Što studirati u Osijeku?

Društvo, politika

Što studirati u Osijeku?

Da se trebate upisati na faks, što biste upisali i zašto?
Pastirstvo.
pčelarstvo
onda možeš zujiti po gradu
ne bih sigurno upisala nešto u Osijeku, ako imaš mogućnosti idi studirat van grada

pozz
MissTake

ne bih sigurno upisala nešto u Osijeku, ako imaš mogućnosti idi studirat van grada

pozz

isto je svugdje.....
...
PEGY

najbolje upisati ono što te zanima....ako te ništa ne zanima bolje pričekati jednu godinu nego upisati nešto bezveze samo da se studira...ode lova a faks se nikada ne završi
bitno je samo da te zanima, jer ak te ne zanima niko te neće natjerat da učiš...
sokrat

MissTake

pozz

isto je svugdje.....
..

pa nema glupljeg poteza od otići u zg ili st upisati pravo ili ekonomiju

dakle van grada obavezno i to neki traženi faks
MissTake

sokrat

MissTake

pozz

isto je svugdje.....
..

oprosti ali neki fakulteti u osijeku su jednako ako i ne mozda i kvalitetniji od nekih

jedini razlog za studiranjem van osijeka je ako zelis nesto cega tu nema ili neki fax koji je bas drasticno bolji vani
pa to sam i napisala
!!!!
ići u zagreb studirati ekonomiju koju ima i u osijeku, jedanko je priznat faks, a ne moraš plaćati stan, režije i hranu jer si kod staraca
PEGY

Da se trebate?
Šta tebe netko sili :hmm:
bježim, odlazim van iz ovog grada..na na na na na :P
odi na burzu rada, pogledaj koja su deficitarna zanimanja...pa odluci koje od tih ti je najzanimljivije!!!
Salim se, ali i nemas neki izbor u osijeku, sve se svodi na lose izvodjenu nastavu...tako da sto god upises nece ti biti zanimljivo nego ces morati sjesti i uciti
mrgud1986

odi na burzu rada, pogledaj koja su deficitarna zanimanja...pa odluci koje od tih ti je najzanimljivije!!!
Salim se, ali i nemas neki izbor u osijeku, sve se svodi na lose izvodjenu nastavu...tako da sto god upises nece ti biti zanimljivo nego ces morati sjesti i uciti

haha~ :D na birou su totalno zastarjeli ti podaci o deficitarnosti :)
Prema tendencijama svjetskog razvoja, budućnost se zasniva isključivo na informatici, te će takvi stručnjaci biti traženi u idućih xxx godina. Stoga-elektrotehnika, smjer informatika, a imaš i na ekonomiji smjer informatika. Mislim da bilo tko sada i narednih godina upisuje fax, sa ovim izborom ne može pogriješiti....
Tram111

Prema tendencijama svjetskog razvoja, budućnost se zasniva isključivo na informatici, te će takvi stručnjaci biti traženi u idućih xxx godina. Stoga-elektrotehnika, smjer informatika, a imaš i na ekonomiji smjer informatika. Mislim da bilo tko sada i narednih godina upisuje fax, sa ovim izborom ne može pogriješiti....

racunarstvo gradevenirastvo, biokemija, biotehnologija i takve znanosti to je najtrazenije :)
maddox_rumble

Tram111

racunarstvo gradevenirastvo, biokemija, biotehnologija i takve znanosti to je najtrazenije :)

Građevina je u opadanja, a sa ostalim se slažem, jedino (koliko mi je poznato) što ostalih nema u Osijeku nego najbliže u Zagrebu, a to onda povlači dodatne troškove za sobom (put, smještaj, hrana...).
Upisala bih isto što i prvi put- ništa!!!
Delfin

Upisala bih isto što i prvi put- ništa!!!

stvarno najpametnije rješenje, nema što :roll:
Tram111

maddox_rumble

Tram111

Građevina je u opadanja, a sa ostalim se slažem, jedino (koliko mi je poznato) što ostalih nema u Osijeku nego najbliže u Zagrebu, a to onda povlači dodatne troškove za sobom (put, smještaj, hrana...).

gradevina mozda u opadanju kod nas, ali vani i dalje trazeno, racunarstvo ima u os, biokemija nema, a biotehnologija u pravom smislu te znanosti uopce nema u hr :;)
Tram111

da, ali se onda možeš vratiti i naći posao, a ne ako odabere neki od faksova kojih ima u osijeku i koji samo štancaju diplome mora tražiti posao po Zagrebu i dubaiu :)
Budi grobar. Tu ti posla nikad neće falit.
Još uvijek neznam što ću. Mislim na etf, al nisam ono baš sigurna. Kak da budem sigurna s 18?
Inaće, MORAM baš moram, ići na faks.
maddox_rumble

Tram111

maddox_rumble

Tram111

gradevina mozda u opadanju kod nas, ali vani i dalje trazeno, racunarstvo ima u os, biokemija nema, a biotehnologija u pravom smislu te znanosti uopce nema u hr :;)

biokemija kao biokemija nema u hrvatskoj, ima samo u ljubljani i nema prijamnog :lol:
PEGY

Još uvijek neznam što ću. Mislim na etf, al nisam ono baš sigurna. Kak da budem sigurna s 18?

imas personalnu poruku ;)
Preporučam računarstvo ili neko slično zanimanje, građevinski itd, nešto što se traži i možeš birati posao..
j@dr@

Preporučam računarstvo ili neko slično zanimanje, građevinski itd, nešto što se traži i možeš birati posao..

ali uzalud ako to nevolis, treba radit ono sto volis i to je kljuc
maddox_rumble

j@dr@

ali uzalud ako to nevolis, treba radit ono sto volis i to je kljuc

da, ali uzalud meni što imam pravni fax ako s njime ne mogu naći posao, i moram se seliti u zg, (osim ak imam vezu, najbolje političku)
Hvala ljudi.
j@dr@

možeš birati posao??? reci da se šališ, molim te, u HRVATSKOJ možeš birati posao.. možeš ako si bandićev, bubalov, đapićev i tako nekih čestitih ljudi nećak, sin itd..

ja studirah strojarstvo koje glasi isto kao jedan od deficitarnijih fakulteta i dečki sa starijih godina se guze i mole boga da nađu šljaku i idu po vani radit jer kod nas nema posla, ista stvar sa svim ostalim fakultetima.. bez štele ili ako nisi u nekoj stranci si K kad završiš bilo što..
maddox_rumble

MissTake

sokrat

MissTake

pozz

isto je svugdje.....
..

oprosti ali neki fakulteti u osijeku su jednako ako i ne mozda i kvalitetniji od nekih

jedini razlog za studiranjem van osijeka je ako zelis nesto cega tu nema ili neki fax koji je bas drasticno bolji vani

Razlike među hrvatskim sveučilištima i istovrsnim fakultetima gotovo da i nema. Za specifična i usko određena znanja, te samim tim jasnije mogućnosti zapošljavanja u struci valja otisnuti se u inozemstvo (što opet puno više košta, a sa sobom donosi i neke sasvim druge životne probleme).

Prvenstveni kriterij morao bi biti interes. Interes će proizvesti i odličnog studenta, a najbolji studenti mogu bez problema i u Osijeku naći posao u bilo kojoj struci. Naglašavam najbolji, te oni koji su uz to i najkraće studirali.

Drugi kriterij, ako interesa nema, trebao bi biti potražnja za kadrom. U Hrvatskoj prvenstveno elektrotehnika, informatika, medicina, strani jezici (osim engleskog), građevina. Uskoro će vrlo vjerojatno rasti potreba za poljoprivredom. Ni slučajno pravo, ili besmisleni fakulteti poput novinarstva, politologije, a ekonomija samo ako osoba ima izrazitih talenata za biznis (puno ideja, energije, komunikacijskih sposobnosti, hrabrosti, nema straha od rizika).

Na kraju kriterij - faks u kojem obitelj ima najveću mogućnost zapošljavanja preko veze, kakvog će uvijek biti, i ima ga u cijelom svijetu.

Najboljim fakultetom smatram Umjetničku akademiju. Malo rada, neuredan život, i mogućnost velike zarade - no kažu neki da bi za to trebalo imati i nekakvog talenta.
(ja sam ovdje da obranim svoju buducu struku :-))
ako cemo po onoj da sta se najvise trazi na trzistu rada, to je sigurno u zadnje vrijeme elektotehnika, informatika i tako to.
nigdje ne pise prehrambeni tehnolozi, a budimo realni, bez hrane nema ni vas, pa onda djabe sva ta tehnologija i ostalo..
a i sada se u zadnje vrijeme puno prica o nutricionistima, pa eto - bit ce posla sta se toga tice.
preporucam da upises ono sta zelis, premda s 18 godina malo tko zna sto uistinu zeli biti i raditi ostatak zivota
lala

s 18 godina malo tko zna sto uistinu zeli biti i raditi ostatak zivota

grijehota da zna
pa moj zaručnik se bez problema zaposlio u os s računarstvom u ok firmi, bez veze, al je sad prešao u zg u istoj firmi i tamo praktički bira gdje želi, dobio je još ponuda.
a ja nemam šanse....

a istina je da se bez štele jako teško zapošljava, to ja osjetim najviše
j@dr@

pa moj zaručnik se bez problema zaposlio u os s računarstvom u ok firmi, bez veze, al je sad prešao u zg u istoj firmi i tamo praktički bira gdje želi, dobio je još ponuda.
a ja nemam šanse....

a istina je da se bez štele jako teško zapošljava, to ja osjetim najviše

moj šogor, od sestrične muž je završio ETF, računarstvo i radio je u osijeku nešto sitno i sad je u zagrebu, ona sa djetetom živi ovdje a on je u zg jer tu nema gdje raditi..
Žalosno što nema više smjerova, ali ništa zato.
Treba vidjeti BELOG SVETA.
pa u osijeku nema skoro ništa, to je istina, ja ne znam šo bi se u osijeku moglo studirati a da se može biti siguran da će se dobiti posao. tj
ako se učlanite u vladajuću stranku (koja god u tom trenutku bila), možete studirati sto god želite...
Tram111

Stoga-elektrotehnika, smjer informatika, a imaš i na ekonomiji smjer informatika. Mislim da bilo tko sada i narednih godina upisuje fax, sa ovim izborom ne može pogriješiti....

Studij elektrotehnike, smjer informatika je, IMHO, totalno promašen; smjer se bira tek sa početkom treće godine, a do tada prolaziš kroz pakao kojekakvih elektrotehnika i elektronika koje ti k... neće trebati ako budeš ikada željela napisati liniju koda; elektroničari su već na konju, no oni ionako nekakvo praktično znanje stječu u srednjoj...
Sprega informatike sa matematikom (odjel za matematiku: http://www.mathos.hr ) je puno bolja, tj. ima više veze jedno s drugim, pa vidi što ti više odgovara: nastavnički studij (koji se formalno zove matematika-informatika) ili hard-core matematika izvedena preko računala, što ti je još zanimljivije (pretpostavljam).
Od ostatka ekipe - naveo bih mehaniku, koja je meni jako zanimljiva, no u Zagrebu je; ne znam kako je Slavonskom Brodu i postoji li tamo još dislocirani studij...
j@dr@

pa u osijeku nema skoro ništa, to je istina, ja ne znam šo bi se u osijeku moglo studirati a da se može biti siguran da će se dobiti posao. tj
ako se učlanite u vladajuću stranku (koja god u tom trenutku bila), možete studirati sto god želite...

Može se sve studirati i biti siguran za posao. No treba biti najbolji, ili među najboljima.

No veći je problem što se u promilima mjeri broj ljudi koji se namjerava sam zaposliti, pokrenuti nešto svoje. To je valjda još tranzicija iz komunizma u kapitalizam.
bazooka_joe

Tram111

Stoga-elektrotehnika, smjer informatika, a imaš i na ekonomiji smjer informatika. Mislim da bilo tko sada i narednih godina upisuje fax, sa ovim izborom ne može pogriješiti....

Studij elektrotehnike, smjer informatika je, IMHO, totalno promašen; smjer se bira tek sa početkom treće godine, a do tada prolaziš kroz pakao kojekakvih elektrotehnika i elektronika koje ti k... neće trebati ako budeš ikada željela napisati liniju koda; elektroničari su već na konju, no oni ionako nekakvo praktično znanje stječu u srednjoj...

nisi ti bas upucen

etf - smjer racunarstvo 3+2 god

samo 1 god elektrehnicki predmeti (3 komada) i to je to

dalje sve strucni predmeti racunarstvo, komunikacije i robotika

na zadnje 2 sve iskljucivo strucni + izborni koji si sam biras ovisi o cem se zelis specijalizirati

na strucnom studiju - smjer informatika

vec na prvoj godini ima znatno manje tih elekterohenickih i sve je skoro informatika i racunarstvo
maddox_rumble

nisi ti bas upucen

na zadnje 2 sve iskljucivo strucni + izborni koji si sam biras ovisi o cem se zelis specijalizirati

vec na prvoj godini ima znatno manje tih elekterohenickih i sve je skoro informatika i racunarstvo

oh, isprike! ja mislio to i dalje po starom :)
još mi reci da su konsolidirali onaj oet, ili izbacili skroz dvojku, nitko sretniji od mene ;)
podijelili su oet posebno za računarce i elektrotehničare, ali famozna dvojka je još uvijek tu xD
Dakle, mogu upisati dodiplomski elektroteknički ili računalstvo. Ili pak stručni studij tam neki.
U čemu je razlika??
PEGY

Dakle, mogu upisati dodiplomski elektroteknički ili računalstvo. Ili pak stručni studij tam neki.

Pa možeš. I ne moraš. Možeš ti što god ti se htjelo. Osim prava. Nemoj na pravo. To ti je sranje. :)
empetri

podijelili su oet posebno za računarce i elektrotehničare, ali famozna dvojka je još uvijek tu xD

i 2 je razdjeljena i lakse je dosta racunarcima :)

isto kao i elektronika i mjerenja su skroz izbacena racunarcima
PEGY

U čemu je razlika??

preddiplomski

strucni je super stvar - ali te u hr ce te zasad rijetko ko s tim zaposlit, jer nikom od poduzetnika ne zna kog dobiva, vani je to super i vani vise ljudi ide na strucne studije
bazooka_joe

maddox_rumble

nisi ti bas upucen

oh, isprike! ja mislio to i dalje po starom :)
još mi reci da su konsolidirali onaj oet, ili izbacili skroz dvojku, nitko sretniji od mene ;)

Evo malo u naletu iz mog kuta ETF i Osijek.
Slažem se jedino s bazookom ;) i tratinčicom.

Evo točno pola godine od završetka etf-a(računarstvo) i dalje nema posla za mene u Osijeku. Osim jako mala natjecaja, slao sam i otvorene zamolbe i sl.
NIŠTA.
Evo za koji sat idem na razgovor u Zagreb, a muka mi je od Zagreba i stvarno bi bio najsretniji da sam u Osijeku.

Ima nas dosta kolega nezaposleno i energetika i računarstvo.
Na razgovore dodje po 30-40 ljudi pa se ti bori s njima neiskusan.
Felt, čini mi se, kaže treba bit najbolji. Ok, istina. Ali znam i najbolje koji su morali u Zagreb.
Fora je što je većina poslova programerska, a etf i nije da te poptuno spremi za programiranje. Imao sam i OET-ova i teorija mreža i tehničkih mehanika.
Čak mi i na diplomi ne piše računarstvo, nego elektronika.
Sorry što ovak u žurbi i naletu samo izbacujem, ali treba malo razbit te pričice- informatika je najtraženije, s računarstvom ćeš se odma zaposlit.
Oću možda u nekom drugom gradu. Osijek nažalost nula bodova :(
Zveky

Felt, čini mi se, kaže treba bit najbolji. Ok, istina. Ali znam i najbolje koji su morali u Zagreb.

Sorry što ovak u žurbi i naletu samo izbacujem, ali treba malo razbit te pričice- informatika je najtraženije, s računarstvom ćeš se odma zaposlit.

Kvaliteta Etf-a i sličnih fakulteta nije u tome da ima ili nema par firmi koje traže inženjere. Cilj je samozapošljavanje, jer jedino se tim putem može stvoriti neka trajnija vrijednost. Nije nam valjda cilj da odgajamo najamnu radnu snagu za neke strane izrabljivače, a kad im cijena rada postane preskupa, i prebace posao u Indiju, evo radne snage na birou.

Nisu li vlasnici najvećih informatičkih tvrtki krenuli iz garaže? Čak i u Osijeku postoji nekoliko respektabilnih tvrtki, koje su osnovali (koliko znam) sve redom Etf-ovci.

Niti se sa medicinom ne možeš odmah zaposliti, a svima je jasno da nedostaje 300-400 liječnika minimalno. No ovdje govorimo o bliskoj budućnosti, a ne sadašnjosti.

Liječnika, informatičara, medicinskih sestara, i još mnogo profesija nedostaje u cijeloj Europi, a tako će biti još dugo vremena. Ne nedostaje univerzalnih ekonomista (nespecijaliziranih, bez konkretnih znanja) niti pravnika. Čak i profesora svih mogućih predmeta nedostaje u Hrvatskoj, no nitko ne želi raditi na selu. Građevinara još uvijek nedostaje, a tako će biti i sa stručnim inž. poljoprivrede (kada se u Hrvatskoj konačno počnemo baviti s onim što jedino možemo - hranom). Zapravo nedostaje i ekonomista i pravnika, no tek kada se državna uprava te lokalna i regionalna samouprava očiste neškolovanog kadra (što naravno ne dolazi u obzir dok ne odu u mirovinu, nitko si ne želi izbiti 250.000 glasova).

No nama prvenstveno nedostaje poduzetničke inicijative i samozapošljavanja. Zato su Etf-ovci u najboljoj poziciji - njima ne treba enorman kapital da bi krenuli programirati, ako se ne varam.
W.M. Felt

Nisu li vlasnici najvećih informatičkih tvrtki krenuli iz garaže? Čak i u Osijeku postoji nekoliko respektabilnih tvrtki, koje su osnovali (koliko znam) sve redom Etf-ovci.

Hm, ne znam na koje mislis, ali za one o kojima ja znam - vecinu su osnovali ekonomisti ili ETF dropouts... to ne znaci da su ETF-ovci ili ekonomisti bolji ili losiji, vec je vjerojatnije da ETF-ovci s diplomom pronadju nekakav sigurniji posao u vecem sustavu u Osijeku [HEP i sl.] ili Zagrebu i vanka...

No nama prvenstveno nedostaje poduzetničke inicijative i samozapošljavanja.

Apsolutno tocno...

Zato su Etf-ovci u najboljoj poziciji

Apsolutno krivo... gore sam objasnio zasto...
Upisala bih isto ono što i jesam prije godinu dana. Jezike :D

Re: Što studirati u Osijeku?

Ja nisam uspjela na kombinacije engleski/njemački/hrvatski/povijest, ali da se odlučim ponovo studirati bih opet pokušala isto to. Dakle, Filozofski.
Leteci mungos

ETF dropouts... to ne znaci da su ETF-ovci ili ekonomisti bolji ili losiji, vec je vjerojatnije da ETF-ovci s diplomom pronadju nekakav sigurniji posao u vecem sustavu u Osijeku [HEP i sl.] ili Zagrebu i vanka...

No nama prvenstveno nedostaje poduzetničke inicijative i samozapošljavanja.

Apsolutno tocno...

Zato su Etf-ovci u najboljoj poziciji

Apsolutno krivo... gore sam objasnio zasto...

Eto, čak i oni koji ne završe faks, ili ih fakultet ne zanima, mogu uspjeti. A zbog pomanjakanja poduzetničke inicijative ovi koji završe odlučuju se na rad u većoj firmi, umjesto da pokušaju nešto svoje. Bit će i toga.
Fifa

maddox_rumble

Tram111

maddox_rumble

Tram111

biokemija kao biokemija nema u hrvatskoj, ima samo u ljubljani i nema prijamnog :lol:

ima u zagrebu, biokemijsko - farmaceutski fakultet
Tram111@ smjer poslovna informatika je jako obećavajući na papiru, ali u stvarnosti
ne hvala
nora

Upisala bih isto ono što i jesam prije godinu dana. Jezike :D

Agreed :D
ma upiši medicinu.....:lol:
W.M. Felt

Cilj je samozapošljavanje, jer jedino se tim putem može stvoriti neka trajnija vrijednost.

Apsolutno se slažem! No, tko studentima ETF-a objašnjava neke osnove vođenja poduzeća (menadžmenta, ako baš hoćeš) u RH?
Koliko studenti ETF-a (i koliko njih uopće) radi na projektima koji imaju nekakvog gospodarskog potencijala i koji su uopće vezani uz realnu primjenu tehnologije koju ih se uči?
Pitaj studente ETF-a ovdje radi li itko od njih u nekom timu od 5-6 ljudi (studenata) na nekakvom cjelogodišnjem projektu koji zahtjeva predznanje svega naučenoga i primjenjuje isto u praksi.
Sustav studiranja na tehničkim fakultetima kod nas nekih je, brat-bratu 50 godina iza zapadnog svijeta. Mi još uvijek izbacujemo diplomirane inžinjere koji su sposobni biti jedino pripravnici, i to par godina... Skršimo im samopouzdanje egotripnim profesorima i još gorim asistentima (naravno, postoje iznimke u oba slučaja, brojimo ih na prste), oni koji su 'jaki', koji prežive sve to su za kurac - teško ih je usmjeriti ih na pravi put, reći im da postoje okoline u kojima čovjek može raditi, ali se i osloniti na svog radnog kolegu u svakom trenutku, gdje te nitko ne jebe dok pogriješiš jer svi griješe i gdje se ne traži krivac - već rješenje problema. I da takvim okolinama/radnim sredinama treba težiti.
Tu dolazimo do druge stvari, blistavih, velikih, stranih kompanija (ili nekada domaćih)...

W.M. Felt

Nije nam valjda cilj da odgajamo najamnu radnu snagu za neke strane izrabljivače, a kad im cijena rada postane preskupa, i prebace posao u Indiju, evo radne snage na birou.

Strani izrabljivači su ovdje jer to mogu biti; kažem ovo zato što ih zovemo izrabljivačima s pravom, oni su vidjeli sa kakvim kadrom imaju posla i skužili što mu mogu raditi. Pitaj zaposlenika Siemensa Hrvatska smije li na Youtube ili Facebook, kvragu, nisam siguran ni za ovaj forum; onda ih pitaj što vide kad odu posjetiti (čitaj: napraviti nečiji posao umjesto nekoga) kolege u beču ili švabiji; dokone inžinjere koji s vremena na vrijeme bace oko na fejs, ili pogledaju onaj jubito filmić link kojega je stigao mejlom. Drugim riječima - da, mi odgajamo najamnu radnu snagu za izrabljivače; neki oči otvore nakon par godina provedenim po takvim korporacijama i onda konačno pošalju sve u k.... i odu u privatnike, a neki su jednostavno - nesposobni za sami se snaći i sjedit će i trunuti u tamo nekakvom ENT-u ili Siemensu ili T-HT-u ili T-Mobileu ili Vip-u cijelu vječnost; jer to su firme koje ne otpuštaju tek tako; ako si neupadljiv (možeš i ništa ne raditi cijeli dan) - ostaješ. Bučan/pametan/'nedostatak poštovanja prema autoritetu' - letiš.

W.M. Felt

Mislim da je u RH problem taj što moraš prodati i garažu i prilazni put da bi uopće otvorio firmu na papiru; a onda još moraš imati poslovni prostor prema nekakvim čudno zacrtanim pravilima. I grb od 200 kn. Naravno - ne zaboravimo da kod nas moraš znati kako otvoriti firmu, što je najveća debilana...

W.M. Felt

No nama prvenstveno nedostaje poduzetničke inicijative i samozapošljavanja. Zato su Etf-ovci u najboljoj poziciji - njima ne treba enorman kapital da bi krenuli programirati, ako se ne varam.

Ne treba enorman kapital, svakako, samo treba objasniti nekome gdje točno primjeniti sve ono što su naučili iz programiranja i algoritama ;)
...evo ja sam student ( apsolvent ) ETF-a
..radim na projektu energetske učinkovitosti sa 15 ljudi koju su sa mnom studirali....dobar posao..ali honoraran....jbga....diplomski mi gotov ..trebam ga samo predat.....čeka me posao u vodovodu.....za 3500-4000 kn....jbga....uzimam..pisat ce u zivotopisu kao radno iskustvo...imam srecu pa se sa strane bavim necime sto mi donosi jednu dobru prosjecnu placu.....
..ali struka...nula bodova....evo tko zeli ici u zagreb u hep-u traze ljude..placa ista kao u osijeku...zivot duplo skuplji....zato pristajem na vodovod...jbga....valjda ce se jednom nesto promjeniti.....valjda ce ovi "Snage grada" , "djela a ne rijeci"..generali....nezavisni....zeleni ovi oni nesto pokrenuti u jebenom gradu....ali necu dovijeka cekati.....kako kaze stara narodna...TRBUHOM ZA KRUHOM....
sokrat

...evo ja sam student ( apsolvent ) ETF-a
..radim na projektu energetske učinkovitosti sa 15 ljudi koju su sa mnom studirali....dobar posao..ali honoraran....jbga....diplomski mi gotov ..trebam ga samo predat.....čeka me posao u vodovodu.....za 3500-4000 kn....jbga....uzimam..pisat ce u zivotopisu kao radno iskustvo...imam srecu pa se sa strane bavim necime sto mi donosi jednu dobru prosjecnu placu.....
..ali struka...nula bodova....evo tko zeli ici u zagreb u hep-u traze ljude..placa ista kao u osijeku...zivot duplo skuplji....zato pristajem na vodovod...jbga....valjda ce se jednom nesto promjeniti.....valjda ce ovi "Snage grada" , "djela a ne rijeci"..generali....nezavisni....zeleni ovi oni nesto pokrenuti u jebenom gradu....ali necu dovijeka cekati.....kako kaze stara narodna...TRBUHOM ZA KRUHOM....

ja imam prijatelja koji je strojarstvo diplomirao i radio u vodovodu neko vrijeme za 3500 kuna.. jel to plaća koju zaslužuje netko tko je završio fakultet kao što je ETF ili Strojarstvo.. sramota, i onda netko napiše da se može birati.. može ako ćeš konobarit, biraš u kojoj birtiji hoćeš, toga će uvijek biti u ovakvom društvu, iako s ovim zakonima o pušenju i to smanjuju.

ja sam mišljenja da treba upisati bilo koji faks i odmah se učlaniti u neku od jačih stranki i biti aktivan, to je nekako najsigurnije da ćeš na ovaj ili onaj način uspjeti..
zla_tratinčica

ja imam prijatelja koji je strojarstvo diplomirao i radio u vodovodu neko vrijeme za 3500 kuna.. jel to plaća koju zaslužuje netko tko je završio fakultet kao što je ETF ili Strojarstvo.. sramota

slažem se da je sramota...ali ne bih tu posebno isticao ETF i Strojarstvo ...sramota je za BILO KOJI fakultet da su plaće takve.....i to kod nas u Osijeku....u Zagrebu i Splitu su plaće PUNO veće....

..kažem...nikada ne bih završio niti jedan drugi fakultet osim svog.....nemojmo sudit o tome koji je fakultet lakši koji teži..koji više, a koji manje vrijedi.....poznato je da su plaće u industrijskom sektoru za obrazovane ljude veće nego za npr fakultetski obrazovane ljude u prosvjeti....
...ali isto tako najveće plaće na svijetu imaju menadžeri koji su pravnici ili ekonomisti....jbga..

..al to je sasvim neka druga tema.....

...čini mi se samo da dolazi vrijeme kada smo jedni drugima konkurencija...i sve ćemo učiniti da budemo ispred onog drugog, pa makar nam to i prijatelji....
sokrat

zla_tratinčica

ja imam prijatelja koji je strojarstvo diplomirao i radio u vodovodu neko vrijeme za 3500 kuna.. jel to plaća koju zaslužuje netko tko je završio fakultet kao što je ETF ili Strojarstvo.. sramota

slažem se da je sramota...ali ne bih tu posebno isticao ETF i Strojarstvo ...sramota je za BILO KOJI fakultet da su plaće takve.....i to kod nas u Osijeku....u Zagrebu i Splitu su plaće PUNO veće....

..kažem...nikada ne bih završio niti jedan drugi fakultet osim svog.....nemojmo sudit o tome koji je fakultet lakši koji teži..koji više, a koji manje vrijedi.....poznato je da su plaće u industrijskom sektoru za obrazovane ljude veće nego za npr fakultetski obrazovane ljude u prosvjeti....
...ali isto tako najveće plaće na svijetu imaju menadžeri koji su pravnici ili ekonomisti....jbga..

..al to je sasvim neka druga tema.....

...čini mi se samo da dolazi vrijeme kada smo jedni drugima konkurencija...i sve ćemo učiniti da budemo ispred onog drugog, pa makar nam to i prijatelji....

nisam mislio koji je vrijedniji fakultet, ali je činjenica da su teži za završiti, kao i građevina i medicina i ja bih rekao i pravo jer ima jako puno više količinski za učiti nego na ostalima, ali nebitno xD =)

što se tiče ovoga da smo jedni drugima postali konkurencija i da će biti još gore (kod nas) to je činjenica, odvratna činjenica.. dok se vani poslodavci kidaju za imalo ambiciozne studente (govorim za tehničke fakultete) od praktički početka studiranja i još te stipendiraju, kod nas se moraš gristi hoćeš naći posao i u kojem roku.. fuj.
preporucam ETH ali u Svicarskoj..
Eidgenössische Technische Hochschule Zürich..bilo sto s tog fakulteta, i svijet je tvoj..
sve je deset puta bolje, knjige, metode, profesori renomirani, skola na glasu..a molit ce te da radis kad zavrsis..
i nije nesto skuplje nego nasi fakuteti..jos ako dobijes neku stipendiju, cjelovitu, djelomicnu nebitno..
to se zove odskocna daska..ali stvarno

naravno najvaznije je studirati ono sto volis..pa mozda da se raspitas gdje to sve postoji u Europi..
recimo da Delft ima jako dobar univerzitet, i daju dosta stipendija..
moze se studirati na engleskom..
sve je bolje od ove nase ucmale, tradicionalne, nerazvijene sredine..u tim gradovima i univerzitetskim centrima imas prave bibilioteke sa hrpom suvremene strucne literature, medijateke i jos puno toga..institute, prakse..
kad zavrsis faks budes gotov strucnjak..
puno srece
MissTake

Tram111@ smjer poslovna informatika je jako obećavajući na papiru, ali u stvarnosti
ne hvala

Vjerovatno ciljaš na to da tamo neće puno naučiti o informatici, a to i nije svrha tog smjera, jer se uče samo osnovne stvari. Uostalom mislim da će od rijetko kojeg faxa (čast iznimkama) imati koristi u vidu konkretnog znanja, jer je to sve samo teorija (tako sam i sam prošao), sve se to nauči tek kada se osoba zaposli u nekoj firmi. Na našim fakultetima nedostaje stručna praksa, tako da kad osoba sa diplomom izađe iz te ustanove, drugi dan može negdje početi raditi, a ne kao u nas da mora proći bar 1. god. da se uhoda i nauči osnovne stvari. Sestrična mi živi u Munchenu i tamo je završila ekonomiju, drugi dan faxa je umjesto na predavanje morala ići u neku banku raditi na šalter, pa je na takav način morala ići raditi i na svim ostalim radnim mjestima, ali je zato isto tako čim je diplomirala, drugi dan dobila posao u toj banci i mogla je normalno raditi bilo koji posao kao da tamo radi već 100 godina.
Mene trenutno pati to pitanje - što studirati u OS... A dobro, imam još 20-ak dana za odlučiti :D
samo nemojte studirati pravo! eto to je moj najiskreniji savjet. ne želim ulaziti u to je li ili nije najteži faks u osijeku jer nisam studirao ništa drugo ali da je faks nakon kojeg nećeš imati gotovo nikakvog praktičnog znanja i koji će ti ostaviti par sijedih, to je sigurno
..ma ko vidio uopće studirat.....??? ionako te čeka mjesto na birou....
Mladjo

samo nemojte studirati pravo! eto to je moj najiskreniji savjet. ne želim ulaziti u to je li ili nije najteži faks u osijeku jer nisam studirao ništa drugo ali da je faks nakon kojeg nećeš imati gotovo nikakvog praktičnog znanja i koji će ti ostaviti par sijedih, to je sigurno

Potpisujem.
FunkyLady

Mene trenutno pati to pitanje - što studirati u OS... A dobro, imam još 20-ak dana za odlučiti :D

Ja mislio da si već odlučila :D
Frost

Ja mislio da si već odlučila :D

Ma ja bih htjela jezike... Al znaš i sam koliki sam ja pehist i pesimist, tako da mi definitivno treba rezerva...
Joj e, ajde ne kenjaj, rek'o sam ti kako to ide. A da se može, može se.
Frost

Joj e, ajde ne kenjaj, rek'o sam ti kako to ide. A da se može, može se.

We'll see :P I surely hope so...
jezici su super.. s tim nemoš fulat...
josephine01

Da,stvarno je krasno predavat npr engleski u osnovnoj ili srednjoj školi. :roll:
kopile

josephine01

Da,stvarno je krasno predavat npr engleski u osnovnoj ili srednjoj školi. :roll:

a krasno je bit pravnik ili ekonomist na burzi godinu dana...

osim toga, s jezicima ne moraš samo predavati u školi....
kopile

josephine01

E, ak ti nećeš, ja evo hoću odma sada :)
...krasno je to sve...20 dana do prijemnog a ona još ne zna što bi,......
..ja sam u to vrijeme prije prijemnog riješio oko 500 zadataka.....

Re: Što studirati u Osijeku?

postoji puno mogućnosti ako završiš jezike.. imaš velik izbor za zaposliti se.. i rijetko se može naći na burzi netko tko je završio jezike..
mala_20

postoji puno mogućnosti ako završiš jezike.. imaš velik izbor za zaposliti se.. i rijetko se može naći na burzi netko tko je završio jezike..

Koje su to silne mogućnosti,možeš biti prevoditelj,profesor i šta još.
sokrat

...krasno je to sve...20 dana do prijemnog a ona još ne zna što bi,......
..ja sam u to vrijeme prije prijemnog riješio oko 500 zadataka.....

Ajde bediraj me sad još :P Znam ja što želim, ali ne znam što da uzmem kao alternativu jer ono što ja želim primaju samo 15 ljudi ;)
josephine01

osim toga, s jezicima ne moraš samo predavati u školi....

Većina ih radi upravo to.
Ja nemam ništa protiv predavanja u školi, a još manje kao posla prevoditelja koji mi je primarni cilj ;) Već sada prevodim Amerima kada dolaze, tako da mi zbilja ne bi bio problem, no eto za stalni posao u HTZ mi ipak treba i faks....
FunkyLady

Ja nemam ništa protiv predavanja u školi,

To na početku svi kažu,a nakon par godina rada sa djecom zažale što su se rodili.
kopile

FunkyLady

Ja nemam ništa protiv predavanja u školi,

To na početku svi kažu,a nakon par godina rada sa djecom zažale što su se rodili.

jao nemoj tako brzo ce 9.mj. ...

sta se tice profesora....vidim da se na ovom podrucju (a i sire) jezici dosta traze...i matematika

dok biologije i kemije ni za zivu glavu :evil:
kopile

Koje su to silne mogućnosti,možeš biti prevoditelj,profesor i šta još.

prevoditelj, tumač, simultani prevoditelj, profesor, filolog, itd.

Za nekoga koga zanimaju jezici i više nego dovoljno izbora ;)
kopile

Ne zažale svi ;) Znam da ima svakave djece, ali ne smeta mi ;) Ako voliš to što radiš, ako uživaš dok podučavaš nekoga, pa makar bilo dosta onih koji te ometaju u radu ne požališ ;) Uostalom, već 2 ljeta provela sam kao babysitterica hiperaktivnog djeteta, tako da sam nakon toga, spremna na sve :lol:
Blago meni, studiram pravo, a nisam sijeda, niti kanim posijediti do koje šezdeset pete...
dipl.razvratnik

Blago meni, studiram pravo, a nisam sijeda, niti kanim posijediti do koje šezdeset pete...

To ti drugi faks? :D
FunkyLady

kopile

Ne zažale svi ;) Znam da ima svakave djece, ali ne smeta mi ;) Ako voliš to što radiš, ako uživaš dok podučavaš nekoga, pa makar bilo dosta onih koji te ometaju u radu ne požališ ;) Uostalom, već 2 ljeta provela sam kao babysitterica hiperaktivnog djeteta, tako da sam nakon toga, spremna na sve :lol:

nije stvar u hiperaktivnosti...vec u tome da MORAS nesto nauciti nekog koga to ne zanima i odbija suradjivati npr...a da ne govorim o tome da imas poosla u sa "hiperaktivnim" roditeljima...
al sad opet sve zavisi od skole do skole i razreda do razreda...
profesorski posao ima svoje prednosti ali i mane isto kao i svaki drugi.
tko god kaze da ga je jednostavno radit vara se...ali da ima i gorih...ima....
PA gle, ne znam koliko si upućena u hiperaktivnost, ali eto maturalni rad sam radila o toj temi i paralelno s hiperaktivnošću dolazi ti i defecit pažnje i teškoće u učenju tako da je s tom djecom jako teško... Pažnja im konstantno rasuta i ne mogu se smiriti ni na sekundu. Ne mogu normalno ni čitati ni pisati... Ništa... Tako da znam zašto sam to napisala ;) :)

A što se tiče roditelja, jasno mi je i to... Ni jedan posao nije lak, ali ako nešto zbilja voliš, lako je prijeći preko nekih stvari :)
dipl.razvratnik

dokle si dogurala ak se smije znati?
FunkyLady

PA gle, ne znam koliko si upućena u hiperaktivnost, ali eto maturalni rad sam radila o toj temi i paralelno s hiperaktivnošću dolazi ti i defecit pažnje i teškoće u učenju tako da je s tom djecom jako teško... Pažnja im konstantno rasuta i ne mogu se smiriti ni na sekundu. Ne mogu normalno ni čitati ni pisati... Ništa... Tako da znam zašto sam to napisala ;) :)

A što se tiče roditelja, jasno mi je i to... Ni jedan posao nije lak, ali ako nešto zbilja voliš, lako je prijeći preko nekih stvari :)

moj maturalni rad su bili losioni :lol: (farm.tehn.)...tako da nisam proucavala hiperaktivnost a diplomski nesto sasvim deseto...ali sam zavrsila za profesora i motala se po skolama...(nadam se da cu u 9-mj i pocet radit)...tako da sam vidjela svakakve situacije i ja također znam o cemu pricam :)
al dobro...kao sto sam rekla...ima i prednosti i nedostataka :)
hocu reci samo da sam vidjela dosta ljudi koji su imali enorman entuzijazam i sve i kad su poceli radit iznenadili se da nije bas sve tako sjajno i bajno. a nekima je opet bilo sasvim ok :)...al sam ga smuljala sad skroz haha
A naravno :) Kao i svaki drugi posao :D Iako meni je i dalje primarno turizam, tek nakon toga prosvjeta :)
hm pa predavanje jezika i ucenje je uvijek bio manji problem nego fiz ili kem

rijetko ko se buni joj ova krava iz engleskog ko ce to naucit, prije ces cut joj ova iz fizike je luda

s jezicima mos radit sto stvari:)
..ja ne vjerujem da sa faksom netko ima 3500 tisuće kuna plaću :( ..dok moje legice i lege iz SREDNJE građevinske (odmah nakon mature počeli raditi) imaju oko 4000-4500kn..(i u Osijeku i u Đakovu) :S
tikvana

..ja ne vjerujem da sa faksom netko ima 3500 tisuće kuna plaću :(

budimo realni, nekad znaju imati i manje
:''( :''( :E :E
Neznam kako tko gleda na fakultet, ali ako čovjek gleda materijalno na to koliko je uložio i koliko mu se vratilo tu nema nikakve računice definitivno. A zašto je to tako? Zato što ovaj sustav u kojem mi živimo u HR nije temeljen na PRIRODNOJ SELEKCIJI kao sustavi u US i ostatku zapanog svjeta, a škola vam je jedan oblik idealne prirodne selekcije s piramidalnim ustrojem. Kod nas svi mogu sve raditi bez obzira na sručnu spremu. Pa vam se događa da ljudi sa fakultetom nemogu naći posao dok oni bez fakulteta rade, ljudi bez faxa su bolje plaćeni od ljudi sa faxom i tako niz gluposti, nepravdi, sranja i čega sve ne u ovoj našoj primitivnoj sredini. I mi se čudimo zašto nam je situacija u državi takva, a bit će još i gora. Odgovor i rješenje su jednostavni treba sustav okrenit prirodnoj selekciji, oni koji su više u piramidi trebaju biti bolje plaćeni jer oni vuku naprijed sve ostalo su gluposti koje treba zabranit.
A što studirat to je teško za reć jer sama ta formulacija mi zvuči kao da iza toga nema ništa, a ima jer je to samo jedna stepenica u sustavu. Pitanje je samo dali poći k vrhu ili se utopit u sivilo.
pravi odgovor je u našem pravnom sustavu koji ne kažnjava nepotizam i pogodovanje u svim sferama društva pa onda dolazi do toga da nečiji kumić ili stranački podobna osoba koja ne zna dupe obrisat sjedi kao direktor ili zamjenik direktora firme i kamari minus za minusom dok sposobna osoba koja nije stranački/nacionalno/vjerski podobna sjedi kod kuće ili radi na crno na baušteli sa završenim fakultetom.

pitanje bi trebalo glasiti šta studirati u RH jer se ništa zapravo ne isplati. po zadnjem izračunu u zadnjih par godina je iz RH izašlo preko 8500+ visoko obrazovanih ljudi zbog navedenog razloga.
Sasvim slučajno sam iskopao ovu temu pa reko baš da priupitam malo. Jel studira netko ovdje na ETF-u ili je studirao pa ima kakvu pametnu vezanu za smjer "Računarstvo"?Došlo vrijeme nekakve odluke pa je svaki savjet dobro došao.
etf je super ako te to zanima, i ako ti neće biti problem zapeti malo da to završiš.. ako si trut, bolje ga nemoj upisivati..
što se prof i asistenata tiče, ima govana, al puno je više dobrih.. :)
Puno bespotrebnih predmeta (barem za informatiku)
Ali profesori znaju biti dosta dobri,osim par iznimaka i egomanijaka od asistenata kod kojih je prolaznost od nas 80ak 1%
računarstvo program loš, slušaj asistenta što diktira i pretipkavaj u neki od hrpe alata i jezika koji će se "učiti"

na većini predavanja se surfa ili čita knjiga, što i nije tako loše, nikako da kod kuće uzmem nešto za čitati..

pred kraj studija ćeš kleti majku kad vidiš tko se sve provukao s tobom na godinu i tko će dobiti istu diplomu

ako želiš nesto postići osim ukletog papira, zagrizi za radni stol samostalno uz to sve, i puno grizi
ako hoćeš ETF, onda elektroenergetika
Ako ću ETF onda mislim da mi je računarstvo jedina opcija,e sad još je tu u igri i strojarstvo u Zagrebu jer trenutno završavam za računalnog tehničara u strojarstvu.Ma nisam uopće pametan,nekako su mi interesi za oba dva fakulteta jednaki ali financijski mi je ETF isplativiji.
Ništa,bježi dalje od Osijeka !
d_grassa

Ništa,bježi dalje od Osijeka !

Zbog? Misliš zato što u Osijeku nema posla,što mi opet nije jasno jer mogu bježat nakon završenog fakulteta,ili misliš da su dalje bolji fakulteti nego u Osijeku?
empetri

računarstvo program loš, slušaj asistenta što diktira i pretipkavaj u neki od hrpe alata i jezika koji će se "učiti"

na većini predavanja se surfa ili čita knjiga, što i nije tako loše, nikako da kod kuće uzmem nešto za čitati..

pred kraj studija ćeš kleti majku kad vidiš tko se sve provukao s tobom na godinu i tko će dobiti istu diplomu

ako želiš nesto postići osim ukletog papira, zagrizi za radni stol samostalno uz to sve, i puno grizi

o pa bruno :) jesi krenuo ti na fax opet^^

salu na stranu

etf je dobar fax, al ak ne zelis nis ucit, nec nista naucit, i vj proci dalje

pretpostavljam da je tako svuda skoro - barem tehnicki fakulteti

sto se tice tvoje dileme izmedju etf i strojarstvo

imas strojarstvo u brodu, koje je jednako dobar fax ko ovaj u zg

na etfu sam ako nista dosad stekao nekakvu podlogu, radne navike
Ma znam da ima strojarstvo u brodu ali mi se čini da je bolji program strojarstva u Zagrebu,nekako je više okrenut upotrebi računala(naravno kroz izbor grupe predmeta).
maddox_rumble

empetri

o pa bruno :) jesi krenuo ti na fax opet^^

salu na stranu

etf je dobar fax, al ak ne zelis nis ucit, nec nista naucit, i vj proci dalje

pretpostavljam da je tako svuda skoro - barem tehnicki fakulteti

sto se tice tvoje dileme izmedju etf i strojarstvo

imas strojarstvo u brodu, koje je jednako dobar fax ko ovaj u zg

na etfu sam ako nista dosad stekao nekakvu podlogu, radne navike

Ne lupaj regoče da je jednako dobar faks strojarstvo u brodu i zg-u. u brod nemoj ići ni za živu glavu jer je pola profesora egomanijaka, asistenti iz najtežih predmeta su najveći idioti, tu je iz jednog od najtežih predmeta i najveći idot od profesora, Matejiček, oni koji su išli u brod će znati o čemu pričam, pola predmeta se radi po sistemu od prije 30 godina i tako.. uglavnom od SFSB-a bježi kao vrag od tamjana..
Evo ja sam ekonomija u Osijeku i žalim svaki dan što sam odlučila ostati ovdje, ako netko ima priliku otići odavde go for it. Jednostavno nije stvar što imaš ovdje isti fakultet kao u Zagrebu, ali tamo sam provela pola godine i to je jednostavno drugi život, definitivno da mogu ponovo birati bi otišla, jer sad je prevelika komplikacija da se prebacujem kad oni imaju sistem 4+1 godina i druge predmete.
plavusaa

definitivno da mogu ponovo birati bi otišla, jer sad je prevelika komplikacija da se prebacujem kad oni imaju sistem 4+1 godina i druge predmete.

što je još tužnije, prije pola desetljeća prosvjetari i bagra iz ministarstva uvjeravaše nas kako prebacivanje neće biti problem jednako kao što sada lupetaju kako odgovarajući uspjeh na državnoj maturi jamči upis na željeni faks. svakodnevna praksa ih opovrgava.
stvari se godinama ne mijenjaju, a jedini koji u cijeloj priči puše su studenti koji pri dnu ove društvene piramide bivaju odgajani za fah idiotizam i slijepu poslušnost.

laži i obmane gnjile hrvatske prosvjete.
ja bi svakom preporucila da ide studirati u zagreb, ne zato sto su fakulteti bolji ili losiji nego zato jer odlazak i zivot u drugacijoj atmosferi i situacijama drugacijim od onih na koje smo navikli siri vidike, gradi te kao osobu i ako nista drugo stjeces samostalnost koju dok zivis sa roditeljima nikako ne mozes steci. ako ti je super sretan si sto nisi propustio priliku, a ako ti je grozno shvatis i pocnes cijeniti sto ti je bilo lijepo tamo gdje si bio.
ja sam 5 godina bila u zagrebu, prve dvije sam proklinjala sve zato jer sam osla, a ostale 3 sam trazila nacin da se ne vratim. al eto, vratila sam se i jos uvijek tvrdim da zivot ovdje i zivot tamo nije ni priblizno slican. naravno, sve ovisi o osobi i prioritetima, ali mislim da treba otici i probati. ako nista drugo shvatis sta mozes ili zelis, a sta ne mozes i ne zelis.
Recimo da je vrlo bitno osjetiti tu samostalnost i život negdje dalje,e sad da li je to toliko bitno da se mogu zanemariti troškovi kojih će biti puno puno više ukoliko se iz Osijeka ode studirati u Zagreb? Završit fakultet u Osijeku pa onda otići negdje dalje?
eh sad, sto se tice troskova....ako si u domu i uspijes dobit recimo zupanijsku ili gradsku stipendiju onda troskovi nisu nikakav problem. ja sam sa 1200kn stipendije bez problema prezivljavala cijeli mjesec, s tim da sam od tog placala dom 115kn, hranu i sve ostalo sto mi je trebalo.
a sto se tice ovog da ces nakon studiranja otic negdje dalje....i to je opcija, ali studentski zivot je opet nesto sasvim drugo nego kada dobijes posao i radis od jutra do mraka. to mozes i u osijeku a da nista ne propustas, bas zato mislim da je poanta u studiranju negdje dalje!
E da,ako dobijem stipendiju i ako dobijem smještaj u domu.A ako upišem fakultet u Zg i ništa od toga ne dobijem,šta onda :D
Neznam,otići studirat u Zagreb na podjednako zanimljiv fakultet koji mogu pronaći i u Osijeku,samo zato da bi otišao studirat u Zagreb,neznam.
tux

Recimo da je vrlo bitno osjetiti tu samostalnost i život negdje dalje,e sad da li je to toliko bitno da se mogu zanemariti troškovi kojih će biti puno puno više ukoliko se iz Osijeka ode studirati u Zagreb? Završit fakultet u Osijeku pa onda otići negdje dalje?

Nije ti to isto kada odes s 18 godina i recimo 24. Jer ti tamo na fakultetu upoznaš jako puno ljudi i kao student se općenito više kreces. I što je tamo puno lakše naći posao za studente, ja znam prvi vikend da sam tamo otišla već mi se otvorilo par opcija. Tako da ako možeš idi.

Svebor

plavusaa

definitivno da mogu ponovo birati bi otišla, jer sad je prevelika komplikacija da se prebacujem kad oni imaju sistem 4+1 godina i druge predmete.

što je još tužnije, prije pola desetljeća prosvjetari i bagra iz ministarstva uvjeravaše nas kako prebacivanje neće biti problem jednako kao što sada lupetaju kako odgovarajući uspjeh na državnoj maturi jamči upis na željeni faks. svakodnevna praksa ih opovrgava.
stvari se godinama ne mijenjaju, a jedini koji u cijeloj priči puše su studenti koji pri dnu ove društvene piramide bivaju odgajani za fah idiotizam i slijepu poslušnost.

laži i obmane gnjile hrvatske prosvjete.

Nije problem se prebaciti, ali evo u cemu je meni bio problem. Završiš 3 godine ovdje i onda 4. upišeš u Zg kao razlikovnu tako da ništa ne gubiš i imaš 10 ispita za položiti. Ali ti je 5. godina problem (bar je meni bio jer ja nisam baš neki student pa da imam neki prosjek) što tamo imaš toliku konkurenciju za magisterij i rang studenata ide po prosjeku prethodne 4 godine, a primaju sam njih 1800 tako da ti jako puno njih ne uspije upisati jer su ispod crte. Tako da si ja nisam htjela dopustiti da odem u zg prođem razlikovnu i onda da ne uspijem magisterij upisati pa ubila bi se.

Tagovi