenciju i zato pišem na način koji pišem..što ne znači da bilo koji pisani dokument koji izađe s mojim potpisom ovako isto izgleda |
|
|
|
|
|
 |
|
exosječanka
Ukupno postova: 123 Spol:  Žensko
|
pitaj nekoga starijeg (baku npr) sijeća li se koliko je u njezino vrijeme bilo hendikepirane dijece u selu,školi ..obiteljima opčenito????
ja sma to pitala moju susjedu koja je 80 godina i rodom je od valpova ,jedno selo ne bitno,kazala mi je da je dva sela dalje bio jedan dječak hendikepiran i da je to bilo jako čudno,neobično,da je to bilo za svako čuđenje...
A što je danas?????
Danas imamo centre za hendikepiranu djecu,danas se djeca rađaju bez udova,danas se djeca rađaju bez očiju,danas djeca oboljevaju od tumora ,mlade djevojke...koliko je Alzheimerovih bolesti,multiple skleroze,lupus...itd da ne nabrajam dalje...sve je to dobrim dijelom posljedica nezdrave prehrane ,posljedica silne kemije koja se koristi pri proizvodnji industrijeske hrane...
Evo neki dan je objavljeno da vam život obilježava onih 9 mjeseci dok vas majka nosi u stomaku... i to je istina.
Meni je žao da ovakvi poput letećeg mungosa ne shvaćaju da je hrana postala otrov...i da ono što se jelo nekda nema veze s ovim danas,ono što su jele naše bake nije bilo kemijski tretirano,meso je bilo domaće ,a ne kao ovo danas puno hormona,antibiotika i ko zna kakvih sranja sve ne ...
žalosno je da se ljudi malo ne osvijeste...
ali brzina življenja nas je natjerala na ovakav nezdrav život,ali onda bar neka se dječica u vrtićima koliko toliko zdravo hrane ,jer roditelji nemaju vremena baviti se još i time. |
|
|
|
|
|
 |
|
exosječanka
|
Ka pričam iz vasltitog iskustva iz viđenog vlastitim očima ,vjerojatno kao i Yoanna, i ne mislim šutjeti,želim to širiti pa ko želi neka usvoji i primjeni. Ozarim se sva kad dobijem nekakv mail koji propagira zdravu prehranu,zdrav život,to nisu gluposti to je istina.
|
|
|
|
|
|
 |
|
josephine01
Ukupno postova: 2125 Lokacija: ispred ogledala Spol:  Žensko
|
pitaj nekoga starijeg (baku npr) sijeća li se koliko je u njezino vrijeme bilo hendikepirane dijece u selu,školi ..obiteljima opčenito????
ja sma to pitala moju susjedu koja je 80 godina i rodom je od valpova ,jedno selo ne bitno,kazala mi je da je dva sela dalje bio jedan dječak hendikepiran i da je to bilo jako čudno,neobično,da je to bilo za svako čuđenje...
A što je danas?????
Danas imamo centre za hendikepiranu djecu,danas se djeca rađaju bez udova,danas se djeca rađaju bez očiju,danas djeca oboljevaju od tumora ,mlade djevojke...koliko je Alzheimerovih bolesti,multiple skleroze,lupus...itd da ne nabrajam dalje...sve je to dobrim dijelom posljedica nezdrave prehrane ,posljedica silne kemije koja se koristi pri proizvodnji industrijeske hrane...
Evo neki dan je objavljeno da vam život obilježava onih 9 mjeseci dok vas majka nosi u stomaku... i to je istina.
|
Prije 50 godina hendikepirana djeca su, od strane vlastitih obitelji, skrivana na sve moguće načine od pogleda javnosti. Ne moram posebno opisivati izgled podrumskih prostorija u kojima su boravila godina. U stručnoj literaturi se često spominju takvi primjeri, tako da ovo što govoriš gotovo da nema veze sa stvarnošću. Čak me pomalo asocira na razmišljanje moje prabake (čak ne ni bake) koja sve što joj je neobjašnjivo objašnjava nevidljivim silama, Božjim kaznama i sl. To što se tada nije znalo za takvu djecu nije znak da ih nije bilo, kao ni to što RTL jedva čeka da se negdje u svijetu rodi dijete s tri oka ili sijamske trojke i da to nabije u udarni termin u program ne znači da ih je danas više nego prije.
Navela si čitav niz bolesti. Slažem se da su to bolesti s kojima se svakodnevno susrećemo, ali postavljam ti pitanje: koliki je bio životni vijek ljudi prije 50 i 100 godina, a koliki je danas? Misliš li da je Alzheimerova bolest prisutna samo u zadnjih 20 godina? Kako znaš da je ona posljedica nezdrave prehrane? Znaš li zaista što je to lupus ili je to samo dobra fora dr. Housea?
Razumijem tvoju zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja različitih sastojaka hrane na naš organizam, mogu čak reći i da ju dijelim s tobom, ali ništa što si navela nisi potkrijepila niti jednom činjenicom. |
|
_________________ Za mene je svinja kralj životinja dok ne probam lava. |
|
|
|
 |
|
vlale
Ukupno postova: 392 Lokacija: os Spol:  Žensko
|
koja količina gluposti na ovom topicu...hoće još netko možda navesti da je E300 kancerogen? koji je inače askorbinska kiselina (ili vitamin C)??? samo čekam da nas pobornici "zdrave hrane" obavijeste da je bolje piti "light" mlijeko ili jogurte koji nemaju (uh užasa i groze najgore) masnoće, samo što imaju dodani titanijev dioksid da bi dobili lijepu bijelu boju...
gle čuda, pa šećer je konzervans...hitno izbjegavati...ocat također..fujfuj konzervans...jabučna kiselina isto tako...bljak jabuke i sve ostalo voće
no, da se vratimo na temu...jadna djeca u vrtićima, jelovnike im sastavljaju ljudi kojima je domet zdrave prehrane "UN dijeta" i slične gluposti...također, ne shvaćam čemu su grickalice zabranjene?! jesam li samo ja osoba koja pod "grickalice" smatra i lješnjake, orahe, sušene brusnice, čips od jabuke i sl.?
od cijele priče oko prehrane u vrtićima, jasno mi je jedino zabrana donošenja kolača koji su pravljeni kod kuće, jer zaista nije moguće znati koliko koji roditelj vodi brigu o čistoći i ispravnosti namirnica...sve ostalo je pi..arija |
|
_________________ I've got plenty of common sense!
I just choose to ignore it. |
|
|
|
 |
|
|
aj ovako neka se prvo Leteći mungos i vlale izjasne što su po struci..drugo možda je djevojci zabunom nešto promaklo..i ona i ja sigurne smo u ono što govorimo..razlika je između aditiva i regulatora kislelosti( askorbinksa, limunska kiselina), razlika je između stabilizatora pjene i pojačivača okusa..sve smo mi to odradile..radi se o imenim proizvođača koji neke od tih tvari trpaju preko svake mjere..askorbinksa se inače u novije vrijeme kod osvještenih proizvođača tipa Dida Boža eko đem koristi umjesto konzervansa..ona nije problem dapače, limunskom se regulira kiselost, u đemove se dodaje pektin prirodnog porijekla te se minimalno kuha pod vakumom nekih 15 minuta..
Nemojte na osnovu jednog krivog broja deplasirati osobu i ono što ona govori..ja se npr. ne kužim u informatiku, telekomunikacije , elektroniku i ne bi mi palo na pamet oderat nekog elektro struke na topicu samo zato što sam našla nešto što ne stoji, svi mi griješimo...pročitati s neta spisak aditiva nije isto što ići na preh faks, aditive kao takve po brojevima nismo učili, ali kad se kaže kemijski sastav i tekako znamo o kakvoj je stupstanci riječ.. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
možda dalje pisati nema smisla, pojednostavit ću sve , na faksu te uče da je kulen proizvod od mljevenog mesa..pa se navede vrsta, luka, crvene paprike, slatke i ljute, bibera,smjesa se puni u ovitke i odnosi na sušenje, dimljenje, kroz određeno vrijeme, onda odete u proizvodnju i u recepturi postoje dodatci, nitarati kao konzervansi i ostali dodaci koji će produžiti rok trajanja proizvoda, sve izvan osnovne recepture služi a) skraćenju vremena sušenja b) produžetku roka trajanja..isto gore navedeno ću reći za pivo..dakle pivo je proizvod od ječma, hmelja, kvasca i vode...nigdje se ne navodi da se u zamjenu za određeni dio ječma koristi kukuruz, nigdje u osnovnoj recepturi nema pojačivaća pjene i opet konzervansa..pojačivać pjene se dodaje kad se dogodi greška u proizvodnji, a ostali dodaci se dodaju da bi se opet skratilo vrijeme odležavanja piva,. Riječ je o tome da su stari načini ajmo ih nazvati tradicionalni bili bolji i dobivao se proizvod određene kvalitete i kemijskog sastava, kao takav je išao na tržište i nije se događalo bar se ja ne sjećam, da zdravstveno neispravan proizvod portošaći konzumiraju i da to završi zdravstvenim tegobama, ovaj način je tihi ubojica, polako i sigurno slažemo, taložimo u svoja tijela supstance koje će prije ili kasnije izazvati oboljenja.Ove zamjene i dorade osnovne recepture su postale pravilo u većini preh. industrija. |
|
|
|
|
|
 |
|
exosječanka
|
Dakle po tebi svi koji su imali bolesno dijete su ga skrivali u podrumu,haha,daj ne budi smiješna ... da možda i jesu jer su bili vrlo rijetki slučajevi i neobični ,a danas je to na neki način normalno,otvaraju se centri,ustanove ,udruge itd jesi se zapitala zašto????
Odgovor je jednostavan jer je takvih slučajeva jako,jako puno,pa pogledaj samo u Hrvatskoj koliki je broj hendikepirane djece od rođenja.
Zar je to normalno??
Pa nešto mora uzrokovati to ???
Samo o tome se ne priča jer nije u interesu nikome.
Ja tvrdim da je glavni uzrok večine bolesti nezdrav način prehrane,zrak nam je zagađen i voda...
Ti silni otrovi koje unosimo u svoje tijelo u svoj organizam moraju ostaviti negativan trag.
Ima dodataka koji uzrokuju hiperaktivnost kod djece,a hiperaktivne i nemoguće djece je sve .više.
Životni vijek ljudi je duži isključivo zbog napredne medicine ,a ne jer smo postali superiorni i jer je ova hrana bolja nego ona što je bila prije.
Yoanna nema smisla više truditi se.
Ljudi se osvijeste i onako tek kad se razbole.
Onda se zdravo hrane ,a onda je kasno.
Nadam se da će se bar sjetiti mene i tebe i naših postova o zdravoj prehrani.
Kad budu na strogim dijetama,cugali sok od cikle,cijedili razno povrće,jeli soju i umjesto sokova pili zečeni čaj...ali tada će biti kasno... |
|
|
|
|
|
 |
|
josephine01
Ukupno postova: 2125 Lokacija: ispred ogledala Spol:  Žensko
|
Dakle po tebi svi koji su imali bolesno dijete su ga skrivali u podrumu,haha,daj ne budi smiješna ... da možda i jesu jer su bili vrlo rijetki slučajevi i neobični ,a danas je to na neki način normalno,otvaraju se centri,ustanove ,udruge itd jesi se zapitala zašto????
Odgovor je jednostavan jer je takvih slučajeva jako,jako puno,pa pogledaj samo u Hrvatskoj koliki je broj hendikepirane djece od rođenja.
Zar je to normalno??
Pa nešto mora uzrokovati to ???
Samo o tome se ne priča jer nije u interesu nikome.
Ja tvrdim da je glavni uzrok večine bolesti nezdrav način prehrane,zrak nam je zagađen i voda...
.
|
Nisu nedostupne knjige u kojima to možeš pročitati. Osim toga, sva ta djeca koja se danas rađaju, prije 50 i manje godina bi umrla prije poroda (zajedno s majkama), pa se zato čini da ih je manje. Donosiš krive zaključe na krivim osnovama. |
|
_________________ Za mene je svinja kralj životinja dok ne probam lava. |
|
|
|
 |
|
wendy
Ukupno postova: 1104 Lokacija: suicide machine Spol:  Žensko
|
no, da se vratimo na temu...jadna djeca u vrtićima, jelovnike im sastavljaju ljudi kojima je domet zdrave prehrane "UN dijeta" i slične gluposti...također, ne shvaćam čemu su grickalice zabranjene?! jesam li samo ja osoba koja pod "grickalice" smatra i lješnjake, orahe, sušene brusnice, čips od jabuke i sl.?
|
Odakle ti informacija o osobama koje sastavljaju vrtićke jelovnike?
Iz popisa grickalica koje si navela, usuđujem se tvrditi da nisi nogom kročila u vrtićku ustanovu.
Velika većina vrtića, nažalost, ima mogućnost sastaviti samo jedan jelovnik, koji mora biti prilagođen djeci jasličke dobi, kao i predškolcima, u onoj mjeri u kojoj je to moguće izvesti. U našem vrtiću, jedna odgojiteljica ima dvadeset i jedno dijete starije jasličke dobi u skupini. Misliš li ti uistinu da odgovorni mogu dopustiti orašaste plodove za međuobrok ili proslavu rođendana? Ne moram ni govoriti o tome da se česti alergeni trebaju izbjegavati najranije do treće godine živote, a tu spadaju i orašasti plodovi. Spadaju tu, recimo, i jaja. Samo što je učestalost fatalnih alergijskih reakcija na jaja rijetka, što se za orašaste plodove ne može reći.
Zato, radije sastavljanje jelovnika prepustite stručnjacima.
Kada smo kod stručnjaka, jedna od glavnih zadaća zdravstvenog voditelja vrtića je upravo sastavljanje jelovnika. Ne vidim čemu čuđenje, s obzirom na činjenicu da više medicinske sestre i pišu normative i prehrambene smjernice kad je u pitaju prehrana djece vrtićke dobi, u suradnji s ostalim stručnjacima, ponajprije nutricionistima.
I sama sam viša medicinska sestra, koja odnedavno radi u jednom dječjem vrtiću. I otkad sam uvela promjene u jelovnik, svakodnevno vodim prave male ratove na radnom mjestu.
Osim što je pridržavanje novih prehrambenih standarda moja dužnost, bez imalo ustručavanja kažem da je to također i moja volja.
Utjecaj prehrane odražava se na tjelesnu visinu, težinu, fiziološke funkcije i izostanak bolesti. Polazak u vrtić je trenutak kada dijete ulazi u zajednicu i više se druži s vršnjacima, susreće se s osobama izvan svoje uobičajene sredine pa i s nepoznatim mikroorganizmima, na koje njegov organizam još nije razvio protutijela. Zbog svega toga, uravnotežena je prehrana osobito važna u ovom periodu života.
No, naglasak uvijek stavljam na stvaranje prehrambenih navika, a to se događa upravo u tom periodu života. Jedan od glavnih "argumenata" protiv promjene jelovnika je da imamo mali broj pretile djece u vrtiću. One koji mi ga ponude, uvijek pitam jesu li zavirili u osnovnu školu. Ja jesam. Naime, radila sam istraživački rad na tu temu.
Reakcije me, iskreno, ne iznenađuju previše, s obzirom na to da je kod nas prevencija slabo poznat termin.
Ne, nisam radikalna. Smatram da za hrenovke, paštete, salame, light mliječne proizvode i vitaminske napitke nema mjesta na vrtićkom jelovniku. O slasticama se dogovorimo, eurokremom i marmeladom se zasladimo najviše jednom mjesečno, a keksi i bomboni su u službi "čašćenja", za rođendane i blagdane, a tek povremeno kao užina ili desert. Isto je i s kolačima, pudinzima i sličnim.
S ručkovima si dam oduška jer su mogućnosti uistinu bezbrojne. S doručkom je malo teže no trudim se djeci približiti raznorazne žitarice i na samome početku, naravno, nailazim na lagani otpor ali djeca s vremenom prihvate svaku hranu, bez da ih se na nju prisiljava. Imamo radionice o zdravoj prehrani, a edukaciju provodimo i kroz svakodnevne razgovore.
I evo, špinat nam je na razini cijeloga vrtića omiljeni prilog, a i zobena kaša je na dobrom putu da postane jedan od omiljenih doručaka.
To mi je veliki poticaj da nastavim svoju borbu s vjetrenjačama.
Ne tiče me se što djeca kod kuće jedu. Na svome poslu sam stručnjak, koji se rukovodi stečenim znanjem i kompetencijama, dostupnom literaturom koja obuhvaća jedno široko područje u i izvan moje struke te vlastitom intuicijom. Bilo bi uistinu lijepo kada bi roditelji i ostali stručne stvari prepustili stručnim osobama. Kad su već, jelte, odlučili dijete poslati u ustanovu. Koja može surađivati s roditeljima ali ima svoje propise i pravila. |
|
_________________ “Some people never go crazy. What truly horrible lives they must live” |
|
|
|
 |
|
|
Wendy sorry ali sve vezano uz hranu treba raditi nutricionist, a ne viša medicinska sestra, jer bi inače i u kuhinji KBO Osijek prevladavale više medicinske sestre da je to tako u redu prema zakonu, druga stvar je što poslodavac jednim udarcem rješava dva radna mjesta pa ima tebe da mu pišeš jelovnike kao što te ima vezano uz eventualne zdravstvene intervencije.
Mogal bi i ja u suradnju s pedijatricom liječiti djecu, ali mislim da se to nikome ne bi svidjelo. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
ups zaboravih, voljela bi znati tko je tebe i u kojoj ustanovi educirao o HACCP-u jer ako toga u tvojem vrtiću nema tj. nema u objektu gdje se priprema hrana za djecu sve pada u vodu.. A ako stvarno viša medicinka setsra može i radi posao nutricioniste, ako na nebrojeno mjesta agronomi mogu uletiti na mjesta preh tehnologa, ako je moguće da preh tehnolog s faksom radi na mjestu kemijskog tehničara ili ne mora uopće raditi onda mislim da bi se PTF Osijek trebao zatvoriti. S poštovanjem Yoanna |
|
|
|
|
|
 |
 |
|
|