Ne vraćajući kusur trgovci zarade i do 10 posto plaće!
Otkako su prodavaonice prije nekoliko godina uvele cijene koje uglavnom završavaju na 99 lipa, započeli su problemi s vraćanjem one jedne lipe.
- “Svakoga jutra u istoj pekarnici kupujem mlijeko koje stoji 4,99 kuna. Obično imam pet kuna i nikada još nisam dobila lipu natrag, a dakako, isto je i kada prodavačici dam novčanicu od deset ili dvadeset kuna. Lipu si zadrži, čak i kaže da mlijeko stoji pet kuna” - svjedoči Osječanka H. S. (podaci poznati redakciji).
Vrlo su slični slučajevi i s vraćanjem dvije i pet lipa pa čak i kovanica od deset i pedeset lipa! I po dobrom starom običaju, kupci su obično takvi da neće cjepidlačiti za jednu lipu, no smatrat će se zakinutima za svoj novac.
A upravo "cjepidlakama", kaže Tanja Popović iz Centra za informiranje i edukaciju potrošača, trgovci nazivaju one koji će ipak zatražiti svoj kusur. Stajalište prodavača, kaže ona, ne mijenja se godinama, iako su u posljednje vrijeme pritužbe rjeđe nego ranijih godina.
- "To je loša praksa trgovaca pa još jednom pozivam potrošače neka ipak traže povrat svoga novca. Znam da ih prodavači zovu svakakvim imenima kad traže svoja prava, no obveza je napraviti čist račun i u slučaju kupca, ali i prodavača" - upozorila je Popović.
Stavimo li izračun na papir, vidjet ćemo da je i jedna lipa vrijedna. Ako na stotinu kupaca prodavač zadrži samo jednu lipu na dan za mjesec dana imat će točno 30 kuna, zadrži li od istog broja kupaca 10 lipa, to je mjesečno 300 kuna, odnosno deset posto jedne prosječne plaće.
Iskreno, briga me za tih 1 lipu..mjesečno na taj način mogu izgubiti..hmm...1 kn? 2? 5?
A ako će na taj način trgovkinja mjesečno zaraditi 300kn više, neka onda zaradi kada već radi za malu plaću.
I konobarima uvijek ostavim kunu,dvije ako je račun takav..
Meni to ne smeta.
to su te psiholoske cijene ucilo se u srednjoj iz psihologije da uvijek treba trazit kusur jer su to nasi novci hh
ja platim tocno i boli me uvo nek broji
Iskreno, briga me za tih 1 lipu..mjesečno na taj način mogu izgubiti..hmm...1 kn? 2? 5?
A ako će na taj način trgovkinja mjesečno zaraditi 300kn više, neka onda zaradi kada već radi za malu plaću.
Meni to ne smeta.
Onda ti lega lagano zarađuješ svoj novac! Ili netko za tebe zarađuje! Svaka čast
Ma prodavači po trgovina sve bogataši, rade koliko ono za 8,9 milja mjesečno, a ovo što uzmu od napaćenog naroda im je za vikendice, putovanja, bazene... E da,a ovi u Konzumu kod druga Todorića što rade, po jedva nekih 10 ak sati dnevno ti imaju i do 15 milja, i nemojte im slučajno ostavit lipu, a kamoli nešto više.
Bezvezan članak.
Pa ako ta trgovkinja i uzme 1 lipu po litri mlijeka, morala bi prodati 100 l mlijeka da zaradi 1 kn. Vrlo stimulativno.
Što se tiče cijena koje završavaju na 99 lipa, trgovci ih ne uvode da bi nas kupce zakinuli za tu 1 lipu, nego čisto iz psiholoških razloga. Prosječan čovjek cijenu od 4,99 kn percipira dosta nižom od cijene 5,00 kn, premda je to zapravo ista cijena.
Pretpostavljam da ova žena iz teksta govori o pekarnici Kruna, koja uglavnom ima nebulozne cijene proizvoda tipa: 3,77 kn, 2,14 kn i tako nekako.
Meni to ne smeta.
Onda ti lega lagano zarađuješ svoj novac! Ili netko za tebe zarađuje! Svaka čast
Ne, lega, ja se naradim da zaradim svoju, usudio bih se reći ispodprosječnu plaću, na računu sam u minusu sve dublje i dublje..i pogodi šta..katkada čak znam i prosjaku ubaciti koju kunu...
Škrtac stari...
Trgovci su dužni vratiti svaku lipu, a na kupcima je da tu lipu ili ostave ili ju strpaju u džep.
Često ostavljam manje - više sav kusur do 50 lipa, ja osiromašit zbog tog iznosa neću, a i nije istina da svaki dan po 5x nešto plaćam ili kupujem.
I definitivno ne treba poistovjetiti osobu za blagajnom s osobom koja stoji iza imena trgovine.
Ostavljam te lipe u nadi da će ih i meni netko jednom ostavljati ako se nađem u situaciji da radim taj posao.
Meni to ne smeta.
Ne, lega, ja se naradim da zaradim svoju, usudio bih se reći ispodprosječnu plaću, na računu sam u minusu sve dublje i dublje..i pogodi šta..katkada čak znam i prosjaku ubaciti koju kunu...
Škrtac stari...
Ma lega sve je to u redu,ali zamisli penzionera ili nezaposlenog čovjeka,jadnika koji nedobije plaću po par mjeseci!Dali njemu treba uzeti odnosno nevratiti lipu,pet ili deset lipa?
Re: Ne vraćajući kusur trgovci zarade i do 10 posto plaće!
To je kultura naroda,kod nas se to tako radi ,to je kao normalno.Jednom sam u Biljem merkardu pitala zašto mi ne vrati 20 lipa ona je odgovorila da nema.Oni koji su stajali iza mene toliko su bezobrazno govorili pa što 20 lipa koda je to neki novac.Za mene da je 1 lipa,to je moj novac to sam ja zaradila nije mi nitko poklonio,zašto bi onda ja nekom poklonila.To je sramota i žalosno kako se kod nas ništa ne cijeni.U Njemačkoj ni ujednoj trgovini ne postoji da ti ne vrati svaki Cent ,a prije je bio Pfenig,a neće ti ni prodati ako ti fali Cent .Oni mjenjaju 100 Eura zbog 1 Centa.To je normalno i tako treba biti, zato i prave sitni novac.Kod nas nije ništa normalno,i nemaju nikakve kulture ni normalni navika.Jedini odgovor što je to ono, ovo,pa što pa neka itd. ops:">
Svi pričaju o toj jednoj lipi koju ti nekada ne vrate na blagajni. A što je sa računima koji budu npr. 20,10 kn pa ti prodavač/ica naplati 20 kn jer da ti razbija novčanicu od 10 kn za 10 lipa večina ljudi bi popizdila i napravila frku. Puno ljudi je u stanju napraviti cirkus na blagajni kada mu osoba na blagajni vrati normalno kusur ali mu razbije tu veću novčanicu nego što bi napravili da im ne vrate par lipa. To je posebno izraženo na benzinskim pumpama kad u smjeni na 300 računa preko 200 ljudi tenkira preko okruglog iznosa ( npr. 100,12 ili 200,07) ali nikada ne daju te lipe što pređu preko i to je svima normalno. I naravno da nitko ne razmišlja da sve te račune koje blagajnici naplate pri zaokruživanju u svoju štetu oni moraju iz svog džepa platiti jer poslodavca ne zanima jesi ti nekome oprostio dio iznosa ili ne. On uvijek traži točan iznos i ne zanima ga tko će razliku pokriti,a to je uvijek osoba na blagajni.
Hoću li dati bakšu ili ne odlučujem isključivo ja. Ne dozvoljavam da to određuje onaj s kim trgujem.
Primjetila sam da je čest slučaj zaokruživanja cifre od strane trgovaca, kao što sam primjetila da se zbog 0.50 kn razbija novčanica od 100 kn. Također, ni okretanje očiju za 730 stupnjeva na molbu da dobijem račun u frizerskim salonima i inim obrtima nije prošlo nezapaženo.
sve je stvar praktičnosti.. nece oni nešta puno zaraditi na tih par lipa, necu ja ništa puno izgubiti.. a zajebancija s tim lipicama vrijedi više od njih..
Tete koje rad u EFOS-u u kantini, UVIJEK zaokruživaju iznose. Račun je npr. 1,83 - ona mi kaže - 1,90!! RAčun 0,92 kn - 1 kn...svaki put pogledam račun i suzdržim se da ne kažem - kako mi možete uzeti skoro po 10 lipa više?! Ali sve to do jednom, kad mi stvarno pukne film pa kažem za to.
Za 9-10 puta što mi uzme više novaca nego piše na računu, mogu si kupiti još neki sokić ili nešto slično. Pa nemam ni ja para na bacanje. 1 lipa, ok - ali skoro 10 - to je i više nego bezobrazno! Zašto onda ne vrati bar 5 lipa, a ne da me zakine za 8-9 lipa?!
Ne zarade one baš malo, jer tako rade većini, ako ne i svima. A studenata preko dana kroz kantinu prođe ajme! Rijetkost je da kaže 1,80 - a da je račun za 3 lipe veći.
S obzirom kako se na faxu većinom uvijek plaća sitnim novcima, čisto sumnjam da nemaju 5 lipa...samo sebi uzimaju razliku koju ne vrate studentima, što je stvarno bezobrazno!
Koliko polemike oko vraćanja par lipica....Koliko godišnje možda svakoga od nas zakinu za možda max 50,00kn, to je ništa što nam rade domoljubni političari.
Koliko polemike oko vraćanja par lipica....Koliko godišnje možda svakoga od nas zakinu za možda max 50,00kn, to je ništa što nam rade domoljubni političari.
Ne trebamo ovo zanemarivati jer sve to ide iz našeg džepa - koliko god to izgledalo banalno - lipa po lipa, kuna po kuna...
Ne trebamo ovo zanemarivati jer sve to ide iz našeg džepa - koliko god to izgledalo banalno - lipa po lipa, kuna po kuna...
Istina..lipa po lipa, kuna po kuna...Ivo do milijuna....
evo moš imat sve moje lipice što dobijem natrag, i tako ih bacim u dravu uz neku želju..
i nije da imam para na bacanje, student sam isto ko i ti, podstanar, jedem po kantinama i pekarama, pijem vodu..
Nisam ja škrta, naprotiv. Ali kad netko na bezobrazan način uzima novac to nije bilo, niti će ikada biti uredu! Ja ću odlučiti što ću sa svojim novcem, neće nitko umjesto mene!
bezobrazno je prema onima koji imaju nešto protiv toga, a nešto protiv toga imaju osobe koje gledaju da svaka kuna koju su zaradili/našli na ulici/dobili ostane u njihovom đepu, a takve osobe nazivamo...
kao što sam vec napisao, trgovcima je ovako prakticnije, pogotovo kad 500 studenata navali na jednu blagajnu pod pauzom koja traje čak 15min.. misli malo i na druge..
kao što sam vec napisao, trgovcima je ovako prakticnije, pogotovo kad 500 studenata navali na jednu blagajnu pod pauzom koja traje čak 15min.. misli malo i na druge..
bezobrazno je prema onima koji imaju nešto protiv toga, a nešto protiv toga imaju osobe koje gledaju da svaka kuna koju su zaradili/našli na ulici/dobili ostane u njihovom đepu, a takve osobe nazivamo...
Ja nisam rekla da će svaka kuna ostati u mom džepu! Već sam rekla da ja odlučujem što ću sa svojim novcem! Hoću li dati onom čovjeku koji je obučen u klauna i svira vani kad je temperatura ispod ništice, ili onom invalidu bez obje noge - moja stvar! A one tete iz kantine, hvala Bogu, imaju posao u toplom su i mogu vraćati ostatak samo ako to žele. Radije taj novac dam nekome kome je (daleko) potrebniji.
Sir William
Zanimljivo, teško joj je uzeti 5 lipa više iz kase i vratiti ostatak...na to dnevno sigurno ode sat vremena, da...baš.
Poanta je da vrate ostatak novca, a da kupci odluče kome će i hoće li ostaviti koju lipicu...
Vidim da ova rasprava ne vodi ničemu. Rekla sam svoje mišljenje, stoga, ja ovdje stajem.
Koliko god se sada komentiralo o famoznih par lipa, 99% sam siguran da to nitko ne osjeti..
Ne govorimo o 50 lipa,1 kn, pa tako xy puta mjesečeno pa se skupi...
Meni se isto tako puno puta dogodilo da nešto košta 10kn i 20 lipa a imam samo 10kn i 100kn pa dam 10 i sve ok.
Da ne ponavljam već spomenute benzinske crpke gdje uvijek pikiram na okrugli iznos ali nekada pretjeram za 5,6,7 lipa i , naravno, ne platim to.
Koliko trkeljanja oko par lipa a država nas opako krade kroz policiju, zakone, gorivo, cestarinu, plin, cestarinu, energente, cestarinu..da..mislim da cestarinu plaćamo barem 3,4 puta.....
e sad zbog cega...iskreno nemam pojma...
valjda zato što u tom trenutku mi se to ne cini puno...ili zbog toga što mrzim kad u novcaniku imam hrpu "željeznih"...
no iako ih ja ostavim trgovkinji...svjestan sam toga da ti novci ne završe baš kod same te trgovkinje....tako da ovaj naslov kako zarade još 10 % place baš i nije tocno
uostalom s obzirom na visinu njihove place...to i nije nekakav novac...plus što se te trgovkinje stvarno narade za svoju placu....pogotovo ako govorimo o maloprodajnim trgovinama mješovitom robom...
ako me sta iritira to je onda sto smatraju da je ok da im ostavim 5-10 lipa,ali kad meni fali 3-4 lipe da platim,onda nema sanse da predje preko toga,neg moram 100-200 kuna razmjenjivat zbog tih par lipa
Praktično je i 4.50 zaokružiti na 4 kao i na 5.
a gdje to trgovac zaokruži tako da ti uzme 50 lipa?
možeš navest trgovinu?
NIKADA nisam doživio da mi zaokruže iznos ako je kusur veći od par lipa.
eventualno ako nemaju sitnog pa mi to i kažu.
iznimke su benze,tamo nekad dam 30 lipa manje,nekad više.
cula sam da se na tim tzv. psiholoskim cijenama x.99kn skupi solidna svota...ali nije problem ta 1 ili 2 lipe. nego kad ti ne vrate 10, 20 lipa..koliko god to zvucalo mizerno, ali to nije njihov novac. u jednog drogeriji nikad ne vrate 10 lipa (nije dm! tamo uvijek redovno vrate, njima mi nije zao ostavit te lipe, jer uvijek posteno vrate pa makar i 10lipa). a da dodjem 5 min poslije i da mi fali tih 10 lipa , nece mi sigurno prodat proizvod jer mi fali, iako mi je par minuta prije isto toliko uzela.
Praktično je i 4.50 zaokružiti na 4 kao i na 5.
a gdje to trgovac zaokruži tako da ti uzme 50 lipa?
možeš navest trgovinu?
NIKADA nisam doživio da mi zaokruže iznos ako je kusur veći od par lipa.
eventualno ako nemaju sitnog pa mi to i kažu.
iznimke su benze,tamo nekad dam 30 lipa manje,nekad više.
Cifra koju sam napisala je hipotetska. Što se mene tiče, ako je netko bahat, isto mi je je li u pitanju 50 lipa ili 1 lipa. Suma sumarum - cijene (1.99 kn, 2.99 kn..) su formirane u korist prodavača, a ne u korist kupaca jer se računa na tu lipu bakše.
Ne mogu vjerovati kakav smo mi ciganski narod...
U trgovini rijetko kada uzimam kusur ispod kune, nekad ga stavim u onu Cariasovu kutijicu, nekad ostavim. Ako nešto košta 10,10 kn dati ću 10 i kunu sitno i neću tražiti kusur. U restoranu ostavim 10% obavezno, pa makar iznos bio okrugao ja ću dodati još 10% za osoblje. Ako mogu ići u restoran, mogu i ostaviti 10%, ako nemam još koju kunu za ostaviti onda radije neću ni otići jesti u restoran. Stvarno ste škrt narod. Trošite na sve strane i na svakakve gluposti, a onda nedaj Bože da ostavite koju kunu. Mjesečno odem 30 puta u trgovinu, da svaki put ostavim kunu, to je 30 kuna. Odem u restoran 2 puta, ostavim 20 kuna, benze, pekare, unikomcu, ovom iz vodovoda, kafići, eto još 30 kuna. Znaći ukupno mjesečno 80 kuna! Zapitajte se potrošite li mjesečno 80kn na nešto što vam zbilja ne treba?
I da, radim za manje od 5.000 kn.
Dabogda vam zatrebala ta 1 lipa, a nitko vam ne dao!
Ne mogu vjerovati kakav smo mi ciganski narod...
U trgovini rijetko kada uzimam kusur ispod kune, nekad ga stavim u onu Cariasovu kutijicu, nekad ostavim. Ako nešto košta 10,10 kn dati ću 10 i kunu sitno i neću tražiti kusur. U restoranu ostavim 10% obavezno, pa makar iznos bio okrugao ja ću dodati još 10% za osoblje. Ako mogu ići u restoran, mogu i ostaviti 10%, ako nemam još koju kunu za ostaviti onda radije neću ni otići jesti u restoran. Stvarno ste škrt narod. Trošite na sve strane i na svakakve gluposti, a onda nedaj Bože da ostavite koju kunu. Mjesečno odem 30 puta u trgovinu, da svaki put ostavim kunu, to je 30 kuna. Odem u restoran 2 puta, ostavim 20 kuna, benze, pekare, unikomcu, ovom iz vodovoda, kafići, eto još 30 kuna. Znaći ukupno mjesečno 80 kuna! Zapitajte se potrošite li mjesečno 80kn na nešto što vam zbilja ne treba?
I da, radim za manje od 5.000 kn.
Dabogda vam zatrebala ta 1 lipa, a nitko vam ne dao!
Ako ćemo zavirivati u novčanik - ja s diplomom zaradim debelo ispod 2 000 kn i rijetko kad ne ostavim bakšu, tako da ne moraš dokazivati da si u rodu s Majkom Terezom (usput vrijeđajući).
Osim toga, nisi pročitao niti jedan raniji post, jer da jesi onda bi shvatio bit komentara - govorimo o tome da neki prodavači uračunavaju bakšu u račun bez pitanja. Naime, sav novac koji mi je oduzet bez pitanja smatram krađom. I, još jednom, nije riječ o škrtosti nego o kulturi i principu.
Ako ćemo zavirivati u novčanik - ja s diplomom zaradim debelo ispod 2 000 kn i rijetko kad ne ostavim bakšu, tako da ne moraš dokazivati da si u rodu s Majkom Terezom (usput vrijeđajući).
Osim toga, nisi pročitao niti jedan raniji post,
jer da jesi onda bi shvatio bit komentara - govorimo o tome da neki prodavači uračunavaju bakšu u račun bez pitanja. Naime, sav novac koji mi je oduzet bez pitanja smatram krađom. I, još jednom, nije riječ o škrtosti nego o kulturi i principu.
Amen.
Ma dajte molim vas kakvi principi, da hrvatski narod ima principa, nikada ne bi digli kredit za novi auto, a onda bankama plaćali masnu kamatu. Da imate princpa ne bi zivili iznad svojih mogućnosti. U redu je banci ostaviti par tisuća eura, a jednoj sirotoj prodavacici jenu lipu nije. A sto nas država pljačka na sve strane s porezma, to je u redu... Davno je jedan pametan covijek rekao da su Hrvati stoka sitnog zuba, nije
pogriješio!
Nije problem ostaviti par lipa, nego što to prodavač/ica odlučuje svojevoljno. A to nije u redu. Vrati mi ono liko koliko trebaš, a ja ću odlučiti hoću li ostaviti 1, 5 ili 50 lipa.
tamo gdje kupujem redovito uvijek im ostavim kusura do 50 lipa i uvijek mi oproste ako mi uzfali.
kao što essek031 reče više me bole ovi popaljeni milioni preko Fimi i ostalih medija nego tih par lipa koje mi neuzvrate.
Kad otvorim novčanik, onaj dio sa kovanicama jer mislim da imam tih 20 lipa koje mi baš fale, kad ono 1lipa ili 2 lipe..jooj to mrzim...nikad ne uzimam te male kovanice,ostavim trgovkinji "za frizuru"
ali da ako je moj račun 449,89 kn, očekujem da mi trgovkinja to i kaže.. nemoj mi zaokruživat, to je bezobrazno, a ionako ću ti ostaviti ostatak..
a karticom mi malo rizično, jer onda ni ne pogledam račun a i nemam mjeru..pa tek poslije kada dođe na naplatu skužim da je nešto bilo skuplje neg je pisalo na proizvodu..
Ti brkash pojam skrtosti sa pojmom racionalnosti...
Uostalom,teti je posao prodavati studenctima kave,sokove,sendvice. To sto teta ocigledno nije sposobna odraditi vracanje kusura problem je kojega moze rijesiti otkaz i uposljavanje nekog efikasnijeg na njeno radno mjesto.
Gdje bih zavrsio kada bih svaki puta kad netko nesto sjebe mislio ma druge? Zasto? Ocito ti drugi ne misle na mene...
Kad otvorim novčanik, onaj dio sa kovanicama jer mislim da imam tih 20 lipa koje mi baš fale, kad ono 1lipa ili 2 lipe..jooj to mrzim...nikad ne uzimam te male kovanice,ostavim trgovkinji "za frizuru"
ali da ako je moj račun 449,89 kn, očekujem da mi trgovkinja to i kaže.. nemoj mi zaokruživat, to je bezobrazno, a ionako ću ti ostaviti ostatak..
a karticom mi malo rizično, jer onda ni ne pogledam račun a i nemam mjeru..pa tek poslije kada dođe na naplatu skužim da je nešto bilo skuplje neg je pisalo na proizvodu..
Kovanice od 1 i 2 lp vec dugo nisu u uporabi.
Ovo sa karticama ne kontam, ti placash unaprijed, pa ti riskantno?
Joj, koje škrtice... Ne možeš vjerovati. Stvarno je najgore raditi s ljudima.
Istina! Bolje je čuvati 500 ovaca, nego raditi sa 5 ljudi... Ljudi su dno dna, čast iznimkama... Hvala Bogu, takve ljude uspješno zaobilazim u širokom luku!
Ja ne znam da li je ovdje vise glup clanak ili autor koji je uspio zavarati narod?!?
Ta famozna lipa o kojoj je rijec, daj Boze da ide trgovkinji/trgovcu, vec ne ide! Ide brutalnom poslodavcu, s tom lipom se njena placa ne povecava...
Ti brkash pojam skrtosti sa pojmom racionalnosti...
Uostalom,teti je posao prodavati studenctima kave,sokove,sendvice. To sto teta ocigledno nije sposobna odraditi vracanje kusura problem je kojega moze rijesiti otkaz i uposljavanje nekog efikasnijeg na njeno radno mjesto.
Gdje bih zavrsio kada bih svaki puta kad netko nesto sjebe mislio ma druge? Zasto? Ocito ti drugi ne misle na mene...
tako je da, nitko ne misli na tebe, pa nemoj ni ti na njih, pa nece ni oni na tebe..
svi smo sebi na prvom mjestu, i ne vidimo ništa loše u tome jer su svi drugi takvi i ne vide ništa loše u tome jer su svi drugi takvi i ne vide ništa loše u tome..
pobit ćemo se svi jednog dana i bit će mir božji..
dipl.iur.umirovljenica
Ja ne znam da li je ovdje vise glup clanak ili autor koji je uspio zavarati narod?!?
Ta famozna lipa o kojoj je rijec, daj Boze da ide trgovkinji/trgovcu, vec ne ide! Ide brutalnom poslodavcu, s tom lipom se njena placa ne povecava...
Sir William
dipl.iur.umirovljenica
zar ne rade blagajnice na kraju smjene obračun?
tocno, nakon svake smjene i u svakoj maloprodajnoj trgovini prodavacice ostavljaju tzv baksu sa strane u slucaju manjka kada prave veliki obracun na kraju mjeseca..
dalo bi se govoriti o mizeriji koju primaju a o placi znanstvenu doktrinu napisati
iskreno ne znam kako kako je u velikim sopping centrima, mogu samo pretpostaviti isto.. da za svaku onu cokoladicu sto netko smaze u trgovini i ostavi papir pokraj police , ne placa poslodavac sigurno
tamo gdje kupujem redovito uvijek im ostavim kusura do 50 lipa i uvijek mi oproste ako mi uzfali.
I ja isto to radim i uvijek kupujem na istim mjestima pa nikad nema problema ako zafali. Izračunao sam da na taj način prosječno ostavljamo oko 25 lipa po kupovini, a ja ih sigurno ne radim preko 60 mjesečno, dapače, ta je brojka bliže 40 puta. Dakle, 'gubim' 20-ak kuna, no kada bi ih više tako rezoniralo, jedna bi trgovkinja u pekari ili trgovini uzela 40-ak kuna po smjeni, a njima to već nešto znači. Dapače, to bi dobro došlo i mnogima tu među nama...
Kovanice od 1 i 2 lp vec dugo nisu u uporabi.
Ovo sa karticama ne kontam, ti placash unaprijed, pa ti riskantno?
1 lipa i 2 lipe-ja ih i u konzumu i u sparu uvijek dobijem...
a za kartice, što ne kužiš? na majici piše 169,99..daš karticu, oni ti spreme majicu u vrećicu, ubaci račun u vrećicu..a kad dođem kuć pogledam račun, i skužim 189,99..ma nije neka razlika i uglavnom odmah pogledam račun, ali eto nekad ipak ne...
i definitivno ću više potrošiti para kad idem u shoping karticom a ne živom lovom, jer onda kao da ne trošim svoje pare, samo peglam karticu..dr je osjećaj..a sad jesam jedina kojoj se to tak čini ili ne...houm, nemam pojma..a nije ni bitno..
novinari postaju sve gluplji ili nemaju o cemu pisati pa ovako pisu gluposti...
sanader ukrade miljarde i nikome nista a za nekih lipa tu izmisljaju toplu vodu...
kad ja vracam kusur trudim se da vratim do lipu...
kad nesto kosta 4,9 naravno da ne vratim lipu, ali kad nesto kosta 5,20 tad izracunam da je 5 kn i ne trazim 20 lipa... i sta sad??? tko tu gubi tko dobija....
dodje mi pacient.. nema novaca a zeli sirup za svoje djete...a nadoplata je mozda 5-6 kn.. naravno da mu dam...
i dodatno oko vrecica.. mi tjedno trosimo preko 1000 od sve tri velicine... naravno da nikome ne naplatimo... a svatko tko dodje uzme analgin ili andol zeli vrecicu i ljuti se kad mu ne damo...
dok kad ode u konzum ili drugi ducan onda zatrazi.. naplate mu 1 il 2 kn.. i onda sute...
tako da nemojte cjepidlaciti te lipe..
rado bi vratio lipu kad bi mi i dali lipu i platili za vrecicu koliko kosta...ali solidarno smo drustvo
kakve veze što si ostave tu krvavu lipu ?
pa i zaslužili su je baveći se s takvim debilima koji će ih jebati u zdrav mozak zbog jedne lipe...
u americi je npr sasvim normalno 20% računa ostaviti kao bakšu.. koji je problem s ljudima ovdje ?
ostavit će po 5, 10kn dnevno u kladionici ili sličnim pizdarijama, a problem im je ostaviti 1-10lipa tako u trgovini... okej razumijem ako je trgovac loš tj ako je nadrkan i neljubazan...
onda ni ne treba ostaviti, ali ovako uopće nije problem... meni tih 10 lipa ne znači ništa.. čak mi doslovno i smeta u novčaniku, a njima će pomoći da si barem financiraju kutiju cigareta mjesečno da se smire nakon takvih degenerika koji ih jebu u mozak za jednu lipu...
i da se razumijemo ne zarađujem ni ja nekakve milione.. student sam te sam radio slične poslove.. i uvijek je lijepo kada dobiješ barem pola kn od nekoga bakše.. na kraju dana zna se skupiti i do 50kn... (vozio sam dostavu...)
tako da i uvijek u sličnim situacijama ostavim barem kunu dvije.. zavisi koliko mogu...... meni iskreno nije PRETJERANA razlika košta li me pizza 28, 29 ili 30 kn, a nekome će sigurno uljepšati dan kada poslije radnog vremena bude imao barem 10kn viška novaca...
mislim da kada bi to.... i ne glasanje za hdz -- e to dvoje kada bi ljudima ušlo u praksu bilo bi puno lakše i raditi i živjeti ovdje...