Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

'Grupa građana' vraća se na trg, kamo sa Starčevićem?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
bazooka_joe

Ukupno postova: 3237
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.06.2009. 23:51 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kontam da ce roditelji odahnuti,vise nece djeci morati objasnjavati da je taj veliki ciko sto tako zlocesto gleda - bio dobar.
Glede radijatora,ali i drugih spomenika braniteljima,IMO,malo je idiotski lijevati,klesati,tesati i betonirati im spomenike,to je ekipa koja nije htjela spomenike.Bolje posaditi sumu ili napraviti park...

"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
more456
Ukupno postova: 199
Post Postano: 28.06.2009. 9:11 
Naslov:  Re: 'Grupa građana' vraća se na trg, kamo sa Starčevićem?

Izrada radijatora je išla preko Županije, a Kramba je zajedno sa Bognarom i biskupom radijator samo svečano otvorio. Izvođač radova je bio "Gabarit". Lokaciju i idejno rješenje odabrali su BG i braniteljske udruge.

dantimon
Ukupno postova: 31
Post Postano: 28.06.2009. 9:55 
Naslov:  

Dakle jasno je da su komunjare otvorile i financirale spomenik, pogotovo zakleti neprijatelj Hrvatske Bognar. Čudno je samo, ali Bože ipak svaki spomen na mrtve je svetinja pa je biskup i to mjesto blagoslovio. BG je i uovom trenutku pokazao svoju pripadnost ljudima sa kojima se je izborio za Osijek. Dakle to nije neprirodno, a što se tiće braniteljskih udruga, pa branitelji su ovoj državi toliko podcijenjeni da samo reći da si bio branitelj te već stigmatizira kao da si bio četnik. možda je Gabarit radio temelje, ali radijatori su napravljeni u njemačkoj.
Izrada radijatora je išla preko Županije, a Kramba je zajedno sa Bognarom i biskupom radijator samo svečano otvorio. Izvođač radova je bio "Gabarit". Lokaciju i idejno rješenje odabrali su BG i braniteljske udruge.
[/quote]
more456 je napisao/la:

dantimon
Post Postano: 28.06.2009. 10:00 
Naslov:  

VESP je napisao/la:
promenada je napisao/la:
dantimon je napisao/la:
Uskoro njavljujemo i postavljanje drvoreda divljeg kestena u blizini srušenog jednog od simbola Osijeka, 150 g stargo kestena za poptrebe izgradnje Esseker centra. O Bože kako se samo takva nakaza od zgrade može zvati essker. Sjetimo se samo da je kesten srušen na divljački način uz besramno bogačenje Kramarićevih tzv liberala i plaćanje kazne investitora od samo 250 (čitaj dvjestopedeset) kuna.
Sve je već sa gradonačeknikom dogovoreno, samo čekamo jesen.
Jadan kesten,znas da ronim suze krokodilske,pozivam ljude sa foruma da idemo sutra u 10 sati svi ispred esekera plakat radi kestena koji je bio gospodarska i magistralna zila kucavica grada,de idi skoci sa viseceg spasi Osijek.
Kesten,Kesten,Kesten!Nema nista vaznije u ovom gradu od kestaena! PAZI SAD! KESTENA!

kesten je sumbol hrvatske i zasigurno novog pogleda na ono što je profit uništio

sedmi_patuljak

Ukupno postova: 94
Spol: Muško Muško
Post Postano: 28.06.2009. 10:00 
Naslov:  

Tooooooooo!!! Cijelo odrastanje mi se veže na taj spomenik i trg, Osijek bez toga nije isti Smile

Ukupno postova: 1076
Post Postano: 28.06.2009. 10:04 
Naslov:  

Prije svega bih želio pozdraviti uklanjanje Starčevićeva spomenika, ne zbog njegovih eventualih estetskih i umjetničkih nedostataka (uostalom, nisam dovoljno stručan da valoriziram umjetničku vrijednost spomenika), već u prvom redu zbog načina na koji je postavljen, protivno mišljenju arhitektonske struke i velikog dijela građana. Premda mi je Grupa građana prirasla srcu, kao i velikom dijelu forumaša, i evocira mi neke drage uspomene iz djetinjstva i srednjoškolskih dana, ne bih se zaletao s povratkom toga spomenika na trg. Smatram da bi u tom slučaju napokon struka trebala dati posljednju riječ. Razmještaj elemanata na novom trgu i njegova cjelokupna vizura su značajno izmjenjeni u odnosu na stari trg te je upitno da li bi se Grupa građana uopće uklopila u novo okruženje.
Kad smo već kod spomenika, na kraju bih pohvalio jednu gestu gradonačelnika Bubala. Naime, na dan antifašističke borbe 22.06. naš novoizabrani gradonačelik je položio vijenac kod spomen ploče u Perivoju kralja Tomislava, na reziduama spomenika koji je svojevremeno srušen po naredbi njegovog šefa Branimira Glavaša. Koliko god taj Bubalov potez izgledao licemjerno, ja ga pohvaljujem u nadi da on možda simbolizira određeno pokajanje ili se pak Bubalo polako počinje rješavati golemog tereta negativnog Glavaševog naslijeđa.

Post Postano: 28.06.2009. 11:24 
Naslov:  

Sjetimo se samo da je Glavaš i sa neprijateljima u vrlo teško vrijme razgovarao i sa pravolsavnim svećenicima (sveštenicima) kako bi se vratila svetkoina Make božje iz Aljmaša, a da Bubalo ipak itekako misli svojom glavom jer nije Glava financisku stručnjak ako je politički pragmatik.Možda je sadašnji gradonačeknik od gđe kerže saznao čije se kosti zapravo u parku nalaze, te se njima poklonio. Svaka čast! Sjetimo se da su "Ljudi" stajalil na korzu malo jugoistočno i mjesto ne bi uništilo adašnji izgled trga, kao beskorisna figura, ne spomenik A Starčeviću izgrađena protiv njegove volje.

pas

Ukupno postova: 11
Post Postano: 28.06.2009. 12:51 
Naslov:  

grupa građana je prekrasna Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

verycreativan
Ukupno postova: 18
Post Postano: 28.06.2009. 13:23 
Naslov:  

Uvijek su najglasniji oni koji imaju najmanje pojma, pa onda nedostatak znanja kompenziraju brojem postova, ruganjem ili pljuvanjem, u ovom slučaju spomeniku braniteljima na Trgu slobode. Jel se nekome sviđa ili ne sviđa, totalno je nebitno. Niti će spomenik biti bolji ako se većem broju ljudi sviđa, niti će biti gori ako se većem broju ljudi ne sviđa.

Gledati taj spomenik i vidjeti samo hrđu, pokazuje stupanj razvoja na kojem je netko zastao, pa nije uputno da se time hvali, jer naime i malo dijete vidi da je to hrđa. Ono što se ne razumije, o tome se ne govori.

Onaj koji je izvukao logiku da su zbog te hrđe i oni koje taj spomenik predstavlja hrđa (dno) društva, je totalno promašio smisao i ideju spomenika, i sigurno nikome nije palo napamet da se ruga žrtvama, koja god politika u tom trenutku bila.

Zato bih zamolio one kojima se spomenik ne sviđa, da napišu ne sviđa mi se, nije mi lijep, ne razumijem ga pa mi nije lijep, razumijem ga pa mi nije lijep, ali ne pišite da je ruglo, jer ruglo je u glavi onog koji to napiše.

I ne to nije obično željezo, nego korten čelik, i ne to nije tada mogao napraviti neki naš limar, i ne nije jeftin materijal, jer nije ni trebao biti jeftin jer je podignut u spomen poginulim braniteljima. I da, to je jedan od rijetkih dobrih spomenika u gradu.

rođena u Osijeku

Ukupno postova: 300
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 28.06.2009. 14:50 
Naslov:  

pilatesosijek je napisao/la:
dino_bno je napisao/la: da je kojim slucajem glavas postavio spomenik starcevicu onda pol vas ne bi rekla ni a, al posto je dapic onda serete, vecini ne smeta spomenik nego to sto ga je postavio dapic
Čobani jedni, Grupa građana je spomenik na kojem smo mi odrasli, čitava moja generacija...I za razliku od vaše generacije, PUNO smo normalniji kulturniji pristojniji i profinjeniji.Odgajani smo na jedan drugi način, da gradimo sebe i svoje vrijednosti a ne da zatiremo ono što već ima vrijednost.
... jedan od simbola ovog grada, grada koji je nakad bio kulturno središte i ZELENI grad (nešto što se nakon rata vrlo uspješno pokušava zatrti dopuštajući svakom čobanu da radi u ovom gradu što hoće), bio je ovo grad u koji su posjetiteji dolazili i IMALI što vidjeti, čuti doživjeti, bio je grad na kojem su nam ZAVIDJELI, bio je to grad za koji smo S PONOSOM GOVORILI-JA SAM IZ OSIJEKA, sad spuštamo glavu i trpimo šale na svoj račun kad nekome od izvana kažemo da smo iz Osijeka....pOSTAli smo periferija i selendra zahvaljujući samovolji onih koji NIKADA nisu bili duša i srce ovog grada.

Kako ste vi to ispali? 80% generacije koja je "odrasla" skačući po tom spomeniku misli da su Dara Bubamara i Arkanova Ceca dive glazbene scene, omiljena literatura su vam Story i OK, a vrhunski dometi filmske umjetnosti su južnoameričke sapunice,vrhunac zabave je da mrtvi pijani bauljate po promenadi i skačete po narodnjačkim klubovima. Zato vam rječnik i je takav kakav je, nemate nimalo pristojnosti ni kulture niti poštovanja prema starijim generacijama. Kada ne znate što bi ste drugo onda vrijeđate ljude na račun toga kako izgledaju. Ako je to profinjenost, onda mi je drago da me se smatra čobanom.
Ako si stvarno odrasla na tom spomeniku, onda imaš malo iskrivljenu sliku o Osijeku, to je bio ZELENI grad i grad KULTURE, ali i industrije, dok ga nije zatro vaš duhovni vođa u suradnji sa svojim vjernim pajdom Kramarićem. Tek se zadnjih četiri pet godina ovom gradu počinje vraćati stari sjaj (makar u ovom kulturnom i zelenom smislu) zahvaljujući projektima koje nije smislio nitko od tvoje profinjene generacije (izuzimam par udruga kao što su Savjet mladih, Movement, Udruga Slama , Klub mladih, Osječki writer-i i njima sl.). To što smo postali selendra, slijepo crijevo, grad slučaj i sve ostalo što nam tjera crvenilo u obraze, možemo zahvaliti onima koji su po tebi "srce i duša" ovoga grada, pa misle da im u potpunosti pripada cijelo tijelo i mehanizmi koji ga pokreću (a to su LJUDI) i da ga imaju pravo uzurpirati i uništavati sve što je nastalo prije njih (ovdje uopće ne mislim na spomenik Anti Starčeviću nego na sve one koje su rušili poslije rata).
A ti se Promenada daš isprovocirati od jednog takvog lika kojem je očito duhovna hrana pljuvati po svemu na krajnje primitivan način.

Anastazija
Ukupno postova: 689
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 28.06.2009. 14:57 
Naslov:  

muvifrik je napisao/la:
Anastazija je napisao/la:
promenada je napisao/la:
I sada je na redu onaj rugobni "spomenik"braniteljima nazvan "radijatori"da se skloni sa postojeceg mjesta.

Ne znam zašto ljudima toliko smeta taj spomenik. Meni nije ružan i shvatila sam njegovu simboliku. Uostalom, nešto vrlo slično sam vidjela u Budimpešti i baš mi je fora.

Nego, pozdravljam vraćanje Grupe građana na Trg Ante Starčevića!

pogledaj malo bolje sliku pa zaključi u kojem prostoru i okruženju su spomenici na slici i gdje su uglavili naše "radijatore"

Gle, meni se baš sviđa spomenik tamo gdje je.

P. S. Ovaj je spomenik postavljen blizu nekog muzeja, s druge strane je prometnica i zgrade...

Post Postano: 28.06.2009. 16:21 
Naslov:  

Važna je stvar naravno i odnos prema oklini, tako je rekla i ona guska da vidi labuda na dunavu kad je pravila projekt za crkvu u aljmašu, tako sada priča i ovaj o radijatorima. oni su trebali simbolizirati kako se otvaraju vrata prema gradu, da očito prema ovima koji su jamili- jamili, među kojima si i i sigiurno bio verycreativan.

morgan

Ukupno postova: 3964
Post Postano: 28.06.2009. 21:25 
Naslov:  

PreacheR je napisao/la:
Premda mi je Grupa građana prirasla srcu, kao i velikom dijelu forumaša, i evocira mi neke drage uspomene iz djetinjstva i srednjoškolskih dana, ne bih se zaletao s povratkom toga spomenika na trg. Smatram da bi u tom slučaju napokon struka trebala dati posljednju riječ. Razmještaj elemanata na novom trgu i njegova cjelokupna vizura su značajno izmjenjeni u odnosu na stari trg te je upitno da li bi se Grupa građana uopće uklopila u novo okruženje.

isto razmišljam.po onom projektu kako je bio Trg zamišljen nije bilo mjesta za ikakve spomenike jer - po meni - fontan je trebala dominirati tim prostorom. zamjena jednog spomenika drugim, koji se ne bi uklapao u postojeće stanje je promašaj.
grupi građana bi najbolje bilo ispred negdašnje Ro-Ma-e tj. sadašnje PBZ banke.

bavaria
Ukupno postova: 262
Post Postano: 28.06.2009. 22:25 
Naslov:  

hm hm, ljubav između društva arhitekata i grada je pukla zbog izbora kipa, a ne zbog toga što je trebao biti postavljen spomenik ocu domovine ... tada im to nije smetalo i nisu mislili na grupu građana ...

btw. što bi s bankrotom grada? odjednom imamo novca za postavljanje 2 spomenika ...

mila17
Ukupno postova: 34
Post Postano: 28.06.2009. 22:42 
Naslov:  

meni se osobno muka sjetit ove grdosije koja sad stoji na trgu... to me podsjeti, uvijek, na "neciji" neukus i samovolju i svu onu vojsku plakata koja govori da Osijek kaze da! ocu domovine, a Osijek tj njegov najbitniji dio, gradani, nisu imali pravo zucnut o tome da to ne zele...

ne da su protiv oca domovine, dapace, nego da su protiv toga da netko drugi postane otac ovoga grada tim svojim divnim cinom...

no "otac" je otisao i vjerujem da u ovom gradu to vise nece biti niti jednom

ali osobno nisam za vracanje starog spomenika, iako sam ga jako voljela, voljela se kako sam si to sama nazivala, uvalit tim gradanima u krilo, jednu ljubav, davnu ljubav pamtim po tome kako smo oboje sjedili na tom spomeniku i zaljubljeno se gledali i pili mineralnu vodu usred ljetne zege....

ako je Ante silovao s Antom, a sad cemo napokon to imat priliku ne gledati tamo, treba ostaviti da se s vremenom i disanjem grada rodi neka druga ideja, bolja ili eventualno kroz neko vrijeme pokaze da bi mozda i mogla nazad najdraza nam ( do sada) grupa gradana, treba taj trg malo i disat...prelijep je da ne bi... nije trg samo spomenik, ako tako misle Lovokovicka i njezina ekipa onda stvarno nisu puno bolji od Dapica...

Skoči u forum: