fuldstændigamokOkej. Probaj malo razmišljati. Ovdje se radi o genetskim poremećajima. Recimo da se radi o najgorem za koji ti znaš, tj koji je po tebi najgori.
Zar sam trebao napisati listu svih mogućih poremećaja ikad?
Ok, probaj TI malo razmišljati. Ne razumijem čemu takav ton, samo sam odgovorila na pitanje. Smatram kako ne možeš ni uspoređivati Downov sindrom ili srčanu manu ili homoseksualnost, lol, s nekim puno gorim poremećajima. Ti si stavio popis, ja sam odgovorila, ako se ne slažeš s mojim mišljenjem, tvoj problem. Kao da uopće nisi otvorio raspravu, nego valjda samo čekaš da se potvrde tvoji stavovi.
No, ako hoćeš da idemo u detalje - evo nekih primjera: ne bih pobacila da saznam kako, primjerice, dijete ima Downov sindrom, Klinefelterov sindrom, Dvostruki-Y sindrom, Turnerov sindrom, a bome i da ima sve ovo što si ti naveo u prvom postu. Osobe s takvim, i mnogim drugim poremećajima, imaju razne smetnje, ovisno o vrsti poremećaja, ali mogu donekle voditi normalan život, u granicama svojih mogućnosti. Upoznala sam djecu s Downovim sindromom i mogu reći da su to pravi mali anđeli koji nisu zaslužili smrt jer bi njihov život zakomplicirao roditeljeve živote. Osim toga, ni roditelji te djece, ma koliko im je možda teško, osjećaju se na neki način blagoslovljenima što imaju takvu posebnu osobu u svome životu.
S druge strane, da saznam kako dijete vjerojatno neće preživjeti prvih nekoliko sati ili dana, da će imati abnormalne deformacije ili nešto slično, kao što je slučaj kod Patauovog sindroma, Edwardsovog sindroma, triploidije ili tetraplodije, ozbiljno bih razmislila o pobačaju, posavjetovala se s bližnjima i liječnicima.
Samo želim reći da ne možeš sve poremećaje trpati u isti koš i postaviti tako općenito pitanje, razlikuje se slučaj od slučaja, a ja ne bih imala jednak odgovor u svim situacijama. Složio se ili ne složio - to je moje mišljenje.