Ne žele li primiti bonove umjesto plaće - otkaz cijelom kolektivu!

Osijek

Ne žele li primiti bonove umjesto plaće - otkaz cijelom kolektivu!

Djelatnici jedne osječke građevinske tvrtke već godinama gotovo polovinu plaće primaju u bonovima koje mogu iskoristiti u trgovinama široke potrošnje samo jednog trgovačkog lanca.

Ova praksa isplate plaće nije strana ni brojnim drugim tvrtkama, a posebno trgovačkim poduzećima, koja djelatnike uz pomoć bonova prisiljavaju da svoju plaću troše unutar same tvrtke. Najtužnije je što se na ovu ustaljenu i ilegalnu praksu praksu više nitko i ni ne osvrće.

Već ne znam kuda bih od sramote pred rodbinom i prijateljima. Svaki mjesec ih 'žicam' da otkupe dio mojih bonova kako bih imala dovoljno novca za plaćanje režija. No, sada mi više ni to nije dovoljno. Suprug i ja imamo kredit u 'švicaricima', rata kredita nam se u posljednjih godinu dana poduplala. Meni treba moja plaća u novcu, ne mogu bonovima plaćati kredit! No, u firmi se tako što ne smije ni spomenuti! Kao da je posve normalno da nam se plaća isplaćuju na takav način”, priča ogorčena Osječanka koja radi u građevinskoj tvrtki.

Frano Kopić, teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Osječko-baranjsku županiju, potvrđuje njene navode te dodaje kako je pravda za našu sugovornicu, i druge Osječane u sličnoj situaciji, teško dostižna.

Znamo da postoji praksa u nekoliko osječkih tvrtki, od kojih je jedna i u državnom vlasništvu, u kojima se ljudima plaće isplaćuju u bonovima. Pokušali smo tomu doskočiti na različite načine, ali bez uspjeha. Jedino inspekcija može zaustaviti poslodavca u takvoj praksi i kazniti ga. No, kada inspekciju alarmiramo, informacija da će inspektori doći uvijek stigne do poslodavca, koji prije inspektorova dolaska prilagodi papire i za razgovor ostavi dostupne samo radnike koje zastrašivanjem prisili da lažu kako plaću dobivaju u cijelosti u novcu. Prijete otkazima, ali i gašenjem cijelog poslovanja ako inspekcija naloži da plaće moraju biti u cijelosti u gotovini. Ljudi tada lako odustaju od istine jer ne žele na sebe preuzeti odgovornost da svi zaposleni ostanu bez posla”, objašnjava Kopić.

Regresi i božićnice

Prošla su i vremena kada je većina osječkih tvrtki regres te božićnice i uskrsnice isplaćivala u gotovini. No, kako objašnjavaju iz SSSH, ovdje nije riječ o ilegalnom poslovanju.

Iako ljudima bonovi nisu baš uvijek po volji, u ovom slučaju to su dodaci na redovna primanja i oni ne moraju biti u novcu. Najčešće je samim kolektivnim ugovorom određeno kako se regres i pokloni za Božić i Uskrs mogu isplatiti u novcu ili naravi”, kaže Frano Kopić.

Tekst: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Isis/Foto-arhiv 031

Re: Ne žele li primiti bonove umjesto plaće - otkaz cijelom kolektivu!

Redakcija 031

No, kada inspekciju alarmiramo, informacija da će inspektori doći uvijek stigne do poslodavca, koji prije inspektorova dolaska prilagodi papire i za razgovor ostavi dostupne samo radnike koje zastrašivanjem prisili da lažu kako plaću dobivaju u cijelosti u novcu. Prijete otkazima, ali i gašenjem cijelog poslovanja ako inspekcija naloži da plaće moraju biti u cijelosti u gotovini. ”, objašnjava Kopić.

Ovo kao iz kakve serije ili filma!
Sam sindikat obavještava poslodavce a ne inspektori, govorim iz osobnog iskustva. Nevjerovatno je to kako se sindikat sada hvata za slamku kako bi izbjegao vizitu USKOK-a.

Bježite radnici od sindikata jer ako se njima povjeravate to je isto kao da se povjeravate poslodavcu koji Vas je oštetio!
Ovo je čisti horor.

Prije nekoliko godina moj očuh radio je u jednoj privatnoj firmi koja ga je U CIJELOSTI isplaćivala u bonovima za Konzum. Pa ti 'oćeš - nećeš.

Stoka odvratna.

Bolje bi bilo da živimo u robovlasništvu, jer onda su stvari barem bile crno na bijelo. Znalo se da moraš rintačit i da nemaš nikakva prava. A sad smo u demokratskom društvu gdje postoje ljudska pa tako i radna prava, ali ih svi zaobilaze. Život u iluziji gori je od robovlasništva.
Zašto nitko ne napiše IME te "jedne građevinske tvrtke" i ime "tog trgovačkog lanca"?!
Pa neka se zna...

Nije mi jasno, kako takvim stvarima stati na kraj? Kad je cijeli sustav uhodan... :roll:
Ako novinar koji je sastavio članak ne smije napisati a ima saznanje ne vidim zašto bi to netko drugi učinio.
Mislio sam da se radi o jednoj firmi iz PNV-a kako ga zovu tamošnji stanovnici.
Pa šta je sad čudite? Pa to je javna tajna da dosta osječkih firmi isplačuje plaću u bonovima tajkunskog trgovalkog lanca koji ima ovlasti tiskati vlastiti novac - bonove i s njima zatvarati svoje obveze. Taj trgovački lanac s sjedištem u Zagrebu, a svi znamo o kome se radi svaki mjesec tiska desetke milijuna kuna u svom novcu bonovima, zašto bi oni morali dignuti kredit da plate svoje obveze kad mogu ukljućiti printer i natiskati si koliko im treba. Nije problem u poslodavcima koji isplačuju plaće u njihovim bonovima nego u tome što netko dopušta da postajemo banana država u kojoj jedan majmun s dvorcem u Zagorju ( i helikopterom) pravi budale od svih nas. Btw i ja sam radio do nedavno u jednoj Osječkoj firmi i dobivao sam pola plaće u bonovima tog lopova.

Osobno znam da u barem 3 velike firme u Osijeku radnici dobivaju pola plaće u K bonovima.
de navedite ime firme..koji moj je štitite? treba sve javno prozvat..i onda ko u Kini..robija il metak u glavu..pas mater..
silence

Ako novinar koji je sastavio članak ne smije napisati a ima saznanje ne vidim zašto bi to netko drugi učinio.

Na novinara i mislim. Čemu pisati o saznanju, a ne o firmi?!
Isto tako je mogao napisati pamflet o krizi, jadu, bijedi i siromaštvu u Osijeku. Bez imena. I svi bi se i dalje zgražali kako nam je žao tih ljudi.

Ako ne ide inspektoratom, zašto ne anonimno podnošenje kaznene prijave državnom odvjetništvu? Pa neka istražuju.

Ah da, netko će dobiti dojavu i prije nego se to dogodi... :roll:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/307079.html

Novinar i sindikalist su neuki debili. Ili neka prenesu informaciju sa ful podacima ili neka je u opće ne prenose. Tj. ili neka se obojica bave svojim zanimanjima sukladno propisima ili neka se u opće više nikad ne bave sa svojim zanimanjima. Jer su, očigledno, debili.
U kojem svijetu vi živite? Jel vama jasno da šačica moćnika vodi ovu državu i da je onaj tko ima para iznad zakona? Neće jedan novinar ugrožavati svoju egzistenciju i posao zbog ilegalnih poslodavaca...
Očito je da im čak niti inspekcija ništa ne može...kamoli novinar...
Boost

U kojem svijetu vi živite? Jel vama jasno da šačica moćnika vodi ovu državu i da je onaj tko ima para iznad zakona? Neće jedan novinar ugrožavati svoju egzistenciju i posao zbog ilegalnih poslodavaca...
Očito je da im čak niti inspekcija ništa ne može...kamoli novinar...

u bilo kojoj ozbiljnoj državi to bi se lako riješilo. kad bi inspekcija radila u strogoj tajnosti, za buduće korake znalo samo 2-3 ljudi (pa bi se znalo i odakle cure informacije), a onda se nenajavljeno zaletili po sumnjivim firmama, da vidiš šta bi sve našli. ovako, kad je vlada slizana s najmoćnijima u gospodarstvu, nema niti političke volje da se to riješi.
ms.bovary

Zašto nitko ne napiše IME te "jedne građevinske tvrtke" i ime "tog trgovačkog lanca"?!
Pa neka se zna...

Tetak mi radi u Osijek-Koteksu, i koliko mi je poznato, dobivali su bonove za "super povoljni" Konzum.
strašno, ali istnito.. jadni ljudi.
A, zašto oni šute? Misle da će se netko drugi izboriti za njih? Očekuju da će netko drugi najebazi za njihov boljitak? Ako šute jer su beskičmenjaci, onda ni ne zaslužuju bolje nego bonove umjesto novca.
Carobnica

A, zašto oni šute? Misle da će se netko drugi izboriti za njih? Očekuju da će netko drugi najebazi za njihov boljitak? Ako šute jer su beskičmenjaci, onda ni ne zaslužuju bolje nego bonove umjesto novca.

Boje se za vlastitu egzistenciju što je razumljivo.
Poslodavci ucjenjuju, ako nećeš raditi ima tko hoće (pa makar i za bonove) a ljudi imaju obitelji, djecu, kredite i jednostavno nemaju mogućnost izbora. Država i sindikati su protiv njih, klasični robovlasnički položaj, to je valjda kapitalizam koji ste željeli.

A novinaru nije u interesu jer se sve na kraju svodi na interes a to je novac odnosno položaj u društvu, opet zaposlenje jer i on je zaposlenik nekih novina ..što ga ne opravdava je mu je posao da iznosi činjenice koje su u javnom interesu pa i kada nisu provjerene ako postoji sumja a ovdje postoji.
Nije mi jasno zašto bi novinaru bio problem objaviti imena firmi koje ovako isplaćuju? Pa ovo je u biti javna tajna. Koliko sam samo puta, čekajući na blagajni konzuma, ili biljemerkanta, vidio da ljudi plaćaju s bonovima? Pa to je notorna činjenica, a firme koje to rade nisu neke prčvarnice s 2 zaposlena, nego zapošljavaju stotine, ako ne i tisuće ljudi. Gdje je problem objaviti javnu tajnu punim imenom i prezimenom?
silence

Što je tu razumljivo? Meni nije razumljivo da netko pravda pasivnost radnika pravdajući to strahom za egzistenciju, a s druge strane proziva novinare. Zar bi se novinari trebali boriti za radnike?

I o kakvoj to egzistenciji govorimo? Egzistenciji na bonove. Očito im nije loše, kad se ne bune. Onda neka šute i trpe, a ne da još prozivaju novinare što se oni ne bore za njihova prava.

Tek djelomično suosjećam s njima, ali ti ljudi imaju ono što su svojom pasivnošću i kukavičlukom i zaslužili.

što ga ne opravdava je mu je posao da iznosi činjenice koje su u javnom interesu pa i kada nisu provjerene ako postoji sumja a ovdje postoji.

Ovo mi je nevjerojatno! Imaš hrabrosti prozvati novinara što on nije nekog prozvao, a s druge strane ti je sasvim normalno da radnici šute kao pipice?! Nevjerojatno!
Brick Top

Nije mi jasno zašto bi novinaru bio problem objaviti imena firmi koje ovako isplaćuju? Pa ovo je u biti javna tajna. Koliko sam samo puta, čekajući na blagajni konzuma, ili biljemerkanta, vidio da ljudi plaćaju s bonovima? Pa to je notorna činjenica, a firme koje to rade nisu neke prčvarnice s 2 zaposlena, nego zapošljavaju stotine, ako ne i tisuće ljudi. Gdje je problem objaviti javnu tajnu punim imenom i prezimenom?

Ma mene čudi sindikalist. A koji potpada pod zakon koji sam linkao. Sindikalist je državni službenik. On po zakonu mora prenjeti punu i točnu informaciju. Dakle, i ime svih tvrtki koje krše Zakon o radu i kolektivne ugovore. Samim tim sindikalist krši zakon.
No, obojica bi primali plaću za polovičan posao.
Carobnica

silence

Što je tu razumljivo? Meni nije razumljivo da netko pravda pasivnost radnika pravdajući to strahom za egzistenciju, a s druge strane proziva novinare. Zar bi se novinari trebali boriti za radnike?

I o kakvoj to egzistenciji govorimo? Egzistenciji na bonove. Očito im nije loše, kad se ne bune. Onda neka šute i trpe, a ne da još prozivaju novinare što se oni ne bore za njihova prava.

Tek djelomično suosjećam s njima, ali ti ljudi imaju ono što su svojom pasivnošću i kukavičlukom i zaslužili.

što ga ne opravdava je mu je posao da iznosi činjenice koje su u javnom interesu pa i kada nisu provjerene ako postoji sumja a ovdje postoji.

Ovo mi je nevjerojatno! Imaš hrabrosti prozvati novinara što on nije nekog prozvao, a s druge strane ti je sasvim normalno da radnici šute kao pipice?! Nevjerojatno!

Novinar nema pravo pisati o tim radnicima koji primaju ilegalno štampani novac za plaću od neke kriminalne organizacije. Odkud novinaru pravo da proziva radnike, ako se ti sami radnici ne bune jer im je dobro?
Carobnica

silence

Vjerojatno si mlada i, u skladu s tim, naivna. Pojedinac koji se odluči boriti za sebe će ispušiti. Znači dotična osoba x će izgubiti posao kojim uzdržava obitelj.
Nadalje, vlasnik firme x će se pobrinuti da dotična oštećena osoba ne nađe drugi posao tako lako. Shvaćaš?
Da ne govorim dalje o premlaćivanju, uništavanju imovine oštećene osobe itd.
Nadam se da se nikada nećeš naći u takvoj situaciji, jer svatko jezamjenjiv i uvijek ima onih koji će raditi i za manje.
Naša Hrvatska.
Carobnica

Razumljiv je strah od gubitka zaposlenja i prihoda kakav god bio jer drugi posao će veoma teško pronaći. (ako te nema tko uzdržavati)
Nitko se ne mora «boriti» za nikoga, govorim o poslu novinara koji piše članak o nečemu, da ako raspolaže informacijama iste i iznese javno jer mu je to posao.

Ja nisam nikad bila ni u sličnoj situaciji ali opet mogu razumjeti jer poznajem ljude koji rade u tim poduzećima. Vidjela bih tebe da si samohrana majka koja ne prima alimentaciju (a nema mamu tatu da joj pomažu) , da imaš bolesno dijete i da ne navodim još razne druge primjere, ne želim se raspravljati jer nemam vremena za to i mene osobno ne zanima, iznijela sam mišljenje koje smatram ispravnim.
Carobnica

Da, prozvala sam novinara koji je pisao članak i sve ostale novinare koji rade svoj posao ofrlje i neprofesionalno.
Radnici su šutjeli do sada, sindikat im nije pomogao , nadam se da neće na tome stati.
silence

Razumljiv je strah od gubitka zaposlenja i prihoda kakav god bio jer drugi posao će veoma teško pronaći. (ako te nema tko uzdržavati)

Shvatila sam što si rekao, ali meni to nije "razumljivo".

Nema ničega "razumljivog" u pasivnosti i dozvoljavanju da ti netko sere po glavi. To nije razumljivo. To je kukavički, ljigavo, jadno, beskičmenjački.

Nitko se ne mora «boriti» za nikoga, govorim o poslu novinara koji piše članak o nečemu, da ako raspolaže informacijama iste i iznese javno jer mu je to posao.

A ovom zaposleniku borba za vlastiti obraz nije "posao", pa onda on može šutiti kao pipica, grbaviti se, pokrivati ušima i šutiti kao zadnje pokislo govno?!

Ne slažem se! Onaj tko nije spreman podmetnuti vlastita leđa ni ne zaslužuje bolje. Onaj tko se ne želi boriti za svoja prava - taj ih niti ne želi dovoljno, a još manje zaslužuje.

Vidjela bih tebe da si samohrana majka koja ne prima alimentaciju (a nema mamu tatu da joj pomažu) , da imaš bolesno dijete i da ne navodim još razne druge primjere, ...

A otkud ti znaš kakva sam ja majka?! Možda baš zato govorim kako govorim.

Uostalom, nisam ja bitna, nego svi oni koji se smatraju potlačenima. Ako potlačeni šuti, onda nije potlačen! A onaj koji cvili i kumi da se netko drugi bori za njega - e, taj zaslužuje da ga se čizmom stjera još dublje u glib.

Da, prozvala sam novinara koji je pisao članak i sve ostale novinare koji rade svoj posao ofrlje i neprofesionalno.

Novinar ne može iznositi neprovjerene informacije. Da su radnici stali pred kameru, ufotkali se i svojim imenom stajali iza svojih tvrdnji - tada bi pisalo i o kojoj se firmi radi, jer bi tada novinar prenosio ono što je netko drugi tvrdio.

Dakle, to što ne piše ime firme može se zahvaliti jedino radnicima koji nisu imali muda to izreći javno. Takvi i zaslužuju život na bonove, kupone, par-nepar.
Stella1989

ms.bovary

Pa neka se zna...

Tetak mi radi u Osijek-Koteksu, i koliko mi je poznato, dobivali su bonove za "super povoljni" Konzum.

Osijek-Koteks nije taj koji daje bonove, eto informacija iz prve ruke. Ponekad se dobiju bonovi za božić/uskrs ali ne preveliki iznos. Rijetka firma koja vodi računa da se plaća dobije i da bude na vrijeme bez obzira što je direktor smrad broj 1 u gradu. Da je barem svugdje tako bilo bi mnogo bolje za živjet.

edit: susjed mi radi u konzumu. Koliko tamo znaju dobiti bonova za konzum da čovjek ne može režije platiti. :(
-----
Carobnica

Novinar ne može iznositi neprovjerene informacije. Da su radnici stali pred kameru, ufotkali se i svojim imenom stajali iza svojih tvrdnji - tada bi pisalo i o kojoj se firmi radi, jer bi tada novinar prenosio ono što je netko drugi tvrdio.

Novinar iznosi informacije koje je saznao od sindikalnog povjerenika. Tko može biti kredibilniji u smislu točnosti informacija a u području radnog zakonodavstva od sindikalnog povjerenika? Pa nije novinar izvukao informaciju iz guzice.
Nadalje, analogijom tvog razmišljanja:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/novom-zelandu-prijeti-ekoloska-katastrofa-iz-nasukanog-broda-ubrzano-istacu-naftu/576359.aspx

Nema fotke zmazanih pingvina, pa eto novinar iznosi neistine.

http://www.depo.ba/vijest/47995

Nema fotke slijedećih stanovnika Crne Gore: Eskimi, Vile, Božja bića, Amebe, Čovjek-žene, Njemački ovčari, Kikirezi, Razočarani, RH pozitivni, Polutani, Gorštaci, Komunisti, Templari, Avatari, Nindža-ratnici, Snorkijevci, Štrumfovi, Transformersi, Vini Pu, Aboridžin, Bušman, Čerkez, Crveni Kmer, Lakota Sijuks, Mohikanac, Navaho Indijanac

No to ipak ne znači da novinar kenja.
mučki provokator

Stella1989

ms.bovary

Pa neka se zna...

Osijek-Koteks nije taj koji daje bonove, eto informacija iz prve ruke. Ponekad se dobiju bonovi za božić/uskrs ali ne preveliki iznos.

Sjećam se da je dobio za prošli Božić bon, pa sam kontala da im nekad dio plaće daju u bonovima. Ali ako je samo u sklopu božićnica/uskrsnica, moj bad. ;)
Jel zna netko jel možda HZZ isplaćuje bonove Konzuma nezaposlenima? Možda bi bilo bolje u tom slučaju dobiti otkaz.

I stvarno nije u redu ako Hrvatska Vlada ne isplaćuje Konzumove bonove nezaposlenima preko HZZ-a, a Konzum štampa novce umjesto HNB-a. Stvarno više ne znam kog ta Vlada podržava, Rohatinskog ili Todorića?
I na ovom portalu se brišu postovi ako se imenuju veliki gazde i njihove firme.Bez obzira što su to sve ljigavci koji se bogate na radničkim leđima.Tako da i netko imenuje firmu koja radi protuzakonito vrli administratori portala će se u hipu pobrinuti da se taj post obriše.Nedavno sam napisala gdje zapravo žive i rade vlasnici koji proizvode smeće od igrališta za djecu a stalno obmanjuju javnost da su firma iz Vukovara (tamo su lažno prijavljeni.) Konstantno im se daje posao po gradu a mi građani kasnije plaćamo popravke jer se igrališta raspadaju uslijed vremenskih uvjeta. Naravno da se taj post odmah obrisao a nisam spomenula niti ime a ni prezime dotičnih privatnika.
Carobnica

Nema ničega "razumljivog" u pasivnosti i dozvoljavanju da ti netko sere po glavi. To nije razumljivo. To je kukavički, ljigavo, jadno, beskičmenjački.

... radnicima koji nisu imali muda to izreći javno. Takvi i zaslužuju život na bonove, kupone, par-nepar.

Ma daj molim te.

Kad bi to bilo tako lako samo se izboriti za sebe da ti ne seru po glavi, pa već bi se ljudi izborili.

Koji izbor ima npr, čovjek koji ima ženu nezaposlenu, dvoje klinaca, i kredit u švicarcu nego šutiti trpit? Da se zauzme za sebe pa će ostati i bez te plaće koja je pola u bonovima? Svi čekaju samo njega da ga zaposle? Hoćeš ga ti uzdržavati? Problem leži u tome što sindikati ne rade svoj posao nego su potplaćeni korumpirani gadovi koji u svemu gledaju svoju korist i brzo zaboravljaju za koga se trebaju boriti.
-nella-

Kad bi to bilo tako lako samo se izboriti za sebe da ti ne seru po glavi, pa već bi se ljudi izborili.

Onda neka šuti i trpi.

Ima izbor - može drečati, može s drugima ukazivati, može iskočiti iz kože, a može šutjeti i trpiti.

Ako je izabrao da šuti i trpi, onda neka bude dosljedan i neka šuti i trpi. Onda neka ne cvili po novinama da on nema za kredit, da novinari trebaju iznositi imena i slično. Neka nastavi sa šutnjom. I trpnjom.

[uqote]Problem leži u tome što sindikati ne rade svoj posao nego su potplaćeni korumpirani gadovi koji u svemu gledaju svoju korist i brzo zaboravljaju za koga se trebaju boriti.
Možeš i tako reći. Da, takav je sindikat. Čemu onda sindikat? Neka se onda sam prjiavi u sindikat i neka se bori.

Ali, svi su ti koji šute i trpe isti - oni bi da netko drugi podmetne leđa. Neka se onda ne čude sindikalistima koji šute i trpe, jer i sindikalisti su isti kao oni.

Kad dođu u sindikat imaju mogućnost izbora - ili će šutjeti, trpiti i negdje se ogrebati, ili će dizati bunu. A, di će netko dizati bunu ZA DRUGOG, kad do jučer nije za sebe.

I to je taj začarani krug u kojem ljudi bez muda uglavnom jedu gogija i cvile po novinama. Kao što sam već rekla - to je ekipa koju treba čizmom još dublje u gnoj. Nisu to zdravi geni za budućnost ovog našeg soja.
Carobnica

-nella-

Onda neka šuti i trpi.

Ima izbor - može drečati, može s drugima ukazivati, može iskočiti iz kože, a može šutjeti i trpiti.

Ako je izabrao da šuti i trpi, onda neka bude dosljedan i neka šuti i trpi. Onda neka ne cvili po novinama da on nema za kredit, da novinari trebaju iznositi imena i slično. Neka nastavi sa šutnjom. I trpnjom.

-nella-

Problem leži u tome što sindikati ne rade svoj posao nego su potplaćeni korumpirani gadovi koji u svemu gledaju svoju korist i brzo zaboravljaju za koga se trebaju boriti.

Možeš i tako reći. Da, takav je sindikat. Čemu onda sindikat? Neka se onda sam prjiavi u sindikat i neka se bori.

Ali, svi su ti koji šute i trpe isti - oni bi da netko drugi podmetne leđa. Neka se onda ne čude sindikalistima koji šute i trpe, jer i sindikalisti su isti kao oni.

Kad dođu u sindikat imaju mogućnost izbora - ili će šutjeti, trpiti i negdje se ogrebati, ili će dizati bunu. A, di će netko dizati bunu ZA DRUGOG, kad do jučer nije za sebe.

I to je taj začarani krug u kojem ljudi bez muda uglavnom jedu gogija i cvile po novinama. Kao što sam već rekla - to je ekipa koju treba čizmom još dublje u gnoj. Nisu to zdravi geni za budućnost ovog našeg soja.

De ti meni reci zašto svinje, krave i kokoši ne pobjegnu iz klaonice? Da im nije možda ispran mozak!? Zašto se Židovi nisu bunili u koncentracijskim logorima, nego su još i radili u tim logorima (tiskali lažne dolare za financiranje rata i proizvodili razne dijelove za oružje i ostale industrijske proizvode) a znali su da time pomažu jačanje nacističke vojske koja ubija Židove po svim konc-logorima u još većem broju, a i da će njih na kraju ubiti. Zašto se silovana hendikepirana djeca od monstrumskih roditelja ne pobune jer ni sva takva djeca nisu vezana lancima u podrumu sa selotejpom na ustima i zašto su Srbi u garažama pili kiselinu i zašto su masakrirane žrtve mirno boravile u hangarima i šetale kolonama prije četničkog masakriranja?
francika

Carobnica

-nella-

Onda neka šuti i trpi.

-nella-

Problem leži u tome što sindikati ne rade svoj posao nego su potplaćeni korumpirani gadovi koji u svemu gledaju svoju korist i brzo zaboravljaju za koga se trebaju boriti.

De ti meni reci zašto svinje, krave i kokoši ne pobjegnu iz klaonice? Da im nije možda ispran mozak!? Zašto se Židovi nisu bunili u koncentracijskim logorima, nego su još i radili u tim logorima (tiskali lažne dolare za financiranje rata i proizvodili razne dijelove za oružje i ostale industrijske proizvode) a znali su da time pomažu jačanje nacističke vojske koja ubija Židove po svim konc-logorima u još većem broju, a i da će njih na kraju ubiti. Zašto se silovana hendikepirana djeca od monstrumskih roditelja ne pobune jer ni sva takva djeca nisu vezana lancima u podrumu sa selotejpom na ustima i zašto su Srbi u garažama pili kiselinu i zašto su masakrirane žrtve mirno boravile u hangarima i šetale kolonama prije četničkog masakriranja?

Ma sere bezveze, kao da je to sad tako jednostavno. Misli da je to zauzeti se za sebe kao progurati se u redu za wc. Danas čovjek nije sam za sebe, ima odgovornost i drugi ljudi ovise o njemu. Neće blagajnica u nekoj velikoj firmi reć daneće radit prekovremeno za džabe jer je to gaženje njenog dostojanstva i svih mogućih prava, jer doma ima dijete kojemu treba plaćati školovanje, hranu. Da se javi sindikatu - koja korist? Je l' to onda znači da ta blagajnica pušta da joj seru po glavi i toga je svjesna? Znači. Ali to znači i da je naša država u kurcu i da se stvari trebaju počet mijenjat na drugim razinama da bi se došlo do te blagajnice i radnika koji radi za bonove.
francika

Odlično pitanje si postavio. I sama sam o tome razmišljala.

Zaključak? Hm, puno je toga.

Od '91 naovamo (posebno za vrijeme Tuđmana) se svaki oblik prosvjeda prikazivao kao buna protiv Hrvatske - svaka kritika je bila prikazana kao djelovanje protiv Hrvatske.

U trenutku kad je problem jedne takve velike bune riješen (nakon okupacije, puno žrtava i rata) - doista nije bilo lako uputiti kritiku. Jedan jedini svijetli primjer je prosvjed za Radio 101, ali ujedno i iznimka koja potvrđuje pravilo. Sve ostalo je ugušeno. Bilo da se radilo o pojedincima tipa Lepej i zviždači, bilo da se radilo o grupama i kritici - Feral, Gong, Soroš i sl.

Svi su oni poslužili kao primjer kako skončavaju oni koji se pobune. Svaki oblik kritike je proglašavan i sotoniziran do krajnjih granica kroz režimske medije, iz usta režimskih pajaca. Uništena egzistencjia. Zločini na razini onih koje su činili i drugi totalitarni režimi, samo pod parolom demokracije.

Ukratko rečeno - programirano i sustavno zaglupljivanje, obeshrabrivanje i ubijanje želje za iznošenjem kritičke misli.

Svi ovi koje si naveo su se ponašali na gore opisani način.

Zato će i ovi radnici završiti kao i analno silovana djeca, kao Židovi ili ovi što su po osječkim garažama čekali da ih Glavaš prozove i uputi na smaknuće.

Naravno, tako će im biti ako budu šutili. I zaslužili su.
pritykaty

strašno, ali istnito.. jadni ljudi.

radnička klasa je ostala na vjetrometini povjesne zbilje ili ti nešto drugo. je be se nekome za radničku klasu.zato se lijepo organizirajte u sindikate i jedino klasnom borbom kroz sindikate možete ostvariti bolji život. niti jedna partija koja je trenutno na hrvatskome tržištu vas neće zaštitii.
Carobnica

? Zaslužili su živjeti u državi koja je korumpirana do besvijesti, pa tako i sindikati.

okvardz

. je be se nekome za radničku klasu.zato se lijepo organizirajte u sindikate i jedino klasnom borbom kroz sindikate možete ostvariti bolji život. .

Hello, sindikati ne poduzimaju ništa u interesu radnika, nego samo u interesu svojih guzica.

Kao što gore napisah, korupcija na djelu.

Je li vam sad jasnije?!
Carobnica

Šute zato što je glad nadjačala ponos.
Ti to očito nisi morala preživjeti (Bogu ili nećem drugom zahvaljuj na tome) te ih zbog toga ne razumiješ.

Poslodavci su svjesni situacije na tržištu rada (puno neuposlenih, gladnih i očajnih ljudi), te zbog toga se vrlo često nedolično i nehumano ponašaju prema radnicima. Tako da imamo poslodavce koje ne ispunjavaju svoje obveze preuzete iz ugovora o radu, na razne načine maltretiraju i omalovažavaju svoje radnike, i pri tom prolaze nekažnjeno.
Ovo je nažalost samo jedan izdvojeni slučaj kakvih u Hrvatskoj imamo napretek.
-nella-

Carobnica

? Zaslužili su živjeti u državi koja je korumpirana do besvijesti, pa tako i sindikati.

Naravno. Sami biraju i sindikate i državn vlast. Ono što izaberu - to i imaju.

Hello, sindikati ne poduzimaju ništa u interesu radnika, nego samo u interesu svojih guzica.
Kao što gore napisah, korupcija na djelu.
Je li vam sad jasnije?!

Jasno je od početka. Naime, isti ti sindikalisti uglavnom razmišljaju kao i ovi šutljivi miševi. Zapravo, radi se o istom soju ljudi.

Neće se valjda sindikalist boriti za nekog drugog, kad je do jučer šutio za vlastitu guzicu?! A i kad bi krenuo, ima dovoljno primjer izgorenih sindikalista, koji bi započeli nešto, započeli bi borbu, a onda bi se miševi i štakori razbježali po rupama i nastavili šutjeti i trpiti - a sindikalisti bi bili raščetvoreni. Ovi šutljivi šupci bi samo provirili iz rupice i nastavili sa šutnjom.

Začarani je to krug kukavičluka i beskičmenjaštva. Uostalom, upravo ste vi ovdje opravdavali takvo ponašanje. Onda budite fer i pošteni i ostavite te nesretne sindikaliste i novinare na na miru.
Ako nisu sposobni zauzeti se za sebe same, zaslužili su. Dok god to ne shvatiš zvučat ćeš jednako glupo kao u svakom prijašnjem tvom postu. ;)

Tko bi se to trebao boriti za tebe ako ti nećeš!? Jel ti sada jasnije? Ne živimo u jugi i sistem u kojem su vam živjeli roditelji, a po kojem ste odgajani i dobar dio devedesetih, ne postoji!!! Dobar dan i dobrodošli u kapitalizam.
simo031

Ti to očito nisi morala preživjeti (Bogu ili nećem drugom zahvaljuj na tome) te ih zbog toga ne razumiješ.

Šute šupci. I stojim iza toga što sam rekla.

A što se mene tiče, već je ovdje netko spominjao kako ja nisam ovo ili ono. Nemate pojma što sam sve proživjela i za što sam se izborila te kako su svi šupci mučki šutjeli. Uostalom, to ni nije tema, niti je bitna jedna sudbina. Bitan je princip, a princip je takav da je svijet pun šutljivih šupaka koji bi da se netko drugi bori za njihova prava.

Ako si šupak i šutiš, onda stisni mišiće i šuti do kraja. Ne cvili.
Pa kakve to gluposti pričate? O čemu mi ovdje razgovaramo? Kakve opcije ima radnik kada je sindikat beskorisan; a posla NEMA da može reć, e čuj, jebite se vi svi, nećete vi meni srat po glavi, ja dajem otkaz ako se ne promijeni to i to...? Pa naravno da će popušit otkaz. I eto ti ga, sav dostijanstven, nitko mu više ne sere po glavi, a živjet će od čega, sakupljanja boca?! I kao što sam već spomenula, u većini slučajeva i drugi ovise o toj plaći. Šta je vama svima, jel vi živite u Hrvatskoj?
Carobnica

simo031

A što se mene tiče, već je ovdje netko spominjao kako ja nisam ovo ili ono. Nemate pojma što sam sve proživjela i za što sam se izborila te kako su svi šupci mučki šutjeli. Uostalom, to ni nije tema, niti je bitna jedna sudbina. Bitan je princip, a princip je takav da je svijet pun šutljivih šupaka koji bi da se netko drugi bori za njihova prava.

Borbu za kakvu se ti zalažeš, mogu prihvatiti samo tri vrste ljudi. Jedne su ekonomski osigurali njihove tatice i mamice (ili netko drugi) , pa ih nije briga za radno mjesto. Drugi su narcisoidni i umišljeni likovi koji toliko vole sebe, da su spremni ugroziti i egzistenciju vlastite obitelji zbog ponosa. Treći su kombinacija dva gore navedena primjera.
Carobnica

simo031

Ma slažem se i ja s tobom. Ipak su svinje inteligentnije od ljudi, šta je njima pobuniti se protiv čobana i kerova i izboriti se za svoja prava na dostojanstvo. Ili su čobani možda ipak inteligentniji?
U svakom slučaju Osijek je pripizdina i uvijek će biti i nemaju se šta svinje buniti, nek budu sretni da uopće mogu otvoriti i usta. Za bonove si mogu kupiti čak i sladoled jednom godišnje a i to je bolje od kukuruza.
Pa naravno da su radnici idioti, a ako nisu treba od njih napraviti idiote pa će biti. Pametni ljudi su licemjeri i ne bune se nego odu u Zagreb gdje je život puno perspektivniji.

Kako ce biti na bolje kad je valda nedavno odobrila da poslodvaci jos uvijek mogu ne isplacivati radnicima place i biti nekaznjeni.. nije mi jasno da takvo nesto mogu izglasati i reci da je pravovaljano i zakonito da radnik radi 3mj i da ne dobije placu a poslodavac plati sebi placu i podmiri sve obveze prema drzavi.. dosita neznam jeli EU ima uopce sazanja kakvu drzavu primaju ili je cisto drugi razlog prirodni resursi, prirodno blago..
Ne znam dali ih je netko javno prozvao sad kroz forumu, ali inače da znate firma o kojoj gospodja priča je OSIJEK-KOTEKST koji svojim radnicima daje bonove za KONZUM, a ista je situacija i kada Todorić isplaćuje plaće svojim radnicima u bonovima za KONZUM.

Ali takvih sličnih ima puno više kod "malih" privatnika kao npr. u salonima namještaja (skoro svima u gradu), kafićima, raznim knjigovodstvenim servisima, gdje ljudi dobiju pola plaće u gorivu.
Carobnica

Onda budite fer i pošteni i ostavite te nesretne sindikaliste i novinare na na miru.

Ti si

1. obično razmaženo derište koje u životu nije imalo nikakvih problema i čije je probleme rješava netko drugi
2. sindikalni povjerenik
3. bijedni mali novinarčić koji se našao uvrijeđen i laprda

Dilema je između 2 i 3- jer tako gorljivo braniti «struku» može samo netko tko se našao u ovoj raspravi i smatra sebe osobno napadnutim i odgovornim , tako je očito ;)

Iskreno ti želim sve najbolje i da jednog dana za svoj rad dobiješ bonove umjesto osobnog dohotka.
silence

Ti si
....Iskreno ti želim sve najbolje i da jednog dana za svoj rad dobiješ bonove umjesto osobnog dohotka.

4. samohrana majka koja se na roller coasteru provozala u privatnom i poslovnom planu

Reakcije nekih su sasvim očekivane. Od toga da sam ja ovakva i onakva, do lijepih želja u budućnosti. Silence, ne moraš mi to željeti, bila sam u sličnnim situacijama, zato sam i rekla da djelomično suosjećam s tim ljudima. i baš zato mislim da će nešto postići ako zajedno djeluju i bore se za svoja prava.

Izgleda da se u ovoj prčiji ustalila praksa netalasanja. Tko talasa je automatski ono što je silence napisao. Usput, zaboravio si opciju gdje sam kurva koja se j*bala s direktorom ili tko zna kim.

Tako tipično.
Carobnica

zato sam i rekla da djelomično suosjećam s tim ljudima. i baš zato mislim da će nešto postići ako zajedno djeluju i bore se za svoja prava.

Koliko me sjećanje služi u tvojim postovima stoji-DA SU ZASLUŽILI...
obzirom na drugi dio tvog posta iznenađuje me da netko tko je prošao svašta u životu razmišlja na taj način....upravo zbog svega što si prošla trebala bi znati da nije u životu sve crno bijelo i da je svatko ponekad prisiljen šutjeti i trpjeti dok ne dođe povoljan trenutak,a mora doći kad tad....u suprotnom bi se moglo reći da zaslužuje to što i ima.....
a danas živimo u svijetu u kojem se uistinu mora pognuti glava i šutjeti jer mnogi nemaju drugog izbora...

nadalje
Carobnica

i baš zato mislim da će nešto postići ako zajedno djeluju i bore se za svoja prava.

Ovo je utopija..........i upravo u tome je problem jer jedna osoba ne može sama mijenjati stvari veća treba potporu drugih,a znamo poučeni iskustvima kako svatko čuva svoju guzicu....tako da je teško očekivati promjene
odn možemo se pokrenuti ti..ja ...i nas još par...ali džaba kad će biti samo nas par.......
Ma i da Vas je tisuću opet ništa od toga. Svijetom su uvijek vladali psihopate i kleptomani a uvijek će i vladati.

Zakon štiti nepravdu a ne pravdu, jer da je drugčije radnici bi se sami izborili za svoja prava bez da ih policija spriječava koja također štiti nepravdu jer je ona plaća.
francika

... jer da je drugčije radnici bi se sami izborili za svoja prava bez da ih policija spriječava koja također štiti nepravdu jer je ona plaća.

Toliko o demokraciji.
sad mi je pao na pamet onaj događaj kad je mladić šefu uzeo laptop jer mu nije isplaćivao plaću, pa je završio u zatvoru

francika

Ma i da Vas je tisuću opet ništa od toga. Svijetom su uvijek vladali psihopate i kleptomani a uvijek će i vladati.

Zakon štiti nepravdu a ne pravdu, jer da je drugčije radnici bi se sami izborili za svoja prava bez da ih policija spriječava koja također štiti nepravdu jer je ona plaća.

http://m.dnevnik.hr/index.php?article_id=142741

Svi ste vi krivi..više nego majka koja šuti što prima bonove...zbog toga što mora školovati dijete....!!!
Šta može očekivat majka od društva, od vas..kad ju sustavno ugnjetava poslodavac, društvo, interenet, medij, komšiluk...nabili ste svima komplekse manje vrijednosti, svima koji rade i bore se za život....proglašavte prodavačice loozerima, radnice niškorisnima....na forumima jedva čekate nekom nabit svoju dipomu egiptologije pod nos...kompletan pojam rada..RADA ste obezvrijedlili...jer je danas IN "nosit revije" pred pohotnim igračima nogometnog tima prije utakmice, IN imat završen fakultet egiptologije u državi bez piramida...IN je bit kriminalac jer se ne moraš bojat kazne kad ništa ne funkcionira....sve je IN samo radit i bit pošten više nije nimalo IN!! Svi ste se tu raspisali a nitko ne bojkotira te trgovačke lance..pa nek propadnu ako treba...nitko nije otišao pred te firme koje daju bonove pa bacao jaja po istima..zašto..jer tamo neće bit kamera....
.....i MDprofil redovno ( zadnjih godinu dana ) daje dio place u konzumovim bonovima
sokrat

.....i MDprofil redovno ( zadnjih godinu dana ) daje dio place u konzumovim bonovima

Glasno razmišljam.... nije li ovo lako utuživo - iznos na isplatnom listiću treba odgovarati iznosu uplate na tekući račun. Ukoliko ovo štima, bonovi za Konzum su zapravo bonus na plaću što nije uopće loše.

OK, znam da hrpa ljudi nije u životu vidjela isplatni listić, kao niti poreznu inspekciju jer je gazda član partije na lokalnoj vlasti.
Carobnica

Hmm, principijelno se slažem s tobom, ali.... nekako smatram da od "manje dobrog" (rada za minimalac i bonove) i "lošeg" (ponosnog otkaza) treba ipak birati manje dobro. S druge strane, strašno je kad se čovjek dovede u spoznaju da je on mala jedinka koja ništa ne može i da mu drugi (političari, popovi, prijatelji, susjedi) određuju što će i kako raditi u životu.

Brate mili, ako ti ne paše raditi za crkavicu i bonove, traži si drugi posao i rukama i nogama, listaj oglasnike, Njuškalo, mojposao.hr i to svaki dan, piši i šalji zamolbe... obrazuj se dodatno ili doma ili pohađaj tečajeve ako imaš mogućnosti... jebemu, za mjesec ili pola godine ćeš sigurno naći nešto za sebe.

Ako ti paše postojeće stanje. Šuti. Trpi. Podmaži ponekad da ne peče.
Carobnica

Izgleda da se u ovoj prčiji ustalila praksa netalasanja. Tko talasa je automatski ono što je silence napisao.

Nije se ustalila, već je to trulo nasljedstvo nekih prošlih vremena... ono, samo ti šuti i radi... a plaća ma kako mala, samo da je redovna.

A oni partijaši i guzonje u skupim odijelima i jeftinom retorikom, s nezarađenim Mercedesima i apartmanima, nisu lopovi i smradovi... oni su "sposobni" i "snalažljivi".
zlusch

sokrat

Glasno razmišljam.... nije li ovo lako utuživo - iznos na isplatnom listiću treba odgovarati iznosu uplate na tekući račun. Ukoliko ovo štima, bonovi za Konzum su zapravo bonus na plaću što nije uopće loše.

OK, znam da hrpa ljudi nije u životu vidjela isplatni listić, kao niti poreznu inspekciju jer je gazda član partije na lokalnoj vlasti.

...bonus definitivno nije.....
sokrat

zlusch

Nego je - što?
zlusch

sokrat

zlusch

Nego je - što?

nego je dio plaće.....ovako..na platnoj listi piše da je plaća 3000 kn....na račun ide 2400 kn, a 600 kn se dobije u koverti sa isplatnom listom...eto...
slavonija

Svi ste vi krivi..više nego majka koja šuti što prima bonove...zbog toga što mora školovati dijete....!!!
Šta može očekivat majka od društva, od vas..kad ju sustavno ugnjetava poslodavac, društvo, interenet, medij, komšiluk...nabili ste svima komplekse manje vrijednosti, svima koji rade i bore se za život....proglašavte prodavačice loozerima, radnice niškorisnima....na forumima jedva čekate nekom nabit svoju dipomu egiptologije pod nos...kompletan pojam rada..RADA ste obezvrijedlili...jer je danas IN "nosit revije" pred pohotnim igračima nogometnog tima prije utakmice, IN imat završen fakultet egiptologije u državi bez piramida...IN je bit kriminalac jer se ne moraš bojat kazne kad ništa ne funkcionira....sve je IN samo radit i bit pošten više nije nimalo IN!! Svi ste se tu raspisali a nitko ne bojkotira te trgovačke lance..pa nek propadnu ako treba...nitko nije otišao pred te firme koje daju bonove pa bacao jaja po istima..zašto..jer tamo neće bit kamera....

Molim te, nemoj mi prodavačice po Konzumima, Plodinama i sličnim trgovinama nazivati radnicama koje se muče i koje treba žaliti. Jer u tim istim trgovinama redovito radi jedna blagajna, 20 ljudi čeka u redu, 3 prodavačice se šetkaju po trgovini ili ćaskaju, a još 3-4 sa stražnje strane zgrade sjede i puše vani. I još nešto, intelektualni rad je također RAD. Neki nisu voljeli/mogli/željeli učiti, pa će biti šljakeri, a neki će se baviti intelektualnim radom i upravljati šljakerima. Bilo kako bilo, ne osuđujem ja samo te radnice, jer na svim područjima naše države, u svim ustanovama vlada takav nerad, jer mi smo takav mentalitet - samo da je izbjeć rad i što prije otići s posla. Kod nas se ne cijeni rad, kod nas se svi dive onima koji su nešto postigli, a da nisu previše radili. Dive se, i - zavide!
Koliko ja znam riječ je o Opeki, MK Slavoniji...
sokrat

zlusch

sokrat

zlusch

Nego je - što?

nego je dio plaće.....ovako..na platnoj listi piše da je plaća 3000 kn....na račun ide 2400 kn, a 600 kn se dobije u koverti sa isplatnom listom...eto...

Ja ne vidim ovdje problem... anonimna prijava inspekciji rada i stvar riješena. Imaš sve crno na bijelo. Tih 600 fiktivnih kuna je moralo biti dignuto s računa poslodavca kako bi bilo isplaćeno u gotovini. Ako nije - najeb'o je. Ili nije, ako podmazuje nekog stranačkog guzonju, kao što zna biti praksa u ovoj našoj usranoj pripizdini.
zlusch

sokrat

zlusch

sokrat

zlusch

Nego je - što?

Ja ne vidim ovdje problem... anonimna prijava inspekciji rada i stvar riješena. Imaš sve crno na bijelo. Tih 600 fiktivnih kuna je moralo biti dignuto s računa poslodavca kako bi bilo isplaćeno u gotovini. Ako nije - najeb'o je. Ili nije, ako podmazuje nekog stranačkog guzonju, kao što zna biti praksa u ovoj našoj usranoj pripizdini.

Sry, ali u kojem ti svijetu živiš? Kakva inspekcija? To je kao da kažeš da policija služi za sprječavanje kriminala, za sigurnost u prometu itd..to je tako možda negdje, ali ne kod nas.
Boost

Sry, ali u kojem ti svijetu živiš? Kakva inspekcija? To je kao da kažeš da policija služi za sprječavanje kriminala, za sigurnost u prometu itd..to je tako možda negdje, ali ne kod nas.

Aje, uvijek možeš šutjeti i trpjeti.... a možeš nešto i učiniti. Ovo je prvi korak.
zlusch

sokrat

zlusch

sokrat

zlusch

Nego je - što?

bilo je vec kontrole, ali nekako uvijek u papirima sve valja.....u detalje ne bih ulazio.....
mzzi

Molim te, nemoj mi prodavačice po Konzumima, Plodinama i sličnim trgovinama nazivati radnicama koje se muče i koje treba žaliti. Jer u tim istim trgovinama redovito radi jedna blagajna, 20 ljudi čeka u redu, 3 prodavačice se šetkaju po trgovini ili ćaskaju, a još 3-4 sa stražnje strane zgrade sjede i puše vani...

A ti molim te, kad budeš radila kao blagajnica u Konzumu ili Plodinama onda reci da to nisu radnice koje nešto rade i muče se. Dotad se pokrij ušima.

Da čovjek može izjavit takvu notornu glupost.
-nella-

mzzi

Molim te, nemoj mi prodavačice po Konzumima, Plodinama i sličnim trgovinama nazivati radnicama koje se muče i koje treba žaliti. Jer u tim istim trgovinama redovito radi jedna blagajna, 20 ljudi čeka u redu, 3 prodavačice se šetkaju po trgovini ili ćaskaju, a još 3-4 sa stražnje strane zgrade sjede i puše vani...

A ti molim te, kad budeš radila kao blagajnica u Konzumu ili Plodinama onda reci da to nisu radnice koje nešto rade i muče se. Dotad se pokrij ušima.

JBG-a promakao mi je ovaj nazovimo komentar od @mzzi.
Netko se nije vruć vode napio u životu, pa ne zna cijeniti tuđi rad i znoj. :no:
simo031

-nella-

mzzi

JBG-a promakao mi je ovaj nazovimo komentar od @mzzi.
Netko se nije vruć vode napio u životu, pa ne zna cijeniti tuđi rad i znoj. :no:

Da, kad prođem tamo i vidim ih kako vani puše i znoje se na suncu, bude mi ih žao... Daj molim te!

Tagovi