Najmodavci podigli cijene jer studenti nisu plaćali “čuvanje” stana preko ljeta

Osijek

Najmodavci podigli cijene jer studenti nisu plaćali “čuvanje” stana preko ljeta

Kraj kolovoza već tradicionalno za studente znači potragu za stanovima na dobrim lokacijama i po što povoljnijim cijenama. Ove godine zanimanja je više nego ikada s obzirom na to da si zbog štednje i pada standarda mnogi nisu mogli priuštiti plaćanje najma stana u kojem ne borave ljeti samo da bi ga zadržali za sljedeću akademsku godinu. To su iskoristili iznajmljivači i - podigli cijene najma stanova.

- "S cimerom sam dijelio jednoipolsoban stan na Vijencu Ljudevita Posavskog. Najam smo plaćali zajedno 1.000 kuna, s time što smo uredno pokrivali i sve režijske troškove. Odjavili smo ga u lipnju i nadali se kako ćemo ga moći ponovno iznajmiti u rujnu. No, gazdarica je podigla cijenu na 1.400 kuna jer je, kaže, u stan postavila klimu. To nam je bilo previše pa smo na kraju uzeli manji i jeftiniji stan na Jugu II, iako njime baš i nismo zadovoljni" - priča student treće godine Ekonomskog fakulteta iz Požege.

Jednosobne stanove po cijeni od 1.000 kuna uz plaćanje režija, prema ponudi u oglasnicima, moguće je pronaći još samo u rubnim dijelovima grada, najviše na Jugu II. Nekada pristupačni jednosobni namješteni stanovi na Sjenjaku, Vij. I. Meštrovića, duž Strossmayerove i Divaltove ulice te u Industrijskoj četvrti i drugim manjim stambenim naseljima drže cijenu od 1.200 ili 1.400 kuna, odnosno 200 eura. Stanovi iste veličine u središtu iznajmljuju se za minimalno 250 eura. Kada su u pitanju dvosobni, trosobni ili četverosobni, oni se najčešće iznajmljuju po ležaju čija se cijena kreće od 100 do 150 eura, s obzirom da je to jedini način za iznajmljivače da si osiguraju minimalno 300 eura mjesečno. Takvih je stanova u i najviše u ponudi.

Najveći broj garsonijera trajno je “okupiran” mladim zaposlenim parovima kojima su one dom zbog nemogućnosti podizanja stambenih kredita. One rijetke garsonijere koje su ipak slobodne drže previsoku cijenu ili nikada i ne stignu na tržište jer se iznajmljuju na preporuku.

Autor: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/foto-arhiv 031
šta će im klima kad preko ljeta kad je klima potrebna - nisu tamo... lol
i prije su ljudi odlazili kući preko ljeta i ne plaćali stanarinu za vrijeme koje ne bi proveli u stanovima... možda bi netko platio pola stanarine, možda ništa, možda samo režije. zapravo, ovisi sve je ovisilo o dogovoru...

prije će biti da nas besparica sve tlači...
Ali može klima i grijati - ako je temperatura vani preko +5 °C. Netreba uzimati te preskupe stanove. Uvijek se nađe na jugu ili perifernijim dijelovima grada povoljnije. Pa će onda ovi što su uveli klimu imat još praznih mjeseci...samo neka dižu cijene nebu pod oblake! Fora mi je opravdanje - klima, stan u centru, pogled...a studentima netreba ni klima ni lokacija ni pogleda. Treba krevet, stol, normalan namještaj i mir za učenje! Kakve koristi od cetra!? U centru nije stuc. Nije ni faks. Nema ništa u centru što bi zanimalo studente...

Ma ima svakakvih ljudi - ograde malo balkon, stave krevet i hop - evo jedna soba za studenta!
Ica

Ali može klima i grijati - ako je temperatura vani preko +5 °C. Netreba uzimati te preskupe stanove. Uvijek se nađe na jugu ili perifernijim dijelovima grada povoljnije.

je,istina...al nije bezveze npr. stan na sjenjaku jeftiniji od stana na jugu..
svaki dan jahat do faksa s juga..možda i 2 puta na dan...
ne razumijem ovaj clanak.

stanodavci nisu socijalna ustanova, niti su duzni 'cuvati' stan nekome tko ga otkaze.

svatko ima izbora traziti si stan koji mu odgovara uz cijenu koja mu odgovara.

btw, studiranje je skupo ... i u nasoj drzavi nije za svakoga.

studirati trebaju bogati, a ne pametni.
Ingo

Nažalost sve se svodi na to . . .
Ingo

stanodavci nisu socijalna ustanova, niti su duzni 'cuvati' stan nekome tko ga otkaze.

PA NARAVNO! Da ti ga cuvaju besple!HAHHAAAAHHHAAA!
Ingo

naravno da ne razumiješ kad ne želiš razumjet
naravno da nisu dužni, ali očekuju da studenti traže od njih da im ga čuvaju zato jer na taj način zarađuju na bezobrazan način, shvatili su to, mogu to napravit - i iskorištavaju takvu situaciju. i sad bez obzira što studenti koji su u tom stanu bili - a više nisu... misliš li da će novi studenti imat onu prvu cijenu od 1000kn? neće, imat će ovu novu od 1400.
pootzko

Ingo

naravno da ne razumiješ kad ne želiš razumjet
naravno da nisu dužni, ali očekuju da studenti traže od njih da im ga čuvaju zato jer na taj način zarađuju na bezobrazan način, shvatili su to, mogu to napravit - i iskorištavaju takvu situaciju. i sad bez obzira što studenti koji su u tom stanu bili - a više nisu... misliš li da će novi studenti imat onu prvu cijenu od 1000kn? neće, imat će ovu novu od 1400.

Tko zaradjuje bezobrazno? Covjece,to je njihovo i mogu kako hoce!Ako hoces plati ako neces uzmi nesto drugo!Ja ne razumiojem tebe!
pa čekaj, jel nije bezobrazno da traže novce za stan (punu cijenu) kad apsolutno nitko nije unutra? naravno da je bezobrazno što iskorištavaju takvu situaciju. to se zove monopol i manipulacija.

druga strana priče je što je to postalo normalno i studenti su sami krivi što je tako. kad bi ih svi studenti odj***** i prestali plaćat novac preko ljeta za period kad ne koriste stan, onda bi bilo drugačije.
Osijek je mali grad i svaki stan u bilo kojem dijelu grada (čak i u prigradskim naseljima) je ok za studiranje! Usporedite to sa zagrebom. Tamo je stan za dvoje 2000 kn plus režije - pa ko voli nek izvoli...a do faksa se jaše u autobusima, tramvajima, pješke...nije ti faks pod nosom za te pare!!!

Ja stanujem na bosutskom a faks mi je na donjem gradu - medicina (u krugu bolnice). Kroz centar ima 6 km a ako presječem preko sjenjaka ima oko 4,5 km. 50 minuta pješke ili 15-20 minuta biciklom. Recimo 20 min biciklom lagane vožnje. Do stuca 10-ak minuta biciklom. I zašto bi meni sad bilo bitno da sam preko puta stuca ili preko puta faksa!? Naravno da bih volio da mi je na bosutskom i faks i menza, ali nije ništa strašno provozat se biciklom 20ak minuta!

Kada sam dolazio studirati, mogao sam biti i na tvrđi, što je bliže menzi, bliže faksu - ali bih za te iste novce živio u rupi koja prokišnjava i spojen je wc sa sobom i kuhinjom, tj. odvojen paravanom!!!

Ovako sam na bosutskom, mirno je, imam veći prostor na raspolaganju, režije su jako male, zgrada je odlična! Najbitnije je da imam mir za učenje i normalne uvjete života. Čak je dobro da se malo bicom provozam.

Ako sam na faksu morao biti u 8h, dovoljno je da krenem u 7.40 biciklom i stignem na vrijeme na predavanje. Tramvajem i busom kada idem, moram krenuti u 7.00h. Kolege koji žive na sjenjaku moraju krenuti ranije nego ja - jer idu pješke!

Moje mišljenje je da uvijek treba izabrati stan koji je povoljan, ima normalne uvjete života, male režije i da je gazda normalan. Lokacija je sasvim na nekom tamo zadnjem mjestu - jer je Osijek malen i dobro povezan!

Ali opet - znam kolegu koji je odbio odličan trosoban stan, s klimom, dvije odvojene sobe + dnevna + kuhinja, frižider, mikrovalna, renoviran, novi namještaj, ogroman tv, gazda ok, režije male, cijena 1400 kn (mogu 3 osobe živjet, ali recimo da 2 osobe mogu luksuzno živjet)...odbio ga je jer je na jugu kod konzuma. Uzeo je stan koji je 200 kn skuplji, i živio je u podrumu ali blizu stuca. Jer valjda da može nekoliko puta na dan na kavu u stuc!?!

Dokle god ima ljudi koji će unajmljivat skupe stanove - bit će i ljudi koji će stalno dizat cijene i iznajmljivat podrume i balkone pod sobe! Ali ima i gazda koji su odlični, i dobrodušni...nabavit će što god se kaže da treba, popraviti, izaći u susret...i staviti malu cijenu najma - jer rezumiju studente!

A ovo čuvanje preko ljeta nikada nisam razumio, ni sad ne razumijem...stvarno mi nije jasno čemu to!? Ko je to izmislio!? A svejedno ti može opet doći u 10. mjesecu i rćei da je stan poskupio sa 1000 na 1400 kn!!! Zar nije nikom palo na pamet da će možda naći još bolji stan za manje novce kad se vrati na jesen!?
Ako ti netko cuva stan to je kao da ti ga izda besplatno!Jel to ima logike?
Kod mene stare cijene, stan u zadarskoj iza katedrale. Koga zanima neka se javi na PM.
dođite u hotel mursa živjeti.
- netko vam svaki dan donosi čiste ručnike i odnosi smeće na dnevnoj osnovi
- bespla internet
. 1 tjedno se mijenja posteljina

+ da ne spominjemo neke sitnice da su vam konzum, ljekarna i pekarna odmah iza ugla i da je pivo od pola litre u restoranu hotela 10 kn :D grijanje gradsko, imaš kabelsku tv i trošiš struje i vode koliko te volja. lokacija idealna. mjesečno? 1600 kn.
Ingo

Stanodavci nisu socijalna ustanova, ali nisu ni lihvari, a upravo se u to pretvara velik broj stanodavaca. I mi smo nekad iznajmljivali garsonijeru i nikad nismo pljačkali nikog i iskorištavali situaciju kako bismo više zaradili na račun studenata koji jedva sklapaju kraj s krajem. Bezobrazno je naplaćivati stan nekomu preko ljeta, ok, slažem se da netko plati režije, ali stanarinu ne - ionako je većina studenata tu do polovine srpnja i dolazi u rujnu. I, kakva je to klima da je ova morala povećati stanarinu za 400 kn? Pa ionako će oni plaćati režije i uporabu te klime, ne treba ju joj otplaćivati renoviranje stana. A ova tvoja izjava da studirati trebaju bogati, a ne pametni - iskreno se nadam da je to samo bila loša šala. Osobno bih kaznio zatvorom sve one koji iznajmljuju vlažne podrume ili ograde balkon i za to traže 1000 kn.
lingvist

Ingo

Stanodavci nisu socijalna ustanova, ali nisu ni lihvari, a upravo se u to pretvara velik broj stanodavaca. I mi smo nekad iznajmljivali garsonijeru i nikad nismo pljačkali nikog i iskorištavali situaciju kako bismo više zaradili na račun studenata koji jedva sklapaju kraj s krajem. Bezobrazno je naplaćivati stan nekomu preko ljeta, ok, slažem se da netko plati režije, ali stanarinu ne - ionako je većina studenata tu do polovine srpnja i dolazi u rujnu. I, kakva je to klima da je ova morala povećati stanarinu za 400 kn? Pa ionako će oni plaćati režije i uporabu te klime, ne treba ju joj otplaćivati renoviranje stana. A ova tvoja izjava da studirati trebaju bogati, a ne pametni - iskreno se nadam da je to samo bila loša šala. Osobno bih kaznio zatvorom sve one koji iznajmljuju vlažne podrume ili ograde balkon i za to traže 1000 kn.

oprosti, zasto bi meni stan koji iznajmljujem bio prazan preko ljeta, ako ga mogu izdati i dobiti 1.400 kn ? ... reci mi jedan razlog zbog kojeg bi ga ja trebao 'cuvati' studentima koji su otisli ?

2. da trebaju studirati bogat nije sala, nego hrvatska stvarnost.

HDZ nas je vratio 200 godina unatrag, kada su siromasne obitelji svoju djecu slale u svecenike, a bogate obitelji svoju djecu u pestu i prag na studije.

ja postujem legalno izabranu vlast i zato govorim da samo bogati trebaju studirati ... a kad zavrse studij, trebaju dici kredit na 30 godina i do smrti otplacivati garsonjeru u kojoj ce zivjeti.
lingvist

Osobno bih kaznio zatvorom sve one koji iznajmljuju vlažne podrume ili ograde balkon i za to traže 1000 kn.

hahahahhaha... dobra ti je ova... odeš u zatvor što si stavio veću cijenu od one koju si je netko zacrtao u glavi... pa prekrasno... ako ti ne paše, nemoj uzeti i gotovo, a na svakome je da stavi cijenu koliko hoće za svoje... nek stavi i 5000 ako hoće, pa nek brine kako će iznajmiti...
pavijan

lingvist

Osobno bih kaznio zatvorom sve one koji iznajmljuju vlažne podrume ili ograde balkon i za to traže 1000 kn.

hahahahhaha... dobra ti je ova... odeš u zatvor što si stavio veću cijenu od one koju si je netko zacrtao u glavi... pa prekrasno... ako ti ne paše, nemoj uzeti i gotovo, a na svakome je da stavi cijenu koliko hoće za svoje... nek stavi i 5000 ako hoće, pa nek brine kako će iznajmiti...

Dobro, malo sam se nespretno izrazio - kako da objasnim - brojni stanodavci iskorištavaju situaciju što nedostaje stanova i onda nabijaju cijene za raznorazne šupe u kojima netko, živeći neko vrijeme, može ozbiljno naštetiti svom zdravlju. Dakle, te koji svjesno dovode u opasnost tuđe zdravlje, te bih kaznio. Istina, onaj tko je uzeo taj stan vjerojatno je svjestan toga, ali svjesni su i brojni radnici da ih šefovi dobrano iskorištavaju i uništavaju polako, pa rade jer moraju kako bi platili režije i hranu, ali to ne opravdava te šefove. Valjda sam sad malo jasniji...
Ingo

oprosti, zasto bi meni stan koji iznajmljujem bio prazan preko ljeta, ako ga mogu izdati i dobiti 1.400 kn ? ... reci mi jedan razlog zbog kojeg bi ga ja trebao 'cuvati' studentima koji su otisli ?

2. da trebaju studirati bogat nije sala, nego hrvatska stvarnost.

HDZ nas je vratio 200 godina unatrag, kada su siromasne obitelji svoju djecu slale u svecenike, a bogate obitelji svoju djecu u pestu i prag na studije.

ja postujem legalno izabranu vlast i zato govorim da samo bogati trebaju studirati ... a kad zavrse studij, trebaju dici kredit na 30 godina i do smrti otplacivati garsonjeru u kojoj ce zivjeti.

Zato što će ti se taj student vratiti i ponovno ti davati novce, a ako je netko toliko pohlepan da mora zaraditi još tih mjesec i pol, onda taj nema nimalo humanosti. To je samo jedan oblik lihvarenja i zgrtanja novca na račun drugih. Po mom bi bilo pošteno da plati režije preko ljeta, samo to. I zašto bi sad taj stan odjednom koštao 400 kn više zbog klime???
A ovo sa studiranjem - ma uopće mi se ne da raspravljati. Ako budeš siromašan, bar poštuj svoja načela i ne šalji djecu na studij.
Bespredmetno je komentirati cijene najma stanova jer one ovise o trenutnoj ponudi i potražnji. Stanovi za najam se također nalaze na tržištu kao i stanovi za kupnju. Ukoliko je nekome cijena najma određenog stana previsoka ili mu se taj stan ne sviđa, nitko ga ne tjere da ga unajmi. Nisu ni iznajmljivači stanova glupi. Kada ne bi mogli iznajmiti stanove po tim visokim cijenama, spustili bi cijenu najma i tu je kraj priče.
I tko kaze da je cijena otisla zbog toga sto nije placeno cuvanje?Koji glupi naslov!

Re: Najmodavci podigli cijene jer studenti nisu plaćali “čuvanje” stana preko ljeta

Moj stan, i ja kao stanodavac odlučujem koliko ću tražiti za najam i koga ću pustiti u stan. Ako "napumpam" cijenu, stan ostaje prazan, meni na štetu. Idem li ispod cijene, opet moj gubitak, jer sam potencijalno mogao izvući veći profit. Stanoprimci su u poziciji da za svoje novce mogu birati kakav stan žele, sukladno sa stanjem na tržištu.

Re: Najmodavci podigli cijene jer studenti nisu plaćali “čuvanje” stana preko ljeta

simo031

Stanoprimci su u poziciji da za svoje novce mogu birati kakav stan žele, sukladno sa stanjem na tržištu.

Na osječkom tržištu baš i nisu u takvoj poziciji, pogotovo studenti.
lingvist

simo031

Stanoprimci su u poziciji da za svoje novce mogu birati kakav stan žele, sukladno sa stanjem na tržištu.

Ne kužim što želiš reći. Ponuda je takva kakva je. Raširi se koliko se možeš pokriti. Uvijek bilo i uvijek će bit.
bit našega sistema je da se što više nameta svali na leđa nejakoga i nežaštićenoga,a da se na riječima stvori drugačija slika.
simo031

lingvist

simo031

Ne kužim što želiš reći. Ponuda je takva kakva je. Raširi se koliko se možeš pokriti. Uvijek bilo i uvijek će bit.

Imam prijatelje koji su tu tražili stan, iz godine u godinu situacija je sve gora - jako je teško naći stan, studentima čak sve manje iznajmljuju zbog neugodnih prijašnjih iskustava, dosta njih ne želi iznajmiti muškima jer misle da neće održavati stan (što je u određenom broju slučajeva i istina) i, što je je, sve se više nerealno nabijaju cijene. Kao što sam već nekoliko puta naglasio - mnogi iskorištavaju situaciju i nabijaju cijene kako bi zaradili na leđima studenata i inih stanoprimaca, a većina je stanoprimaca prisiljena na kraju uzeti što im se nudi jer nemaju alternative.
Slažem se da ne treba naplačivati preko ljeta..ali opet teško je naći pristojog studenta i iznajmiti za male pare,znam masu slucajeva gdje su ljudi iznajmili stanove za 700kn+rezije,ili 500+ rezije..pa su studenti zivili,nisu placali redovito rezije i odselili se ili rasturili stan..onda bar kad stave 1400kn imaju nesto od toga ako im se dogodi slicna situacija da ne plate rezije ili se ponasaju bezobrazno..vjerujem da je i jednima i drugima jako tesko..i naravno slazem se da ima JAKO bezobraznih ljudi koji iznajme balkone,rupe i ostalo sto ste pisali,zato studenti i biraju sto zele a sto ne zele..
Naravno, ne kažem da netko treba za budzašto izdavati stan. I ima svakakvih studenata, zato treba kontrolirati povremeno što se događa u stanu, tj. u kakvom je stanju stan,a svaki mjesec tražiti na uvid plaćene račune.
Ingo

[

.

daj me nemoj nasmijavati... :roll:

kome ćeš ti u 8. mjesecu u OSIJEKU iznajmiti stan... :roll:

de dobro je!!

98% ljudi koji iznajmljuju stanove žive od studenata... samo 2% njih iznajmljuje stanove ljudima koji su u radnom odnosu

i sve što ste vi napisali svodi se na 2 činjenice.

1.studentima opet netko kriv
-lihvarenje ovo ono..hrpetina gluposti.
2.najmodavac sa svojim stanom može raditi što god želi
-imam stan,imam studente, podigao sam cijenu, opet sam pun.
A u kojoj to državi ili u kojem to gradu stanodavci ne naplaćuju studentima ili drugim stanarima najamninu kad ih nema? Ja sam studirao vani i plaćao sam studenstki dom svaki mjesec uredno. I kad sam preko ljeta znao biti ovdje mjesec-dva.
To ako naletiš u Osijeku na nekog dobrog stanodavca pa ti on naplati pola najmnine preko ljeta je već velika stvar.
cane

A u kojoj to državi ili u kojem to gradu stanodavci ne naplaćuju studentima ili drugim stanarima najamninu kad ih nema? Ja sam studirao vani i plaćao sam studenstki dom svaki mjesec uredno. I kad sam preko ljeta znao biti ovdje mjesec-dva.
To ako naletiš u Osijeku na nekog dobrog stanodavca pa ti on naplati pola najmnine preko ljeta je već velika stvar.

To ne znači da je to u redu ako to ima svugdje.
meni nema smisla da netko očekuje da ne mora platiti najamninu za stan u kojem i dalje planira stanovati, samo zato što ga u tom stanu neće biti neko vrijeme!
kolacic

Ingo

[

.

daj me nemoj nasmijavati... :roll:

kome ćeš ti u 8. mjesecu u OSIJEKU iznajmiti stan... :roll:

de dobro je!!

98% ljudi koji iznajmljuju stanove žive od studenata... samo 2% njih iznajmljuje stanove ljudima koji su u radnom odnosu

Bas bih tebe vidio sto ne bi naplacivala stanarinu!I da,iznajmljujem 2 stana za postenu cijenu mladim parovima,i da,iznajmio sam jedan u 7.mj. i da neki su me u 6.mj.pitali jel im mogu cuvati stan do 01.10.Rekao sam im da mi plate 100 e mj za stan 3-sobni u novogradnji i to im je bilo puno! Da ne pricam o raznim izmisljanjima te ovo te ono i otkazivanju 2 dana prije isteka mjeseca , pa ti nadji nekoga drugoga!I zato dragi moji koji bi besple stanovali-Bye Bye!
Ja stan od 52m2 u centru grada (5min od katedrale) plaćam 700kn+režije. U tom stanu sam već 3 godine (prvu godinu sam imala cimericu, ostale 2 ne) i niti jedno ljeto nisam plaćala čuvanje stana, samo režije... i to se dogovorila s jednim ljudima iz zgrade koji kupe i za vodu da plate moje grijanje da ja ne moram samo zbog toga dolaziti u os! (da, ima i poštenih ljudi.) Stan ima apsolutno sve što mi treba, od perilice,tv, mikrovalne, interneta, telefona,tostera :D gradsko grijanje, voda i struja po potrošnji.
VESP

Bas bih tebe vidio sto ne bi naplacivala stanarinu!I da,iznajmljujem 2 stana za postenu cijenu mladim parovima,i da,iznajmio sam jedan u 7.mj. i da neki su me u 6.mj.pitali jel im mogu cuvati stan do 01.10.Rekao sam im da mi plate 100 e mj za stan 3-sobni u novogradnji i to im je bilo puno! Da ne pricam o raznim izmisljanjima te ovo te ono i otkazivanju 2 dana prije isteka mjeseca , pa ti nadji nekoga drugoga!I zato dragi moji koji bi besple stanovali-Bye Bye!

Evo, moji su starci također iznajmljivali stan i nisu nikad uzimali preko ljeta pare. A to s otkazivanjem lagano bi riješio tako da potpišeš ugovor s njima u kojem bi se sve riješilo. Ali onda bi morao prijaviti i plaćati porez, jel?
lingvist

VESP

Evo, moji su starci također iznajmljivali stan i nisu nikad uzimali preko ljeta pare. A to s otkazivanjem lagano bi riješio tako da potpišeš ugovor s njima u kojem bi se sve riješilo. Ali onda bi morao prijaviti i plaćati porez, jel?

Ja porez placam!Sta ste se mene uhvatili!Ti onda i dalje cuvaj stan,ja necu i dobro!A to sa potpisivanjem i postovanjem ugovora HHAAAHHHAA! I vlada potpisuje ugovore ,pa sta!Vidi se da nisi imao posla sa drzavom.Naplacuju ti zrak!Vidi se da ste mladi i naivni,sto nije nista lose,samo ste zeleni!Kada pocnete raditi i zivjeti samostalno,a ne kod svojih roditelja ,onda se cujemo! Nisam mislio nikoga uvrijediti,samo malo nekima otvoriti oci!Pozdrav!
Pa vidi se da si isti kao i država ;) isto bi naplatio i zrak koji dišu u tvom stanu... Zbog takvih i jesmo u ovolikim govancima... samo se na svoje dupe misli.. i da je što više navući love...ali sva sreća još ima dobrih i normalnih ljudi.
i ne znam koji porez ti plaćaš ako ne iznajmljuješ na ugovor (što je očito, jer ti otkazuju stanarinu 2 dana prije )
VESP

Ja porez placam!Sta ste se mene uhvatili!Ti onda i dalje cuvaj stan,ja necu i dobro!A to sa potpisivanjem i postovanjem ugovora HHAAAHHHAA! I vlada potpisuje ugovore ,pa sta!Vidi se da nisi imao posla sa drzavom.Naplacuju ti zrak!Vidi se da ste mladi i naivni,sto nije nista lose,samo ste zeleni!Kada pocnete raditi i zivjeti samostalno,a ne kod svojih roditelja ,onda se cujemo! Nisam mislio nikoga uvrijediti,samo malo nekima otvoriti oci!Pozdrav!

Dakle, prijavio si da iznajmljuješ stan i plaćaš porez od onoga što dobiješ za stanarinu? A ova usporedba s državom uopće ti ne stoji. To nije isprika da ne potpišeš ugovore sa stanoprimcem. Ako ti ne poštuju, odeš kod odvjetnika i riješeno. Nije u ovoj državi sve tako loše. Nisam ja tako naivan kako ti misliš, imao sam posla s državom i znam podosta o nekim stvarima. I već godinama financiram većinu svojih potreba stipendijama. To što netko živi samostalno, ne znači da zna sve. Ali evo, kako smatraš da nismo na tvojoj razini, ne moramo ni raspravljati, tvoje je pravo da naplaćuješ stan i dok čuvaš, samo sam htio ukazati na nemoralnost takvog čina.
a kako bi bilo da gazda ne naplati preko ljeta jer zadovoljan podstanarima. Znaci uredno odrzavaju stan,placaju rezije..i gazda posto je zadovoljan ne naplati mjesec i pol preko ljeta. Posto je gazdama uglavnom u cilju izvuc sto vise para,za sto manje ulaganja-onda je i podstanarima u cilju zafrknit gazdu... Stanodavac je taj koji treba privuci stanoprimce,a i zadrzati ih.. Evo samo neke od stvari kojima stanodavci zele zadrzati podstanare: dolaze nenajavljeni, nekoliko puta mjesecno,dok si u krevetu.. ne zele popravit svoju prastaru perilicu pa moras na ruke prat ves, klima se nesmije palit, nitko ti nesmije doci-a i sam si nepozeljan..kad bi nekako moglo da placas a da nebudes u stanu.. radnici mjesecima rade po kuci.. obavezno je spustanje poklopca na wc-u. i onda kad se odselis spopadaju da si osto duzan 500kn struje..al se onda nakon 2 tjedna ispricava,jer je zena krivo ocitala brojilo...svega ima! Uglavnom za kunu pojest govno! ali ima i stvarno dobrih ljudi..koji poprave kvarove,priskrbe sto je potrebno, normalni su i ljudi u pravom smislu rijeci!
kolacic

Pa vidi se da si isti kao i država ;) isto bi naplatio i zrak koji dišu u tvom stanu... Zbog takvih i jesmo u ovolikim govancima... samo se na svoje dupe misli.. i da je što više navući love...ali sva sreća još ima dobrih i normalnih ljudi.
i ne znam koji porez ti plaćaš ako ne iznajmljuješ na ugovor (što je očito, jer ti otkazuju stanarinu 2 dana prije )

Ne kenjaj!Ne poznas me ,izvlacis zakljucke iz dva posta i jos vrijedjas!
lingvist

VESP

Dakle, prijavio si da iznajmljuješ stan i plaćaš porez od onoga što dobiješ za stanarinu? A ova usporedba s državom uopće ti ne stoji. To nije isprika da ne potpišeš ugovore sa stanoprimcem. Ako ti ne poštuju, odeš kod odvjetnika i riješeno. Nije u ovoj državi sve tako loše. Nisam ja tako naivan kako ti misliš, imao sam posla s državom i znam podosta o nekim stvarima. I već godinama financiram većinu svojih potreba stipendijama. To što netko živi samostalno, ne znači da zna sve. Ali evo, kako smatraš da nismo na tvojoj razini, ne moramo ni raspravljati, tvoje je pravo da naplaćuješ stan i dok čuvaš, samo sam htio ukazati na nemoralnost takvog čina.

Ni ti isto!
Uopce mi se ne svidja u kojem smjeru krece ova diskusija!Napadate one koje posteno rade,iznajmljuju i placaju porez!Ja sam svoje posteno zaradio ,PREPLATIO poreze i prireze,povrate poreza uvijek dobio u smanjenom obujmu,potpisivao ugovore ,ne dolazio studentima u stan itd!U krajnjem slucaju i ja sam bio student u Zg i znam kako je to!Zato oni koji niste bili u mojoj poziciji-jos jednom razmislite prije nego lupite!i jos jednom- bas bi tebe vidio kolacicu da imas kredite i dvoje male djece kako ne bi naplacivala 2-3 mj godisnje stanarinu! I zato bih te zamolio da ne vrijedjas i ne lupetas!Hvala!
lingvist

VESP

Da prijavio sam i potpisao ugovor, koji baj d vej, ima svoj pocetak i kraj!Znaci primas stipendiju!Gle cuda , i JA te isto PLACAM iz mojih podstanara preko ljeta!Zato pokazi malo RESPEKTA!
VESP

Da prijavio sam i potpisao ugovor, koji baj d vej, ima svoj pocetak i kraj!Znaci primas stipendiju!Gle cuda , i JA te isto PLACAM iz mojih podstanara preko ljeta!Zato pokazi malo RESPEKTA!

Kao što moji starci, i hrpa drugih ljudi, plaćaju tvoje i svačije zdravstvo, školstvo itd. kroz poreze i prireze. Nemoj mi tu o nekom poštovanju, sad već valjaš gluposti. Ali evo, ako si platio poreze sve za podstanare, sve ok, samo sam pitao. I nisam nikad mislio da je ok što neki podstanari otkažu pred kraj mjeseca i još ne plate, takve treba kazniti.
ako je potpisan ugovor, onda ne znam kako mogu otkazati prije isteka ugovora...(mislim, mogu...ali ne bez posljedica), a isto tako najmodavac zna kada ugovor ističe...tako da opet nema iznenadnog otkazivanja ;)
Što stoji u ugovoru to se onda poštuje! Ako gazda želi da mu u cijenu stana kupuješ wc papir - onda je to dogovor i osim režija i stanarine treba plaćat gazdi wc papir!

Što se tiče iznenadnog otkazivanja to se jednostavno riješi. Plaća se 1 mj unaprijed stanarina, tako da kad odlaziš kažeš 30 dana prije i onda taj zadnji mjesec ne platiš, tj. platio si ga već!

Ono što mi nema smisla je plaćanje nečega što nisi potrošio ni koristio. Ako 2 mj. nisam u stanu - pa onda ću ga odjaviti i ponovo kad dođem, naći ću neki drugi stan, možda i bolji, možda i jeftiniji...Samo što se svi studenti vole držat stanova ako im je ok...i zato plate 2 mj. koja uopće nisu tu - plate jer, ne plaćaju to zapravo oni nego mama i tata. Da se mora iz vlastitog džepa izvadit, npr. radiš cijelo ljeto da zaradiš za studij - sumnjam da bi onda plaćo gazci "čuvanje" stana i dao mu za ništa 1500-2000 kn. Studenti će radije izvalit pare da se nemoraju zafrkavat ponovno sa traženjem stana! - tj. mama i tata nek plate da meni bude ladovina!

Ja se slažem da gazda treba naplatit stan i da je u kreditu i da ima 10-tero djece i što sve ne...ali to neznači da onda treba zanemariti moral i izrabljivati u ovom slučaju studente i njihove roditelje!

Studenti su sami krivi za to "čuvanje" stana - da to nitko ne želi plaćati, da svi odjave stan preko ljeta bila bi druga priča. Gazde bi plaćale studentima da se ponovno vrate kod njih - jer su dobri podstanari! I dobre podstanare je teško naći!

Ja bih to čuvanje stana nazvao jednostavno skupljom stanarinom. Znači, koliko je stanarina i režije + još 100-200 kn mjesečno zbog "čuvanja" stana! I to je prava cijena stanovanja u podstanarstvu. Tako da oni studenti koji su lošijeg imovinskog stana, kojima su roditelji u kreditu, imaju 10-tero braće i sestara onda odjave stan preko ljeta jer si ne mogu priuštiti taj luksuz! Nego uzmu svoj jastuk i jorgan i sele preko ljeta kući!

Studenti su sami sebi krivi jer pristaju na te uvjete! Ja kad prestanem bit student prvo ću kupit stan na kredit i iznajmit studentima! Tu leže pare! Preko ljeta će bit duplo skuplje, ništa pola! Plaćat će mi se 3 mj. unaprijed samo u novim novčanicama! Pa ko voli nek izvoli - ja izdajem stan! Imam i djecu!
Ica

Ja kad prestanem bit student prvo ću kupit stan na kredit i iznajmit studentima! Tu leže pare! Preko ljeta će bit duplo skuplje, ništa pola! Plaćat će mi se 3 mj. unaprijed samo u novim novčanicama! Pa ko voli nek izvoli - ja izdajem stan! Imam i djecu!

evo ga... tipični Rvatina!

sramota.... :roll: :roll:
lingvist

VESP

Kao što moji starci, i hrpa drugih ljudi, plaćaju tvoje i svačije zdravstvo, školstvo itd. kroz poreze i prireze. Nemoj mi tu o nekom poštovanju, sad već valjaš gluposti. Ali evo, ako si platio poreze sve za podstanare, sve ok, samo sam pitao. I nisam nikad mislio da je ok što neki podstanari otkažu pred kraj mjeseca i još ne plate, takve treba kazniti.

Ja sam svoje argumentirao!Ti ne!Meni tvoji starci ne placaju zdravstvo i skolstavo!Ja si placam sam!I molim te prepucavaj se s nekim drugim!
Drugi puta kada budem odlazio u nabavku trazicu svaki tjedan 1 dnevni soping gratis zato sto sam ja jako dobar kupac u doticnoj trgovini,jerbo je tesko naci tako dobre kupce,jerbo neki i kradu, jelte!!!
Pa kada si vjeran kupac, i provlačiš onu karticu od recimo konzuma ili merkatora onda dobiješ bodove, a bodove možeš zamijeniti za neku kupovinu...recimo ja sam skupio u 3 mj. nekih 60-ak bodova u konzumu i to je 60 kn koje će mi poslat poštom da potrošim kod njih...Nije loše. Tako i u Mercatoru možeš ako skupiš puno puno bodova dobit laptop za neznam 200 kn i slično...uvijek imaju kojekakve nagrade za vjerne kupce!

Ono gore je bio sarkazam da ću uzet stan na kredit i iznajmljivat ljeti duplo i nove novčanice...Trebao sam posebno naglasit - moja greška!

Da podvučem svoj stav oko ljetnih stanarina zvanih čuvanje stana studentima: Gazda može trežiti da u cijenu stana mu se opere auto jedan puta tjedno. Može tražiti 15000 kn preko ljeta - to tako može sve dok ima onih koji će pristati na takve uvjete! Stanodavci samo iskorištavaju situaciju, tj. zašto nebi naplaćivali što god mogu naplatiti - to je politika! A kad nemaju šta naplatit onda probaju i izmislit nešto...

A studenti koji žele da im stan bude "čuvan" onda će to lijepo i plaćati i super! Vuk sit, ovce na broju! Koji ne žele, odjavit će stan i opet dobro!

Zar nisu onda preko ljeta izdali stanove najmodavci kad su otišli studenti? Možda su studenti diplomirali pa otišli dalje trbuhom za kruhom...Nevidim neku poveznicu između mjesečne stanarine sa čuvanjem preko ljeta? - očito je to samo izlika da se poskupi i uzme koja pinka više...

Sad kad studenti počnu plaćat "čuvanje", sumnjam da će pojeftinit stanarina...hehe :)
Klasika. Svi bi uvijek nešto džabice kod nas. hahahaha
VESP

Ja sam svoje argumentirao!Ti ne!Meni tvoji starci ne placaju zdravstvo i skolstavo!Ja si placam sam!I molim te prepucavaj se s nekim drugim!

Ne bih rekao da svoje nisam argumentirao. Svi kroz poreze i prireze pridonose za zdravstvo, školstvo i ine stvari. Ako netko godinama nije ozbiljno bolestan i ne mora na pretrage, opet izdvaja isto kao i netko tko ide na pretrage češće. Naravno, dopunsko je osiguranje druga stvar.I naravno da nisam mislio da moji starci izravno plaćaju baš TVOJE zdravstvo. I ne prepucavam se s tobom, ti imaš potrebu stalno se braniti. Samo sam rekao svoje mišljenje. Ako tebi to smeta, tvoj problem.
Što se tiče "čuvanja" stana preko ljeta i problema otkazivanja - lagano se riješi. Kao prvo, ugovorom se može riješiti plaćanje unaprijed bar jedan mjesec. Kao drugo, što se tiče čuvanja stana preko ljeta - može se riješiti ovako. Stanodavac pita stanoprimca - želiš li da ti čuvam stan preko ljeta? Stanoprimac kaže da. Stanodavac se dogvori ovako - ako tako želiš, plati mi stanarinu preko ljeta, ako uzmeš stan najesen, odbijem ti to od stanarine. Ako odustaneš, ne vraćam ti novac. To bi onda bila svojevrsna vrsta kapare. Ako stanoprimac ne želi plaćati preko ljeta, stanodavac iznajmi stan nekom drugom ako nađe nekog zainteresiranog.
Nitko ništa ne želi džabice, nego Osijek nema studentskih domova koliko ima Zagreb...pa su onda u zagrebu uglavnom svi po domovima, naseljima studentskim točnije.. A dom košta 100-200 kuna mjesečno s internetom flat. U osijeku je dom koliko znam oko 430 kn, i koliko ima mjesta u Osijeku u domovima?

-tu onda nastupaju dobrodušni stanodavci koji iznajmljuju stanove studentima!

Istina, u Osijeku kronično nedostaje studentskih domova, ali je cijena od 430 kn u novom domu opravdana jer je to stvarno super uređeno, sobe su puno veće nego u starom domu u kojem je soba oko 150 kn (u starom su domu sobe minijaturne), u novom domu svaka soba ima svoju kupaonicu, a mislim da imaju i flat, ali nisam siguran. U Zagrebu su sobe većinom uistinu minijaturne i zato je i cijena niža.
Nije potreban luksuz studentima - oni koji žele luksuz odu u privatni smještaj i plaćaju klimu i čuvanje stana i što sve ne...A dom bi trebao biti što jeftiniji! Tako da 500 kn za dom je poprilično (sa pranjem veša)! Još 200-300 kn i već se može naći neki smještaj privatno, možda sa još jednim ili dva cimera! To je mala razlika!
cane

Klasika. Svi bi uvijek nešto džabice kod nas. hahahaha

lingvist

VESP

Nista lega,sutra odlazim u banku sa zahtjevom oslobadjanja placanja kredita
Ne bih rekao da svoje nisam argumentirao. Svi kroz poreze i prireze pridonose za zdravstvo, školstvo i ine stvari. Ako netko godinama nije ozbiljno bolestan i ne mora na pretrage, opet izdvaja isto kao i netko tko ide na pretrage češće. Naravno, dopunsko je osiguranje druga stvar.I naravno da nisam mislio da moji starci izravno plaćaju baš TVOJE zdravstvo. I ne prepucavam se s tobom, ti imaš potrebu stalno se braniti. Samo sam rekao svoje mišljenje. Ako tebi to smeta, tvoj problem.
Što se tiče "čuvanja" stana preko ljeta i problema otkazivanja - lagano se riješi. Kao prvo, ugovorom se može riješiti plaćanje unaprijed bar jedan mjesec. Kao drugo, što se tiče čuvanja stana preko ljeta - može se riješiti ovako. Stanodavac pita stanoprimca - želiš li da ti čuvam stan preko ljeta? Stanoprimac kaže da. Stanodavac se dogvori ovako - ako tako želiš, plati mi stanarinu preko ljeta, ako uzmeš stan najesen, odbijem ti to od stanarine. Ako odustaneš, ne vraćam ti novac. To bi onda bila svojevrsna vrsta kapare. Ako stanoprimac ne želi plaćati preko ljeta, stanodavac iznajmi stan nekom drugom ako nađe nekog zainteresiranog.

Nista lega,sutra odlazim u banku da ih popljujem zbog rata kredita koji,gle bezobrazluka,moram SVAKI mjesec platiti!Bas me iskoristavaju,mamicu im kapitalisticku!Ustvari ,mogli bi se dogovoriti da ne placam preko ljeta kredit zato sto CUVAM stan studentima!
VESP

Nista lega,sutra odlazim u banku da ih popljujem zbog rata kredita koji,gle bezobrazluka,moram SVAKI mjesec platiti!Bas me iskoristavaju,mamicu im kapitalisticku!Ustvari ,mogli bi se dogovoriti da ne placam preko ljeta kredit zato sto CUVAM stan studentima!

U nedostatku argumenata rabiš sarkazam. Vidim ja da od ove rasprave nema smisla. Imao bih što reći, ali imam drugog posla. Uživaj.
Nema potrebe da čuvaš stan studentima - nego preko ljeta iznajmiš nekom drugom, pošto su studenti ionako malim postotkom zastupljeni kao iznajmljivači stanova u osijeku. Tako da onda nećeš dobiti pola stanarine nego punu stanarinu! Zar nije to bolje!?

Nije sve u parama - ima nešto i u eurima! Zar ne VESP? ;)
lingvist

VESP

U nedostatku argumenata rabiš sarkazam. Vidim ja da od ove rasprave nema smisla. Imao bih što reći, ali imam drugog posla. Uživaj.

Lega uzivaj!zelim ti sve najbolje!Doniram ti sve krvavo stecene kikirikije!Bok!

Tagovi