Za sat vremena studenti zarade od 17 do 40 kuna, ali je posla sve manje

Osijek

Za sat vremena studenti zarade od 17 do 40 kuna, ali je posla sve manje

Zbog školarina i rasta troškova života sve više studenata svakodnevno obavlja različite poslove i time popunjava budžet. Tako je, prema podacima Studentskog servisa Studentskog centra Osijek, u 2009. godini radilo gotovo 5.000 studenata koji su s poslodavcima ukupno sklopili oko 28.000 ugovora o djelu.

- Poslova je u odnosu prema prošloj godini manje za oko 10 posto. Naime, dok je u 2008. godini, našim posredovanjem, radilo pet i pol tisuća studenata, u 2009. godini ta je brojka pala ispod 5.000. Da je poslova manje vidi se i iz broja sklopljenih ugovora, odnosno broja pojedinačno obavljenih poslova. Tako je u 2008. godini sklopljeno gotovo trideset tisuća ugovora, a u 2009. godini dvije tisuće manje, kaže Tihomir Milinović iz PJ Studentski servis Studentskog centra Osijek. Najčešći poslovi koje su studenti obavljali u 2009. godini su rad u marketingu, telefonskim centrima, prezentacije i prodaje, rad u trgovačkim centrima i rad na arheološkim iskopinama.

- Težak fizički rad, kopanje, utovari i istovari za studente, odnosno čišćenje i pospremanje za studentice bio je nekada sinonim za rad preko studentskog servisa. No, oni su danas zastupljeni u sve manjoj mjeri, jer nam je razvoj tehnologije donio nove vrste poslova koji od studenata traže više stručnosti, odgovornosti, a koji su time mladima bliži i atraktivniji. Tako je sve više poslova iz sfere informatike, marketinga, raznih prezentacija i rada u trgovini, turizmu, telefonskim centrima, kaže Milinović. Među osječkim studentima najpopularniji su poslovi u večernjim i noćnim satima, krajem tjedna i vikendom te u doba ljetnih ili zimskih praznika. Cijena sata rada kreće se od 17 kuna za one jednostavnije do četrdesetak kuna za poslove za koje su potrebna određena znanja poput stranog jezika ili informatike.

Obiteljska tradicija

Dugogodišnji zaposlenici Studentskog servisa Studentskog centra Osijek, koji studente upošljava već 45 godina, primjećuju kako je rad za vrijeme studiranja postao nešto na što oni koji su radili preko STUC-a usmjeravaju svoju djecu pa i unuke.

- Danas nije mali broj studenata u kojim prepoznajemo njihove očeve i majke pa i bake i djedove. To ukazuje na činjenicu da oni koji su radili za studiranja smatraju kako im je taj rad učinio dobro, i to ne samo u materijalnom smislu, kaže Milinović.

Tekst: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/foto-arhiv 031
hahahaha.....kako ga lažu... posao preko stuca se moze dobiti samo preko debele štele.... inače, sam si nađi posao i dođi po ugovor... a što se satnice tiče.... mislim da o 40 kuna po satu većina studenata može samo sanjati, bez obzira na to koliko su kompetentni za obavljanje tog bajnog posla... a najniža cijena sata nije 17 nego, 11 kuna (većinom u kopiraonicama širom grada ili u lošijim trgovinama).... plaće se često čekaju mjesecima ili se nekoga mora vuć za rukav i zivkat toliko često ni da se ne isplati raditi rijetko... ja konstantno radim kod istpg poslodavca i jaaako rijetko se mogu osloniti na placu 15-og u mjesecu.... eto 15. je bio prije tjedan dana, a moja plaća se ne nazire... =(
da mi je znati gdje je to plaća 40 kn sat. eto ja sam opet u potrazi za radnim mjestom s obzirom da je nas 7 studenata proglašeno viškomu kaufu... :((
Radim od kada studiram i znam da studentima nikada nije bilo dobro što se posla tiče, a ni puno drugoga. Znam samo da se studentska prava krešu kako to kome paše.Preživjet ću i bez suradnje sa studentskim centrom na čiju pomoć nisam zapravo nikad ni računala zbog svega prethodno rečenog!
još jedan u nizu, kako ih nazivam, "bajkovitih" članaka koji se pišu kako bi popunili prazna mjesta u novinama. sve poslove koje sam radio našao sam si sam. sc mi nije našao niti jedan. i da trebala mi je štela skoro za svaki. jedina svrha sc je to da ti na neki način legalizira posao putem tog ugovora tj da ne radiš na crno. i zato ti uzmu masnu proviziju. za novce se dobrano načekaš. i di to radiš za 40 kn ? cijena se, kao što je već netko i napisao, kreće od 11kn u nekih fotokopiraonama do recimo 25 kn po satu za što se smatra da je super dobra plaća. i da bilo je dosta poslova koji su uključivali teški fizički rad

Re: Za sat vremena studenti zarade od 17 do 40 kuna, ali je posla sve manje

Tko se zna snalaziti i želi zaraditi, prepoznat će prednosti rada na ugovor preko stuca, i znat će to prezetirati poslodavcu. A oni drugi....
40 kn po satu je utopija.... to da neuzimaju proviziju, doprinose i ostalo, opet ne bi bilo 40 kn
trenutno je 20 neki maksimum, a posla... uglavnom ima jako malo i teško je dobiti ga
mene samo zanima kome je stuc ikada našao posao
40 kn
di?
Microsoft u Osijeku ili?
milica

hahahaha.....kako ga lažu... posao preko stuca se moze dobiti samo preko debele štele.... inače, sam si nađi posao i dođi po ugovor... a što se satnice tiče.... mislim da o 40 kuna po satu većina studenata može samo sanjati, bez obzira na to koliko su kompetentni za obavljanje tog bajnog posla... a najniža cijena sata nije 17 nego, 11 kuna (većinom u kopiraonicama širom grada ili u lošijim trgovinama)....

slažem se, ali mislim da 17kn je satnica za one koje rade u telekomunikacijama tipa te skam i slično...
milica

hahahaha.....kako ga lažu... posao preko stuca se moze dobiti samo preko debele štele....

Radio sam dosad tri posla preko STUC-a (na trećem sam trenutno) i nijedan nisam dobio preko štele nego se samo prijavio.
studiraš sa 27 ??
Da.

Je li to neki problem?
Zdrale

studiraš sa 27 ??

:roll: :roll:
Mislim da je članak i više nego suvišno komentirati...
Izgleda mi kao da je sponzoriran jer ima toliko neistinitih stvari, tipa...najniža cijena je 17 kn...joj, joj...a tek ono od 40 kn, kako da ne...

I taj studentski servis bi trebao štititi studente i njihova prava, ali to nikad nije bilo niti će biti tako!

Prošlo ljeto sam radila u Osijeku, pronašla si posao u jednom hotelu i kad je istekao rok poslodavcu da može odugovlačiti s plaćom, ja pričekala nekoliko dana i vidim nema ništa. Zatim zovem studentski da bi mi rekli da JA nazovem hotel i da ih pitam zašto mi plaća nije sjela...mislim stvarno...za što uopće služi studentski servis ako sama moram dosađivat poslodavcu i zivkat i praktički moliti da mi daju plaću koju sam pošteno odradila i zaradila i stvarati si neugodnosti?

Ipak ja tamo odlazim raditi svaki dan, a ne netko iz servisa pa da mu može biti neugodno kad dođe na posao, a šefica zna da sam zvala jer to nije neka velika hotelčina pa nije fora. Zar ne bi servis trebao brinuti o tome, a ne sjediti i grijati dupe u STUC-u i primati plaću za to?

Nimalo ne brinu o studentima, zato nam i je tako kako je...plaće kasne po nekoliko mjeseci, a ne mogu ni studenti živjeti od zraka...

A to bilo bilo sasvim drugačije da studentski servis brine o pravima studenata, kako im i stoji u ugovoru. Da oni nazovu poslodavca i kažu istekao vam je rok plaćanja, sad izvolite platiti i kamate...kao što stoji u ugovoru - onda bi ovakvih stvari bilo znatno manje, ali to je očito sve na papiru, a ako student nešto zahebe, kako bi se onda sve što treba poduzimalo...a ovako...NIŠTA! Jer poslodavci vide da mogu kako hoće jer nadležne institucije ne obavljaju svoj posao...kontam da ni jednima ni drugima to nije u cilju...

I ti poslovi...samo se pitam gdje su bili oglasi za toliko puno poslova...to sve ide "ispod stola", jer ljudi praktički nemaju pojma za ta radna mjesta za studente, a postoje...štela, štela...rijetki nisu trebali štelu, ali najveća većina je...

U STUC-u bude svega nekoliko poslića i to se odmah razgrabi, praktički i prije nego bude objavljeno kolika je navala... ;)
:)
mi smo europski Kinezi... samo smo preskupi Kinezi...a i nismo baš neki obrazovani EU Kinezi... al' opet... svi se bune..nema se para... Šta Todorić treba platit blagajnicu 8000kn..za čega? Osim lopova, normalni ljudi koji imaju veću plaću imaju i veće odgovornosti... Tko ide na fax.. taj pljune masu love i '' izgubi '' 5 radnih godina..al će vjerojatno imat plaću veću od frizera.. koji ide 3-4 god u neku lijevu srednju i ako išta valja sa 18 radi..
Stella1989

Mislim da je članak i više nego suvišno komentirati...
Izgleda mi kao da je sponzoriran jer ima toliko neistinitih stvari, tipa...najniža cijena je 17 kn...joj, joj...a tek ono od 40 kn, kako da ne...

I taj studentski servis bi trebao štititi studente i njihova prava, ali to nikad nije bilo niti će biti tako!

Prošlo ljeto sam radila u Osijeku, pronašla si posao u jednom hotelu i kad je istekao rok poslodavcu da može odugovlačiti s plaćom, ja pričekala nekoliko dana i vidim nema ništa. Zatim zovem studentski da bi mi rekli da JA nazovem hotel i da ih pitam zašto mi plaća nije sjela...mislim stvarno...za što uopće služi studentski servis ako sama moram dosađivat poslodavcu i zivkat i praktički moliti da mi daju plaću koju sam pošteno odradila i zaradila i stvarati si neugodnosti?

Ipak ja tamo odlazim raditi svaki dan, a ne netko iz servisa pa da mu može biti neugodno kad dođe na posao, a šefica zna da sam zvala jer to nije neka velika hotelčina pa nije fora. Zar ne bi servis trebao brinuti o tome, a ne sjediti i grijati dupe u STUC-u i primati plaću za to?

Nimalo ne brinu o studentima, zato nam i je tako kako je...plaće kasne po nekoliko mjeseci, a ne mogu ni studenti živjeti od zraka...

A to bilo bilo sasvim drugačije da studentski servis brine o pravima studenata, kako im i stoji u ugovoru. Da oni nazovu poslodavca i kažu istekao vam je rok plaćanja, sad izvolite platiti i kamate...kao što stoji u ugovoru - onda bi ovakvih stvari bilo znatno manje, ali to je očito sve na papiru, a ako student nešto zahebe, kako bi se onda sve što treba poduzimalo...a ovako...NIŠTA! Jer poslodavci vide da mogu kako hoće jer nadležne institucije ne obavljaju svoj posao...kontam da ni jednima ni drugima to nije u cilju...

I ti poslovi...samo se pitam gdje su bili oglasi za toliko puno poslova...to sve ide "ispod stola", jer ljudi praktički nemaju pojma za ta radna mjesta za studente, a postoje...štela, štela...rijetki nisu trebali štelu, ali najveća većina je...

U STUC-u bude svega nekoliko poslića i to se odmah razgrabi, praktički i prije nego bude objavljeno kolika je navala... ;)

Ista stvar je bilo sa studentima koji su radili u Vemilu, a stuc tu nije ništa mogao. Studenti bi poslali ispunjen ugovor za odrađeni posao svome poslodavcu. Ali je problem što poslodavac nikad ne pošalje taj ugovor da se napravi račun.
Gospoda iz stuca su zvala Vemil više puta, i tražili da se pošalje ugovor njima tako da mogu napraviti račun za OBAVLJEN posao. Jer tek kada Stuc izda račun, a poslodavac ga neplati, Stuc ima mogučnosti pravno ih goniti. U protivnom, to sve završi na par poziva. Oni su nemoćni kao i ti.
Živilo istraživačko novinarstvo Glasa Slavonije, pa ovo da nije tužno bilo bi smiješno.
Kakve veze ima što netko studira sa 27?!? Što ako je čovjek upisao faks sa 25? Ili je možda usput morao raditi jer se sam školuje? Ja evo sada imam 25 i još studiram - jel to isto za zgražanje?!? Eto nažalost medicina traje 6 godina a i prvu sam ponavljao - a kad ubrojim staž...nemam pojma kad ću dobit svoju kunu...Nadam se prije 30-te ;)

Ima posla na selu, tj. u šumi. Lijepo kirijat - za cijeli dan se dobije 200-250kn - plaća je subotom, znači za tjedan koji odradiš dobiješ plaću. Ručak i sve se dobije - znači, čistih 250-ak kn se može uhvatit za dan, nekad i više... Radnika se uglavnom uvijek traži, jer rijetko tko može ili želi ili je primoran raditi duže...Bar se za pošten posao bude pošteno plaćen! Kakav stuc, bakrači i izrabljivanje i varanje i čekanje plaće i milost ne bi li ti tko platio za urađeni posao... sramota!
Stella1989

Nemoj tako Stella, pa uvijek se traže akviziteri :lol: Svaki put kad sam tamo bila, ništa drugo se nije ni nudilo...bit će da se nekima dojavi objava i prije nego ju obični studenti smrtnici vide...

A ovo iščuđavanje za godine...no comment
zaper

Ista stvar je bilo sa studentima koji su radili u Vemilu, a stuc tu nije ništa mogao. Studenti bi poslali ispunjen ugovor za odrađeni posao svome poslodavcu. Ali je problem što poslodavac nikad ne pošalje taj ugovor da se napravi račun.
Gospoda iz stuca su zvala Vemil više puta, i tražili da se pošalje ugovor njima tako da mogu napraviti račun za OBAVLJEN posao. Jer tek kada Stuc izda račun, a poslodavac ga neplati, Stuc ima mogučnosti pravno ih goniti. U protivnom, to sve završi na par poziva. Oni su nemoćni kao i ti.

Ooo...ispunjen ugovor na ruke sam odnijela u STUC, dobila račun i isti dan ga odnijela u hotel, da što prije vidim svoju plaću, tako da su oni imali taj račun, samo nisu htjeli pustiti plaću i morala sam ih svaki put zivkat i moljakat pa onda spike tipa: "...joj, mislim da sam poslala"...ono...MISLI da je poslala?! Jedan jedini student i 7-8 radnika preko radne knjižice i da mi kaže da misli da je poslala...ma to je čisti bezobrazluk kako se to radi...
Frost

Da.

Je li to neki problem?

pa nie problem nego mi je samo malo čudno osim ako ne ideš na doktorat?
Ni meni nije jasno čemu spominjati godine....oni koji rade obično koju zglajzaju....što nije ni čudo, jer od posla, predavanja i učenja obično ne stignu disati....a da ne govorimo da čovjek isto tako može od jednog faksa i odustati pa upisati drugi....
sve se može kad se hoće
Svašta se ovdje može pročitati...
Možda je netko tek kasnije odlučio studirati. A zašto i ne?! Toliko se trudimo da ne zaostajemo za zapadom, a iščuđavate se kad netko od 27 godina ide na fakultet... Divno razmišljanje, nema šta... Meni je drago što se i kod nas provodi LLL (Lifelong learnig) jer se tako povećava stupanj obrazovanja ukupnog građanstva.
Samnom na faks ide lik od 47 i nitko mu to ne zamjera :D
Zdrale

pa nie problem nego mi je samo malo čudno osim ako ne ideš na doktorat?

Ne, redoviti sam student treće godine.

Ne vidim potrebu objašnjavat se ikome, ali ću pojasniti stvar: bio sam već na jednom faksu na kojem mi baš i nije najbolje išlo, a tek prije 2 godine se otvorio jedan smjer na kojem mi ide puno bolje.

Eto. I ako budem u prilici, kad završim ovaj, planiram upisati još jedan.
bravo za tebe. a što se tiče godina studiranja rekao bih samo da su ekstremni slučajevi s obzirom da svi posjedujemo zdrav razum i volju te smo svjesni svojih prednosti i mana pa u skladu s time odlučujemo što i želimo li uopće studirati. Uvelike ovisi o interesima.
Zdrale

bravo za tebe. a što se tiče godina studiranja rekao bih samo da su ekstremni slučajevi s obzirom da svi posjedujemo zdrav razum i volju te smo svjesni svojih prednosti i mana pa u skladu s time odlučujemo što i želimo li uopće studirati. Uvelike ovisi o interesima.

recimo da ima nečega u tome što si napisao. ali stvarno u tragovima

kao što su nam imali puno puta prilku reći živimo u sustavu CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA.

nema onog više "ja sad završio školu pa isti posao do mirovine". znam hrpu ljudi koji su sa svojih 30-40 godina upisivali fakultete. bilo radi prekvalifikacije jer u struci nisu našli posao ili daljnje nadoškolovanje. na kraju krajeva i čovjekovi interesi se mijenjaju s godinama.

u europi, na koju se toliko volimo pozivat, je to sasvim normalna pojava. dapače poželjna pa često tvrtke i subvencioniraju svojim zaposlenima daljnje školovanje.

radiš do svoje 65 te godine. ili bi bar trebao i nikad nije kasno steći znanje koje će ti donijeti prednost u odnosu na druge
ako će me neko plaćat ja bi studirao cijeli život :D
---
wtf????
Stvarno nemam riječi!Mi svi izgleda imamo pravo na jednu šansu.Ako si upisao neki faks ima da ga završiš i da taj poso' radiš dok ne crkneš!Ne dao ti Bog da promijeniš mišljenje!Bolje budi nezadovoljan cijeli život i upropasti si po mogućnosti ženu i djecu!Odi po lijekove!Jer ako tako ne napraviš nisi zreo, i nemaš zdrav razum!Mislim da je baš obrnuto;ili se varam?!
samo jednom se živi osim ako ne vjeruješ u reinkarnaciju. uostalom kakva to osoba mijenja stajališta kad mu se prdne :S
Zdrale

samo jednom se živi osim ako ne vjeruješ u reinkarnaciju. uostalom kakva to osoba mijenja stajališta kad mu se prdne :S

ajme.
jesi se zabunio tamo ono pod godine pa si umjesto 13 napisao 21 ?
kakva reinkarnacija ? kakvo mijenjanje stajališta kad mu se prdne ? to nije spominjao nitko osim tebe. pročitaj malo šta se pisalo pa se probaj uključit u raspravu s nekim valjanim argumentom.
sad nam, molim te, napiši da ti ideš na faks pa da svi slatko zaključimo da stvarno svatko može upisati fakultet :D

pardon napisao si da si student :D :D :D

nije istina studenti u mljekari su bil ijako dobro plaćeni čak imali veću plaću nego radnici i to osjetno veću a neki studiraju do 30e sam da bi mogli raditi preko stuca i time otimaju poslove nestudentima
ima ljudi koji bi radili i za 8 kn po satu pa ne vidim zast se studenti bune kad dobiju osjetno vise

rockeros

nije istina studenti u mljekari su bil ijako dobro plaćeni čak imali veću plaću nego radnici i to osjetno veću a neki studiraju do 30e sam da bi mogli raditi preko stuca i time otimaju poslove nestudentima
ima ljudi koji bi radili i za 8 kn po satu pa ne vidim zast se studenti bune kad dobiju osjetno vise

naravno da ima takvih. uvijek će se naći netko tko će nešto zloupotrijebiti.
eto ti jedan primjer
student
cijena sata 20 kn + 4 kune harača stucu = 24 kune koje poslodavac isplaćuje

radnik
cijena sata 19 kn + Doprinos za zdravstvo, zapošljavanje, zdravstvo zbog ozljed na radu = znatno više nego 24 kn koje poslodavac isplaćuje za studenta
i tu još uračunaj Mio 1 i 2 stupanj i ostale namete koje student na svoju plaću ne plaća

i ti se onda čudiš što će običan radnik za isto obavljeni posao kao i student dobiti više novaca na ruke
U jednom od svojih tekstova iz 1975. Bruno Bušić je napisao...
.. No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete
kako tek naši kradu. Svak nas
je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši
budu krali te prodavali
svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike
ptice grabljivice. Tada će
biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?!"

Bruno Bušić

Ova priča oko 40,00kn po satu je toliko maloprisutna da nije vrijedna spominjajnja.
Ja sam kao student radila od 11,00kn/sat do 29kn/sat- s tim da je ovih 29 bilo nedjeljom i praznicima.
Dragi moji problem ne počinje i ne završava sa studentima. Problem je sveprisutan.
Potkradaju studente, penziće, radnike kojima se uzima za "mirovine" koje nikad neće vidjeti. Jedino što nam preostaje je to da se za početak svi složimo i ujedinimo. Nema svrhe svađati se na forumima. Na bilo koji forum dođem uvijek se netko nađe da se svađa. Dajte, ajmo prestat.
Jedino složni možemo nešto napraviti.
A Bruno Bušić veliki borac.... to se zove danas terorist....
Pa i da je leptir...čovjek je rekao istinu nad istinama
Tinus

Zdrale

ajme.
kakva reinkarnacija ? kakvo mijenjanje stajališta kad mu se prdne ? to nije spominjao nitko osim tebe. pročitaj malo šta se pisalo pa se probaj uključit u raspravu s nekim valjanim argumentom.
sad nam, molim te, napiši da ti ideš na faks pa da svi slatko zaključimo da stvarno svatko može upisati fakultet :D

ovako nadobudnog hipokrita u životu nisam upoznao... i rest my case @zlusch evo ti jedan koji će past na tvoju foru !! stavi ga u potpis :D

btw da studiram i na 3. godini sam ...
ireas

U jednom od svojih tekstova iz 1975. Bruno Bušić je napisao...
.. No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete
kako tek naši kradu. Svak nas
je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši
budu krali te prodavali
svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike
ptice grabljivice. Tada će
biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?!"

Bruno Bušić

Ova priča oko 40,00kn po satu je toliko maloprisutna da nije vrijedna spominjajnja.
Ja sam kao student radila od 11,00kn/sat do 29kn/sat- s tim da je ovih 29 bilo nedjeljom i praznicima.
Dragi moji problem ne počinje i ne završava sa studentima. Problem je sveprisutan.
Potkradaju studente, penziće, radnike kojima se uzima za "mirovine" koje nikad neće vidjeti. Jedino što nam preostaje je to da se za početak svi složimo i ujedinimo. Nema svrhe svađati se na forumima. Na bilo koji forum dođem uvijek se netko nađe da se svađa. Dajte, ajmo prestat.
Jedino složni možemo nešto napraviti.

svi koji se imalo interesiraju u nešto čitaju tako da mislim da je dosta ljudi upoznato s nj textom. btw nj text se nalazi u pbz na korzu ako je netko skontao :D
Zdrale

Tinus

Zdrale

ajme.

ovako nadobudnog hipokrita u životu nisam upoznao... i rest my case @zlusch evo ti jedan koji će past na tvoju foru !! stavi ga u potpis :D

btw da studiram i na 3. godini sam ...

hahaha.
i eto jedna napomenica. imamo mi naš lijepi hrvatski jezik koji slobodno možeš koristiti tu na forumu. ne zvučiš nimalo pametnije kad upotrebljavaš engleske tuđice :D
ne pokušavam se praviti pametan -.- i ne idi u off više
Vas dvojica što se tu raspravljate oko godina niste ni svjesni da idete zajedno na faks i da zajedno slušate jedan od predmeta :D Baš ste mi funny :)
nora

Vas dvojica što se tu raspravljate oko godina niste ni svjesni da idete zajedno na faks i da zajedno slušate jedan od predmeta :D Baš ste mi funny :)

Ne jedan, nego nekoliko ;)
ma koji predmet molim te??
Engleski, Zdravko, engleski. :)
reče Zdravko kao da se i mi znamo :O
a ono bi mogao biti neko s mađarskog-engleskog no njih ne poznam baš doro
Hahahaha, pa znamo se :D
Relativno dobro ^^
enlighten me :D

Tagovi