Adalbert Rebić: Pobačaj je veće zlo od pedofilije

Društvo, politika

Adalbert Rebić: Pobačaj je veće zlo od pedofilije

preneseno iz Slobodne Dalmacije 09.03.2009.
PIŠE Marijana Cvrtila

Još se nisu stišali prijepori u javnosti koje je u siječnju izazvala odluka pape Benedikta XVI. o poništenju ekskomunikacije za četvoricu disidentskih biskupa iz otpadničke Bratovštine sv.Pija X., među kojima i notornog Richarda Williamsona poznatog po negiranju holokausta, a svijet se ponovno našao u čudu zbog odluka Katoličke crkve.

Ekskomunikacija majke i liječnika koji su obavili pobačaj u devetogodišnje djevojčice iz Brazila, žrtve očuhova silovanja, nemalo je zaprepastila javnost.

Ima li Crkva “dvostruke“ kriterije kada je u pitanju pobačaj, pa u jednoj siromašnoj sredini poduzima rezove koji će se rijetko vidjeti u zemljama gdje je pobačaj, zapravo, legalan i događa se gotovo svaki dan? Zašto je Božji mač nemilosrdan prema devetogodišnjoj žrtvi, a nije, primjerice, za pedofile među koje spada i očuh iz Brazila, ali i brojni svećenici iz afera koje su potresle Katoličku crkvu?

Hrvatska, primjerice, u novije vrijeme ne pamti slučaj ekskomunikacije, iako se o tome naveliko govorilo kada su otkriveni i osuđeni svećenici pedofili Ivan Čuček iz Zagreba i Drago Ljubičić s Raba.

No, bez obzira na percepciju javnosti, zakoni Katoličke crkve su neumoljivi i jasni: razlozi ekskomunikacije regulirani su Zakonikom kanonskog prava. On kaže da pobačaj podliježe izopćenju, ali pedofilija – ne.

Pobačaj ide izravno protiv života, a u slučaju pedofilije žrtva barem zadovoljštinu može naći na sudu, pojašnjavaju u Crkvi.
Poruka obiteljima

- Crkva ima svoje zakone i članovi Crkve moraju ih se pridržavati. U ovom slučaju riječ je o kazni, a ne o grijehu koji je pitanje savjesti – pojašnjava teolog dr. Adalbert Rebić.

Abortus se kažnjava izopćenjem “unaprijed izrečenim“, što znači da se automatski primjenjuje. U zemljama poput naše, gdje je pobačaj zakonom dopušten (za razliku od Brazila), ekskomunikacija se ne mora javno objaviti.

No, može se reći da osobe koje obave pobačaj nisu više u zajedništvu s Crkvom sve dok se ne pokaju i odu k ispovjedniku koji im može skinuti kaznu i udijeliti oprost. To sve, dakako, vrijedi samo za članove Katoličke crkve.

Sociolog religije dr. Ivan Markešić s Instituta “Ivo Pilar“ ponašanje Crkve u Brazilu obrazlaže i kao svojevrsnu poruku:

- Crkveni je zakon svuda isti, ali ovisi o društvenim okolnostima. Očigledno je problem abortusa u Brazilu uzeo maha, pa biskupi na ovaj način žele poslati poruku drugim obiteljima što im se može dogoditi – ističe dr.Markešić.

Smatra i kako je Crkva ovako postupila u trenutku kada počinju rasprave o manipulacijama DNK i stvaranju „djece po željama“.

- Možemo izraziti žaljenje da se moglo naći drugo rješenje za žrtvu, ali Katolička crkva ima svoje zakone – ističe dr. Markešić.

Re: Adalbert Rebić: Pobačaj je veće zlo od pedofilije

justice

PIŠE Marijana Cvrtila

Samo jedna mala napomena:
Ovo nije NI RELIGIJSKO, NI FILOZOFSKO, PS: pod ovo drugo bi još možda i moglo proći
Ovo JE DRUŠTVENO pitanje, stgoa pogriješio si forum, ovo spada pod društvo.
quote="mali_ivica"]
justice

PIŠE Marijana Cvrtila

Samo jedna mala napomena:
Ovo nije NI RELIGIJSKO, NI FILOZOFSKO, PS: pod ovo drugo bi još možda i moglo proći
Ovo JE DRUŠTVENO pitanje, stgoa pogriješio si forum, ovo spada pod društvo.
aaaa...al te mali ivica spustio....jbg,u prawu jee....
Meni stvarno nije jasno kako nama moze crkva tako zapovijedati!!! Pa zivimo u 21 stoljecu i price ako ne slijedim njihove zakone da cu zavrsiti u vjecnom paklu vise nikoga nemogu zastrasiti. To je isto kao da meni kaze muslimanka ak jedes svinjetinju zavrsit ces u paklu, sta bi napravila samo bi joj se nasmijala, tako i ovdje. Splet okolnosti je to da smo rodjeni u podrucju gdje je katolicka vjera i ja sam kao clan crkve a to uopce ne zelim biti i mislim da je tako sa 50 % ako ne i vise stanovnistva u Hr.
Dakle da ti dodje svecenik i pita jer zelis biti clan crkve, barem jednom tjedno dolaziti u crkvu, pridrzavati se crkvenih dogmi i zakona ukljucujuci i onih koji nase pape stalno izlazu, citati bibliju koja je jedini povijesni izvor svih tih dogadjanja(ne mozemo nigdje provjeriti vjerodostojnost)......... recite mi koliko bi se ljudi na njih 100 "upisalo" u tu crkvu. Da znam, isto kad mi dodju jehovini svjedoci, sta napravimo-zalupimo vratima!!!!
Bas gledam dokle ce se crkva mijesati u drzavne zakone!!!!!!!
Ovime ne omalovazavam ljude koji sebe smatraju katolicima, svatko kako mu pase, meni crkva ne pase i zelim da me prestane maltretirati!!!!
Delfin

Meni stvarno nije jasno kako nama moze crkva tako zapovijedati!!! Pa zivimo u 21 stoljecu i price ako ne slijedim njihove zakone da cu zavrsiti u vjecnom paklu vise nikoga nemogu zastrasiti.

Kao prvo tebi Crkva ništa ni nemože zapovjedati i neznam zašto si se toliko uspjenila jer ti ona ni ne zapovjeda čak ni u ovom tekstu, ona samo iznosi svoje mišljenje.
To što njezino mišljenje iz neznam kojeg razloga tebe boli, to je več druga stvar i za neku drugu temu.

Glede Crkve i njenog utjecaja na odluke političara?! Ona ga ima i nema, nema ga u politici iz razloga zato što nijedan političar nije pod jurisdikcijom crkve tj. ne donosi odluke po njezinom nalogu.
Ima ga iz razloga što ovdje kao i u ostalim državama postoji oni ljudi koje nazivamo vjernici, a oni također izlaze na izbore htjela ti ili ne, te kao takvi imaju pravo odabira i biraju ili ne ljude koji se više ili manje slažu sa njihovim stajalištima.
Nakon toga nemožeš reči kako je Crkva ta koja ima utjecaja u (Crkva u smislu institucije), nego Crkva (Crkva u smislu zajednice ljudi), a ti kao takva trebaš poštivati odluku večine, čak nekad i kada misliš da večina griješi (ako griješi)?!

Još nešto ovo je tekst o pobačaju, on kao takav sa Crkvom nema veze osim što Crkva kao takva, a kao i svatko drugi ima pravo iznijeti svoje mišljenje, kao i ti i ja.

E sada na kraju je jedino pitanje kako mi pobačaj kao takav shvaćamo.
Možemo ga shvaćati kao ubojstvo u smislu da tek začeti plod do njegovog 3mj razvijanja smatramo također živim bićem, ili kao nešto drugo, ako smatramo da ono to do 3mjeseca razvijanja nij (živo biće). No to je za neku drugu temu.

A sve priče tipa Crkva je za sve kriva i ostalo možemo smatrati kao bljuvotine, jer čitajući tekstove dalje vidimo da oni nisu napravljeni konstruktivno sa nekim intelektualnim zapažanjem iznesenim u nekim ajmo reči činjenicama za raspravljanjem, nego su izneseni čisto kao oblik frustacije, odnosno čak bih rekao nemoći autora da bude sve po njegovom, odnosno kako je on to zamislio. Sa prvenstvenim ciljem da se netko ili nešto popljuje. Što i je u duhu naroda ovih prostora, u najnovije vrijeme i šire.

Lijep pozdrav.
e @ivice sorryške što sam stavio ovo u kako ti kažeš "krivi forum",stvarno neznam šta mi je bilo,he he...

ovdje nije riječ o politici nego o čovjeku tj. nadbiskupu Recifea koji je blago rečeno -CENZURA-,
kakav je to čovjek koji izopćuje iz svoje crkve djevojčicu,majku i liječnike koji su obavili taj pobačaj a majmuna koji ju je silovao ne???
da se prisjetimo djevojčica ima 9 godina i silovao ju je očuh,zapravo zlostavljao ju je od 6 godine,
a pobačaj su morali napraviti jer je život djevojčice bio ugrožen.
I taj dotični nadbiskup poslije toga svega sruči svoju vatru na to dijete i njenu majku,umjesto da baš ta crkva pripomogne tom jadnom djetetu ona ga izopćava,šta reći osim-moralno do jaja...
nemam namjeru čitati tekst, a na naslov velim: popove - jebače djece nabit na kolac
justice

e @ivice sorryške što sam stavio ovo u kako ti kažeš "krivi forum",stvarno neznam šta mi je bilo,he he...

ovdje nije riječ o politici nego o čovjeku tj. nadbiskupu Recifea koji je blago rečeno -CENZURA-,
kakav je to čovjek koji izopćuje iz svoje crkve djevojčicu,majku i liječnike koji su obavili taj pobačaj a majmuna koji ju je silovao ne???
da se prisjetimo djevojčica ima 9 godina i silovao ju je očuh,zapravo zlostavljao ju je od 6 godine,
a pobačaj su morali napraviti jer je život djevojčice bio ugrožen.
I taj dotični nadbiskup poslije toga svega sruči svoju vatru na to dijete i njenu majku,umjesto da baš ta crkva pripomogne tom jadnom djetetu ona ga izopćava,šta reći osim-moralno do jaja...

katafakingstrofaaa...jako tuzno...
Naravno da crkva nema ništa protiv pedofila, kad ih ima i u svećeničkim redovima.
justice

Kao prvo, Adalbert Rebić nije taj koji ih je izopćio, nego onaj koji je dao tekst u Slobodnoj Dalmaciji. To bili se takvo što dogodilo u Hrvatskoj to je drugo pitanje što iskreno sumnjam da bi se dogodilo, pošto ima bezbroj žena koje su uradile pobačaj čisto zato što se nisu htjele "zajebavat" sa djecom, te ih smatraju kao svojevrsni "teret" pa svejedno nisu izbačene iz Crkve.

A tvoj tekst nije ubačen ovdje da se o njemu diskutira, jer u ovom tekstu iz Slobodne Dalamcije ljudi daju svoja viđenja tog i sličnih slučajeva, a nezibacuju iz Crkve.
Tvoj tekst kao takav je ubačen ovdje nebi li nekako cijeli slučaj povezao sa ovdašnjim svečenstvom u RH, STOGA GA DEFINIRAM KAO SRANJE.
Najgore mi je bilo čitati one tvoje bljuvotine kojim mi odgovaraš na post, iz kojih se vidi kako tražiš od ljudi da nasjednu na spiku žaljenja (iako tekst negovori direktno kao izvještaj o tom slučaju nego viđenje određenog dijela Crkvenih učenjaka na taj slučaj i njihovo osobno mišljenje - što su dvije različite stvari) insinuirajući kako takvo što rade konstantno naši svečenici iz RH.

I još jednom ponavljam vidim kako tekst nije postavljen da bi se proanalizirao slučaj, nego popljvalo preko njega Crkvu, i to katoličku, aludirajuči da se isto dogodilo ili bi se dogodilo ovdje, a što iskreno nevjerujem što mogu reči da je činjenica, a gore sam ti argumentirao i zašto (podebljano).
dobro čovjek kaže, pobačaj je najveće zlo, a prst u anus je isto što i rukovanje

edit: ovo je sarkazam, da ne bi netko nešto pomislio
pa što očekivat od popova, jebiga moraju se dječačići čuvat za njih pa moraju i oni nešt karat :)
Frost

dobro čovjek kaže, pobačaj je najveće zlo, a prst u anus je isto što i rukovanje

edit: ovo je sarkazam, da ne bi netko nešto pomislio

Čuj ako se začeće smatra kao početak života (a crkva ga takvim smatra) abortus se tada smatra ubojstvom (intuitivno), a kao takva klasifikacija je puno gori (teže djelo) od silovanja, ili bludnih radnji (kako več).
bez obzira na tvoj sarkazam. :wink:
mali_ivica

Čuj ako se začeće smatra kao početak života (a crkva ga takvim smatra) abortus se tada smatra ubojstvom (intuitivno), a kao takva klasifikacija je puno gori (teže djelo) od silovanja, ili bludnih radnji (kako več).

Ajde Ivice ponovi glasno svima:
Strugati sa stijenke maternice zigotu ili kako se već zove ta fakin nakupina stanica u razvoju, veći je grijeh od silovanja 9-godišnjakinje!

Pa da te ceo katolički jebeni svet razume, bog te jebo!
trebalo je tu malu balavicu bičevat jer je zavodila očuha!!!! onak' di ste vi ovce čuvali???? jednostavno ne mogu shvatiti ograničenost....
[sarkazam on] ne ne ne ta nakupina stanica je živo biće ono je živo ono je svijest ti si ubojica, grijeh je bacit 24 stanice, ne ne 48, ne ne 96 stanica to bi možda jednom mogao biti živi stvor, šta to pričaš, ajmo sad svi jebat dječake u šupak to je dozvoljeno [/sarkazam off]
bazooka_joe

mali_ivica

Ajde Ivice ponovi glasno svima:
Strugati sa stijenke maternice zigotu ili kako se već zove ta fakin nakupina stanica u razvoju, veći je grijeh od silovanja 9-godišnjakinje!

Pa da te ceo katolički jebeni svet razume, bog te jebo!

U definiciji kada začeće smatraš početkom života, onda automatski abortus smatraš ubojstvom jer si lišio život.
A ubojstvo kao takvo je teže djelo od bludnjih radnji, silovanja i sl.

To nisam ja izmislio to ide slijedom (ali ako uzmeš da je začeće početak života), ako neuzmeš to je več duga stvar.

No ja nisam reko kako je to za mene tako i tako, nego sam izrazio stav kako mislim da Crkva vjerojatno ide tim putem, pošto mislim kako ona smatra da je začeće početak života.

Tj. samo sam ispisao slijed prirodnog zaključivanja uzevši u obzir začeće kao početak života. Iz tog konteksta naslov teme je neosporan.
zaboravio si napomenut da je ono što crkva smatra ispravnim zapravo i tvoj stav pa si odmah nas mogao poštedit popovanja i reć što misliš ;)
Monstrum

zaboravio si napomenut da je ono što crkva smatra ispravnim zapravo i tvoj stav pa si odmah nas mogao poštedit popovanja i reć što misliš ;)

Nije istina, moj stav je taj ako je život te djevojke bio ugrožen, da se to dopusti.
Nije lijepo metati ljudima riječi u usta.
No problem je što je naslov teme općenit, a mi ovdje pričamo o jednom izdvojenom slučaju.
U tome je problem.
mali_ivica

U definiciji kada začeće smatraš početkom života, onda automatski abortus smatraš ubojstvom jer si lišio život.
A ubojstvo kao takvo je teže djelo od bludnjih radnji, silovanja i sl.

To nisam ja izmislio to ide slijedom (ali ako uzmeš da je začeće početak života), ako neuzmeš to je več duga stvar.

Aaaaa, dakle, postoji i definicija toga? Van katoličke crkve?
Pa, jebemu Ivice, de linkaj nešto, pa danas ti je sve na tom internetu, čak i papinski urbi et orbi!

Iako moram priznati, zbunio si me malo onim slijedom; dakle, stvari ovako stoje: može se crkva meni kurca napušit ako ja smatram da začeće nije početak života! Ili?
mali_ivica

Monstrum

Nije istina, moj stav je taj ako je život te djevojke bio ugrožen, da se to dopusti.
No problem je što je naslov teme općenit, a mi ovdje pričamo o jednom izdvojenom slučaju.
U tome je problem.

joj sorkać LOL
mali_ivica

Monstrum

inače je normalno i prirodno da djevočice od 5+ rađaju
Monstrum

mali_ivica

joj sorkać LOL

Jebemu Monstrume, ne meći mu ga u usta!
pa reko sam sorkać šta još da kažem :D

bazooka_joe

Iako moram priznati, zbunio si me malo onim slijedom; dakle, stvari ovako stoje: može se crkva meni kurca napušit ako ja smatram da začeće nije početak života! Ili?

Nekužim iz čega vučeš (tj. na koji način zaključuješ stvari koje zaključuješ?!)

Ja sam napisao to da:

1) Crkva začeće smatra početkom novog života.

Ako ti u svom zaključivanju uzmeš ovo pod (1) kao početak nekog slijeda činjenica.
iz stavke (1) tada proizlazi (2)
=>
2) Abortus je ubojstvo

(U slučaju da stavku (1) uzmeš kao polazište tada definitivno vrijedi (2) jer si ti abortusom tada lišio život)

3) Ubojstvo je veči zločin od pedofilije

iz ovoga slijedi...
=>
4) Abortus je veči zločin od pedofilije

I napisao sam da je gospodin koji je ovo pisao u Sl. Dalmaciji vjerojatno išao ovim slijedom.
meni se sad na ovo samo vrte riječi 3ki stil, kar s marsa(crna rupa)

a kako crkva tolerira silovanje??
MissTake

mali_ivica

Monstrum

inače je normalno i prirodno da djevočice od 5+ rađaju

Nije, ali nije također normalno da se gospođa od 30godina jebe ko nespašena, a onda kad zasvjetli odma ide kod doktora da je podreže, a onda se takvi slučajevi pravdaju ovakvim o kakvim mi danas pričamo (nažalost)
U tome je problem.
Mislim da Crkvi nije problem reči da nema ništa protiv da se to okonća kako se okončalo, koliki joj je problem što iz toga proizlazi da je jednima dopustila, a drugima nije, a govorimo o istoj stvari (abortusu) u tome je problem.
nema tu crkva što dopuštati
MissTake

a kako crkva tolerira silovanje??

Neznam, pitaj ju!
Opet sam dobio dojam da sam kriv samo zato što vam pokušavam predočiti svoje razmišljanje KAKO CRKVA GLEDA NA TO!
mali_ivica

bazooka_joe

Nekužim iz čega vučeš (tj. na koji način zaključuješ stvari koje zaključuješ?!)

Ja sam napisao to da:

Ako ti u svom zaključivanju uzmeš ovo pod (1) kao početak nekog slijeda činjenica.
iz stavke (1) tada proizlazi (2)

Also sprach die Kirche, a mene boli kurčina za njeno mišljenje o toj stvari. O tome ti ja pričam. Dakle - ne proizlazi ništa doli koliko-toliko bezbolnog ostatka života silovane djevojčice.
Ne želim znati kako je 9-godišnjakinji rađati dijete niti kako će to dijete izgledati usprkos medicinskom fenomenu kojega bi to izazvalo...
MissTake

nema tu crkva što dopuštati

Apsolutno, kao što ni ti nemožeš također njoj zamjeriti što je ona nekoga izgonila zbog.
To i je poanta. Neznam zašto se ova rasprava na kraju krajeva uopće vodi.
vidi
ne pada mi napamet pitati nekog tamo svećenika koji se zakleo na život u celibatu, a iskorištava dječake da mi govori što da radim sa svojim životom i svojom porodicom. da je sposoban biti obiteljski čovjek ne bi se zaredio
1.) Crkva je monopolni gad koji truje nacije i guta novce samo i isključivo za svoju zadovoljštinu i ne pruža ništa za uzvrat, eventualno neku nadu u život nakon života što samo po sebi nema smisla, mislim realno ako pročitaš ovo "život nakon života" je glupost za naivne i jednostavno žalim ljude koji razmišljaju da će svoje grijehe opravdat s 5 očenaša i 5 zdravo marija i da će ih nakon svih sranja u životu koje naprave čekat BOG!!!! širom raširenih ruku. iskreno da sam ja BOG zabio bi vam svima ekser u čelo

2.) abortus je nužno zlo očajnih žena koje su svjesne svojeg stanja u ovom usranom svijetu i jednostavno nisu ili spremne ili u mogućnosti odgajat dijete vjerovatno jer ne mogu još ni sobom vladat jer su još uvijek i same djeca ili jednostavno zbog spleta okolnosti ne mogu imat djecu

3.) ubojstvo NIKAD ne može biti veći zločin od pedofilije, NIKAD NIKAD NIKAD, kad ubiješ čovjeka samo ga ti nosiš na duši i još neko vrijeme njegovi/njeni tuguju za njim/njom, kad siluješ (nasilno protiv njegove/njezne volje jebeš dijete) nanosiš doživotni ožiljak na psihu djetetu/roditeljima/rodbini/prijateljima itd

4.) abortus NIJE I NIKAD NEĆE BITI VEĆI ZLOČIN OD pedofilije
MissTake

da je sposoban biti obiteljski čovjek ne bi se zaredio

Ili da je sposoban išta raditi, dodao bih ja; šteta inteligentnih ljudi, mogli su nam već odavno uzgajati nove organe putem matičnih stanica, a oni liječe frustracije na djevojčicama...
bazooka_joe

MissTake

da je sposoban biti obiteljski čovjek ne bi se zaredio

Ili da je sposoban išta raditi, dodao bih ja; šteta inteligentnih ljudi, mogli su nam već odavno uzgajati nove organe putem matičnih stanica, a oni liječe frustracije na djevojčicama...

i dječacima nemoj slučajno to zaboravit ;)
MissTake

vidi
ne pada mi napamet pitati nekog tamo svećenika koji se zakleo na život u celibatu, a iskorištava dječake da mi govori što da radim sa svojim životom i svojom porodicom. da je sposoban biti obiteljski čovjek ne bi se zaredio

Pa da i kakve ja sad veze imam s time?!
Da plaćem?
Nemoj se ljutit ali ništa te nekontam, nevidim svrhu ovoga što mi pričaš?! Neznam... :D
a jadan
razumijem te
MissTake

a jadan
razumijem te

Pa ne samo želim reči kako sam dobio dojam da me smatraš dijelo klera, a što nisam.
Pa mi stoga sve što pišeš zvuči bez veze.
mislim na takav način pišeš. bez uvrede.

A ja samo dao svoje viđenje na dati topic.
ma sjedi 5 . ne ljutim se ja na tebe što ti ne možeš protumačiti moje pisanje. sve je uredu. ovo je demokratska zemlja i svi imamo pravo iznijeti svoje mišljenje.

kler
MissTake

ma sjedi 5 . ne ljutim se ja na tebe što ti ne možeš protumačiti moje pisanje. sve je uredu. ovo je demokratska zemlja i svi imamo pravo iznijeti svoje mišljenje.

kler

Evo izdvojio sam ti dio:

U ranokršćansko doba izraz kler označava čitavu zajednicu (općinu) vjernika. Svaka takva zajednica naziva se crkva. Postepeno, stvaranjem čvrste crkvene hijerarhije (pokornost biskupu koji vodi zajednicu kao što monarh vodi državu) i stvaranjem ideje jedne Crkve, pojam "kler" suzuje se na tzv. "duhovni stalež", svećenike (i one koje se pripremaju za svećenike) i redovnike i redovnice.

Eto da nemoraš previše čitat...

PS: Nisam blesav, vidim kako me pokušavaš omalovažavati svojim komentarima, no eto odgovaram ti i ovaj put. (sad več ni ja neznam zašto)
pratila sam slucaj te djevojcice po novinama , i svaki novi clanak koji sam procitala me raspizdavo sve vise
a secer na kraju je definitvno bilo izopcenje te djevojcice (9-godina!!!!!!!!! ) iz crkve zbog zlocina abortusa...
kao prvo , SILOVANA JE...nije svjesno isla se seksat pa slucajno ostala trudna pa onda odlucila na abortus..silovana je , nezna sta joj se dogodilo , ne zna sta je trudnoca , ne moze si pojmiti to da je ona sama trudna...ako su joj uopce rekli , ljubice ti si trudna , nosis blizance
vjerovatno su sve odluke donesene umjesto nje , maltene bez njenog znanja...kad su je vodili na abortus , vjerovatno su joj rekli da ide vadit mandule
i odakle onda pravo nekome izopciti nekoga tko nije znao niti odlucio
to je pitanje??
u ovom slucaju je crkva tjerala mak na konac
da je u pitanju bila recimo biskupova necakinja..eeee....bi ju klinac izopcio
Ljudska ograničenost i debilnost su mi fenomen o kojem ću jednom napisati knjigu, majke mi ako neću. Kao komentar samo ovo, jer ne smijem ulaziti u dodatne rasprave, jerbo ću zamračit.
pa dobro @ivice o čemu ti pobogu pričaš???
pa naravno da sam stavio ovaj tekst da bi se popljuvala crkva (znaš i sam da mi je to bolna točka) jer je toliko govnarski licemjerna da je to za popizditi.
A ti pišeš totalne gluposti jer kako drugačije da ovo nazovem:
mali_ivica

Kao prvo, Adalbert Rebić nije taj koji ih je izopćio, nego onaj koji je dao tekst u Slobodnoj Dalmaciji.

ajd ti sad meni objasni kako može novinar nekoga izopćiti iz crkve???

a najbolje je što je moj odgovor tebi bljuvotina,pa gdje sam ja izrekao i jednu neistinu toj mojoj "bljuvotini"???

ja tebe kao čovjeka definiram kao -CENZURA- jer kakav si ti čovjek kad si na strani silovatelja a ne na strani te jadne djevojčice,i nemoj mi sad napisati kak to nije istina kad toliko braniš to što je tvoja crkva napravila,a napravila je sranje,umjesto da primi tu djevojčicu pod svoje skute i zaštiti ju ona ju izopćava,
jednom riječju užas...
justice

ja tebe kao čovjeka definiram kao -CENZURA- jer kakav si ti čovjek kad si na strani silovatelja a ne na strani te jadne djevojčice,i nemoj mi sad napisati kak to nije istina kad toliko braniš to što je tvoja crkva napravila,a napravila je sranje,umjesto da primi tu djevojčicu pod svoje skute i zaštiti ju ona ju izopćava,
jednom riječju užas...

Zanima me odakle vučeš svoje zaključke, ja sam rekao da bi dozvolio, ako je život ugrožen i to je to.
Nemoj mi sada pričat bajke i držati epohalne govore, nakon one spike da je trebalo poklati sve po Bleiburgu i sl. odjednom su ti proradili osječaji?! Daj molim te nemoj SRAT. Problem je u tome što si se uvatio ovog kao takvog jedinstvenog slučaja i na njemu baziraš cijelu priču, a kontekst govora Adalberta Rebića se nemože uhvatit ako se sam obaziraš na ovom slučaju. I zbog toga su donijeli takvu odluku kakvu su donijeli, jer nisu gledali na abortus kroz prizmu samo ovog slučaja.

Re: Adalbert Rebić: Pobačaj je veće zlo od pedofilije

Prestrašno. Trebalo bi im zabraniti bilo kakve istupe u javnosti putem medija, zatvoriti ih u njihova 4 zida, pa neka žive prema svojim strogim i jasnim crkvenim zakonima.
He he @ivice nisi ti glup kao ostala ultra desničarska klika na ovom forumu,al nemoj ti sad spominjati Bleiburg jer to nema veze s ovom temom.
Ti meni kažeš odakle ja vučem zaključke a odakle ti vučeš svoje???
zato što sam JA stavio ovaj tekst i napisao svoje mišljenje automatski ti se nesviđa i proglašavaš ga "bljuvotinom"
moje mišljenje je takvo ali ja nijednu neistinu nisam izrekao u njemu,pa onda reci zašt je bljuvotina? reci iskreno-jer pljujem po crkvi...
justice

He he @ivice nisi ti glup kao ostala ultra desničarska klika na ovom forumu,al nemoj ti sad spominjati Bleiburg jer to nema veze s ovom temom.

Ima veze, ali ne direktno jer samo diskutiranje i ubacivanje tog djeteta kao dijela priče je tu da pobudi osječaje, a kad smo kod djece lakše je pobuditi osječaje kod odraslih nego kad su u pitanju odrasle osobe iz tog razloga sam spomenuo Bleiburg zato što me optužuješ da sam takav i takav bezosječajan gad a ti svetac, a paralelno u temi o Bleiburgu ti bi pobio sve žive i nežive bez obzira na njihovu krivnju, no tu si smiješ to dopustiti jer se neradi o djeci pa nećeš pobuditi svojom izjavom tolike osječaje kod forumaša zato što se ne radi o djetetu nego odraslim osobama.
justice

Ti meni kažeš odakle ja vučem zaključke a odakle ti vučeš svoje???

Ovo sam napisao zato što nemožeš promatrati sve iz prizme jednog slučaja, da se radi o odrasloj osobi koja je napravila pobačaj i koju je crkva izgonila, ti nebi imao toliko argumenata koliko ajmo reči možeš imati sada, zato sam naglasio da netreba sve gledati iz prizme samo ovog slučaja.
justice

moje mišljenje je takvo ali ja nijednu neistinu nisam izrekao u njemu,pa onda reci zašt je bljuvotina? reci iskreno-jer pljujem po crkvi...

Nisi ti rekao neistinu ali nisi rekao ni istinu, analizira se tekst koji si dao, a ne slučaj!
gosp. Rebić u tekstu objašnjava kako je taj potez napravljen vjerojatno iz razloga kao opomena ljudima u Brazilu što bi se moglo dogoditi, jer je tamo velik broj pobačaja, isto tako se moglo raditi o nekoj drugoj osobi (drugih godina) pa bi bilo isto.

U pogledu pobačaja mi nemožemo pričati u vidu jednog izdvojenog slučaja, a što se ovdje stalno pokušava!

No još jednom, sve se pokušava svesti na zaključak kako bi se isto dogodilo da je u pitanju neki naš biskup ili slično. A što nemora biti slučaj, čak bih rekao i nebi bio. TO JE POANTA.
ma ivice ispričavam se ako si mislio da te ja želim omalovažavati.... ja to ne radim, sam to radiš svojim postovima. i hvala ti što si me prosvjetlio...
mali_ivica

Znanost ne.
Crkvu na "ignore", ako vam je život mio...
Meni nije jasno....nigdje se ne spominje (u ovom topicu) da su liječnici odlučili napraviti abortus, ne pitavši nikoga za dopuštenje, što mi je sasvim logično zbog djevojčicinog ugroženog zdravlja. Slično se događa svugdje recimo kad žena zanese vanmaterično i zna se da je takva trudnoća neodrživa i za nju i za djete..automatski slijedi abortus.
Tako da ako je itko i izopćen- onda su to liječnici..
Pitam se zbog čega se Crkva uopće u ovom slučaju oglašava?
Vjerojatno opet mediji - trovači..truju.
A vidim da Ivica pokušava objasniti poantu...ja sam shvatila..
Vjernici znaju da će biti exkomunicirani ako učine neko teško zlo (teški grijeh) “A oni koji su na polju suditi će im Bog, izvedite zloga izmedju sebe, iz svoje sredine” (1. Korincanima 5,13).
Mislim da se digla velika medijska prašina oko ovog slučaja...i treba..samo nažalost ode u krivom smjeru..svi pljuju po Crkvi a zločinca ni ne spominju, žalosno.
Frost

mali_ivica

Znanost ne.

Pa to i je poanta, nju Crkva nije osudila u na robiju, nego je izgonila iz Crkve, što je njeno pravo. A tekst koji je isječen iz slobodne dalmacije negovori o tome da je to uredu ili ne.
On (tekst) kao takav obrazlaže razloge (vjerojatne) zbog kojeg je to učinjeno.
A oni su: mjera predostrožnosti jer je u Brazilu veliki broj pobačaja, te iz tog razloga ta mjera, kako se nebi ubuduće događalo to (ne u smislu da neka djevojčica abortira) nego u smislu da to ne čine žene koje su starije ili mlađe dobi, a koje imaju sve predispozicije da zdravo rode.
Jel u konačnici Abortus je abortus ma ko ga god napravio.

Cijela teme je od starta ošla u krivo, jer se nediskutira o tektu (odnosno pokušaju obrazlaganja), nego o slučaju.
MissTake

ma ivice ispričavam se ako si mislio da te ja želim omalovažavati.... ja to ne radim, sam to radiš svojim postovima. i hvala ti što si me prosvjetlio...

Nemoraš se ti meni ispričavati, sam tvoj način komunikacije govori ljudima suprotno tako da svaki normalan čovjek koji čita tvoje tekstove vidi da oni nemaju veze sa temom u užem smislu, nego su napisani čisto iz jednog zabetoniranog stava (JA SAM UVIJEK U PRAVU).
Svaka daljnja rasprava sa tobom i ljudima koji tako gledaju na stvari (da nije važno što drugi kaže nego konstantno bez argumenata tupit gluposti) je bezvezna.

To se vidilo iz pitanja, kad si mi postavila recimo pitanje: A što Crkva misli o silovanju.
Prvo nisam dio Crkve (u smislu klera) da ti odgovorim, drugo retoričko je pitanje na koje i sama znaš odgovor, iz čega slijedi da ga nisi postavila zato da bi dobila neki odgovor, nego kao neku vrstu glupe provokacije.

Glede mojih postova, JA SVOJE MIŠLJENJE IZNOSIM, svidjelo se ono nekome ili ne, a način na koji ti pišeš POKAZUJE da ti svoje mišljenje nezinosiš (Pošto je isčitljivo da ga ni nemaš!)
Pa na kraju kad rezimiramo shvaćamo tko tu zapravo ispada glup.
Meni samo nešto nije jasno - ako vas boli briga za Crkvu i njeno mišljenj, zašto ste se uzburkali oko toga što je devetogodišnjakinja izopćena iz Crkve? Zar joj nije bolje biti izvan društva koje ju ne prihvaća?
tonya

Meni samo nešto nije jasno - ako vas boli briga za Crkvu i njeno mišljenj, zašto ste se uzburkali oko toga što je devetogodišnjakinja izopćena iz Crkve? Zar joj nije bolje biti izvan društva koje ju ne prihvaća?

Istina, al kolko vidim ovdje se baš i ne raspravlja o temi nego čista sprdnja nekog i nečijih stavova...
tonya

Evo jedno normalno opažanje, bravo.

No ovo što si ti zaključila nije ni bitno, Hijene su dobile određenu polukost za borbu i pljuvačinu, dalje sve ide svojim tokom, sušta rasprava je ionako uvijek bila manje važna! :wink:
ivice nemoj se sekirati, loše je za zdravlje
Frost

mali_ivica

Znanost ne.

koja znanost?
Circa

Crkvu na "ignore", ako vam je život mio...

Što bi ovo trebalo značiti? :o :o
NinjaTurtle

Frost

mali_ivica

Znanost ne.

koja znanost?

prirodna
Mladjo

NinjaTurtle

Frost

mali_ivica

Znanost ne.

koja znanost?

prirodna

A što kaže konkretno?
guglaj
Jel se uvažava mišljenje medicine?
NinjaTurtle

O medicini se i priča.
Frost

NinjaTurtle

O medicini se i priča.

nema jedinstvenog stajališta no većina liječnika se slaže da čovjek nastaje spajanjem muške i ženske spolne stanice
Adalbert Rebić je izvrstan teolog (bibličar) ali njegovo vrijeme je prošlo. Lako je kad ti popuste živci reci svašta u medijima, ali mi telozi smo ti koji čemo njegove izjave morati opravdavati!!

Tagovi